Şimdi Ara

Antropoloji nedir?meslek olarak secilmelimidir?iş imkanı varmıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
16.062
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Antropoloji nedir?meslek oalrak secilmelimidir?iş imkanı varmıdır?
    evet bir arkadaşım a bölüm bakıyourz birazda puanının tutugu şekilde iktisadi ve idari bilimler den bir bölüm olmazsa bu bölümü tercih listesine bulundurmak istiyor ben cok sıcak bakmıyorum
    bu bölüm ve gelecegi hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim


    antropoloji
    Sosyal (toplumsal) Bilim dallarından bir tanesi de antropolojidir. Sosyal bilimlerin en genci olan ve geniş anlamıyla insan bilimi olarak tanımlanan antropoloji portfolio'suz hümanizma'nın en kapsamlı disiplini olarak ortaya çıktı. Bu disiplin kapsam, konu ve yöntemle ilgili savlarını belirlemek için çok uğraş vermek zorunda kaldı. Kendisine bırakılan konuları ele aldı (diğer alanların incelemediği) ve hatta zorunlu olarak daha eski bazı alanlara da girdi. Şimdi onun kapsadığı incelemeler şunlar: prehistorya, folklor, fıziksel antropoloji ve kültürel antropoloji. Bunlar öbür toplumsal ve doğal bilimlerin, psikoloji, tarih, arkeoloji, sosyoloji ve anatominin meşru araştırma alanlarına tehlikeli biçimde yaklaşıyorlar. (Malinowski 1990:11)

    Antropoloji en geniş anlamı ile insan bilim demektir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mackali6116 -- 19 Temmuz 2007; 13:38:29 >







  • arkadaşlar ben buldum istediğim soruların cevaplarını galiba


    En Çok Sorulan 3 Soru

    Soru: Antropoloji nedir ? Antropoloji ile uğraşanların yaptıkları nelerdir ?
    Yanıt: Sosyal bilimlerin en genci olan ve geniş anlamı ile insan bilimi olarak tanımlayabilceğimiz antropoloji grup içerisinde yaşayan insanı ve insan davranışlarının yapısını, değişimini inceler. En küçük toplumsal birimi "kabile" olarak kabul eden antropologlar insan toplulukları arasındaki benzerlik ve farklılıkları karşılaştırmalı bir bakış açısı ile ele alır. Yapılan çalışmalar kültür konusu etrafında toplanmıştır. Bu noktada antropoloji insanın sadece sosyal özelliklerini değil fiziksel özelliklerini de göz önünde bulundurur. Yaşam biçimimizi en yakın bakış açısı ile yakalamaya çalışan antropologlar "katılımlı gözlem" yöntemi ile inceledikleri grubu adeta onların bir parçasıymış gibi yaşarak anlamaya ve anlatmaya çalışırlar. Sosyal antropologlar genel anlamda yaşama tarzımız yani kültürle ilgili araştırmalar yaparken fiziksel antropologlar biyolojik bir organizma olarak kabul edilen insanın fiziksel gelişimini ele alır.

    Soru: Ülkemizde hangi üniversitelerde antropoloji eğitimi verilmektedir ? Üniversite adaylarının antropoloji öğrenimi görmek için hangi özelliklere sahip olması gereklidir. ?
    Yanıt: Türkiye'de antropoloji eğitimi İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Ankara Üniversitesi DTCF, Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde verilmektedir. Adaylar tercihlerini sosyal antropoloji, fiziki ve paleoantropoloji ve halkbilim bölümlerini seçerek yapabilmektedir. Adaylar ilgili bölümlerin kontenjan durumu ve talep edilen diğer özel şartları üniversite sınav kılavuzundan öğrenebilir. Bir antropolog öncelikle merak eden, soru soran, olaylar arasındaki bağlantı kurabilen ve bu olayların sonuçlarını analiz eden bir kişiliğe sahip olmalıdır. Bulmaca çözmeyi seven eğer çözecek bir bulmaca yoksa bunu ortaya koyabilen ve çözümleyebilen yapıda olmalıdır. Sabırlı ve dikkatli olmasının yanı sıra iyi bir gözlemci olması gereklidir. Antropoloji eğitimi görmek isteyen adayların tarih, coğrafya, sosyoloji, psikoloji ve biyolojiye ilgi duyması beklenmektedir.

    Soru: Antropoloji mezunu olan bir kişi hangi alanlarda çalışabilir ? İş bulma konusunda sıkıntı yaşanmakta mıdır ?
    Yanıt:Antropoloji bölümü mezunlarına antropolog ünvanı verilir. Antropologların çalışma alanlarını kamudaki ve özel sektördeki çalışma alanları olarak iki başlık altında ele alınabilir. Antropologlar kamu sektöründe ağırlıklı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşlarda (HAGEM, müzeler vb.) görev yapmaktadır. Ayrıca Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye İstatistik Kurumu, TRT gibi kuruluşların ilgili birimlerinde sosyal araştırmacı olarak görev yapabilmektedir. Özel sektörde çalışan antropologlar ise daha geniş bir alanda çalışma imkanı bulmaktadır. Araştırma şirketleri, basın-yayın kuruluşları, ergonomi alanında çalışma yapan kuruluşlar (fiziki antropologlar için), reklam şirketleri, sosyal sorumluluk kavramı dahilinde gerçekleştirilen projeler başlıca çalışma alanlarıdır. Ayrıca antropologlar son dönemde ilgili kuruluşların insan kaynakları, stratejik pazarlama, müşteri hizmetleri, halkla ilişkiler departmanlarında görev almaya başlamıştır. Özellikle insan kaynakları yönetimi ile tüketici davranışlarını ele alan pazarlama uygulamaları antropologların görev alması gereken alanlar haline gelmektedir. Global pazardaki şirketlerde önemli görevler üstlenen antropologların ülkemiz iş dünyasında da tercih edilecek personel kategorisinde üst sıralarda yer alması kaçınılmaz bir gerçektir. Günümüzün en önemli sorunlarından olan birisi istihdam konusunda yaşanan sıkıntı antropoloji mezunlarını da etkilemektedir. Fakat bu sıkıntı antropologların kendilerini daha iyi tanıtabilmeleri ve kariyer planlarını oluştururken girişimci bir tavır sergilemeleri ile çözümlenebilecektir.




  • Antropoloji bölümü, günümüzde toplumların anlaşılabilmesi için her toplumda bulunan ve kültürel sistem içine nüfuz etmiş karmaşık dinamiklerin analizinin gerekliliği varsayımı üzerine kurulmuştur. Programın amacı öğrencilere, güncel sosyal ve kültürel olguları, konuları ve sorunları, derinlemesine ve kültürlerarası karşılaştırmalı bir perspektifte inceleyip anlamaları için gerekli teorik altyapıyı ve araştırma becerilerini vermektir. Antropoloji, insan çeşitliliğinin incelenmesi için bir dizi tarihsel ve karşılaştırmalı yaklaşımı içerir. Bu yaklaşımlar, tarih öncesi ve insan evrimi çalışmalarından, günümüz kültürlerinin anlamlı semboller sistemi olarak incelenmesine kadar geniş bir alanı kapsar. Bölümün lisans programı, antropolojinin dayandığı çok-disiplinli geniş alanı yansıtacak şekilde kurulmuştur.


    Antropoloji, üniversitelerde, müzelerde ve araştırma projelerinde iş imkanları için uzmanlık sağlar. Ayrıca, tüm diğer sosyal bilim dallarında olduğu gibi; farklı sektörlerde çalışabilmek için altyapı kazandırır. Programda ilk iki yıl içerisinde öğrencilere çeşitli teorik perspektifler ve antropoloji disiplininin alt konu başlıklarıyla ilgili bilgiler verilir. Üçüncü yıldan başlayarak, öğrencilerin ilgi duydukları bir konuda kendi araştırmalarını şekillendirmeleri ve dördüncü yılda bu araştırmayı bir "mezuniyet tezi" olarak sunmaları beklenir. Bu sayede öğrenciler mezun olduklarında bir araştırma projesini baştan sona gerçekleştirmiş olurlar.

    Bölümün amacı, teorik derinliğe sahip, sosyal bilimlerde ve araştırmalarda ortaya çıkan etik konularda bilinçli ve duyarlı, bir araştırma problemini formüle edebilecek, sosyal araştırmayı başarıyla yürütecek ve sonuçlarını bir etnografi veya bilimsel rapor olarak yazabilecek mezunlar yetiştirmektir. Eğitim süresinde öğrencilerin içinde yaşadıkları İstanbul kentini tanımaları, ayrıca üniversite dışında topluma yönelik olumlu bir sosyal faaliyeti benimsemeleri teşvik edilmektedir.

    Prof. Dr. Akile Gürsoy
    Yeditepe Üniversitesi
    Antropoloji Bölüm Başkanı

    Ayrıca burayı da inceleyebilirsin, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ / Sosyal Antropoloji (Master) / Genel




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.