Şimdi Ara

Ampulü patlatan Türk buluşu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.412
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ampulü patlatan Türk buluşu

    16 Mayıs 2007 Çarşamba 14:22
    Türk araştırmacılar, Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Bu müthiş buluş Bilkentli araştırmacıların imzasını taşıyor.

    ”Ayarlanabilir beyaz ışık” teknolojisi ile Edison’ın icat ettiği Ampuller tarih olacak. Edison’ın keşfi olan ampuller ısıyı ışığa dönüştürüyordu. Türk imzası taşıyan buluş ise üretilen nanokristalli ledler ile elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor.

    LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek. Türklerin müthiş buluşu otomobillerin aydınlatma sistemini de kökten değiştirecek.

    Üstelik bu yeni ışık kaynağı yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni buluş, enerji tasarrufu ile küresel ısınma sorununa da çözüm yolunda katkı sağlayacak.

    Bu müthiş çalışma, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan ''NANOTECHNOLOGY'' dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.

    Müthiş buluş, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın imzasını taşıyor.

    Demir, başkanlığını yaptığı araştırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını kaydetti.

    LED'lerin günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık
    kaynakları gibi kullanım alanları olduğunu ifade eden Demir, “LED'ler, evlerimizde kullandığımız ampuller ve florasan lambalarının yerine geçecek. Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor” dedi.

    BİR ÖMÜRDE 4 AMPUL

    Yeni teknoloji ürünü ışık kaynaklarının çok uzun yıllar dayanabildiğini ve elektrik enerjisini bire on oranında az kullandığını belirten Demir,
    ”Ampullerin dayanaksızlığını evimizde ne sıklıkta ampul değiştirdiğimizi
    düşünerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED'i günde 12 saatten 23 yıl süreyle kullanabilmemiz mümkündür, bu da ortalama yaşamda sadece 4 defa ışık kaynağını yenilemek anlamına geliyor” dedi.

    LED'lerle tüm dünya elektrik harcamasının yüzde 50 miktarında azaltması öngörülüyor. Dünyada üretilen tüm elektriğin yüzde 20'si aydınlatmada kullanılıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı nanokristal katkılı beyaz ışık kaynakları hem bilim dünyasında hem de endüstride büyük ilgi çekti. Bu müthiş buluşun tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamaklarının Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Şimdi geriye sadece üretmek kaldı. //

    http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=84989







  • Müthiş bir haber. Yalnız buna ampul üreticilerinin tepkisi nasıl olacak, onu merak ediyorum.
  • Müthiş bişi
  • gözlerim yaşardı.. bu bir devrim..
  • Haberi gördüm forumda paylaşmak istedim fakat @kemal sağolsun o işi yapmış bile

    Bu haber gerçekten güzel,ortaya çıkan teknolojide adımızın geçmesi gurur verici.

    Devamını diliyorum.

    Sağlıcakla.
  • Güzel bir haber.

    Çalışınca oluyormuş demek ki!
  • Türkiyede diyot (yarı iletken elektronik devre elemanları) bile üretilmezken nasıl icat oluyor anlamadım, led lambalar şu an piyasada satılmakta zaten, bilkentin reklamımı yoksa.

    Buyrun adamlar satıyor bile
    http://www.canensol.com.tr/enterprise/news/20061107-canensol-led.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oguz06 -- 17 Mayıs 2007; 16:31:35 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bunlar normal şu an kullanılan LED değil.nanokristal ledler.(NC-LED)
    nano teknoloji kullanılıyor.
  • 3-4 yıl önce ben florasana alternatif aydınlatma sistemi üstünde uğraşmıştım.Yüksek aydınlatma işini gören ledler ateş pahası idi.Bu işi 10000 lux gücünde yapan ledlerden 200 tanesi kullanarak gayet parlak bir ışık elde etmek mümkün oluyordu.YÜZLERCE TASARIM YAPILMIŞDI.Yeni buluş nedir anlamadım umarım gerçekten yenidir .Çünkü gelecek ledli aydınlatma sistemlerinde olacaktır.gerçekten 2w tüketim ile 20 watlık florasanın ısık gücünü yakalamak mümkün .Ancak bu konu çok derin bir konu , sadece buluş yapmak yetmiyor maliyetler de en az buluş kadar önemli.Bu konuda uzakdoğu bir numaradır onları geçmek nasip olur işallah.

    http://www.superbrightleds.com/

    http://www.theledlight.com/led-specs.html




  • süper ya



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unalkoc -- 16 Mayıs 2007; 18:13:29 >
  • 1 TÜRK DÜNYAYA BEDELDİR
  • muhteşem bir şey
  • bir Türk'ün bu imzayı atması çok gurur werici..
  • Bilkent gerçekten bilimsel konuda kendini ispatlamış bir üniversite, gerek yayınladığı makaleler gerek bu gibi buluşlar. En son gittiğimde ışığın kırılma indisinin negatif olabileceği üzerinde çalışıyorlardı ve büyük oranda ispatlamışlardı. En azından bize söylenen oydu. Bu tür haberleri duymak güzel.
  • bu kadar iddalı bir haber yapılmış, ancak LED teknolojisi zaten aydınlatmada kullanılmıyor mu? bu buluşun getirdiği yenilik ne? sanki LED teknolojisi bilkentte keşfedilmiş havası verilmiş haberde.
  • patentini yabancı bir firma alır ve patent için para ödemek zorunda kalırsak şaşırmamak gerek
  • Işığın kırılma indisi negatif olursa ne olur acaba?

    quote:

    Orjinalden alıntı: ssaamm

    Bilkent gerçekten bilimsel konuda kendini ispatlamış bir üniversite, gerek yayınladığı makaleler gerek bu gibi buluşlar. En son gittiğimde ışığın kırılma indisinin negatif olabileceği üzerinde çalışıyorlardı ve büyük oranda ispatlamışlardı. En azından bize söylenen oydu. Bu tür haberleri duymak güzel.
  • aynen katılıyorum yarı iletken teknolijisine katılan şey nedir parlaklık nedir , fiyatı ne olacak ,bunlar olmadan buluş budur yoksa sansasyon mu anlamak zor.Bilimsel veriler gerekli ,neyse orjinal derginin kopyasını bulan olursa okumakta fayda var.


    quote:

    Orjinalden alıntı: vasago

    bu kadar iddalı bir haber yapılmış, ancak LED teknolojisi zaten aydınlatmada kullanılmıyor mu? bu buluşun getirdiği yenilik ne? sanki LED teknolojisi bilkentte keşfedilmiş havası verilmiş haberde.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Kemall

    Işığın kırılma indisi negatif olursa ne olur acaba?

    quote:

    Orjinalden alıntı: ssaamm

    Bilkent gerçekten bilimsel konuda kendini ispatlamış bir üniversite, gerek yayınladığı makaleler gerek bu gibi buluşlar. En son gittiğimde ışığın kırılma indisinin negatif olabileceği üzerinde çalışıyorlardı ve büyük oranda ispatlamışlardı. En azından bize söylenen oydu. Bu tür haberleri duymak güzel.




    Sadece onun üzerinde çalıştıklarını öğrenmiştim, içeriğinin ne olduğu hakkında bilgim yok.
  • yanılmıyorsam bu bir icad falan değil.yani başkalarının bilmediği ve üzerinde çalışmadığı birşey değil.
    fakat yazıda belirtildiği gibi ayarlanabilir özellikleri ile ilk defa bu ekip bir sonuca ulaşmış olabilir bu konuda.
    ODTÜ fizik bölümü de bir projenin başkanlığını yapıyormuş benzer konuda.
    nanoteknoloji araştırmaları.birçok alanı kapsıyor.led araştırmalarıda dahil.
    Avrupa Birliği 6. Çerçeve Projesi.
    kısaltılmış adı:SEMINANO
    9 ülkeden 11 araştırma grubu oluşturuyor projeyi.projenin başkanlığını bizim üniversite yapıyormuş.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.