Şimdi Ara

Anayasa'da değiştirilen maddeler...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Çoğu kişinin pazar günü yapılacak oylama için yeterli bilgiye sahip olmadığını düşündüğüm için açıyorum konuyu.Başka yönlere çekilmez umarım...

Kaynak
    : Mevcut Anayasa ->http://www.tbmm.gov.tr/Anayasa.htm

Değiştirilen Maddeler Hakkındaki Kanun-> http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5678.html

Tek tek maddeleri aramakla uğraşmayın diye kısa bir açıklama hazırladım.Ayrıntılar için yukarıda verdiğim kaynaklara bakabilirsiniz...

Anayasa Değişikliği ;

Madde 1: Seçimlerin 5 değil 4 yılda bir yapılması hakkındaki madde.

Madde 2: Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi hakkındaki madde.

Madde 3: “Anayasada, başkaca bir hüküm yoksa, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz” olan 96. madde ,

“Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasada başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz.” Olarak değiştirilmiş.

Madde 4: ”Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.”(Şu anki anayasada bu süre 7 yıl ve bir kez seçilme hakkı var)
    “Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir.” Eklenmiş…

Madde 5: Halk tarafından seçilme maddesi eklendiği için MADDE 102’de bu konu hakkında yapılan değişiklikler ve açıklamalar;

“ Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır.
    Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
    İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
    Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.
    Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usûl ve esaslar kanunla düzenlenir”

Madde 6: Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir;

GEÇİCİ MADDE 18- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67 nci maddesinin son fıkrası, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi için; çıkarılması gereken kanun hükümleri ile seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler bakımından dikkate alınmaz. (Madde 67/son fıkra:” Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.”)

GEÇİCİ MADDE 19- Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır………devamında ise cumhurbaşkanı adaylığı için yapılan açıklamalar var.

Madde 7:Bu Ka­nun ya­yı­mı ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe gi­rer ve hal­ko­yu­na su­nul­ma­sı ha­lin­de tümüyle oy­la­nır.

• emegine saglık açıklayıcı okuyupta sandık başına gitsinlerde neye ne verdiklerini ögrensinler

30 milyon kişi sandık başına gitse 20 milyonu tayyip istedi diye evet vericek neyi oyladıgını bilmeden ey güzel ülkem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jijimm -- 17 Ekim 2007; 2:18:52 >
    umarım Forumdakiler Bu Topiğe ilgi gösterirler
  • ATATÜRK İSMİ ÜÇ YERDE GEÇİYOR: Taslakta Atatürk’e yapılan atıf sayısı 7’den 3’e düşürülüyor. Sadece, anayasanın 2’nci maddesi ile milletvekili ve cumhurbaşkanı yemin metninde Atatürk’e atıfta bulunuluyor.
    GÜL’E DOKUNULMAZLIK YOLU: Taslakta, “Cumhurbaşkanı kişisel suçlamalardan dolayı milletvekili dokunulmazlığına tabidir” hükmü getiriliyor. Bu düzenleme ile Gül’ün, TBMM’de bekleyen “kayıp trilyon” davasına ilişkin fezlekeden yargılanması önlenmiş olacak.

İBADET KISITLAMASI KALKILIYOR: Yeni anayasa taslağında, “Kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir” hükmü öneriliyor. Bu önerinin kabul edilmesi halinde laikliğe aykırı dini ibadet ve tören düzenlemek serbest hale gelebilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN YETKİSİ SINIRLANIYOR: Taslakta Anayasa Mahkemesi’nin “yürütmeyi durdurma” yetkisi sınırlanıyor. Mahkemenin ancak üçte iki çoğunlukla yürütmeyi durdurma kararı alabileceği öneriliyor. Yürütmenin durdurulması kararı verilmesi de “telafisi imkânsız zararların doğması” koşuluna bağlanıyor.

ÜYE YAPISI DEĞİŞİYOR: Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı 17’ye çıkarılıyor. Mahkeme üyelerinin TBMM ve yargı organları tarafından seçilmesi öngörülüyor.

DİN DERSİ SEÇMELİ: Mevcut anayasada din dersi devlet gözetiminde zorunlu dersler arasında gösterilirken, yeni anayasa taslağında bunun seçmeli olması öneriliyor. Din dersinin, öğrencilerden tamamen muaf tutulması da ikinci bir öneri olarak sunuluyor.

DİYANET KALIYOR: Yeni anayasa taslağında dini işlerinin devlet gözetiminde olması öngörülüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arda -- 17 Ekim 2007; 9:55:07 >

• Gümrüklerde şimdiye kadar verilen oylar ne olacak sacmalıktan öte bir şey değil umarım refarandum iptal edilir veya ertelenir.
    PEŞİNDEYİZ HERYERDE
  • quote:

Orjinalden alıntı: Arda

ATATÜRK İSMİ ÜÇ YERDE GEÇİYOR: Taslakta Atatürk’e yapılan atıf sayısı 7’den 3’e düşürülüyor. Sadece, anayasanın 2’nci maddesi ile milletvekili ve cumhurbaşkanı yemin metninde Atatürk’e atıfta bulunuluyor.
    GÜL’E DOKUNULMAZLIK YOLU: Taslakta, “Cumhurbaşkanı kişisel suçlamalardan dolayı milletvekili dokunulmazlığına tabidir” hükmü getiriliyor. Bu düzenleme ile Gül’ün, TBMM’de bekleyen “kayıp trilyon” davasına ilişkin fezlekeden yargılanması önlenmiş olacak.

İBADET KISITLAMASI KALKILIYOR: Yeni anayasa taslağında, “Kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir” hükmü öneriliyor. Bu önerinin kabul edilmesi halinde laikliğe aykırı dini ibadet ve tören düzenlemek serbest hale gelebilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN YETKİSİ SINIRLANIYOR: Taslakta Anayasa Mahkemesi’nin “yürütmeyi durdurma” yetkisi sınırlanıyor. Mahkemenin ancak üçte iki çoğunlukla yürütmeyi durdurma kararı alabileceği öneriliyor. Yürütmenin durdurulması kararı verilmesi de “telafisi imkânsız zararların doğması” koşuluna bağlanıyor.

ÜYE YAPISI DEĞİŞİYOR: Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı 17’ye çıkarılıyor. Mahkeme üyelerinin TBMM ve yargı organları tarafından seçilmesi öngörülüyor.

DİN DERSİ SEÇMELİ: Mevcut anayasada din dersi devlet gözetiminde zorunlu dersler arasında gösterilirken, yeni anayasa taslağında bunun seçmeli olması öneriliyor. Din dersinin, öğrencilerden tamamen muaf tutulması da ikinci bir öneri olarak sunuluyor.

DİYANET KALIYOR: Yeni anayasa taslağında dini işlerinin devlet gözetiminde olması öngörülüyor.

bu taslağın pazar günü yapılacak referandumla alakası yok
    "Türk milleti tab'en demokrattır" M.Kemal Atatürk, TBMM gizli celse zabıtları, devre: ı, içtima ı, tarih: 22.1.1921.i, 31, c: 3. sayfa 334... "komünizmin memleket için, milletimiz için, dinimiz için, kabul edilmez olduğunu anlatmak, yani kamuoyunu aydınlatmak en yararlı çare görülmüştür" M.Kemal Atatürk, Mustafa Kemal sosyalist değil, fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici ve iyi düşünceli, akıllı bir lider. Mustafa Kemal soygunculara karşı bir Kurtuluş Savaşı veriyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultan�ı da yaranı ile birlikte alt edeceğine inanıyorum Vladimir İlyiç Lenin,

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • PAZAR GÜNÜ

BUNDAN SONRA CUMHURBAŞKANININ

KİMİN SEÇECEĞİNE KARAR VERECEĞİZ

EVET DERSEK BUNDAN SONRA BİZ

HAYIR DERSEK MECLİS SEÇECEK

diyelimki ben c.baskanını halkın secmesini istemiyorum ama genel secimlerle ilgili olan maddenin degismesini istiyorum ...

bunu farklı sekilde oylayamıyoruz cunku paket olarak ya "evet" yada "hayır" dememiz lazımmıs ...

yanlıs ...

quote:

Orjinalden alıntı: rebelling

yalnız garip olan birsey var :

diyelimki ben c.baskanını halkın secmesini istemiyorum ama genel secimlerle ilgili olan maddenin degismesini istiyorum ...

bunu farklı sekilde oylayamıyoruz cunku paket olarak ya "evet" yada "hayır" dememiz lazımmıs ...

yanlıs ...

• quote:

Orjinalden alıntı: Mac2cryme

Amasyada değiştirilen maddeler anladım
    Eğer varsa durum sandığımız kadar basit değil
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.