Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
52
Favori
617.033
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar ben çok farklı bir soru soracağım, doğalgaz henüz kullanmadığımız fakat yeni bir ev almayı düşündüğümüz için neredeyse hiç bir konuda bilgim yok.Öncelikle İZMİR'de yaşıyorum. bazı evlerde kombi var ve ısınma+mutfak+sıcak su amaçlı kullanıyorlar. Fakat yeni yapılan evlerde hep merkezi sistem doğalgaz var, bir kaç ev gezdim, merkezi sistem doğalgazlı kaloriferli yapmışlar, banyoya elektrikli şofben, mutfağa da tüp takmışlar.benim sorum şu:
    merkezi sistem doğalgaz kullanan evlerde mutfak ve sıcaksu kullanımı için ayrı bir abonelik mi gerekiyor ve bunun için yine kombi mi alınıyor yoksa ayrı bir mekanizma var mı? şimdiden teşekkürler...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MandM

    arkadaşlar merhaba,

    bizim apartmanımızdada geçtiğimiz yazdan beri ısı pay ölçer kullanılıyor ve bizimde ağzımız çok yandı açıkçası.

    Sizlere sormak istediğim 2 soru var beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
    Bize gelen faturalardaki:
    1- Kc pay ölçer ısı transfer katsayısını neye göre hesaplıyorlar?
    2- Km -daire konum katsayısı, güney cephelerde mi daha yüksek kuzey cephelerde mi?



    1) Neye göre hesapladıklarını aslında kendileri de bilmiyor. Garip bir hesap algoritmaları var ve evin konumu, kalorifer peteğinin büyüklüğü, odanın büyüklüğü gibi değişkenleri var ama dediğim gibi öylesine saçma sapan bir hesap ki kendiler bile ne yaptıklarını bilmiyorlar. Bir üst daireye bakıyorum, Aynı büyüklükte petek, Aynı yöne bakıyor, odalar aynı büyüklükte ama K faktörleri farklı. Yani öylesine saçmalamışlar ki anlatılamaz.

    2) Birinci soruda buna da cevap verdim aslında. Aynı yöne bakan ve herşeyi aynı olan bir üst kattaki odanın K faktörü değeri ile bizimki farklı. Nedenini sordum ama halen bana adam gibi bir yanıt veren çıkamadı firmadan.

    Maalesef sizde bulaşmışsınız bu sisteme. Umarım en yakın zamanda kurtulursunuz. Hele de doğalgaza gelen son zamlardan sonra, seneye kışın Pay Ölçer kullanan apartman sakinlerinin çok cebi yanacak...




  • ben halen konuyu araştırmaktayım son öğrendiklerimi söyle söyleyebilirim, şu an için Kc pay ölçer ısı transfer katsayısını firmalar hesaplayamıyorlar.
    Sebebi sistemi yurtdışından getirmiş olmaları yani cihazlar yurtdışından gelme ve radyatöler için katsayılar yurtdışına göre yapılmış, türkiyede binbir çeşit radyatör var, normalde bunların için bağımsız devlet tarafından onay verilmiş bir kuruluşa gidip her tip radyatör için bu katsayıları onaylatmaları gerekiyor. Fakat şirketler bu işe para ayırmak yerine yöneticilerle anlaşıp kafalarından yurtdışındakilere yakın radyatörleri belirleyip, bir katsayı uyduruyorlar. belge istediğinz zamanda hiçbir yönetici veya kurum size bu kc katsayıları için türkiyede onaylanmış ve sizin radyatörünüz için bir değer veremiyor.

    Km faktörünün siz apartamınızda kullanıyorsanız kuzey mi güneydemi katsayısı fazla bunu söyleyebilirmisiniz.

    Son olarak yine bilmeyenler için faturada birde kq faktörü var bunu kendiniz hesaplayabilir ve düzeltme talep edebilirsiniz yapmanız gereken sahip olduğunuz radyatörün üreticisinden dilim başı gücünü WATT cinsinden gösteren bir belge almanız. Kq faktörü dilim başı güç*dilim sayısı/1000 olarak hesaplanıyor. Yani dilim gücü 100 watt olan 5 dilim bir radyatörün Kq faktörü: 100*5/1000den 0,5 olarak yazılır.

    Binasından Km faktörü kuzeydemi fazla yoksa güneydemi bilen varsa bana söylerse çok sevinirim.




  • Herkese iyi günler,

    Bu başlığın açıldığını yeni gördüm ve ısı pay ölçer sisteminin kullanıldığı bir binada yeni oturan birisi olarak ben de katılmak istedim. Öncelikle bizim sitede kullanılan sistemde ısı pay ölçer ile her dairenin o ay içinde kullandığı ısınma ve su giderleri hesaplanıyor. Burada sudan kastettiğim aynı zamanda sıcak sudur. Faturalar A4 sayfalara yazılmış olarak gelmektedir. Gene daha önce yazmış olduğunuz gibi, her daireden fatura okuma adı altında küçük bir tutar kesilmektedir.
    İşin ısıtma bölümü ise biraz farklıdır. Örneğin biz kuzey cepheye bakıyoruz ve daha önce oturduğumuz güney cepheli ve de kaloriferleri gürül gürül yanıp, yoğun bir şekilde ısınan, hatta sıcaktan kış günü Tshirtlerle ve neredeyse şortlarla gezdiğimiz eve göre bu kuzey cepheli, ısı pay ölçerli ev oldukça soğuk.
    Fakat burada da önemli bir nokta söz konusu. Örneğin, bizim evdeki peteklerde 1'den 5'e kadar numaralar var. Eğer bu sistemde iyi ısınmak istiyorsanız, kalorifer peteklerinizi her zaman 3'te tutmalısınız. Eğer daha önce yazan bazı arkadaşların yaptığı gibi, evde değilim diyerek petek ayarlarını düşürürseniz ya da ben sadece bir odayı yakayım deyip diğer odaları tamamen kapatırsanız, emin olun ki faturanız eviniz buz gibi olduğu halde çok yüksek gelecek çünkü siz evin içinde ısı kaçışına sebep olmuş olacaksınız. Diğer bir deyişle, evin bazı odaları soğuk olduğu zaman, peteklerdeki ölçüm cihazı evin içini soğuyor diye algılayacak ve sürekli çalışır konumda kalacak. Böylece siz de daha az ödemek isterken, aslında hiç ısınmadan çok yüksek bir fatura ödemek zorunda kalacaksınız.Bu durumun olmaması için ise, evin her yerinin eşit sıcaklıklarda olması gerekli.
    Bunun dışında, biz bu eve zaman zaman gelip gidiyoruz. Böyle olunca uzun süre bu eve gitmeyeceksek, kendimize ait vanaların hepsini kapatıyoruz yani yaktığımız kadar ödüyoruz. Bu da belki bir avantaj olarak gözükebilir. Öte yandan, bir 15 gün bu eve gitmeyip, ardından gidince ve petekleri açınca evin ısınması oldukça uzun zaman alıyor.Dolayısıyla, bu sistem sürekli evde bulunacaklara daha uygun olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passero -- 3 Nisan 2012; 18:46:33 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 66eto

    Merhaba
    Ben 60 dairelik 2012 yılında yapılan ve kalorimetre kullanan bir binada oturuyorum. Bu yıl kalorimetre kullandık fatura hesaplamasını ilk 2 y elle yaptık sonra şirkete verdik.
    Hesaplama yaparken gördükki bu sistem kanundaki hesaplama yöntemiyle hesap yapıldığında komşunun komşuya hakkının geçmesine sebep oluyor. Ben u anda hesaplama sisteminin yanlış olduğuna inanıyorum. Bu sistemin gerçek adının "yaktığın kadar öde" değil "ISINDIĞIN KADAR ÖDE SİSTEMİDİR" öncelikle bu isim üzerinden yorum yapılmalıdır diye düşünüyorum. Çünkü şu anki hesaplama sistemiyle bu inanılmaz derecede berbat bir sistem. Eğer adaletli bir hesaplama sistemi uygulanırsa aynı derecede mükemmel bir sistem.
    Almancam yok fakat almanyada bu sistemle ilgili yaptığım araştırmada ilk uygulanan sistem %70-%30 şeklinde fakat daha sonra makemelerin verdiği karar sonucunda birçok mahkeme %50- %50 karar vermiş hatta %79 ortak %21 kullanıma göre paylaştırılması kararını vermiş.

    Bizim binamızda %30 karşılığı olarak ortalama 50 tl gibi bir hesap çıktı. Dairelerin faturalarında ise 70tl ile 400 tl arasında değişen fatura çıktı. Bütün daireler eşit metrekare. imd bu hesaba göre binamızdaki 190 m2 bir daire aralık ve ocak ayında kışın en soğuk geçtiği dönemde 50tl ortak kullanımı çıkarsak 1 ay boyunca 20 tl ye ısınmış oluyor. Şimdi buna göre 190m2 dairenin 1 ay boyunca 20 tl ye ısınması mümkünmü? Bu şekildeki daire sahiplerinin açıklaması şu şekilde. Biz vanalarımızı kapatmadık(zaten kapatamazlar vanalar min 2 ye yani 15 dereceye ayarlandı) 2 de duruyor fakat petekler yanmıyor (yanmamasının sebebi daire ısısının 15 dereceden yüksek olduğu için petek kendini kapatıyor) bu nedenle kalorimetrem yazmamış diyor haklı olarak. Bu durumda daire sahibi alt kat üst kat ve bina ortak boşluğundan aldığı ısıyla dairesini ısıtmış oluyor. Fakat dışarısı ortlama eksi 15-20 derece iken dairenin içindeki +15 derece sıcaklığın uzaydan gelmediğini bir kazandan çıkan ısıdan faydalandığını anlamak istemiyorlar. Alt katı 250 tl ödüyor onun ısısıyla üst kat 18 derce sıcaklık bana yeter diyor alt katın ısısyla ısınıyor dolayısıyla faturası sıfıra yakın geliyor.
    Kanunda ortak yerlerin, ısı kayıplarının vs.. için %30 ortak paylaır diyor. Fakat bana göre buna ilaveten bir dairenin yine kanunda belirtilen 15 derece ısınması için gereken kalori miktarının (bu bina ,hava ısısı, m2 gibi etkenlerle değişir) hesaplamalara dahil edilmesi gerekir. Örneğin bizim binamızda bu kış bu hava şarttlarında tüm faturalarımızı alıp gözden geçirdiğimizde bir dairenin ortalama olarak 15 derece ısınması için gereken kalori miktarını tüm binaya göre oranladığımızda %70*%30=%21 gibi bir oran çıktı. Bu hesaba göre ortak kullanım paylaşımının kabaca %51-%49 gibi olması gerektiği kanaatine vardım fakat bunu çoğunluğa kabul ettiremedim.

    Asıl probleme gelince. Madem bu sistem ısındığın kadar öde sistemi o halde mantık olarak binadaki her dairenin ısısının 20 derece olacak şekilde ayarlandığı kabul edilirse her dairenin eşit fatura ödemesi gerekir. Eğer biri bana 20 derece yetmez ben 25 derecede ısınmak istiyorum derse o da ısındığı kadar yani 25 dereceye göre ödeme yapar. Bu durumda Her daire 20 derece ısınırken bazıları 800 bazıları 1200 kalori yazar. Bu durumda faturalandırma yaparken örneğin 20 derece için dairenin ısınma katsayısı gözönünde bulundurararak fatura çıkartılır.
    Dediğim gibi Bu sistem "ISINDIĞIN KADAR ÖDE"dir. Umarım bu yönde kanunlarımız düzenlenir.

    Sizin sisteme birebir uygulanabilir durumda değil ama, eğer her dairedeki kalori cinsinden harcama toplanıp, kazandan yada merkezi ısıtma nerden geliyorsa oradaki saat ile karşılaştırılırsa dairelerin ısınması için harcanan enerjiyi ortak alanların ısınması ve kayıp ile karşılaştırma imkanı olabilir(eğer ana ısı kaynağında da bir sayaç yada ölçü sistemi varsa tabiiki). Mesela dairelerde harcanan enerjiyi sayaçlara bakarak toplarsınız, atıyorum 10bin kcal çıktı, kazandaki sayaca bakarsınız (varsa tabi ki) diyelimki o da 20bin kcal çıktı. Arada 2 kat fark var, yani kazanın ürettiği enerjinin yarısı dairelerin ısınması için kullanılmış, geri kalan kısmı ortak alanları ısıtmı ve kayıp olmuş demek. Eğer arada, bu dediğim örnektekine benzer büyük farklar oluşuyorsa sizin dediğiniz gibi kullanım / ortak alan % lerinin yeniden değerlendirilmesi gerekir. En azından yönetici farura paylaştırırken bunu yapabilir diye düşünüyorum, kimse kolay kolay niye böyle oluyor demiyecektir sanırsam.




  • Binada daireleri birbirinden yalıtmak, ayırmak mümkün olmadığından hiç bir zaman tam olarak adil olan bir merkezi sistemde ısı dağıtım ölçümü yapılamaz. En kusursuz görünen sistem bile suistimale açık olur. adaletsizlik doğar.

    Apartmanlarda merkezi sistemde her daire eşit ücret ödemeli. Üst katlarda ısınanama sorunu varsa, hesap edilerek sıcaklığın alt katlarla aynı olmasını sağlayacak miktarda radyatör metrajları artırılmalıdır.

    Tüm bu ısı paylaşım sistemleri , bunları satan, pazarlayan kişilerden ve bu işlerden çıkarı olan bazı yöneticilerden başkasına bir yarar sağlamamaktadır.

    Müstakil ısıtması olsun diye kombili daire alırsınız, üst komşunuz sizden istifade eder. Alt daire boş olur. planlarınız şaşar, 2 kat fatura ödersiniz, ısınamazsınız..

    Yine de en ideali kombili, yalıtımı iyi bir daire tercih etmektir.
    Bu olmuyorsa, merkezi ısıtmalı, eşit ücret ödenen bir yerde oturmak idealdir.


    Zaten komşuluk ilişkilerinin zayıfladığı, kötüleştiği bir zamanda milleti birbirine düşürmenin alemi yok.




  • Sizin ve benim ve 66eto'nunyukarda dediklerimize ilave olarak şöyle bi durum da var diyelim: Bizim sayaçlar toplamı ile kazan/ısıtıcı çıkışı sayacı arasında abartı bi fark var. Yani sistemin ürettiği ısının belki yarısı dairelerin ısınmasına gidiyor sayaçları karşılaştırınca. Bu durumda diyelim, en üst katlardaki bikaç daireler sonuna kadar açmış, diğer daireler sonuna kadar kapamışlar. Kazandan/ısıtıcıdan bize en üst katlara gelene kadar apartman ısınıyor, ama en üst katlarda çok çok yüksek harcama gözükürken, diğer katlar 17-19C bana yeter diyor, onlara hemen hiçbişey gelmiyor. Sırf kazandan bizim üst katlara ısı gelmesi sayesinde blok ısınmış oluyor, bunun yükünü de biz ödemiş oluyoru. 66eto'nun 70tl vs. 400tl örneğindeki gibi. Bi daire nasıl 20tl ye ısınmıyorsa, ortak alanların %sinin arttırılması lazım ki adalet olsun. Yada adam belli bi miktar parayı üst kattakilere vermesi lazım. Çünkü o üst kattakiler kendisini ısıtıyor. Paylaşım %50 %50 veya ortak alanlara daha yüksek % verilirse adaletli olur.

    Yönetici pekala bu % leri değiştirebilir, ama detayları incelemek isteyen birisi de çıkıp "kardeşim kanunda bu var siz usulsuzluk yapmışınız" da diyebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 11 Nisan 2012; 0:41:58 >




  • herkeze merhaba
    sorum olacaktı yardımcı olabilirmisiniz.
    yeni taşınılan aparmanda pay ölcer sistemi var. %30 katılım sabit herkez ödemek zorunda geri kalan yakılan(ısınılan) miktar kadar daireler ölcülen değeri ödiyorlar. Bu %30 luk kısım icin ; odenecek miktar daire başına mı bölünecek yoksa aidatların belirlendigi gibi daire buyukluklerine gore mi ? yani bu bölümde 1+1 , 2+1 , 3+1 ler aynı bedelimi ödeyecek
    tşkler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hexs

    herkeze merhaba
    sorum olacaktı yardımcı olabilirmisiniz.
    yeni taşınılan aparmanda pay ölcer sistemi var. %30 katılım sabit herkez ödemek zorunda geri kalan yakılan(ısınılan) miktar kadar daireler ölcülen değeri ödiyorlar. Bu %30 luk kısım icin ; odenecek miktar daire başına mı bölünecek yoksa aidatların belirlendigi gibi daire buyukluklerine gore mi ? yani bu bölümde 1+1 , 2+1 , 3+1 ler aynı bedelimi ödeyecek
    tşkler.


    %30 kısmı için Herkez aynı bedeli ödeyecek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aktuz

    Binada daireleri birbirinden yalıtmak, ayırmak mümkün olmadığından hiç bir zaman tam olarak adil olan bir merkezi sistemde ısı dağıtım ölçümü yapılamaz. En kusursuz görünen sistem bile suistimale açık olur. adaletsizlik doğar.

    Apartmanlarda merkezi sistemde her daire eşit ücret ödemeli. Üst katlarda ısınanama sorunu varsa, hesap edilerek sıcaklığın alt katlarla aynı olmasını sağlayacak miktarda radyatör metrajları artırılmalıdır.

    Tüm bu ısı paylaşım sistemleri , bunları satan, pazarlayan kişilerden ve bu işlerden çıkarı olan bazı yöneticilerden başkasına bir yarar sağlamamaktadır.

    Müstakil ısıtması olsun diye kombili daire alırsınız, üst komşunuz sizden istifade eder. Alt daire boş olur. planlarınız şaşar, 2 kat fatura ödersiniz, ısınamazsınız..

    Yine de en ideali kombili, yalıtımı iyi bir daire tercih etmektir.
    Bu olmuyorsa, merkezi ısıtmalı, eşit ücret ödenen bir yerde oturmak idealdir.


    Zaten komşuluk ilişkilerinin zayıfladığı, kötüleştiği bir zamanda milleti birbirine düşürmenin alemi yok.

    Sevgili aktuz yorumunuza noktası noktasına katılıyorum alt katım boş üst kat komşum salonu yakmıyor olan bana oluyor bakalım bu kış kandırabilirsem salonu yaktırmaya çalışacağım ben ısıtıyorum adamı valla.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: social

    arkadaşlar ben çok farklı bir soru soracağım, doğalgaz henüz kullanmadığımız fakat yeni bir ev almayı düşündüğümüz için neredeyse hiç bir konuda bilgim yok.Öncelikle İZMİR'de yaşıyorum. bazı evlerde kombi var ve ısınma+mutfak+sıcak su amaçlı kullanıyorlar. Fakat yeni yapılan evlerde hep merkezi sistem doğalgaz var, bir kaç ev gezdim, merkezi sistem doğalgazlı kaloriferli yapmışlar, banyoya elektrikli şofben, mutfağa da tüp takmışlar.benim sorum şu:
    merkezi sistem doğalgaz kullanan evlerde mutfak ve sıcaksu kullanımı için ayrı bir abonelik mi gerekiyor ve bunun için yine kombi mi alınıyor yoksa ayrı bir mekanizma var mı? şimdiden teşekkürler...

    eğer dairenizin kapısının önünde doğalgaz borusu varsa, yani mutfak ve sıcak su için doğalgaz kullanabileceğiniz bir daire ise (merkezi dgazlı daireler için söylüyorum), ayrı bir abonelik yaptırmanınız, dış kapınızın önünden evinizin içine de doğalgaz borusu döşetmeniz gerekiyor.

    ancak tahmin ediyorum ki, yeni yapılan doğalgazlı merkezi sistemli dairelerde bu tür birşey sözkonusu değil...çünkü olsaydı, dediğim gibi yapardı zaten müteahhit...




  • Bu hafta ısı pay ölçer takılmış bir binada doğalgaz peteklerine kapalı iken bile sıcak su gitmesi şikayeti ile keşife gitmiş bizim firmanın usta.Yani merkezi sistem ve 24 saat sıcak su olan sistemin güzelim çekvalfini iptal etmişler ki daha basınçlı su çıksın binanın öne bakan dairelerine.Firmayı aramış ustamız arkadaşlar siz çekvalfin içindeki yayımı çıkarmışsınız demiş.Adam evet demiş çünkü çekvalf varken sistem sağlıklı çalışmazmış.Usta sormuş merkezi ısınma kapalı iken kazandan sağlanan sıcak su bina öne bakan daire peteklerine sıcak su gidişini önlemek içindi o demiş ve buna ısısan mühendisleri karar vermişti demiş.adamın cevap tesisatınızda problem var demiş kaçıramaz demişler .Şuan petekleri kapatsalarda borulara sıcak su kaçışı olduğundan dairelerde ısınma oluyormuş.
    çekvalfi sök kardeşim ozaman neden içindeki yayı çıkarıp yok oluyorsun ortalıktan.
    ayrıca kazan bir türlü otomatik çalışmamış bu sene .devamlı manuelde çalıştırmış görevli.
    seneye ellerine alırlar beyni dedi usta.
    müdahale etmedende geri geldi ihale bize yıkılır diye.
    biz yönetim işlerini yaptığımız hiçbir binaya gelen teklifler olmasına rağmen taktırmadık.
    bunu teklif edene daireni sat git kardeşim beğenmiyorsan demek zorunda kaldık.
    bu forumun adresini verdik girsin ibret alsın diye.

    yahu ağlanacak halimize güleriz deriz ya o hesap.

    kimse suçlu değil herkes haklı.herkes birbirine noki atmak peşinde.

    bir sistem ancak o sistemin gerektirdiği alt yapının tesisi ile ayakta kalır.tıpki piramitler gibi.çünkü pramitler en ileri düzey fizik bilgisi ile inşa edilmişlerdir.şuanki 100 katlı gökdelenlerde olduğu gibi .bu konuda ise fizik profosörü olmaya gerek yoktur herşey ortadadir.


    acele etmeyin biraz daha bekleyin belki bir icad gerçekleşir sizde taktırırsınız.




  • Bu yönetmeliğin geçerlilik süresi ile ilgili bir hukuk sitesinde yapılan açıklamayı aktarmak isterim.

    http://www.hukuki.net/showthread.php?85770-Is%FD-pay-%F6l%E7er

    http://mevzuat.dpt.gov.tr/kanun/5627.htm
  • Bunların gereksiz uygulamaları yüzünden insanlar birbirlerine düşman oldu çıktı. Bu uygulamada bunlardan sadece biri. Bu sistemi koyduğunuz apartmanlarda ne huzur kalır ne dostluk ilişkileri. Bunu zorunluluk olarak lanse etmekte insanlara birbirinizi yiyin demekle eş değer. Bu sistemde anladığım kadarı ile esas sorumluluk yöneticide bina sakinlerinden sadece biri ben taktırmak istiyorum dese bina aidatını ödemeyeceğim diye diretse yönetici sorumlu olacak. Kısaca şikayetçi bir kişi hem yönetici ile hemde diğer daire sakinleri ile kanlı bışaklı durumuna gelecek.
  • Şu başkalarının sırtından geçinenler lafın dokunuyor soooner.Sen merkezi sistemi bile bile otururken salakmıydın afedersin??Bile bile niye sırtından geçindirttin milleti?Niye gidipde kombi tesisatlı bir evde oturmadın? Merkezi sistemin adı üzerinde merkezi olduğunu bilmiyormuydun? Isı hesapları yapılırken her dairenin altındaki ve üstündeki ve yandaki dairelere yansıyacak ısı miktarları da göz önüne alınarak hesap yapılıyor sanırım.Yani adı üzerinde MERKEZİ. Yani bir bütünlük arzediyor ısınma sistemi.Sen evde bulun yada bulunma sonuçta evin ısınıyormu ısınmıyormu?Ayıp ya. sözlerinize dikkat edin biraz.Sizin mantığınıza göre zemin katta oturup asansör masrafına katılanlarada yazık. Ara katlarda oturup çatı tamiri masrafına katılanda salak.

    Bu ülkede bizim sırtımızdan ısınanlardan çok, bizim bilgisizliğimizden yararlanıp soyanlar daha çok. Ve gerçekten daha adiiiiler.




  • Arkadaşlar, binalara bu sisteminuygulanması masrafı ,kanuninen zorunlu kılındığı için, zorunlu giderler kapsamında değerlendirilme şansı varmıdır.yani zorunluysa, çoğunluk bile aranmayabilir çünkü bakarsınız.
  • Zaten sorunlu olan hayatımızın bir parça daha problemli hale geldiğini forumdan öğrendim.

    5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile bunda değişiklik yapan 5784 sayılı Kanuna ait adresleri, değişiklikleri güncel takip etmek amacıyla aşağıda vermek istedim.

    http://www.eie.gov.tr/duyurular/EV/EV_kanunu/EnVerKanunu_Temmuz2008.pdf
    http://www.enerji.gov.tr/mevzuat/5784/5784_Sayili_Elektrik_Piyasasi_Kanunu_ve_Bazi_Kanunlarda_Degisiklik_Yapilmasina_Dair_Kanun.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hhosafci -- 3 Mayıs 2012; 13:47:46 >




  • merkezi sistem tam bir enayilik,ben kombili evimde eğer o ay oturmazsam faturam 0 geliyor. hadi merkezi sistemde bunu yapsınlar sıkıyorsa.
  • engink,, kışın evinizde genelde kaç ay oturmadığınız oluyor??? ve kışın oturduğunuz aylarda ödediğiniz fatura ne kadar? ve ısınma kalitesini merkezi sistemle kıyasladığınızda arada fark olduğunu düşünüyormusunuz? Merkezi sistemlerde genelde asla olmayan nemli ev kokusu , kombili evlerde oluyormu?
  • peki ben istemiyorum diyelim. zorla mı takacaklar evime?

    ısı pay ölçer sistemi kullanıp da buraya olumlu bişey yazan hiç yok. tüm kullananlar muzdarip. kaldı ki ben yılın 8-9 ayıo ıevde kalmıyorum ve her ay aidatları aksatmadan ödüyorm. bunu bilerek satın aldım evi. dolayısıyla bu konuda bişey demem çok saçma..

    lakin bu sistemden memnun olan olsaydı, ben isterdim. çünkü hiç kalmadığım bir eve ayda 350 tl yakıt parası ödedim sadece...kaldı ki evde otursam bile akşam 7-8 gibi eve giren biriyim istanbul gibi bi yerde doğal olarak...beim çok işime gelirdi bu sistem. ama hiç güüvenmiyorum burda yazan arkadaşların yorumundan sonra.


    peteklere takılan cihazlardaki sahtekarlıklar mı desem, tamamen kapatılan cihazlar mı desem, yöneticilerle firma yetkililerinin aralarında anlaşması mı desem, her ay ödenecek okuma masrafı-cartcurt masrafları mı desem, elimizi kolumuzu bu firmalara kaptırmak mı desem...ne desem bilemedim....hatta bugün duydum ki bu peteklerin üzerine takılan aparatların üstüne buz koyanlar varmış... pes...ben çok dürüst olup tüm petekleri açsam ve aylık sabit ücreti ödesem bile, altımda üstümde oturan türlü türlü hileler yaparsa, bu nasıl adaletli bir sistem olur? (üst sayfalarda almanyadan gelen ve peteklere takılarak sistemi manipüle eden aparatları fda görebilirsiniz)

    konudan bağımsızi, merkezi sistemle ısınan bir apartman, şu aşamada, yeterli-gerekli çoğunluğu sağlarsa, kombili sisteme geçebilir mi?

    kombi çok daha mantıklı şayet evde süreki oturan yaşlı-hasta-bebekli aile yoksa, bana göre..

    artı, bu kanunun uygulanıp uygulanmayacağıı kim denetleyecek? bir kişi ister diğeris istemezse nasıl bişey yapılacak?

    kafam karışık epey...

    enerji bakanlığından bir kişi çıkıp da gereki açıklamaları yapsa keşke...

    http://ekonomi.milliyet.com.tr/binalarda-kombiye-son-verildi-merkezi-sistem-zorunlu-oldu/ekonomi/ekonomidetay/03.05.2012/1535567/default.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrahsnr -- 3 Mayıs 2012; 19:24:36 >




  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.