Şimdi Ara

ANKARADAKI ASBEST RAPORU SONUCLARI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • (Uzman yorumu değildir ve bunlar iddiadır gerçeği yansıtmaz. Ayrıca haber Ekşi Sözlükteki yazardan alıntıdır
    https://eksisozluk.com/entry/66638586 )

    konuyla ilgili Tezcan Candan ölçüm değerlerini paylaşmış:

    ANKARADAKI ASBEST RAPORU SONUCLARI

    ANKARADAKI ASBEST RAPORU SONUCLARI

    Bir diğer haber Melih Gökçek'in yaptırdığı MTA raporu haberi:http://www.cerkezkoybakis.com.tr/ankara/asbest-iddialarina-mta-raporu-h31960.html



    tok sokak'ta, yani yapının bulunduğu yerde amfibol asbest bulunmuş(27 şubat). toros sokak'ta ve yapıdan kısmen uzak diğer yerlerde bulunmamış olması bir artı. lakin pozitif örneklerdeki asbest oranının bu kadar fazla olması korkutucu. sem/edxa taraması yapılmış ki bunun hatalı olması gibi bir şey söz konusu değil. yani şu kesin: o bölgeden havaya amfibol asbest karışmış ve en küçük solunum dahi büyük risk yaratıyor. zira nadir görülen bu amfibol asbest en tehlikeli asbesttir, krisotil asbest'e(beyaz asbest) benzemez. abd'deki asbestlerin en az %99'u krisotil asbesti olduğundan dolayı, oraya ya da tarihe bakıp "bir şey olmaz" dememekte fayda var.

    krisotil asbestle bir bozukluk oluşması için genelde buna uzun süre maruz kalmak gerekir. krisotil kıvrımlıyken, amfibol denildiği gibi iğne gibidir ve akciğere yapışıp kalır. dolayısıyla amfibol tehlikeli olmak için kronik maruz kalmaya ihtiyaç duymaz. fakat bildiğim kadarıyla, krisotil asbestler havaya daha kolay karışıp daha fazla yayılırken amfibol asbestlerin yayılması biraz daha zordur.

    şunu diyebiliriz: bu havayı soluyanlar için asbest hastalığına yakalanma ihtimali düşüktür. akciğer kanseri ihtimali vardır. belki kalın bağırsak kanseri da sayılabilir, zira amfibol asbest'in krisotil'den farklı olarak kalın bağırsak kanseriyle ilişkili olma ihtimali vardır(homa ve ark. 1994). ama en önemlisi, mezotelyoma'ya yakalanma ihtimalinin fazlalığıdır. zira konu amfibol asbest ve mezotelyoma olunca maruz kalma süresi pek önemli değildir. şöyle ki, krisotil için maruz kalma ve mezotelyoma ilişkisi 1 ise, amfibol türlerinden biri olan amosit(kahverengi asbest) için 0.01, bir başka amfibol türü olan krosidolite(mavi asbest) için ise 0.00002'dir. kimilerine göre bunun nedeni amfibol asbestin akciğerde daha uzun süreler durabilmesidir(mossman ve ark. 1990a; american thoracic society 1990).

    aslında, kimilerine göre asbestin türünden ziyade boyutu önemlidir. uzunluğun 2.5 mikrometre üzerinde olması riski arttırırken 5 mikrometre hepten ortalığı batırır. rapordaki ilk resimde 30 miktrometrelik asbest görüyoruz ki kalın da değil, kalınlığı 3 mikrometrenin altında olan asbestler bir de uzunsa büyük risk taşıyor. buradaki kalınlık kaç? optimist olursak 1 mikrometre kalınlığında. biraz daha optimist olursak, amfibol asbestler çok kırılgan olduğundan dolayı belki birçoğunun uzunluğu 2.5 mikrometrenin altına gelebilir. eğer bunlar 5 mikrometreden kısa olsaydı ve uzunluk:kalınlık oranı 3:1'den daha düşük olsaydı, klivaj parçalar sınıfına girererek bir sorun teşkil etmezlerdi fakat durum belli.

    asbestten kurtulmanın ya da fark etmenin bir yolu var mı? yok. gözle görülemez, elle hissedilemez, ağızla tadılamaz, burunla koklanamazdır. aynı şekilde yok da edilemez, ateşe ve elektriğe dayanıklıdır, suda erimez. ayrıca amfiboller farklı olarak asitlere daha dayanıklıdır. zaten bu kadar yaygın kullanılmasının nedeni dayanıklılığıdır. krisotil akciğere girdiğinde değişiklikler yaşayabilir, mesela parçalanabilir ama amfibol asbest akciğere yapıştıktan sonra, önemli bir değişim yaşaması gibi bir durum da söz konusu değil gibi gözükmektedir(bellmann ve ark. 1987; carter ve taylor 1980; roggli ve ark. 1987a).

    sigara içmeli mi içmemeli mi konusuna gelirsek: araştırmalar sigaranın, akciğer kanseri konusunda riski arttırsa da mezotelyoma riskini arttırmadığını gösteriyor(berry ve ark. 1985; hammond ve ark. 1979; selikoff ve ark. 1980). yalnız, akciğer kanseri riskini arttırmanızın da hiç gereği yok. o yüzden, içmeyin. amfibol'un akciğer dahil birçok kanseri tetiklediği birçok araştırma tarafından ileri sürülmüş bir şey(hodgson ve darnton 2000; mcdonald 1998a; mcdonald ve mcdonald 1997; mcdonald ve ark. 1999; mossman ve ark. 1990a).

    bunlar demek oluyor ki ankara'ya bir sürü amfibol asbest salındı, geri dönüşü yok ve bunlar elinde sonunda insanların ciğerlerine girecek. suya karışıp ev gibi kapalı mekanlara girme gibi bir ihtimali var ki öyle olursa katliam olur(hardy ve ark. 1992; webber ve ark. 1988). hiç kimse de çıkıp "asbest her yerde var, doğada bile var, kimse ölüyor mu" demesin, o doğadaki asbestin neredeyse hiçbiri lif biçiminde değil. o yüzden tehlike teşkil etmezler.

    e ne zaman öleceğiz? eğer sigara içmiyorsanız ve sürekli asbeste maruz kalmıyorsanız en az bir 30 yıl sonra mezotelyoma'dan ölebilirsiniz fakat olasılığını bilmiyorum.

    peki akciğerdeki asbestleri bilmenin şansı var mı? sanırım biyopsiyle mümkün.

    daha geç ölmek için ne yapabiliriz? asbestlerden ve sigaradan uzak duracağız. her ne kadar amfibol asbestin en azı bile tehlike yaratsa da amfibol yumağı olmuş akciğerle öteki bir değil.

    asbest hastalıkları kendi kendine gerileyebilir mi? imkansıza yakındır.

    tedavi? ilgili kanserler için tek çare rezeksiyon ve kemoterapidir. fakat özellikle mezotelyoma için kurtulma ihtimali yine imkansıza yakındır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-76F513060 -- 4 Mart 2017; 13:21:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Gunceldir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunun tek çözümü biyopsidir, en iyi sonucu doktorlar söyler. Bir gögüs hastalıkları uzmanına danışmakta fayda var.
  • asbestin girdiği akciğer zarı falan ameliyat edilemiyormu asbestin ordan çıkartılması gibi ? gerçi çok küçükmüş nasıl alsınlar
  • Günümüzde çok zor ama gelecekte kansere çözüm bulunursa kurtuluruz.
  • orayı ameliyatta açsalar bile hasta nefes alamamaktan ölmezmi çok kritik bir yer sonuçta
  • Akciğer transferi bile günümüzde mümkün, ameliyatlar suni akciğer makinesi ile devam ettirilebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-76F513060 -- 4 Mart 2017; 13:22:31 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ne oldu o bölge boşaltıldı mı ? Yoksa herkes maruz kaldı mı bu duruma ?
  • Neyse ki yayılmamış, umarım önlemler alınmıştır.
  • Melihin yaklaşımı gayet iyi.

    Raporu kimya odasi veriyor

    Kimya odasi tmmo ya bagli

    Demekki tmmo kimya odasina dava acmali





    Haklı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jack Rabbit Slims kullanıcısına yanıt
    Yayılmamış ama oradan geçen arabalar, otobüsler bizim caddemize de taşıdı = yani tüm ankara.
  • Treth kullanıcısına yanıt
    üstte yazdığım yoruma bir bakar mısınız?
  • baksınlar 30 yıl sonra sen de mezar taşlarına bakacaksın. devlet önlem almıyor sen de almazsan başka kim seni koruyacak ?
  • Ben de bu yazı hariç okuduğum kadarı ile; giren girdi arkadaşlar o yüzden kalan hayatımızı olabildiğince mutlu yaşamaya bakalım.
  • evet olan hasar oldu coktan ama hala tedbiri elden birakmamali, burada bir kahraman varsa o da tezcan hanim, kendisi supermen gibi yetti gari, yoksa ilk basktaki gibi ususlsuz yikima devam edeceklerdi, millet de birsey anlamadan patir patir olecekti, cunku maruz kalma suresi de onemli, tamam bir felaket oldu ama en azindan durduruldu tmmob sayesinde, bundan sonra hava olcumleri lazim ki nerede ne kadar var ogrenelim, bir de tekrar baslamamasi icin insanlarin hala bu konuyu ciddiye aliyor olmasi lazim, yoksa basgan bos durmaz kendisi gider yine ankara disindaki villasina bizim kanser olmamizi uzaktan seyreder.
  • Türkiye'de bedavaya yaşıyorsunuz. koskoca belediye başkanı sahte rapor çıkarıyor ama sorguluyabilen yok. birde birisi bizden full yetki istiyor! bu yüzden HAYIR !
  • takip
  • Cehape hiç birşey yapmadığından asbest olmuyordu , ak parti durmadan yıkıp yapıyor , hem oldu da kanser vakaları arttı , sonuçta icatlar mecburiyetlerden çıkar belki bu sayede kansere çare bulunur ülkemizde.O arada kaybettiğimiz vatandaşlarımız olacaktır ama onlarda şehit sayılır inşallah (Gökçek Şehidi).Biraz Lemmings oyunu gibi düşünün Reis bu nedenle en az 3 çocuk istiyor , bir kısmı Suriye'de ölecek , bir kısmı madende boğulacak , bir kısmı bombalı patlamada ölecek kalan sağlar bizimdir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.