Şimdi Ara

Anakart ve Ram Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar lütfen bana yardım edin öyle bir sorun var ki başımda çıldırmak üzereyim. Sistemimde ramlardan dolayı karnel power 41 hatası alıyorum. Durumum ise şöyle

Anakartım :

http://www.gigabyte.com.tr/products/mb/specs/ga-p55m-ud2_10.html

Bios : F11 yani son sürümü

İşlemcim :

http://ark.intel.com/products/42915/Intel-Core-i5-750-Processor-8M-Cache-2_66-GHz

Ramlarım :

Ocz : 2 X 2 : 4 gb

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820227341

Patriot : 4 X 4 : 8 gb

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820220558

Bütün araştırma ve denemelerimden sonra aynı sorunu yaşadığını gördüğüm kaynaklar :

http://forums.tweaktown.com/gigabyte/37686-ga-p55m-ud2-64-bit-win-7-stable-2gb-ram-crashes-4gb.html

http://hardforum.com/showthread.php?t=1574436

ARKADAŞLAR BİLGİSAYARIMI BEYAZ KANALLARA OCZ LERİ TAKTIĞIMDA 4 GB VE SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE KULLANIYORUM.

BEYAZLARA PATRİOTLARI TAKTIĞIMDA 8 GB OLARAK AÇILIYOR AMA BİR SÜRE SONRA KENDİNİ RESETLİYOR

BEYAZLARA OCZ MAVİLERE PATRİOTLARI TAKTIĞIMDA SİSTEM 6 GB RAMLA AÇILIYOR VE ÜSTÜNÜ TANIMIYOR. VE BİR SÜRE SONRA YİNE KENDİNİ RESETLİYOR.

FARKLI KOMBİNASYONLARDA DA 6 GB İLE AÇILIYOR VE RESETLİYOR.

* İŞLEMCİNİN TARAFINDAKİ SLOTLARIN MAVİ VE BEYAZ YANYANA OLANLARA PATRİOTLARI SAĞDAKİ İKİLİYE İSE OCZ LERİ TAKTIĞIMDA 12 GB OLARAK AÇILIYOR. GÜNLERCE SORUNSUZ ÇALIŞTIĞI ZAMAN OLUYOR. AMA ENİNDE SONUNDA YİNE RESETLİYOR.

* TEK SLOTA SADECE TEK RAM TAKARAK TÜM RAMLARI TEST ETTİM HİÇBİRİNDE ARIZA YOK.

* ANAKARTIN BÜTÜN RAM SLOTLARINA TEK TEK RAM TAKARAK TEST ETTİM ANAKARTIN RAM SLOTLARINDA HİÇBİR SORUN YOK.

EK OLARAK : RAM'DAN OLDUĞUNU ANLAMADAN ÖNCE SORUNUN

SABİT DİSKİ DEĞİŞTİRDİM
    EKRAN KARTINI DEĞİŞTİRDİM
    KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI ALDIM

BU SORUN ÖYLE BİR SORUN Kİ BAZEN GÜNDE 10 KEZ KENDİNİ RESETLİYOR. BAZEN 2-3 GÜN RESETLEMEDİĞİ OLUYOR. BAZEN HER GÜN BİR KEZ YAPIYOR. KAFAYI YEMEK ÜZEREYİM HİÇBİR ÇÖZÜM BULAMADIM. SON OLARAK BENZER SORUNU YAŞAYANLAR OLARAK VERDİĞİM LİNKTE BİRİNİN ÖNERİSİ QPI VOLTAJINI YÜKSELTMEM YÖNÜNDEYDİ. 1.1 DEN 1.250 YE ÇIKARDIM. DÜN 2 SAAT TEST EDEBİLDİM 12 GB İLE. RESETLEMEDİ YİNE DE UMUTSUZUM ÇÜNKÜ 2-3 GÜN RESETLEMİYOR TAM DÜZELDİ DİYORUM HOP KARNEL POWER 41 :( LÜTFEN BANA YARDIM EDİN ÇOK ÇARESİZ KALDIM.

ÖNERİLERDEN DOLAYI 800 TL MASRAF YAPTIM BİLGİSAYARA. SABİT DİSK ARIZALIDIR DEDİLER SSD ALDIM. ELEKTRİK DALGALANIYOR DEDİLER GÜÇ KAYNAĞI ALDIM. EKRAN KARTI YAPIYORDUR DEDİLER EKRAN KARTI ALDIM. ÖYLE OLMADIĞINI ASLINDA BİLDİĞİM HALDE HİÇBİR ÇÖZÜM BULAMADIĞIM İÇİN NE DENİYORSA YAPTIM AMA HALA ÇÖZÜM BULAMADIM :(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoNKuRu -- 24 Aralık 2013; 9:30:20 >

• Merhaba sadece Patriot ları takıp timing değerlerini 9-9-9-24 şeklinde ayarlar mısnız?
    İki ram'inde timing değerleri 1600mhz için farklı. sebep bu gibi görünüyor.
    Ocz marka raminiz de timing değerleri 7-7-7-24 olması gerekiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PartitiOn -- 24 Aralık 2013; 9:33:39 >
  • Yaptım ustam. XMP 1 profiline çektiğimde 1600 mhz ye çıkıyor ve timing 9-9-9-24 oluyor yine resetledi. Hepsini beraber taktığımda ise 1066 da (1.5v) çalışıyorlar. Ama XMP özelliği ikisinde de olduğu için XMP 1 e alabiliyorsun o zaman timing farkı ortaya çıkıyor. Patriotlar 9-9-9-24 ile çalışırken OCZ 8-8-8-16 olması lazım bu değere çıkıyor. Ayrıca XMP de Patriotlar 1.65 v a çıkarken OCZ ler 1.7 ye çıkıyor. Bu farklar olmasın diye XMP yi kapatıyorum ve 1066 mhz de aynı voltajda açılıyorlar. Güç kaynağım 650 w 80 plus seltfikalı higth power. İngilizcem hiç yok hata varsa kusura bakmayın. Bu nasıl bir durumda Patriotları tek kullandığımda her ne yaparsam yapim resetliyor. Ocz leri ise tek kullandığımda resetlemiyor. Patriotları tam 1 hafta arkadaşın makinada test ettim. En ufak sorun vermedi, geri gönderdim sorunsuz olduğundan dolayı iade geldi. Ocz leri ise tek başına kullandığımda en ufak bir sorun çıkmıyor. Hepsini beraber kullandığımda timingleri farklı olmasına rağmen günlerce sorun vermediği zamanlar oluyor. En ağır şekilde test etsem bile. Ne yapacağımı şaşırdım ya. Bunun anakarttaki bir ayardan dolayı olabileceğini düşünmekteyim. Yani bir şekilde orada eletrikle ilgili bir şey oluyor sanırım ama çözemedim gitti. Bak üstteki alıntıladığım konularda birisi aynısını yaşamış ve QPI değiştirince düzelmiş. Böyle bir şey olduğunu düşünüyorum ama hangi ayara ne şekilde müdahale etmem gerekiyor çözemedim :S

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoNKuRu -- 24 Aralık 2013; 9:40:06 >

• DIMM A yani Mavi slot'a Partiotları
    DIMM B yani Beyaz slota'a ocz leri takıp
    Kanal a timinglerini 9-9-9-24 Kanal b timinglerini 7-7-7-24 ayarlamayı deneyin. yani ayrı ayrı timing değeri atayalım.
  • PartitiOn P kullanıcısına yanıt
    Kanallar şöyle

İşlemciye en yakını yani mavi a2 sağındaki beyaz a1 sağındaki mavi b2 en sağdaki beyaz b1

a1 ve b1 e patriotları a2 ve b2 ye ocz leri taktığımda uyarı verip 6 gb ile açılıyor. Tersini yaptığımda da aynı. Sadece a1 ve a2 ye aynı ramları b1 ve b2 ye aynı ramları taktığımda 12 gb ile sorunsuz açılıyor ama eninde sonunda yine hata veriyor :(
  • Kanal a timinglerini 9-9-9-24 Kanal b timinglerini 7-7-7-24 ayarlamayı deneyin. yani ayrı ayrı timing değeri atayalım. böyle bi dener misiniz?
    Ustam biosa girdiğinde mesela kanal a ve kanal b olarak 2 ye ayırmış ve timing değerlerini gösteriyor. Yalnız mesela işlemcinin yanındaki bir mavi ve bir beyaz slota kanal a demiş. (2 farklı renge yani) sağdaki iki farklı renge kanal b demiş. Ben timing değerlerini elle ayarlamayı bilmiyorum ama eğer mavilere aynı ramların 2 tanesini beyazlara aynı ramların 2 tanesini yani bir onu bir onu, bir onu bir onu şeklinde dizdiğinde zaten sistem 12 gb ram olarak hiç açılmıyor. Sadece kanal a dakileri tanıyıp b dekileri devre dışı bırakıyor. Bu yüzden de 6 gb olarak açılıyor. Sadece bir mavi ve bir beyaza bir tür ramları, bir diğer taraftaki mavi ve beyaza diğer tür ramları taktığında sorunsuz açılıyor. Senin kurduğun mantık ikisini de dual kanal olarak çalıştırmak ama malesef öyle olmuyor. Açılmıyor öyle yani neden anlamadım. Yani sen bu sorunu kesinlikle timing değerlerinden mi diye düşünüyorsun. Ama bence öyle olsa patriotları tek başına taktığımda çökmemesi lazım. O zaman da çöküyor sadece ocz ler tek olunca çökmüyor nasıl bir şeyse. Ve hep beraber benim dediğim şekilde dizilirse birkaç gün çökmediği oluyor.

• Diyorum ki Muhtemelen partiot marka ramlarinin timing değerlerini anakartın otomatik ama yanlış alıyor. değerlerini kendiniz atamanız gerekiyor olabilir bu değerler sayesinde ram'iniz düşük mhz da vceya yüksek mhz da çalışıyor olabilir hatta ram'inizi anakart'Inız hiç de görmeyebilir.

Biosunuzda Channel 1 VEYA a timing settings seçeneğinin altında gerekli ayarları yapabilirsiniz yani yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla değerleri girebilirsiniz.
    Dikkat etmeniz gereken doğru kanala doğru timing değerlerini girmek.

Sorunun ramdan kaynaklanıyor olabileceğini ve esasında ramların sorunsuz olduğunu söylediğiniz için bu değerler üzerinde duruyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PartitiOn -- 24 Aralık 2013; 10:38:05 >
    Ramda sorun olsa bazen günlerce çalışmaz sanırım ve arkadaşın makinasında neredeyse 1 hafta sorun vermediği olmazdı. QPI voltajı olamaz mı ustam. Çünkü açılışta ram ayarları bölümüne girdiğimde ramların doğru frekansta çalıştığını görüyorum elle ayarlamadan da. Bu QPI'ı 1.250 v a çıkarmamın bir zararı olacak mı ?http://forums.tweaktown.com/gigabyte/37686-ga-p55m-ud2-64-bit-win-7-stable-2gb-ram-crashes-4gb.html Bu konuda aynı anakartta böyle bir çözüm getirmiş sanırım çocuk. Bir de ben bu QPI'ı 1.250 v a çıkardığımda inanılmaz bir hız gördüm. Hayatımda öyle bir hız hiç görmemiştim :D Ramlar uçtu resmen ve 2 saate yakın hata vermedi. Testlerim sürecek ama bunun bana bir zararı olur mu ?

• Yine oldu :( QPI ile de alakası yok demek ki :S
    Dün vcore yi elle 1.2000 e getirdikten sonra yine bir süre kararlı çalıştı. Sonra yatmak zorunda kaldım testlerim sürecek. Ustam acaba şöyle bir şey olabilir mi. ocz yani 4 gb ram ile işlemci voltajı tam geldiği için kapanmıyor ama 12 gb a çıkardığımda işlemci rama göre yetersiz kalıyor olabilir mi ?
  • PM'de de söylediğim gibi işlemcinin takıldığı sokette pin yamukluğu olmuştur büyük ihtimalle, bence çalışmayan ram'leri ve işlemciyi üzerine takıp servise ver. Yada kendin işlemciyi çıkartıp tekrar tak işlemciye temas eden pinlerde temassızlık olabilir.
  • Bios'tan Ai OverClock ayarını manuel deyip açtığında karışık ram bile taksan açılması lazım. Hata ayarlardan değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhuncoskun -- 27 Aralık 2013; 9:47:18 >
  • orhuncoskun kullanıcısına yanıt
    Zaten sistemim açılıyor o konuda sorun yok hemde öyle güzel açılıyor ki hemen 1066 hızda sabitliyor hepsini. 1.5 v veriyor ve 12 gb olarak açılıyor. Açılması yetmiyor bazen günlerce çalışıyor ama bir başlarsa sürekli reset atıyor. Mesela dün tam yükte işlemci ve ram kararlılık testi yaptım. 2 saat işlemciye ve rama %100 olarak yüklendim. Ve hata vermedi sonra 3 saatte oyun oynadım yine vermedi ama kesin bir ara veriyor :(
  • İşlemcinin power soketini 4+4 tam doldurup denedinmi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhuncoskun -- 27 Aralık 2013; 11:11:56 >
    Nasıl yani biraz daha açabilir misin ?
  • İşlemcinin yanındaki 8 adet voltaj girişinin 4'ünü değil 8'ini, yani 8 pin'li power girişi takarak denedinmi?
    Zaten öyle takılı ustam 2 tane yanyana takılı. Eğer dilin varsahttp://www.tomshardware.co.uk/forum/273675-30-speed-reading-prime95-lockups-reboot acaba buna bakabilir misin, aynı anakart, aynı ram miktarı ile aynı sorunu yaşıyor çözüm getirmişler ama çeviremedim :(
  • Gecen arkadaşa 2 milyara makina topladık onda da aynı sorun başladı. Bu nasıl bir illettir kafayı yedirtti resmen ya. Koca dünyada neden olduğunu bilen de yok, soruna çözüm de yok :D
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.