Şimdi Ara

Apartmanda Bulunan Fiber Kutu Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
3.271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar apartmanın altına Telekom tarafından resimdeki kutu kondu. Fiber kablo girişinin yan tarafında bir kablo giriş yeri daha var ancak orası boş. Altyapı sorgusunda fiber görünüyor. Kutu bu haliyle kullanıma hazır mı sizce? Ayrıca bu kutudan dairelere fiber kablo mu çekilecek yoksa kutudan çıkışta cat6 yada cat7 kabloya dönüşmesi mümkün yada olası mı? Bunu sorma sebebim bu dolabın yanına kadar dairelerden gelen cat6 kablolar boş duruyor olması. Bunlara mı montaj olacak acaba? Kutuya hiç dokunmadan fotoğraf çektim.

    Apartmanda Bulunan Fiber Kutu Hakkında







  • Bu kutudan evinize direk fiber kablo çekilecek. Farkındaysanız bu kutu pasif yani elektrik ile çalışmıyor. Sadece gelen 1 tane fiber kablosunu daire sayısı kadar çoğaltıyor. Bunu da cam prizma kullanarak yapıyor. Herhangi bir elektronik parçası yok

  • Yukarıdaki hocamın da dediği gibi bu kutudan daireye OBK dediğimiz fiber kablo çekilecek. Bu kutu FTTH sistemde kullanılır. Dolayısıyla CAT kablolarla işiniz yok. Zaten fiber kablo CAT kabloya monte edilemez. Bu işi daire içinde ONT dediğimiz cihaz üstlenir. Ona da tam olarak montaj diyemeyiz zaten. Söz konusu cihaz sinyali veriye çevirir. ONT cihazından çıkan CAT kablo ise fiber modeme bağlanır. Böylece FTTH altyapıda hizmet alınmış olur.

    Altyapı sorgulamasında fiber görünüyorsa altyapınız aktif demektir. TT veya onun altyapısını kullanan herhangi bir firmaya başvuru yaptığınızda dairenize OBK çekip kurulum yaparlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dejuf -- 10 Kasım 2021; 20:36:58 >
  • Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Bunları bilmiyordum ben. Bu altyapı ile turknete başvurdum fakat henüz kabloyu daireye kadar Telekom mu çekecek? Yoksa ben elektrikçi mi tutup yaptıracağım? Bu konular netlik kazanmadı maalesef. Bu konu bakalım ne zaman çözülecek? Tekrar çok teşekkür ederim.
  • befo B kullanıcısına yanıt
    TT ekibi, Turknet adına kablo çekecek. Zaten evdeki kurulumu da TT ekibi yapacak.
    Rica ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dejuf -- 10 Kasım 2021; 20:45:16 >
  • Dejuf D kullanıcısına yanıt

    Mantıken öyle olması gerekiyor ama turknet kabloyu elektrikçi bulup kendiniz çekin diyor. Telekom ise henüz olaya dahil olmadı. Buradan bilgilendirme yaparım tekrar. Bir de son olarak sormak istediğim; pasif fiberin elektrikle çalışan kutudan bir farkı, olumsuz bir yanı var mıdır?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: befo

    Mantıken öyle olması gerekiyor ama turknet kabloyu elektrikçi bulup kendiniz çekin diyor. Telekom ise henüz olaya dahil olmadı. Buradan bilgilendirme yaparım tekrar. Bir de son olarak sormak istediğim; pasif fiberin elektrikle çalışan kutudan bir farkı, olumsuz bir yanı var mıdır?

    Pasif fiber daha az arıza yapar, elektrik kesintilerinden etkilenmez yani daha iyidir.

  • befo B kullanıcısına yanıt
    Turknet'in kendi ekibi olmadığı için öyle söylemiştir. Başvurunuz alındıysa altyapı sahibine (yani TT'ye) bildirirler. Yetkili ekip de gelir ve işi halleder. Gerçi gelen TT ekibi de "OBK çekilmemiş, siz çektirin sonra başvurun" da diyebilir. Aslında böyle dememesi lazım ama diyebilir. Ülkemizde bu telekomünikasyon işlerinde belirli bir standart olmadığı için karşımızdakinin insafına kalıyoruz :(

    Diğer sorunuzun cevabı aslında biraz uzun, anlatayım:
    Fiber altyapının 2 türü vardır: FTTB (binaya kadar fiber) ve FTTH (daireye kadar fiber)

    FTTB'de fiber kablo binaya çekilir, uygun bir yerde MDU dediğimiz cihazda sonlandırılır ve bu cihazdan dairelere CAT kablolar dağıtılır. CAT kabloların kalitesine göre 1 Gbps hız alınabilir. Ülkemizde bu hızlara sahip paketler henüz satışta değil ama teoride böyledir. FTTB sistem şu videoda Superonline altyapısı üzerinden anlatılmış:https://www.youtube.com/watch?v=x_VJuOjyv8M&feature=youtu.be
    Videodakinin Superonline olması kafanızı karıştırmasın TT'nin FTTB sistemi de aşağı yukarı bu şekildedir. Bu sistemde MDU cihazının çalışması için elektriğe ihtiyaç duyulur. Bölgede elektrik kesintisi olursa internet kullanamazsınız.

    Bir diğer sistem olan FTTH'de ise yine fiber kablo binaya çekilir, uygun bir yerde OFDK (optik fiber dağıtım kutusu) ismi verilen kutuda dairelerden gelen OBK'lar ile birleştirilir. OFDK dediğim sizin binanızda da bulunan o siyah kutu. Bu kutunun içerisinde elektrikle çalışan herhangi bir aksam olmadığı için bölgede elektrik kesintisi yaşansa da evde harici bir güç kaynağı varsa internet kullanabilirsiniz. Yani evdeki ONT cihazını ve modemi çalıştırdığınız sürece internetsiz kalmazsınız. Tabii internet santralinde patlama gibi olağanüstü durumlar söz konusu değilse. Bu sistem 10 Gbps bağlantıyı destekler diye biliyorum ama videodaki arkadaş fiber kablonun sınırının olmadığını söylemiş. Bu noktayı tam olarak bilemiyorum belki de sınırsız hıza sahiptir. Yanlış bilgilendirmek istemem.

    Zaten FTTH sisteme GPON (Gigabit Passive Optical Network) ismi de verilir. Türkçesiyle gigabit pasif optik ağ. İşte buradaki pasif ifadesi elektriksiz çalıştığı anlamına gelir.

    Fiber sistemleri kabaca anlatmaya çalıştım. Daha ayrıntılı öğrenmek isterseniz şurada yazılmış:https://forum.shiftdelete.net/konular/internetiniz-fiber-olmayabilir-hangi-interneti-kullaniyorum.754366/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dejuf -- 10 Kasım 2021; 21:38:10 >




  • Tekrar tekrar çok teşekkür ederim. Sayenizde yeni şeyler öğrendim. Umarım Telekom ekibi zorluk çıkarmadan daireye kadar kabloyu çeker. Çünkü elektrikçi arkadaşın vicdanına ve birşeylere zarar vermeden hassas çalışma kararlılığına güvenmek zorunda kalmak istemiyorum.
  • Bölgesel farklılıklar var malesef. Bazı yerlerde turktelekom ekibi çekiyor. Bazı bölgelerde kablo verip siz hazır edin diyorlar. Aslında o fiber kutu kknup devreye alındıktan sonra tüm dairelere kablo çekilmeli.
  • gulnare G kullanıcısına yanıt

    peki kendiniz kablo çekin derlerse yapabileceğim bir şey var mı? Açıkçası bunu yapmak zorunda kalırsam muhtemelen vazgeçerim. Aslında her daireden aşağı, bu kutunun yanına kadar inen cat kablolar var ve sanırım bu kılavuz olarak kullanılabilir ama diğer insanların kablolarına zarar vermek de istemiyorum.

  • befo B kullanıcısına yanıt

    Telekoma anlaşmalı olduğunuz bir taşeron firma olduğunu biliyorum onları yönlendirin diyerek baskı yapın. TTnet üyesi olduğum dönemde arıza olmuştu kablo yenilenmesi lazım demişler ve kendiniz elektrikçi bulun demişlerdi. Bulduk bir tane ama adam gelmedi bir türlü. 7-8 boyunca telekomu da her gün aradım. Resmen taciz ettim adamları Apartmanda Bulunan Fiber Kutu Hakkında Bir sabah telefon açtı bir firma. Hattınız da arıza varmış bize telekom haber verdi gelip yapacağız dediler. O zamanın parası ile 100 TL ödemiştik. Cat 5 kablo çekilmişti.


    Ama siz para vermek istemezseniz para veremem zaten yeni üyeyim sıfırdan kurulum yapacaksınız. Ödediğim bir para var zaten diye belirtin derim. Ben mevcutta üye olduğum zamanında kendi çektirdiğimiz kablo arızalandığı için yeni kablo için para verdim. Sizin durum farklı.





  • gulnare G kullanıcısına yanıt

    Bazı bölgelerde de ne kablo çekiyorlar ne kablo bırakıyorlar. Kendi başının çaresine bakıyorsun. Ama aslında isteseler çekerler işlerine gelmiyor. Arıza olursa kabloda filan ve bir süre boyunca arızayı müşteri gidermez ve arıza için ısrarla müşteri hizmetlerini ararsa anlaşmalı oldukları bir firmayı gönderip kablo çektirmeyi biliyorlar. Ha onun için bina içi mesafeye göre kablo ücreti alıyorlar o ayrı.


    Başka altyapı kullanan internet almak lazım bu sorunlarla uğraşmamak için.

  • befo B kullanıcısına yanıt
    Bu sorun genelde eski yapılarda var. Şimdi belediye yönetmeliklerin daire kabloları fiber çekili hazır olmak zorunda. Yoksa yapı denetimden geçmiyor. Tabi onuda mütahitler bir yolunu buluyor. Bazı binalarda fiber geldiğinde toplu olarak çekip daire sahiplerinden para aldığıda oluyor. Yani herkesin neyle karşılanacağı belli değil. Arkadaşın dediği yöntemi uygulayın. Her yer farklı uygulama yaptığından ne desek boş.
  • gulnare G kullanıcısına yanıt

    Zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.