Şimdi Ara

Apple'dan canavar işlemci M2 Extreme geliyor: 48 CPU ve 128 GPU çekirdeği (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
1
Favori
2.563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ne yorumlar var ya. Apple bütün dünyaya tek tip ürün tasarlayıp üretiyor. Yüzlerce model anakart ram işlemci senkronizasyonu yapma hepsine driver yazılım tasarlama sorunu yok sıkıntısı yok. Mobil işlemciyi aldı kendine göre dizayn etti yazılımı ona göre optimize etti satıyor. İşin kötüsü kullandığı teknolojiyi de (işlemcilerin kendi arasındaki ve yonga setleri ile olan haberleşme ünitelerinde kullandığı) insanlara yeni birşey gibi yutturmaya kalkıyor. Millette alkışlıyor. Intel keriz ya Xeon sunucu yapıyor, AMD'de vizyonsuz ya EPIC işlemciler tasarlıyor. Ya da Nvidia enayi ya Quadro'yu RTX olarak çıkardı satıyor. M1'lerle bunları kıyaslamaya kalkıyorlar. Gidin bi allahaşkına Apple Adobeye studyo bilgisayar çıkarmış resmen. Başka bi numarası yok. İçerik üreten video render eden alır kullanır. Nerede bir tane 3DMax, Vray, Maya, Solid testi ya da nerede ağır mühendislik hesaplama işlemleri ile ilgili render sonuçları? Veya o muhteşem RTX3090'dan hızlı dedikleri GPU'nun hesaplama gücü ile ilgili bir test ya da Işın İzleme (Ray Tracing) sonuçları? Var mı? Yok.

• Nvidanın herhalde seneye RTX 40xx serisi değilde direk 70xx serisine falan sıçraması gerek. Zira M1 ultra mıydı neydi işlemcisi GPU performansında RTX 3090 dan bile iyiydi sanırsam....

• En son M1 Max RTX3080'den %40 daha güçlü diyorlardı reel alemde bırak 3080'i 3070'e yetişemiyordu.
    Bu da aynısının laciverdi :D

• Murat.Ak M kullanıcısına yanıt
    Bilgi için çok teşekkürler. Gayet mantıklı. O zaman umutsuzca haklı çıkmak için teorimi değiştiriyorum. M2 Max işlemcisi tanıtımında çipin altındaki ve yanındaki boşluğu merak etmişsinizdir demelerini bekleyeceğim :) Böylece 4 çipi tek çip gibi birbirine bağlamak için yaptıkları ortaya çıkacak :D

• çoklu tasarım zaten mevcuttu ama aktif olarak kullanılmadı çünkü fiziksel çekirdekler arasında gecikme oluyordu. bu işlemci doğal olarak çok çekirdek kullanan uygulamalarda üstün performans sağlar.

tek çekirdekte lider olan işlemci dünyasında lider olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • işin uzmanı değilim ama ayak üstü cevap verecek olursam Windows DirectX kullanıyor ama aynı zamanda Vulkan da kullanabiliyor, Vulkan tüm platformlarda çalışmak için tasarlanmış bir API, eğer Vulkan destekli bir oyun yaparsanız Android, Linux, Windows, IOS üzerinde çalışan bir oyun çıkarmak kolaylaşır. Tabi ki bu teoride olan şey. gerçekte IOS üzerinde Vulkan var mı bilmiyorum. siz uyarana kadar var olduğunu düşünüyordum.

• İşlemciler çok iyi ama,

Henüz entegrasyonu tam sağlanmadı yani adobe bile hala intel modunda çalışıyor.

Bir uygulama M1 ile uyumluysa mükemmel ama intel ile uyumluysa ızdırap oluyor resmen.

Bende çok kararsız kalmıştım Macbook Pro 13' aldım M2 bu etkinlikte tanıtılır diye düşündüm ama olmadı şuan M1 ile çok iyi gidiyoruz.

Davinci Resolve kullanıyorum.

• Orodruin kullanıcısına yanıt
    M1 Ultra için henüz çıkmadı testler ama bugün yarın çıkar. Fakat M1 Max için tüm testler var;

Misal; Core i9 12900HK Vray : 12961 iken M1 Max ın skoru 7661.
    12900HK nın 4 çekirdek fazlası var, ve neredeyse 3 katı kadar enerji harcıyor M1 Max a göre. Ayrıca V-Ray da doğal M1 desteği yok.

Bir başka örnek Cinema 4D
    RTX 3080 %35 daha hızlı. Ama 10 kat faha fazla güç çekerken...
    Youtube da Blender, Solidworks testleri de var.

Tabii ki Nvidia Cuda desteği sayesinde yer yer 2 hatta 3 kat daha hızlı sonuç verebiliyor. Ama bunun ana sebebi o programlarda Metal desteği yok. Buna rağmen performans/watt yani verimlilikte M1 çok daha iyi sonuç veriyor.

RTX 4XXX serisi için 700W söylentileri dolanıyor piyasada bu kafa ile Nvidia pozisyonunu en geç 2 nesil sonra Apple a kaptırır. En azından oyun haricinde.

• Yani kısaca yeni Mac Pro geliyor, M1 Ultra bile son nesil i9'larla yarışan bir işlemciyi ve optimize edildiği programlarda RTX 3090'a yakın performansı bunların %20'sinden az enerji harcayarak sunuyor. Yani verimlilikte zaten yarışabilen yok. M2 Extreme ile performansta da yarışabilen bir Windows cihaz kalmayacak gibi.

M serisi ARM işlemcilere optimizasyonların hızlanması gerekiyor. Apple'ın özellikle sadece creator'ları değil, tüm kullanıcıları hedeflemesi gerek.

Ayrıca kişisel olarak isteğim de ESRI ArcGIS programının en kısa sürede MacOS'ye çıkması. Windows'da en güçlü bilgisayarda bile çok ağır çalışıyor.

• Mesleğim gereği tam benlik, topladığım sistemi satıp m2 ultra alabilirim gaza gelirsem bir gün.

Hoca bir arkadaş gereken cevabı vermiş ama ben bir daha kısa özet geçeyim biz çektiği güce verdiği performansı alkışlıyoruz yoksa uygulama destekleri Apple ve bahsettiğiniz uygulamaları yapan şirketler arasında yapılacak bir anlaşma ile çözülebilir metal desteği verilen uygulamalarda yeni M serisi işlemcilerin ne kadar bariz sonuçlar verebileceği ortada. Ayrıca M2 Extreme muhtemelen sunucu seviyesi işlemci olacak olmak zorunda varolan Mac Pro'daki işlemci ve ekran kartlarının yerini almak istiyorsa. M1 Ultra hakkında test sonuçlarını önümüzdeki hafta görürüz kimin 3090 dan güçlü iddiası oldu bilmiyorum ama ben eşit güçte olup Apple'ın verimlilik konusunda daha iyi olacağını düşünüyorum hele gömülü ekran kartı olarak piyasada kim var harici ekran kartı ile rekabet edebilen?

• Elektrikliarabasever E kullanıcısına yanıt
    Benim için ne kadar az güc harcadigi degil ne kadar kisa surede isi bitirdigi onemli. Ayrica render suresi uzayacagi icin guc harcama meselesi cokta onem kazanmiyor. :) M1 Pro olan macbook pro kullaniyorum. Mobil kullaniyorsak sizin dediginiz belki biraz daha onem kazanir ama masaustunde hicbir avantaji yok. Ayrica bir ton para istiyor apple. O paraya 3090'li kasa toplarım yanina da Macbook Pro alirim. Ama Apple'in gecmiste oldugu gibi islemci piyasasina donmesi gayet guzel.

• Morthor M kullanıcısına yanıt
    Apple'dan canavar işlemci M2 Extreme geliyor: 48 CPU ve 128 GPU çekirdeği

Hocam bende M1 max kullanan biri olarak render süreleri bana gayet yeterli gelmekte hele dizüstü bilgisayar olup bu kadar hafif olması (3080'li dizüstü bilgisayarların ağırlığı ve pil ömrü belli) her yere bir nevi masaüstü gücündeki bir bilgisayarı rahatça taşıyabilmek güzel bir şey. Ben genel olarak Blender, KeyShot, Photoshop, Unity ve Xcode kullanıyorum fazla bile güçlü bu işler için bile diyebilirim. Benbilgisayar ıiOS app Development için kullanıyordum fakat şimdilerde Indie game yapıyorum hatta M1 Pro bile işimi fazlasıyla görürdü diye düşünüyorum. Ben şahsen biraz acele ile yorum yazdığınızı düşünüyorum daha ilk nesil işlemcileri görüyoruz. Bence ilk nesle göre Apple çok iyi iş çıkardı yıllardır birikmiş deneyimini güzel kullandı. Asıl iş M2 Ultra ve M2 Extreme'de olacak bence. Onun dışında Verge'ün yayınladığı testen sonra M1 Ultra'nın maalesef GPU tarafında dediklerini yerine getiremediğini görmüş olduk. CPU olarak cidden başarılı iş çıkarmış dediğiniz gibi desktopta az güç harcaması önemli değil ama GTX 4xxx serisinin 700w güç tüketeceği hakkında iddialar çıkmışken bence Apple'ı öne çıkarıyor bu durum.

Rtx 4xxx serisini görmeden 700w tuketecek denmesi saçma degil mi? 700w tdp dedigin zaman o kart 700w çekmiyor ki? Ayrica çekse dahi rtx3090 dan 2 kat hesaplama ve performans farki var ise gayet başarili bir kart sayilir.

• Bilmiyorum hocam artık göreceğiz durumu.

Rekabet her zaman iyidir. Keske 3. Bir uretici daha olsa da alternatif lerimiz cogalsa. Bakin 1000$ lik kartlari çip krizi diye 2-3 kata sattilar.. ama nedense binlerce ürün çikartiyorlar ve bunlarda kriz yok.. Belki ileride apple.da x86 icin oyun/render makinalari çikartir ?

• Apple X86 için yatırım yapar mı bilinmez hocam ama ben her yeni nesilde dahada iyiye gideceğini düşünüyorum M serisi işlemcilerin ha Ray Tracing konusunda ne AMD nede Apple bir süre daha Nvidia'nın eline su dökemez fakat piyasa iyice kızıştı umarım ileriye doğru Snapdragon veya Samsung da PC işlemcisi üretme kararı alır 10 yıl İntel rekabet yok diye yattı AMD biraz öne geçince bir sirkelendi aynısı Şimdi Apple ile oluyor kesinlikle bizim yararımıza dokunacak. Hele Nvidia bu dönemde insadına stok sunmayıp neredeyse 5 katı pahalıya satmışken yada madencilere stok sunup biz tüketicileri ortada bırakmışken çok iyi olacak bu rekabet. İleriye doğru umarım Çin'lilerde katılır. Bu arada çip krizine inanmamaya başladım Apple gidip monitöre bile işlemci koyuyorsa bu dönemde çip krizine inanasım gelmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrikliarabasever -- 19 Mart 2022; 0:35:2 >
  • Güya Rtx 3090 dan hızlı ama gta v 720p 25 fps zor veriyor. Çöp

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dogecoin -- 19 Mart 2022; 3:37:8 >
  • myhotyro M kullanıcısına yanıt

Hocam Qualcomm'un kendine hayrı yok ki. Microsoft dersen ayrı beceriksiz, adamların yıldızı ARM ile bir türlü barışmadı. Windows on Arm projesi 2012 yılında Windows RT ile piyasaya çıktı. Kullanılan işlemciler Snapdragon 800 serisi ve şimdiye herkesin adını unuttuğu Nvidia Tegra. RT cihazların sonu hepimizin malumu 2014te bütün destek kesildi. Windows 10 ve Mobile ile ortak çekirdek olacak dendi. Hatta bu çekirdek Xbox, Holo vs. genişleyecek dendi. Klasik Microsoft fikir güzel ama uygulama kısmı fos. Qualcomm ARM64 tabanlı Windows 10 tabletler ve laptoplar çıktı sonra piyasaya, 2018 falan yıl. Adını duyan pek olmamıştır muhtemelen çünkü eminim Microsoft bile unutmak istiyordur. Qualcomm 8cx tam bir facia oldu. Devrim olacak dediler, çok şey değiştirecek dediler, TDP avantajı çok yüksek olacak dediler ama karşımıza Chrome açarken zorlanan Snapdragon 855 bir tabanlı işlemci çıktı. X86 uygulamalarında yaşanan 4-5 kat performans kayıpları da cabası. Şimdi de 8cx Gen 3 falan deniyorlar ama Windows 11 ARM için 0dan yazılmadıkça o iş zor. Apple geldi daha ilk denemesinde dağıttı ortalığı. Adamlar her şeyi düşünmüş ve ayarlamış, MS ve Qualcomm da bu işi birbirlerinden habersiz yapmadılar sonuçta.

Kısaca yakın gelecekte de uzak gelecekte de Microsoft ve ARM bir araya gelemez. Windows 11 şimdiye kadarki bütün legacy komponentler geride bırakılarak 0dan yazılmalıydı ki ARM64 üzerinde sıkıntısız çalışabilsin. Windows 10X çıkabilseydi güzel olacaktı, en azından Windows XP ve hatta daha öncesindeki NT sürümlerinden kalma tonlarca çöpten arınmış bir işletim sistemi olacaktı.

Bir de şu M1 varyantlarının GPUlarını oyun fpsleri ile kıyaslayanlar var. GPU sadece oyun için mi kullanılıyor? Mac OS X zaten oyun oynanabilen ve oyun destekleyen bir işletim sistemi değil. Directx yok, OpenGL geride bırakıldı çünkü performansı rezalet. macOS Metal kullanıyor. Kıyaslanacak skorlar Metal ARM64 skorlarıdır. GTA 5'te 720p 25 fps zor veriyormuş Apple'dan canavar işlemci M2 Extreme geliyor: 48 CPU ve 128 GPU çekirdeği macOS GTA 5 açamıyor ki zaten. O 25fps sanal makine üzerinde. Kaldı ki M1 Max 1080pde fulle yakın ayarda 30-35 fps civarı oynatıyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi açmayın-bağıran-karı -- 19 Mart 2022; 3:41:2 >

ben bunu daha 6. mesaj olarak yazmistim. benim mesaji ucurmuslar :) apple`dan da mi reklam aliyorlar acaba? burada da reklam veren hic bir urunu elestiremiyoruz galiba.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.