Okuldaki yaptığımız deneyde ampülün v,i,r değerlerini ölçtük. Fakat ampülün gücünü üç farklı formülden (P=i2*r, P=E2/r, p=E*i) hesaplarken hepsinde farklı çıktı bunun nedeni nedir?(kolay bir soru ama bu işe yeni girdiğimiz için soruyorum)
ampuller çalıştıkça ısınır. bu ısı değişimi, flamanın direncinide etkiler. bu yüzden, gerilim, akım ve direnç ölçümleri, aynı anda alınmalıdır.
teşekürler.. Deney föyü için çok iyi oldu
Ampülün soğuk direnci düşük sıcak direnci yüksektir o nedenle direnç ölçümünü ampül çalışırken üzerinde düşen voltaj ve içinden geçen akımı ölçtükten sonra formülde yerine koyarak bulabilirsin. Bulduktan sonra verdiğin tüm formüllerde hesap doğru çıkar.
quote:
Orijinalden alıntı: Sozuak
Ampülün soğuk direnci düşük sıcak direnci yüksektir o nedenle direnç ölçümünü ampül çalışırken üzerinde düşen voltaj ve içinden geçen akımı ölçtükten sonra formülde yerine koyarak bulabilirsin. Bulduktan sonra verdiğin tüm formüllerde hesap doğru çıkar.
teşekürler dostum sanada
Rica ederim.
Aynı başlık altında sormak istedim umarım takip eden vardır. 1)Balast ve floresan gerilimlerini topladığımızda giriş geriliminden 40 volt kadar fazla çıktı bunun nedeni? 2)Biz bunu floresan için denedik AC ile çalışan her alette oluyormuş.Devreye paralel bir kondansatör bağladığımızda çekilen akım yaklaşık olarak yarıya düşüyor dolayısıyla güçte yarıya düşüyor bunu evdeki her alet için yapsak fatura %50 azalıyor. Böle birşey mümkün olsa herkes yapar bunu benim hatam nerede :) Böle çok soru soruyorum fakat bunları yeni öğrendiğimiz için malum sınıf iki henüz uzun yıllar var önümüzde