Şimdi Ara

Anlayışımız yozlaşmış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
460
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kitap okuma şeklimiz ve içeriğimiz yanlış olmaktan öte çokta sakıncalı.Şimdi entelektüel kesme pazarlanan kitapların en azından çoğu olay özne merkezli bunlara ek catharsise yol açıyor.Mesela suç ve cezadaki raskolnikovun komşunun kızına karşı diz çökmesi falan hep catharsism.Bunun karşısında da niçeyi anımsatan suni bir dönemsel tarih tasavvuru var ve kitapta iyiyi karşıtlarından hareketle tanımlıyor.Hatta raskolnikovun ailesi eski aristokrat yani kötüden iyiye geçişi sembolize ediyor tabi bu çözümlemeyi yaparken kitaptaki olay örgüsünü de hesaba katarak yapıyorum.Ve bunu psikolojik bozukluklar yoluyla bizlere yansıttığı için gereksiz yere empati yaptırmak vasıtasıyla ne olduğunu bilmeden etkilenebiliyoruz.Dolayısıyla düşünmeyi minimalize ettiğinden tavsiye etmiyorum ve bunun destekler nitelikte bu romanı savunanların etkili gerekçeler bulduğuna hiç tanık olmadım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 27 Nisan 2018; 7:17:2 >







  • Bayağı düşündüm bu konu hakkında. Gecelerce gözüme uyku girmedi. Katharsizmi engellememiz şart. Yoksa Suç ve Ceza okuya okuya kafayı yiyecek tipler var. Düşünsenize minik minik Raskolnikofların ellerinde baltalarla rehinci kadın aradıklarını. Gerçi Türkiye'de rehine verme olayı var mı bilmiyorum ama kötü ya her halükarda.
  • Haklısın reis. Ama bana kalırsa problem tüm varoluşçu romanlarda. Camus, Sartre, Kafka bizdeki Atılgan ve Atay falan bence yasaklanmalı hatta tüm kitapları yakılmalı... Nice gencimizi böyle "roman"larla heder ettik, kaybettik... Anlamsızlığın, katharsizmin(bunu ilk defa cümle içinde kullanıyorum) boşluğuna ittik nedensiz yere.

    Tabii bunları burada anlatamazsın en çok bunların zırvalarının okunmasını ve önerilmesini geçtim Dostoyevski'ye tapan insanlarla muhatabız bunu da unutma.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Katarsizmin tanımıyla ilgili bir yanlışınız olduğu kanısındayım.Düşünceyi minimalize etmekten kastınızı açıklarsanız hoşnut olurum. Kendinizi çok mu kaptırıyorsunuz anlatılanlara? Sadece raskolnikovun bir hareketiyle bu yargıya varmanızı da ilginç buldum. Ek olarak katarsizm sinema, tiyatro gibi türlerde yaygındır. Sizin beklentiniz ve odak noktanız ile alakalı bir durumdur. Arkadaş varoluşçu romanlar yasaklansın felan demiş de bayağı şaşırdım. Bizi de aydınlatıverin..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: İyi Kötü ve Çomar

    Katarsizmin tanımıyla ilgili bir yanlışınız olduğu kanısındayım.Düşünceyi minimalize etmekten kastınızı açıklarsanız hoşnut olurum. Kendinizi çok mu kaptırıyorsunuz anlatılanlara? Sadece raskolnikovun bir hareketiyle bu yargıya varmanızı da ilginç buldum. Ek olarak katarsizm sinema, tiyatro gibi türlerde yaygındır. Sizin beklentiniz ve odak noktanız ile alakalı bir durumdur. Arkadaş varoluşçu romanlar yasaklansın felan demiş de bayağı şaşırdım. Bizi de aydınlatıverin..
    Eğer okuyan kişi özneliğini unutup romandaki karakterlerin etkisinde kalırsa kitap seni okumuş olur ve böylece tek yönlü düşündüğünden minimalize olur yani içeride değilde dışarıdan gelecek tepkiler bu anlamda daha olumlu
  • Düşündürücü gerçekten

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ......



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi La Haine -- 17 Haziran 2018; 12:1:52 >
  • haklısın da bu sadece kitaplarda yok ki. günümüz artık uyaran dünyası oldu. her yer uyarıcı dolu mesela kendimde de son günlerde bu konuyu farkettim. mesela almak istediğim bir şey var kitap, kıyafet vb. önce yorumlara bakıyorum sonra ürünü alıyprum gibisinden. halbuki o yorumlar iyilerden seçip ayıklanıyor zaten kendimi kaptırmış oluyorum. kitap da öyle geçen franz kafka - dava yı okuyorum, sonuna gelmeden ekşideki yorumları okudum ettim. lan nasıl yorumlar var nasıl, hslbuki olayın özü sonundaki papaz- kilisi muhabbeti başka bir açıklama getiremedim kendime. sonra kendimi kısıtladım, kitap okurken artık duraksayarak düşünüp analiz edip tekrar okuyorum. bazı insanlar kişisel gelişim okur, aşk kitabı okur direk o kitaptaki gibi olmaya çalışırlar, kitaba dönüşmeye çalışırlar resmen. bunlar da aslında sistemdir. kitap okuyan insanlar bile böyle oluyorsa yapacak bir şey kalmamış dememltir. zaten 1000 kitapta felan ortalık ergen dolmuş amına koyim. kitaptan alıntılar, aşk romanlarından alıntılar özellikle, kız paylaştıysa erkekler üşüşüyo yine felan. yok olym bitmiş gitmişiz biz ya.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: E-Nazmi

    Düşündürücü gerçekten
    Bayağı düşündüm bu konu hakkında. Gecelerce gözüme uyku girmedi. Katharsizmi engellememiz şart. Yoksa Suç ve Ceza okuya okuya kafayı yiyecek tipler var. Düşünsenize minik minik Raskolnikofların ellerinde baltalarla rehinci kadın aradıklarını. Gerçi Türkiye'de rehine verme olayı var mı bilmiyorum ama kötü ya her halükarda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: E-Nazmi

    Bayağı düşündüm bu konu hakkında. Gecelerce gözüme uyku girmedi. Katharsizmi engellememiz şart. Yoksa Suç ve Ceza okuya okuya kafayı yiyecek tipler var. Düşünsenize minik minik Raskolnikofların ellerinde baltalarla rehinci kadın aradıklarını. Gerçi Türkiye'de rehine verme olayı var mı bilmiyorum ama kötü ya her halükarda.

    Alıntıları Göster




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zodion



    Alıntıları Göster
    Valla yazdığın kat be kat daha komik. Bakıp bakıp gülüyorum kaç gündür. Bir de nalet olası bölümde mesaj atılmadığı için sürekli ilk sayfada.




  • katharsizm hakkında detaylı türkçe kaynak var mı? ilk kez duydum merak ettim..google girince inci felan çıkıyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.