Şimdi Ara

Anal Fissür - Makat Çatlağı ( makatını seven okusun ) (114. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
6.814
Cevap
154
Favori
1.776.678
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
40 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 112113114115116
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: zymyar

Merhaba. 2.5-3 aydır makat çatlağım var. Şuan bol lifli beslenip sabah akşam procto-glyven ve anrecta krem kullanıyorum. günde 2-3 kez sıcak suya oturuyorum. tüm düzenimi bozdu piskolojik olarakta kötü durumdayım. iyileşmez mi bu hastalık iyileşebilen yok mu? :(
    Düzenli tuvalet alışkanlığı olmayan, ıkınma problemi bulunan ve düzgün beslenmeyen hastalara doktorlar lif takviyesi öneriyor artık. Hacimli ve büyük dışkı istiyorlar. Yani tek seferde, bir bütün olarak dışkının boşaltıması hedefleniyor.

Olması gereken bu yalnız atladıkları bir nokta var. Normal bir insanda istirahat halinde 3cm olan makat çapı, kronik fissür hastalarında neredeyse 1cm. Ve ıkınma olmasa bile, lif sayesinde hacimlenen dışkı o daracık alanı sanki parçalarcasına çıkıyor. Ağrılar da her geçen gün daha da şiddetleniyor ve süresi uzuyor.

Ben de bu hastalığı yaşadım, hastalık geçene kadar dışkı yumuşatıcı kullanmak dışında bir alternatif yok benim gözümde. Ama şırıl şırıl veya patlarcasına ishal olmamanız lazım. Örneğin kronikleşen fissürümü 30 gün boyunca duphalac sayesinde geçirmiştim, fakat bir gün dayanamayıp diyeti bozunca korkudan tekrar 2 ölçek duphalac içtim ve ertesi sabah patlama şeklinde ishal oldu ve sil baştan... Ayıptır söylemesi puding kıvamında yapacaksınız ki o yara tekrar yırtılıp derinleşmesin. Dışkılama sırasında ağrılar geçene kadar aynı kıvamda yapmak önemli. Sonrasında dışkı yumuşatıcının dozunu düşürebilirsiniz. Tabi sağlıklı beslenmeye devam etmek önemli. Ağrılar sızılar geçti diye pasta böreklere lifsiz gıdalara yönelmemek lazım. Dışkı yumuşatıcı olarak, duphalac iyi içimi kolay fakat etkisini 2 gün sonra gösteriyor. Magnesie Calcinee ise kireç gibi bir şey ama etkisini 6-7 saat sonra gösteriyor ve bence çok daha etkili. Dışkıyı istediğiniz kıvama ayarlayabiliyorsunuz resmen. İlk başlarda bahsettiğim kıvamda dışkılama yapsanız bile ağrınız olacak ama en geç 3 gün sonra neredeyse hiç ağrınız kalmayacak. O 8-9 saat süren ağrılar ortadan kaybolacak. En azından bende böyle olmuştu.

Bir de Prof. Dr. Nihat Bengisu’nun sitesinde yer alan bir bilgi var. Bepanthen Plus yara iyileştirici ve epey kaygan bir krem. Ağrılarınız biraz geçtikten sonra, bu bölgeyi bepanthen ile kremleyip işaret parmağınızı iki boğum kadar makatınıza sokup, iç sfinkter kaslarını sağa sola hareket ettin 5-10 saniye kadar der. Bu sayede kaslar biraz gevşeyecek ve bölgede kan akışı sağlanacak. Dolayısıyla yara iyileşmesi hızlanacak.

Bu yazdıklarım tecrübeye bağlı bilgilerdir. Aklınızın bir köşesinde bulunsun. Fakat farklı bir probleminiz var mı diye mutlaka kolorektal cerraha muayene olun derim.

*** Bu arada proctoglyvenol iç ve dış hemoroid kremidir. Anal fissür tedavisinde bir faydası olmaz. Hatta yaranın iyileşmesi için orada kan akışı olması gerekirken, hemoroid kremleri bunun tam tersi etki gösterebilir ve fissür iyileşmez şeklinde yorumlar da var. Anrecta krem doğru krem. Fakat ciddi baş ağrısı yapar. Locafen de deneyebilirsiniz. Anrecta ile aynı amaca hizmet eder. Baş ağrısı da yapmaz. Dolapta saklanması gereken bir kremdir. Eczane evinize uzak ise buz aküsüne sarmalarını rica edin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reguse -- 14 Aralık 2019; 16:41:27 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • reguse kullanıcısına yanıt
    Gittiğim genel carrah bir ay boyunca Procto merhemini kullandırttı ve bir iyileşme olmadı. 2. ay gittiğimde anrecta kremini verdi ve akşamları kullanmamı söyledi. Beslenme olarak lifli besleniyorum günde 1 veya 2 kez tuvalete çıkıyorum çok kalın olmayacak şekilde yumuşak dışkılıyorum şuan.

Gittiğim ve devlet hastanelerinde gideceğim doktorlardan çare gelmeyecek gibi İstanbul'da hangi doktora gitmeliyim? Siz bu hastalığı tamamen geçirebildiniz mi yoksa hala risk taşıyor musunuz?
  • zymyar Z kullanıcısına yanıt
    Ben botox yaptırmıştım 5 sene boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ağırlık antremanları yaparken, protein ağırlık beslendim. Neredeyse lif hiç tüketmedim. Metabolizmam hızlansın diye de baharata abandım. Sonucunda tekrar etti. Artık ameliyat olacaksın diyen cerrahlar oldu. Fakat olmadım, anlattığım şekilde kendimi tedavi ettim. Şu an sıkıntı yaşamıyorum çok şükür.

• İstanbulda tavsiye ettiğiniz doktor var mı?
  • Togiii T kullanıcısına yanıt
    Botoks’un yapılışı ve dozajı çok önemli. 6 ay’a kadar etkisi var fakat maksimum etkisini 1. ay sonunda gösterdiği söylenir. Genelde sağ sol sfinkterlara 50’şer dozdan totalde 100 doz vuruyolar. 40/40 80 ile de çözülebiliyor. Bazen ikinci bir botoks yaptıkları da oluyor...

Ameliyata gelince, hasta yorumlarından ve doktor açıklamalarından anlaşıldığı üzere, LIS ameliyatından sonra ilk dışkılama da bile konfor sağlanıyor. Hasta 10 üzerinden 10 ağrı yaşıyorsa, ilk dışkılamada maks ağrısı 10 üzerinden 2 oluyor.

Bazı hastalarda LIS’e rağmen ağrılar hala devam etmiş. Fakat bu hastaların çoğu, ekstra olarak hemoroid ameliyatı da olmuş. Ağrıların sebebi muhtmelen hemoroid. Çünkü hemoroid ameliyatı sonrası en az 15 gün ağrılı süreç söz konusu. Eğer siz sadece LIS ameliyatı olursanız, muhtemelen ilk dışkılamada neredeyse hiç ağrı hissetmeyeceksiniz. Yalnız şu var, çoğu doktor el alışkanlığım var diye göz kararı kas kesimi yapıyor. Eğer kas kesimi sonucu, makat çapı yeterli genişliğe ulaşmazsa, ağrılar devam edebilecektir.

Ne demek, yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana.

Takıntı yapmayın diyemem. Bu elinizde değil maalesef. Bir laf vardır, malum bölgesiyle derdi olanın başka derdi olmazmış diye :) Bu da öyle bir durum...

Dışkılama esnasında ve sonrasında ağrı olmaması sizin için gayet iyi. Fissürün iyileştiğine işaret. 4 aydan fazladır ağrı çekiyor olmanız fissürün kronikleştiğini gösterir. Dolayısıyla ameliyatsız tedavi ile iyileşmesi de zaman alacaktır. Ama sizde iyileşme belirtisi olduğu ağrı çekmemenizden belli.

Şişlik hissi ağrı yoksa -bana kalırsa- önemli değil. Sonuçta orada bir travma sonucu yırtık oluşmuş ve bu yırtığa bağlı olarak oradaki kaslar istemsizce kasılmış. Şu an vücut orayı onarıyor, onardıkça da şikayetleriniz azalacaktır. Ama yine de kontrol sırasında, bu durumu doktorunuza belirtin.

Ameliyat çok basit. Lokal anestezi ile de yapılabilir, sedasyon yöntemiyle de. Bazı doktorlar lokal anesteziye karşı. O yüzden narkoz vermeden, sedasyon yaparak kısa süreli uyutuyorlar. Propofol denilen bir madde kullanılıyor sanırım.

Ameliyat sırasında makat içine cerrahi açıdan herhangi bir müdahele yok. Makatın dışında genelde saat 3 yönünde bir yerden, ufak bir kesi yapıyorlar. Parmak yardımıyla makatın içinden iç sfinkter kasını tespit edip, kesi yaptıkları yerden cımbızvari bir aletle iç sfinkter kasını dışarı doğru çekiyorlar. Elektrokoter yardımı ile kası kesip ameliyatı sonlandırıyorlar. Kimi doktor çıkardığı kası (serçe parmağın bir boğumu kadar bir şey) tam ortasından komple kesip ameliyatı bitiriyor. Kimi doktor ise ilerde oluşabilecek dışkı veya gaz kaçırma olasılıklarını minimuma indirmek için makat çapını ölçe ölçe kası kesiyor. Kimi doktor ise kısmi kas kesiminden sonra, fissürlü bölgeyi çıkartıp sağlam doku ile orayı kapatıyor. Flep yöntemi ile fissürektomi deniyor buna.

Korkulacak bir operasyon değil aslında, hatta %99,8 başarı oranı var bilimsel araştırmalara göre. Fakat yan etki olarak dışkı kaçırma ihtimalinin %2-3, gaz kaçırma ihtimalinin %40’larda olması bazı doktorlar tarafından cerrahi operasyonun ikinci plana atılmasına neden oluyor, özellikle genç hastalarda. Bu olumsuzluklar, hemen yaşanabilecek etkiler değil. Özellikle 50’li yaşlardan sonra, bizim kontrolümüzde olan “dış sfinkter” kaslarının yaşa bağlı gevşemesi sonucu olabilecek yan etkiler. Ha belki bu şekilde bir yan etkiyi hasta hiçbir zaman yaşamayacak ama söz konusu ihtimal az da olsa var mı var...

• lanet olsun yine fissür nüks etti. trabzon'da ameliyat olan var mı acaba? 5 ay önce işimden ayrıldığım için sigortam yok malesef. sigortasız ne kadar tutar acaba. imperial hastanesine var özel olarak. ona gitmeyi düşünüyorum. direk LİS ameliyatı olmak istiyorum çünkü benim makat kasları aşırı sıkı ve makat bölgem dar. yardımcı olabilecek arkadaş varsa çok makbule geçer. 4 yıldır ne çektiğimi ben bilirim. ara ara bazı yöntemlerle kurtuldum fissürden ama kronik olduğu için kabız olduğum an nüks ediyor.
  • helloween kullanıcısına yanıt
    2019 yılında 6000-7000 TL civarındaydı LIS ameliyatı.

• quote:

Orijinalden alıntı: reguse

2019 yılında 6000-7000 TL civarındaydı LIS ameliyatı.
    bugun araştırma hastanesinde opr.dr göründüm. çatlak derin değil dedi. ameliyatsız geçecek diyor doktor bey. botox ise 6 ay rahatlatır dedi. napalım yeni verdiği krem ve hapla deneyelim bir de. ameliyatta dışkı tutamama problemi yaşanma olasılığı varmış. bildiğimiz bir şey
  • helloween kullanıcısına yanıt
    Artık çoğu doktor ameliyatsız halletmeyi düşünüyor bu hastalığı. Krem ve lif takviyesi veriyor. Beslenmeni düzeltmezsen lis’e rağmen nüksedebilir diyor.

Botoks konusuna gelince, 6 ay boyunca etkisini gösterir evet. Fakat 6 ay bitince eskiye dönecek diye bir şey yok. Ben botokstan sonra 5 sene boyunca problem yaşamadım diyebilirim. Ve bu süre içerisinde çok da kasmadım. Dönerimi de yedim, kebabımı da, lahmacunumu da... 5 sene sonunda da daha önceki mesajımda yazdığım gibi kendi hatam sonucu rahatsızlığı nüksettirdim.

Hastalık kronikleşince ağrısı da çok oluyor. Bir süre sonra tedavi ile ağrılar kesilse bile insan tuvalette psikolojik olarak rahatsız oluyor, yine yırtılırsa korkusuyla... Zor bir hastalık hakikaten. Ama en azından tedavisi olan bir rahatsızlık. Umarım kısa sürede rahatsızlığınızdan kurtulursunuz.

• Herkese geçmiş olsun ben ameliyat olalı yaklaşık 9 ay alacak Allaha şükür hiç bir sıkıntı yaşamadım bunun ameliyatında doktor tecrübesi çok önemli devlet hastanelerinde ki doktorların bu konuda fazla tecrübeleri olmadıgı için kremlerle geçirmeye çalışıyorlar. Ameliyatı Ankaranın en iyi doktorlarından birine oldum 6000 tl tuttu. Boşuna o kadar süre acı çekmişim. Ameliyatın ilk zamanları baya psikolojim bozulduydu ama zamanla topladım şimdi iyiki olmuşum diyorum. Wc ye girerken o eski acıları unuttum hiç aklıma bile gelmiyor çok rahatım ama dediğim gibi doktor çok önemli bu konunun uzmanına proktologa gidin genel cerrehlara gitmeyin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • reguse kullanıcısına yanıt
    sağolun hocam. doktor bey bu sefer yeni çıkan Locafen krem'i yazdı. bu adreste içeriği mevcut. bir de Kalidren marka ağrı kesici.

tecrübeli olduğum için bu sefer çok çabuk kurtuldum.
  • sagliklibilgilerle.blogspot.com
    Anal Fissür Nedir? - Sağlıklı Bilgiler
    https://sagliklibilgilerle.blogspot.com/2020/01/anal-fissur-nedir-saglkl-bilgiler.html
    merhaba makat darlığınızın tek sebebi kendinizde söylediğiniz gibi STRES tuvalette çok sık stres yaparsan darlaşır kasılır dışkın sert çıkma hissi verir.
    yapmanız gereken şey derin derin nefes alıp vermek gevşemek dışkı hissi geldiği vakit nefesinizi içinize çekin makattan değil karından ıkınarak buna mütakip nefesinizi mıçmayla birlikte nefes dışarı verilir ve rahat mıçılır.

bu hastalığın başlıca sebepleri;

STRES
    SİNİR
    ALKOL-SİGARA(alkol bilimsel olarak kanıtlanmış hemoroit ve makat çatlağı yapmaktadır)
    SÜREKLİ OTURMA
    FAZLA IKINMA
    DÜZENSİZ BESLENME
    YENİ NESİL KLOZET ALA FRANGA

keza hastalık ilerlediyse mutlaka cerrahi müdahale şart botoks motosks geçici nüks eder kaçış yok

kurtulma yöntemleri

sarı kuru kayısı sabah akşam aç karna
    mıçmadan önce yapılan spor
    lifli beslenme
    ala turka wc
    probiyotik yoğurt,kefir

saygılarımla
    Ben de 2 yil once operasyon oldum ben kurtuldum lakin psikolojisi bile insani mahvediyor o sebeple ara ara burdan yazarim.cerrahi mudahele sart daha onceden neden olmadim diye kafami vurmuslugum var.
    Bu rahatsizlik otla bkla botoksla duzelmez makat catlagi varsa %100 cerrahi mudahale gerektirir.
    Sadece hemoroid varsa ameliyatsiz yontemler basari saglar.
    Sakin korkmayin size yemin ederim ki korkacak bisey yok bu rahatsizliginizi ameliyati otelemek yani illa iyilesir bir sekilde iyilesir diye sakin kendinizi kandirmayin bu lafim size degil forumdaki herkese.
    Cerrahi mudaheleden kacmamanizi siddetle tavsiye ederim dostlar

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu hastalığı 3 ay önce yaşamıştım ha geçti geçecek derken 5 gün sonra doktora gittim doflon proctolog birde adını unuttuğum bir fitil vermişti 2 güne geçti gitti şimdi yine geldi öğrenciyim doğum günü vardı pastaya çok abandık zaten düzensiz besleniyoruz aklıma geldi olacağı ve 2 gün sonra başladı olmaya o zamandan kalan tecrübem ile sabah aç karna zeytin yağı içiyordum 1 kaşık hatta 2 kefir ve 3 4 tane kuru kayısı derken 2 güne hiç eser kalmamıştı şimdi tekrar başlayacağım inşallah yine işe yarar yoksa tam final vakti çok can sıkar bu hastalığa yakalanan herkese Allah acil şifa versin önerilerin çoğu işe yarıyor dikkate almakta fayda var özellikle zeytin yağı ve lif çok önemli

• Ben neredeyse yaz aylarının sonlarından beri devam eden özellikle bir süre yürüdükten sonra makatta akıntı ve batma hissi nedeniyle genel cerrahiye gittim.

Doktor muayeneden sonra pişik olmuşsun dedi ilaçları kullan bir sıkıntı kalmaz dedi. İlaçları aldım da 5 kutu ilaç vermiş deri hastalıkları ilacından tutun basur ilaçlarına kadar ne arasan var içerisinde

Benzer sıkıntı yaşayanlardan ya da yorumu olanlardan yorum bekliyorum.
  • Öncelikle herkese Allah'tan şifa diliyorum.
    2010 senesinde makatımda saatler süren ağrı/acı ile aylarca yaşadım. Dr ameliyat önermişti ama ben korkumdan olmamıştım. Zaman içinde daha da kotulesince mecburen ameliyat oldum. Fissur+Üç adet 4.evre hemoroid pakeleri çıkarıldığından benim ameliyat sonrası 10 günlük dönemim baya bağırmalı, ağlamalı, acılı geçti. Şükür, sonra ağrı akıntı vb azalarak sonlandı. 20 günde tam iyileşme oldu.

İlk birkaç sene diyetime,sporuma dikkat ettim. Ama insanoğlu, düşer anlar, kalkar unutur. İki seneden sonra yine beslenmeme dikkat etmedim. Tuvalet alışkanlığına dikkat etmedim.

2019 senesi sonlarına doğru makatta yanma, kaşıntı olmaya başladı. Akıntı da vardı biraz, daha doğrusu ıslaklık. Dedim ki :"Yıllar öncesindeki gibi boşuna sıkıntı yaşamayayım,hemen doktora gideyim." Tuttum Hacettepe Genel Cerrahi'nin yolunu, bir profesör hocadan randevu aldım. Muayenehane fistül teşhisi koydu ve ameliyat önerdi. Napalim dedim olacağız, sonuçta başka tedavi şansı yok. Neyse 10 Aralık 2019 da fistül ameliyatına girdim. Ameliyat sonrası fistül olmadığını, iç hemoroid olduğunu ve Hemiroidektomi yaptıklarını öğrendim. Ertesi gün de taburcu oldum.
    Evde dışkılama beklediğim gibi sıkıntılı idi ama genel anlamda da yıkmıştı beni Ameliyat. Doğru düzgün yuruyemiyor,rahat edemiyordum. Ameliyattan beş gün sonra tuvalete gitmedigim halde, bir kanamam oldu öyle böyle değil. Hemoglobinim 15ten 11e düştü. Belden aşağısı sırf kandı. Acilen Hacettepe ye gittim ve ameliyathaneye aldılar. Ne yaptılar ne ettiler bilmiyorum ama çıkınca çektiğim acının tarifi yok. Fissur acısını mumla aratır. Öldürün beni diye yarım saat hastane koridorlarıni inlettim. Hem damardan hem kabaran ağrı kesiciler ile bir nebze rahatladım. Üç gün sonra taburcu oldum. Eve geldim ve iki saat sonra yine kanama. Yine Hacettepe yollarını tuttum. Kan pıhtılaşması yapan bir sıvıya sünger batırıp kıçıma soktular. Asidik idi galiba, baya canımı yaktı. Neyse kanama durdu, ertesi gün ameliyathanede bakalım dediler. Allah'tan ertesi gün çok yoğundu ve bana sıra gelmedi. Zaten doktorlar da ameliyat yapmak istemiyordu. Akşama kadar aç kalmakla yırttım. Üç gün daha kontrol amaçlı hastanede yattım. Sonra üç hafta kanamam olmadı. Dışkılama ağrılarım da günden güne azalınca normale döndüm sandım. İşe başladım.

Ama dışkı şeklimin değişik olması hep aklımı kurcaladı. Biraz daha ince ve bicimsizdi. Anal stenozdan korkuyor ve şüpheleniyordum. 17 Ocak 2020 de evde diskilarken damla damla kan ve çok tanıdık o fissur acısını hissettim. Hemen ertesi gün Memorial hastanesine gittim. Prof hoca muayene etti ve anal kanal basıncı yüksek dedi ve çatlak tespit ettiğini söyledi. Kanal basınç yüksekliğini de fissure bağladı. Bu dönemde makat çok fazla işlem gördüğünden bir süre dokunulmamasinin iyi olacağını söyledi ve botoks önerdi. Ayrıca dışkılama alışkanlığı ve beslenme önerileri sundu.

21 Ocak 2020 de Botoks oldum. Etkisini bir hafta sonra göstereceğini ve üç ay sonra kontrole gelmemi söylediler. O zamana kadar bir şeyim kalmayacağını söyleyip güzel bir tablo çizdiler. Bakalım, göreceğiz. Şu anda zaten bir ağrım filan da yok. Akıntı var makattan. Hoca, bunun bir süre olacağını hatta deniz suyu gördükten sonra tamamen geçebileceğini söyledi.

Allah kimseye vermesin ama bu hastalıkta ameliyat son çare olmalı. Ama kişi dayanamıyor ve çok acı çekiyorsa tabiki beklememelidir. Ancak böyle bir durum yoksa mümkün olan tüm yardımcı alternatif yöntemler denenmelidir. En önemlisi beslenme ve dışkılama alışkanlığı edinmek. Bunlarla ilgili zaten hemen herkes, bütün doktorlar benzer tavsiyeleri verecektir.

Son olarak damdan düşen tavsiyesi: proktolog cerrahları bulun. Makat konusunda uzmanlaşmış insanları bulun. Benim gibi Hacettepe Genel Cerrahi'ye giderseniz adamlar bu işleri küçük önemsiz görüyorlar. Laporoskopik operasyonlar, büyük operasyonları daha çok seviyor ve önemsiyorlar. Diğer taraftan doktor yetiştirmek gibi misyonları gereği siz uyurken hocadan başkaları da makatinizi kurcukluyor olabilir

Herkese sağlıklı günler, keyifli dışkılamalar dilerim

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba, sizlere bu kötü olaydan kurtaracak güzel bir formül vereceğim eğerki bu çatlaklar kronik büyük ameliyatlık birley değil yeni başlamış ufak tefekse dedimlerimi harfiyey uygulayın ve Hayır duanızı etseniz yeterli,
    Öncelikle verilen kremler vs hiçbirşey işe yaramıyor boşuna almayın, burada yara iyileştikçe sizin sert dıçkı yapmanız yarayı yeniden açıyor ilk olarak hergün 2 kaşık zeytin yağı ve üstüne ılıksu yada muz ve üstüne süt, midenizi sürekli olarak bozun ki ishal olasınız, yapabiliyorsanız 15,20 dk ılıksu yapın, ve işte tedavinin en önemli noktası bu acıdan sonra makatınızı zaten doktorda görüyor ailenden biriside görse ne olacak ki ?
    Evliyseniz eşiniz, bekarsanız anneniz, kantaron yağı alıyorsunuz ve birde şırınga, yarım kadar şırıngayı yağ ile doldurun sabah akşam makatınızın içine şırınga ucu girsin ve hızlı bir şekilde bassın , tüm bölge yağlansın , gece yatarken ve sabah uygulanması tavsiyemdir, 1 hafta içerisinde dediklerimi yapın ve 100% kesin çözüme ulaşın , aman uyarayım şırıngaya iğne takmayın 😂 , kantaron yağı herşeye bir mucize, ishal kesinlikle olun yoksa tedavi işe yaramaz, wcye sık çıkın korkup yapmadıkça kabız olmanız zararınıza, deneyin ve bana dua edin🙏

• 
Sayfa: önceki 112113114115116
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.