Şimdi Ara

Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim) (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
351
Cevap
4
Favori
20.666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Okumak için USA ama gezmek tozmak fink atmak için TR para bol olduğu sürece rahat.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: BRO EAGLE


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: H4m24


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: hasan yılmazer


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lopster


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lopster


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn

    Su abd`de kiyafet ucuz palavrasi nerden cikiyor beyler ben anlamadim bendemi sikinti var gidip ross,nordstorm rack`de falan kiyafet avina cikiyorsaniz evet ucuz. Gidin bi saks fifth avenue,macys falan tr fiyatinin 2 kati hersey. Diesel`den Tr`de 900tlye aldigim ceket orda 600 dolardi. En ucuz pantolonlar 300 dolar. HnM de en ucuz sey 9.99 dolarken trde 9.99tl he simdi 1 birim 1birim tatavasina gircekseniz ugrasamyacagim sonucta ben parayi trden getiriyorum burda harciyorum.Elektronik,araba,gas,abur cubur (fastfood gene trde daha ucuz)harici hicbirsey ama hicbirsey trden ucuz degil. 3 4 dolar et muhabbetinede girmeyin o eti ben et diye evime sokmam hormon gdo manyagi olmus endusturiyel et hepsi(bkz: food Inc), 1 green bell 2 dolar,ispanagin zaman zaman 150grsi 5dolar oldugu ulkede sebze meyve ucuz demeyin plox.

    He bu arada her buraya gelen burda kalmaya calismiyor bilginiz olsun gelip surda 2 gun yasamamis adamlar abd tabi yeeeah muhabbeti yapmasin olay basit nerde cok para kazanacaksan orda yasayacaksin. Tr 1milyon tl kazanma ihtimali olan adam gelip burda 100kdolara yasiyosa takam kafasina.(yillik)

    Fast food pahali deme çarpılırsın yemin ediyorum,bu nasil sallamaktir ayrica ?

    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)


    He salliyorum oturdugum yerden. lol

    Big mac 6 dolar
    Tr 18.75

    Varan 1 ;



    Dünyaca ünlü platform olan "economist" ' in Ocak 2017 Big Mac Endeksi Verilerine göre Amerikada 1 adet Big Mac Fiyatı 5.06 $ .



    Ziya 1



    Varan 2 ;



    Amerikanın en ünlü ve lezzetli burger'cısından biri olan In N Out fiyat listesinden bir kesit gönderiyorum sana



    Cheeseburger 2.45

    Hamburger 2.15

    Patates 1.65



    Hadi başının gözünün sadakası olsun en büyüğünden ye bunları beni kesmez ya dersen double double sadece 3.60



    Ziya 2 de burda çürütülmüş oldu,hadi canım iyi sallamalar sana,ha bu arada memnun değilsen hemen ülkene geri dön

    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)


    Ah be cahil kardesim acip california fiyatlarina baksaydin bigmacin abd`den bir habersin.

    2.45+1.65+1.55=5.65 dolar +abd`de hakkinda biraz fikrin olsa tax`in bu fiyata dahil olmadigini bilirdin

    +en buyugu double double olsaydi keske 4x4 animal style yiyorum ben genelde daha buyugu yencek kivamda olmuyor cunku.
    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)

    senin gibi google klavyeciligi degil yasadiklarimi yaziyorum : )


    Bu arada normalde abd nin en lezzetli hamburger zincirinden sonrasini okumamam gerekirdi ama millet seni okuyup yalan yanlis ogrenemsin diye cevap yaziyorum iste naparsin. Bu arada neden bu kadar butthurt oldugunu anlamadim American dream falan olayi glb.Zaten okul bitince donucem dont worry burda maasli calisan kole beyaz yaka olmaya niyetim yok
    Z

    Buda
    https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac/

    Big mac index 2016

    Birak klavye delikanlilarina anlatamazsin bunu.



    Abd de yasam herkese iyi degil bunu anlamiyor ki bizimkiler.



    Hayir ben kendimden o kadar eminimki su forumun 90% i abd ye gitse 5 ay sonra aglaya aglaya tr ye geri doner.



    En basitinden ben Seattle da 10 dolardan asagi basit bir take out tan asagi bisey yiyemedim. En ucuz yemek food trucklarda olur dedi en ucuz sey dandik bi hamburgerdi o da 10 dolar diyodu. Tax vs dahil degildi. (Yani nerden baksan 12-13 dolara geliyodu)



    Aksam yemegini normal orta kalite veya orta alt kalite yerlerde yedim. Genelde sadece ana yemek soylerim o kadar. Ona ragmen 20 kusur dolardan asagi fis gormedim.



    Bazisi sunu anlamiyor. Abd de kalite unsuru var. Hersey her kalitede var. Turkiye gibi degil. Buna itiraz edecekseniz lutfen etmeden once kisisel deneyimlerinizi yazin.



    Ben mesela ilk gecemde sheratonda steak yedim. 35 dolar mi ne tutmustu ve o kalitedeki steaklar avustralya da publarda 10-15 dolar falan. Yani 25 dolardan asagi steakhouse a girmeye korkarim ben orda.



    Turkiye yi savunmuyorum. Yurtdisinda yasiyorum ama gozlemledigim su ki; yurtdisinda ne para kazanmak kolay ne kalmak ne de yasamak. Cogu turk bunun farkinda olmadan geliyor ve sonra turkiyeye geri donuyor.



    Belki su ustteki paragrafi 80 lerde deseydim yalan olurdu ama son 10-15 yilda gercekler boyle maalesef.

    Hocam ucuz yerler var mC donalds burger king gibi 5 $ a karın doyurabiliyorsun diyorlar bilmiyorum ne kadar doğru.

    Ne kadar süre kaldınız ABD de ?

    Tamamda neden ordan yiyeyim? Hem sagliksiz hemde kalite bakimindan tr den cok daha alt seviyede. Ustte dedigom gibi kalite farki cok var. Turkiyede de bir somon ekmekle karin doyurursun; o da ayni olay.



    En basitinden tr de bi tane mcroyal al bi tane de abd de al. Tr de tepsini masanda birak sorun degil. Hatta tepsiyi masaya getirdikleri bile oluyor. Abd de bunlarin hicbiri yok. Sana zaten varsayilan take out bag inde veriyolar having here (burda yiyorum) demezsen.

    Fakat asil karsilastirmayi lokal kantinlerden yaparsaniz gorursunuz. Tr de 8 liraya satilan hamburger orda $9.95+ tax ile satiliyor

    Abd ye gecen yil 10 gunlugune is amacli gitmistim. Kismetse bu yil cift vatandas olduktan sonra oraya tasinicam.





    Not: ustte birisi gene 2000 dolara gecinirsin demis. Ya iste bunun gibi insanlara aldiris etmemeli. Ona bakarsan tr de de ayda 1000 tl ye gecinip 300 tl kira odeyecegin birsuru yer var.



    Sunu unutmayin ABD de bati yakasindaki eyaletler disinda tiple calisilan islerin saati 2-4 dolar arasi degisiyor. Onu gectim bazi eyaletlerde de saati 15 dolara kadar cikiyor. Neden yasal olarak ayni ulkede ayni isi yapan kalfiye olmayan iki kisiden birisi otekine gore 7 kat fazla maas alir? Cevap cok basit cunku o 7 kat fazla maas verilen yerde studyolar aylik 1500 dolardan basladigi icin!



    Abd kocaman bir ulke 330 milyon nufuslu. Mumkunse karsilastirirken ona gore karsilastirin. Sonucta halep ile dubai de ayni yarimada(arap) konuslanmis ve ikiside ayni dili konusup ayni dine inaniyor. Simdi birisi arabistanda yasam super ayda 200 dolara kira odeyip kral gibi yasiyorsun dese ne derdiniz?

    biraz sallamışsınız. ben de bir ay bulundum abd'de. hamburger fiyatları dediğiniz gibi değil. defalarca kez 2 double çizburger + kola + patatesi 4-5 dolara yedik. alın bu da tr fiyatıhttps://www.mcdonalds.com.tr/siparis/menuler/double-cheeseburger-menu

    Ya sunu cok merak ediyorum 1 ay icinde kac defa hamburger yedin? Turkiyede ne siklikla yiyorsun?



    Ciddi olarak 3 ogun hamburgerle mi besleniyorsun?





    Ben anlatamiyorum sanirim. Turkiyedeki markette mcdonalds ucuz degil. Disarda mcdonalds fiyatina yiyebilecegin birsuru alternatif yemek secenegi var.



    Abd de bu yok. Aa mcdonalds ucuzsa atiyorum aksam yemegi yiyecegim bir restorant da ucuz oluyor diyor. Veya oyle dusunuyor.



    Bide salliyorsun diyosunda yani yelp denen site var. Gir ordan bak seattle da yemekler kac para. Girip baktiktan sonra bana ornek ver istersen? Hala duruyosa fisleri koyarim (firmayla gittigimden zamaninda scan etmistim)

    Ben şunu anlamıyorum. 5 dolara mcdonalds da menü var. Türkiyede (kaç lira bilmiyorum mcdonaldsdan yemediğim için ama 10 lira diyek) 10 tl.
    Adamların asgari ücreti 1600 dolar yani 320 tane menü alabiliyorlar. Bizim asgari ücret 1300 lira yani 130 tane alabiliyoz.

    Benim araştırmalarım sonucu gördüğüm kadarıyla orda yeni mezun veya 1-2 yıllık mühendis maaşları en az 5000 dolar.
    Burada ablam mimar olarak 3 yıldır çalışıyor. İyi bir okuldan mezun oldu. Girdiği yerlere hep teklifle girdi ve şuan girdiği yerde bütün işi ona yüklüyorlar. Ablam 45 yaşındaki mimar patronuna mimar programları öğretiyor.. Ve kazandığı para 2000 tl idi yeni 2300 yaptılar dalga geçer gibi.

    Yani tamam orda belki hamburgerler pahalıdır. Mesela düzgün sandvich veya et falan yersen orda 15 dolara yiyeceğini burda 10 tl ye yiyorsundur. Ama ordaki maaşların rakamsal olarak burdan yüksek olmadığını söylemeyin bana. Burda 3000 tl kazanıyorsam orda 5000 dolar kazanırım.

    Hemde şu yönden bak. Araba benzin ve elektronik fiyatları çok ucuz bunu inkar etmiyorsundur heralde. Ordan artan parayı yemeğe yatırırsan dengelenmiş olacaktır.



    Simdi anlamadigin kisim su:
    McDonalds amerikan bir firma, adim basi var. "Ozel" bir yani yok. Hatta siniflara ayirirsak, halin en alt kesminin yemek yiyecegi yer.
    Ayni sekilde Starbucks'ta kahve olarak (icmiyorum kahve bunu cevremdekiler soyluyor) icecegin en kotu mekanlardan birisi; ki orda zaten oturup icen yok gibi birsey.

    Turkiye'de ise oyle degil; bi kere marka farki var. Simdi o nasil olur deme, bir firmanin o ulkede o markayi nasil gostermek istiyorsa, ona gore fiyatlandirma yapma olanagi vardir.

    Bak sana bir ornek Avustralya'dan vereyim. Mercedes ve BMW araclarini premium olarak gostermek ister, bunun icin fiyatini sisirir. Almanya'da bunu yap(a)maz. Almanya'da BMW 3 18, 31 bin eurodan baslarken; Avustralya'da ise 61.5 bin dolardan basliyor.

    Simdi fiyatlari yan yana karsilastirmak yerine, normal bir aracla ornek verelim VW Passat gibi. Cunku ikiside alman, yol vs masraflari ayni olmali.

    VW Passat Trendline ise Almanya'da 27 bin euro, Avustralya'da 40 bin dolar.

    Yani Almanya'da benzer BMW, VW'den sadece 10% daha pahaliyken; ayni oran Avustralya'da 35%. Yani BMW istese 3.18 i Avustralya'da 45 bin dolara satabilir; ama yapmiyor.

    Ben simdi buna gore alim gucumu Avustralya'da BMW vs Almanya'da BMW seklinde mi yapmaliyim, yoksa iki halkin en cok bindigi araclari baz alarak mi almaliyim?

    Konumuz Amerikayken oraninda fiyatlarini koyayim VW Passat 23 bin dolar, BMW 3.20 ise 33 bin dolar. Bak burda da BMW baz model bakimindan 30% daha pahali, ama BMW nin baz modeli 3.20 iken VW nin baz modeli degismiyor. (Avustralya'da 3.20i ise 68 bin dolar; yani 42% daha pahali ayni orani kullanirsak, yani ABD'ye gore oranlarsak bu sefer Avustralya'da 3.20 nin 60 bin dolara; 3.18 in ise 54 bin dolara satilmasi gerekir)


    Sanirim bu konuyu anlatabildim. Yani bir markanin urununu kiyaslamak cok abes birsey; ve genel alim gucunu ortaya cikarmaz.


    Simdi gelelim maaslara. Bak maas dedigin sey ABD'de cok daha degisik, cunku orda yasadigin yere gore maasin 2-2.5 kat artabilir. Buna gore de giderlerin artiyor. Mesela silikon vadisinde dedigim gibi bir studyo 1500 dolara zor bulunuyor. Benim oraya giden arkadaslarim var. 2 kisi kaldiklari dairede kisi basi 1800 dolar (yani toplam kira aylik 3600 dolar) oduyorlar aylik. Ki bu sadece kira. Elektrik vs dahil degil. Ama atiyorum colaradonun bilmemneresine gitseler ayda 1000 dolara havuzlu vs 4 odali bir ev bile tutabilirler.

    Ayni sekilde yemekte oyle. Silikon vadisine giden arkadas gecen street food fotosu paylasmisti, sordum kaca aldin diye 13 dolar mi ne demisti. Oyle birsey ki aldigi sey, 2 lokmada biter, yani avcun kadar buyuk bir lavas ekmeginin arasina 2 kasik kiyma koyup ustune sos eklemisler. Bizdeki denkligi su olur; findik lahmacununun tanesine 10 lira isteyen mekanlar.

    Sen simdi dersin ki, bizde 10 liraya satan yerler de var. Buna da katiliyorum. Ama ayni zamanda 5 tane findik lahmacunu 10 liraya alacagin yerler de var (hatta cogunluktadir; tanesini 10 liraya satana gore) fakat orda daha ucuza yiyebilecegin bir yemek yok. Sanirim bizim insanlar bunu idrak edemiyor.

    Bak tekrar soyluyorum, disarida yiyecegin daha ucuz bir alternatifi yok. Hani karnin aciktiginda firina gidip yiyecegin pogacadir vs, bunlar bile minimum 3-4 dolardan basliyor tanesi. Anladin mi simdi mcdonalds orda daha kotu?


    2. olarak en az 5000 dolar dedigin maas, yillik 60 bin dolar olarak gormussundur. yillik 60 bin dolar oldugu dogrudur (ortalama); fakat orda maaslar brut soyleniyor. Bak ustte birisi demis yilda 50 bin dolar kazansan bilmemne diye, sen direkt 50/12 den hesaplamissin? Halbuki california da eyalet gelir vergisi var. Bunun ustune ulkenin kendi gelir vergisi var. Internetten ac bak 50 bin dolar california da kazananin ayda cebine net kac dolar geciyor diye.


    Gelelim ablana (veya muhendis genel olarak) ben zaten, bu konuda isin basindan beri itiraz etmiyorum. ABD'ye beyin gocu edecekseniz gidin diyorum. Amelelik yapip, asgari maasla gecinmek icin gitmeyin diyorum.


    Son olarakta madem o kadar kolay TR'de 3000 kazanip ABD'de ayda 5000 kazanmak, o zaman neden gitmiyorsun? Klavye basinda bunu soylemen iste kolay. Icraate gelince problem olmasin diye soyluyorum. Madem ablanin durumuna aciyorsun, o da gitsin ABD'ye is bulsun kazansin 5000 dolar? Zaten sunu anlatamiyorum, turkiye'de ayda 2000 tl kazanip; ABD'de NYC, SF ve LA sehirleri disinda ayda 5000 dolar net kazanma isi zor. Kolaysa bunu yapin bizde gorelim.

    ya hocam satırlarca döşemişsiniz hörörherörörö diye. Türkiye cennet gibi ülke 1!1!!1!. demeye getirmişsiniz. Yahu madem türkiye daha iyi 2 liraya fındık lahmacun felan var; niye gidiyonuz ABD'ye? Vatandaşlık alacam xd felan yapıyonuz? Eğer gittiğinizde de aynı bu tavırda devam ederseniz burda yediği kaba pisleyen hewallerden farkınız olmaz, bilin istedim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: BRO EAGLE


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: H4m24


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: hasan yılmazer


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lopster


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lopster


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn

    Su abd`de kiyafet ucuz palavrasi nerden cikiyor beyler ben anlamadim bendemi sikinti var gidip ross,nordstorm rack`de falan kiyafet avina cikiyorsaniz evet ucuz. Gidin bi saks fifth avenue,macys falan tr fiyatinin 2 kati hersey. Diesel`den Tr`de 900tlye aldigim ceket orda 600 dolardi. En ucuz pantolonlar 300 dolar. HnM de en ucuz sey 9.99 dolarken trde 9.99tl he simdi 1 birim 1birim tatavasina gircekseniz ugrasamyacagim sonucta ben parayi trden getiriyorum burda harciyorum.Elektronik,araba,gas,abur cubur (fastfood gene trde daha ucuz)harici hicbirsey ama hicbirsey trden ucuz degil. 3 4 dolar et muhabbetinede girmeyin o eti ben et diye evime sokmam hormon gdo manyagi olmus endusturiyel et hepsi(bkz: food Inc), 1 green bell 2 dolar,ispanagin zaman zaman 150grsi 5dolar oldugu ulkede sebze meyve ucuz demeyin plox.

    He bu arada her buraya gelen burda kalmaya calismiyor bilginiz olsun gelip surda 2 gun yasamamis adamlar abd tabi yeeeah muhabbeti yapmasin olay basit nerde cok para kazanacaksan orda yasayacaksin. Tr 1milyon tl kazanma ihtimali olan adam gelip burda 100kdolara yasiyosa takam kafasina.(yillik)

    Fast food pahali deme çarpılırsın yemin ediyorum,bu nasil sallamaktir ayrica ?

    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)


    He salliyorum oturdugum yerden. lol

    Big mac 6 dolar
    Tr 18.75

    Varan 1 ;



    Dünyaca ünlü platform olan "economist" ' in Ocak 2017 Big Mac Endeksi Verilerine göre Amerikada 1 adet Big Mac Fiyatı 5.06 $ .



    Ziya 1



    Varan 2 ;



    Amerikanın en ünlü ve lezzetli burger'cısından biri olan In N Out fiyat listesinden bir kesit gönderiyorum sana



    Cheeseburger 2.45

    Hamburger 2.15

    Patates 1.65



    Hadi başının gözünün sadakası olsun en büyüğünden ye bunları beni kesmez ya dersen double double sadece 3.60



    Ziya 2 de burda çürütülmüş oldu,hadi canım iyi sallamalar sana,ha bu arada memnun değilsen hemen ülkene geri dön

    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)


    Ah be cahil kardesim acip california fiyatlarina baksaydin bigmacin abd`den bir habersin.

    2.45+1.65+1.55=5.65 dolar +abd`de hakkinda biraz fikrin olsa tax`in bu fiyata dahil olmadigini bilirdin

    +en buyugu double double olsaydi keske 4x4 animal style yiyorum ben genelde daha buyugu yencek kivamda olmuyor cunku.
    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)

    senin gibi google klavyeciligi degil yasadiklarimi yaziyorum : )


    Bu arada normalde abd nin en lezzetli hamburger zincirinden sonrasini okumamam gerekirdi ama millet seni okuyup yalan yanlis ogrenemsin diye cevap yaziyorum iste naparsin. Bu arada neden bu kadar butthurt oldugunu anlamadim American dream falan olayi glb.Zaten okul bitince donucem dont worry burda maasli calisan kole beyaz yaka olmaya niyetim yok
    Z

    Buda
    https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac/

    Big mac index 2016

    Birak klavye delikanlilarina anlatamazsin bunu.



    Abd de yasam herkese iyi degil bunu anlamiyor ki bizimkiler.



    Hayir ben kendimden o kadar eminimki su forumun 90% i abd ye gitse 5 ay sonra aglaya aglaya tr ye geri doner.



    En basitinden ben Seattle da 10 dolardan asagi basit bir take out tan asagi bisey yiyemedim. En ucuz yemek food trucklarda olur dedi en ucuz sey dandik bi hamburgerdi o da 10 dolar diyodu. Tax vs dahil degildi. (Yani nerden baksan 12-13 dolara geliyodu)



    Aksam yemegini normal orta kalite veya orta alt kalite yerlerde yedim. Genelde sadece ana yemek soylerim o kadar. Ona ragmen 20 kusur dolardan asagi fis gormedim.



    Bazisi sunu anlamiyor. Abd de kalite unsuru var. Hersey her kalitede var. Turkiye gibi degil. Buna itiraz edecekseniz lutfen etmeden once kisisel deneyimlerinizi yazin.



    Ben mesela ilk gecemde sheratonda steak yedim. 35 dolar mi ne tutmustu ve o kalitedeki steaklar avustralya da publarda 10-15 dolar falan. Yani 25 dolardan asagi steakhouse a girmeye korkarim ben orda.



    Turkiye yi savunmuyorum. Yurtdisinda yasiyorum ama gozlemledigim su ki; yurtdisinda ne para kazanmak kolay ne kalmak ne de yasamak. Cogu turk bunun farkinda olmadan geliyor ve sonra turkiyeye geri donuyor.



    Belki su ustteki paragrafi 80 lerde deseydim yalan olurdu ama son 10-15 yilda gercekler boyle maalesef.

    Hocam ucuz yerler var mC donalds burger king gibi 5 $ a karın doyurabiliyorsun diyorlar bilmiyorum ne kadar doğru.

    Ne kadar süre kaldınız ABD de ?

    Tamamda neden ordan yiyeyim? Hem sagliksiz hemde kalite bakimindan tr den cok daha alt seviyede. Ustte dedigom gibi kalite farki cok var. Turkiyede de bir somon ekmekle karin doyurursun; o da ayni olay.



    En basitinden tr de bi tane mcroyal al bi tane de abd de al. Tr de tepsini masanda birak sorun degil. Hatta tepsiyi masaya getirdikleri bile oluyor. Abd de bunlarin hicbiri yok. Sana zaten varsayilan take out bag inde veriyolar having here (burda yiyorum) demezsen.

    Fakat asil karsilastirmayi lokal kantinlerden yaparsaniz gorursunuz. Tr de 8 liraya satilan hamburger orda $9.95+ tax ile satiliyor

    Abd ye gecen yil 10 gunlugune is amacli gitmistim. Kismetse bu yil cift vatandas olduktan sonra oraya tasinicam.





    Not: ustte birisi gene 2000 dolara gecinirsin demis. Ya iste bunun gibi insanlara aldiris etmemeli. Ona bakarsan tr de de ayda 1000 tl ye gecinip 300 tl kira odeyecegin birsuru yer var.



    Sunu unutmayin ABD de bati yakasindaki eyaletler disinda tiple calisilan islerin saati 2-4 dolar arasi degisiyor. Onu gectim bazi eyaletlerde de saati 15 dolara kadar cikiyor. Neden yasal olarak ayni ulkede ayni isi yapan kalfiye olmayan iki kisiden birisi otekine gore 7 kat fazla maas alir? Cevap cok basit cunku o 7 kat fazla maas verilen yerde studyolar aylik 1500 dolardan basladigi icin!



    Abd kocaman bir ulke 330 milyon nufuslu. Mumkunse karsilastirirken ona gore karsilastirin. Sonucta halep ile dubai de ayni yarimada(arap) konuslanmis ve ikiside ayni dili konusup ayni dine inaniyor. Simdi birisi arabistanda yasam super ayda 200 dolara kira odeyip kral gibi yasiyorsun dese ne derdiniz?

    biraz sallamışsınız. ben de bir ay bulundum abd'de. hamburger fiyatları dediğiniz gibi değil. defalarca kez 2 double çizburger + kola + patatesi 4-5 dolara yedik. alın bu da tr fiyatıhttps://www.mcdonalds.com.tr/siparis/menuler/double-cheeseburger-menu

    Ya sunu cok merak ediyorum 1 ay icinde kac defa hamburger yedin? Turkiyede ne siklikla yiyorsun?



    Ciddi olarak 3 ogun hamburgerle mi besleniyorsun?





    Ben anlatamiyorum sanirim. Turkiyedeki markette mcdonalds ucuz degil. Disarda mcdonalds fiyatina yiyebilecegin birsuru alternatif yemek secenegi var.



    Abd de bu yok. Aa mcdonalds ucuzsa atiyorum aksam yemegi yiyecegim bir restorant da ucuz oluyor diyor. Veya oyle dusunuyor.



    Bide salliyorsun diyosunda yani yelp denen site var. Gir ordan bak seattle da yemekler kac para. Girip baktiktan sonra bana ornek ver istersen? Hala duruyosa fisleri koyarim (firmayla gittigimden zamaninda scan etmistim)

    Ben şunu anlamıyorum. 5 dolara mcdonalds da menü var. Türkiyede (kaç lira bilmiyorum mcdonaldsdan yemediğim için ama 10 lira diyek) 10 tl.
    Adamların asgari ücreti 1600 dolar yani 320 tane menü alabiliyorlar. Bizim asgari ücret 1300 lira yani 130 tane alabiliyoz.

    Benim araştırmalarım sonucu gördüğüm kadarıyla orda yeni mezun veya 1-2 yıllık mühendis maaşları en az 5000 dolar.
    Burada ablam mimar olarak 3 yıldır çalışıyor. İyi bir okuldan mezun oldu. Girdiği yerlere hep teklifle girdi ve şuan girdiği yerde bütün işi ona yüklüyorlar. Ablam 45 yaşındaki mimar patronuna mimar programları öğretiyor.. Ve kazandığı para 2000 tl idi yeni 2300 yaptılar dalga geçer gibi.

    Yani tamam orda belki hamburgerler pahalıdır. Mesela düzgün sandvich veya et falan yersen orda 15 dolara yiyeceğini burda 10 tl ye yiyorsundur. Ama ordaki maaşların rakamsal olarak burdan yüksek olmadığını söylemeyin bana. Burda 3000 tl kazanıyorsam orda 5000 dolar kazanırım.

    Hemde şu yönden bak. Araba benzin ve elektronik fiyatları çok ucuz bunu inkar etmiyorsundur heralde. Ordan artan parayı yemeğe yatırırsan dengelenmiş olacaktır.



    Simdi anlamadigin kisim su:
    McDonalds amerikan bir firma, adim basi var. "Ozel" bir yani yok. Hatta siniflara ayirirsak, halin en alt kesminin yemek yiyecegi yer.
    Ayni sekilde Starbucks'ta kahve olarak (icmiyorum kahve bunu cevremdekiler soyluyor) icecegin en kotu mekanlardan birisi; ki orda zaten oturup icen yok gibi birsey.

    Turkiye'de ise oyle degil; bi kere marka farki var. Simdi o nasil olur deme, bir firmanin o ulkede o markayi nasil gostermek istiyorsa, ona gore fiyatlandirma yapma olanagi vardir.

    Bak sana bir ornek Avustralya'dan vereyim. Mercedes ve BMW araclarini premium olarak gostermek ister, bunun icin fiyatini sisirir. Almanya'da bunu yap(a)maz. Almanya'da BMW 3 18, 31 bin eurodan baslarken; Avustralya'da ise 61.5 bin dolardan basliyor.

    Simdi fiyatlari yan yana karsilastirmak yerine, normal bir aracla ornek verelim VW Passat gibi. Cunku ikiside alman, yol vs masraflari ayni olmali.

    VW Passat Trendline ise Almanya'da 27 bin euro, Avustralya'da 40 bin dolar.

    Yani Almanya'da benzer BMW, VW'den sadece 10% daha pahaliyken; ayni oran Avustralya'da 35%. Yani BMW istese 3.18 i Avustralya'da 45 bin dolara satabilir; ama yapmiyor.

    Ben simdi buna gore alim gucumu Avustralya'da BMW vs Almanya'da BMW seklinde mi yapmaliyim, yoksa iki halkin en cok bindigi araclari baz alarak mi almaliyim?

    Konumuz Amerikayken oraninda fiyatlarini koyayim VW Passat 23 bin dolar, BMW 3.20 ise 33 bin dolar. Bak burda da BMW baz model bakimindan 30% daha pahali, ama BMW nin baz modeli 3.20 iken VW nin baz modeli degismiyor. (Avustralya'da 3.20i ise 68 bin dolar; yani 42% daha pahali ayni orani kullanirsak, yani ABD'ye gore oranlarsak bu sefer Avustralya'da 3.20 nin 60 bin dolara; 3.18 in ise 54 bin dolara satilmasi gerekir)


    Sanirim bu konuyu anlatabildim. Yani bir markanin urununu kiyaslamak cok abes birsey; ve genel alim gucunu ortaya cikarmaz.


    Simdi gelelim maaslara. Bak maas dedigin sey ABD'de cok daha degisik, cunku orda yasadigin yere gore maasin 2-2.5 kat artabilir. Buna gore de giderlerin artiyor. Mesela silikon vadisinde dedigim gibi bir studyo 1500 dolara zor bulunuyor. Benim oraya giden arkadaslarim var. 2 kisi kaldiklari dairede kisi basi 1800 dolar (yani toplam kira aylik 3600 dolar) oduyorlar aylik. Ki bu sadece kira. Elektrik vs dahil degil. Ama atiyorum colaradonun bilmemneresine gitseler ayda 1000 dolara havuzlu vs 4 odali bir ev bile tutabilirler.

    Ayni sekilde yemekte oyle. Silikon vadisine giden arkadas gecen street food fotosu paylasmisti, sordum kaca aldin diye 13 dolar mi ne demisti. Oyle birsey ki aldigi sey, 2 lokmada biter, yani avcun kadar buyuk bir lavas ekmeginin arasina 2 kasik kiyma koyup ustune sos eklemisler. Bizdeki denkligi su olur; findik lahmacununun tanesine 10 lira isteyen mekanlar.

    Sen simdi dersin ki, bizde 10 liraya satan yerler de var. Buna da katiliyorum. Ama ayni zamanda 5 tane findik lahmacunu 10 liraya alacagin yerler de var (hatta cogunluktadir; tanesini 10 liraya satana gore) fakat orda daha ucuza yiyebilecegin bir yemek yok. Sanirim bizim insanlar bunu idrak edemiyor.

    Bak tekrar soyluyorum, disarida yiyecegin daha ucuz bir alternatifi yok. Hani karnin aciktiginda firina gidip yiyecegin pogacadir vs, bunlar bile minimum 3-4 dolardan basliyor tanesi. Anladin mi simdi mcdonalds orda daha kotu?


    2. olarak en az 5000 dolar dedigin maas, yillik 60 bin dolar olarak gormussundur. yillik 60 bin dolar oldugu dogrudur (ortalama); fakat orda maaslar brut soyleniyor. Bak ustte birisi demis yilda 50 bin dolar kazansan bilmemne diye, sen direkt 50/12 den hesaplamissin? Halbuki california da eyalet gelir vergisi var. Bunun ustune ulkenin kendi gelir vergisi var. Internetten ac bak 50 bin dolar california da kazananin ayda cebine net kac dolar geciyor diye.


    Gelelim ablana (veya muhendis genel olarak) ben zaten, bu konuda isin basindan beri itiraz etmiyorum. ABD'ye beyin gocu edecekseniz gidin diyorum. Amelelik yapip, asgari maasla gecinmek icin gitmeyin diyorum.


    Son olarakta madem o kadar kolay TR'de 3000 kazanip ABD'de ayda 5000 kazanmak, o zaman neden gitmiyorsun? Klavye basinda bunu soylemen iste kolay. Icraate gelince problem olmasin diye soyluyorum. Madem ablanin durumuna aciyorsun, o da gitsin ABD'ye is bulsun kazansin 5000 dolar? Zaten sunu anlatamiyorum, turkiye'de ayda 2000 tl kazanip; ABD'de NYC, SF ve LA sehirleri disinda ayda 5000 dolar net kazanma isi zor. Kolaysa bunu yapin bizde gorelim.

    Yani diyorsunuz ki ABD'ye vasıfsız işler için gelmeyin yaşanmaz.

    Ama bazı vloglar görüyorum gayet mutlu insanlar var ABD de garsonluk yaparak yaşayan

    Bahsettiğim Vlog bu

    Bu arkadaş vasıfsız işler yapıyor izleyin hocam merak ediyorum ne diyeceksiniz?

    https://www.youtube.com/watch?v=BjvPXavOHSA




  • quote:

    Orijinalden alıntı: H4m24


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: BRO EAGLE


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: H4m24


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: hasan yılmazer


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lopster


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lopster


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn

    Su abd`de kiyafet ucuz palavrasi nerden cikiyor beyler ben anlamadim bendemi sikinti var gidip ross,nordstorm rack`de falan kiyafet avina cikiyorsaniz evet ucuz. Gidin bi saks fifth avenue,macys falan tr fiyatinin 2 kati hersey. Diesel`den Tr`de 900tlye aldigim ceket orda 600 dolardi. En ucuz pantolonlar 300 dolar. HnM de en ucuz sey 9.99 dolarken trde 9.99tl he simdi 1 birim 1birim tatavasina gircekseniz ugrasamyacagim sonucta ben parayi trden getiriyorum burda harciyorum.Elektronik,araba,gas,abur cubur (fastfood gene trde daha ucuz)harici hicbirsey ama hicbirsey trden ucuz degil. 3 4 dolar et muhabbetinede girmeyin o eti ben et diye evime sokmam hormon gdo manyagi olmus endusturiyel et hepsi(bkz: food Inc), 1 green bell 2 dolar,ispanagin zaman zaman 150grsi 5dolar oldugu ulkede sebze meyve ucuz demeyin plox.

    He bu arada her buraya gelen burda kalmaya calismiyor bilginiz olsun gelip surda 2 gun yasamamis adamlar abd tabi yeeeah muhabbeti yapmasin olay basit nerde cok para kazanacaksan orda yasayacaksin. Tr 1milyon tl kazanma ihtimali olan adam gelip burda 100kdolara yasiyosa takam kafasina.(yillik)

    Fast food pahali deme çarpılırsın yemin ediyorum,bu nasil sallamaktir ayrica ?

    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)


    He salliyorum oturdugum yerden. lol

    Big mac 6 dolar
    Tr 18.75

    Varan 1 ;



    Dünyaca ünlü platform olan "economist" ' in Ocak 2017 Big Mac Endeksi Verilerine göre Amerikada 1 adet Big Mac Fiyatı 5.06 $ .



    Ziya 1



    Varan 2 ;



    Amerikanın en ünlü ve lezzetli burger'cısından biri olan In N Out fiyat listesinden bir kesit gönderiyorum sana



    Cheeseburger 2.45

    Hamburger 2.15

    Patates 1.65



    Hadi başının gözünün sadakası olsun en büyüğünden ye bunları beni kesmez ya dersen double double sadece 3.60



    Ziya 2 de burda çürütülmüş oldu,hadi canım iyi sallamalar sana,ha bu arada memnun değilsen hemen ülkene geri dön

    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)


    Ah be cahil kardesim acip california fiyatlarina baksaydin bigmacin abd`den bir habersin.

    2.45+1.65+1.55=5.65 dolar +abd`de hakkinda biraz fikrin olsa tax`in bu fiyata dahil olmadigini bilirdin

    +en buyugu double double olsaydi keske 4x4 animal style yiyorum ben genelde daha buyugu yencek kivamda olmuyor cunku.
    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)

    senin gibi google klavyeciligi degil yasadiklarimi yaziyorum : )


    Bu arada normalde abd nin en lezzetli hamburger zincirinden sonrasini okumamam gerekirdi ama millet seni okuyup yalan yanlis ogrenemsin diye cevap yaziyorum iste naparsin. Bu arada neden bu kadar butthurt oldugunu anlamadim American dream falan olayi glb.Zaten okul bitince donucem dont worry burda maasli calisan kole beyaz yaka olmaya niyetim yok
    Z

    Buda
    https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac/

    Big mac index 2016

    Birak klavye delikanlilarina anlatamazsin bunu.



    Abd de yasam herkese iyi degil bunu anlamiyor ki bizimkiler.



    Hayir ben kendimden o kadar eminimki su forumun 90% i abd ye gitse 5 ay sonra aglaya aglaya tr ye geri doner.



    En basitinden ben Seattle da 10 dolardan asagi basit bir take out tan asagi bisey yiyemedim. En ucuz yemek food trucklarda olur dedi en ucuz sey dandik bi hamburgerdi o da 10 dolar diyodu. Tax vs dahil degildi. (Yani nerden baksan 12-13 dolara geliyodu)



    Aksam yemegini normal orta kalite veya orta alt kalite yerlerde yedim. Genelde sadece ana yemek soylerim o kadar. Ona ragmen 20 kusur dolardan asagi fis gormedim.



    Bazisi sunu anlamiyor. Abd de kalite unsuru var. Hersey her kalitede var. Turkiye gibi degil. Buna itiraz edecekseniz lutfen etmeden once kisisel deneyimlerinizi yazin.



    Ben mesela ilk gecemde sheratonda steak yedim. 35 dolar mi ne tutmustu ve o kalitedeki steaklar avustralya da publarda 10-15 dolar falan. Yani 25 dolardan asagi steakhouse a girmeye korkarim ben orda.



    Turkiye yi savunmuyorum. Yurtdisinda yasiyorum ama gozlemledigim su ki; yurtdisinda ne para kazanmak kolay ne kalmak ne de yasamak. Cogu turk bunun farkinda olmadan geliyor ve sonra turkiyeye geri donuyor.



    Belki su ustteki paragrafi 80 lerde deseydim yalan olurdu ama son 10-15 yilda gercekler boyle maalesef.

    Hocam ucuz yerler var mC donalds burger king gibi 5 $ a karın doyurabiliyorsun diyorlar bilmiyorum ne kadar doğru.

    Ne kadar süre kaldınız ABD de ?

    Tamamda neden ordan yiyeyim? Hem sagliksiz hemde kalite bakimindan tr den cok daha alt seviyede. Ustte dedigom gibi kalite farki cok var. Turkiyede de bir somon ekmekle karin doyurursun; o da ayni olay.



    En basitinden tr de bi tane mcroyal al bi tane de abd de al. Tr de tepsini masanda birak sorun degil. Hatta tepsiyi masaya getirdikleri bile oluyor. Abd de bunlarin hicbiri yok. Sana zaten varsayilan take out bag inde veriyolar having here (burda yiyorum) demezsen.

    Fakat asil karsilastirmayi lokal kantinlerden yaparsaniz gorursunuz. Tr de 8 liraya satilan hamburger orda $9.95+ tax ile satiliyor

    Abd ye gecen yil 10 gunlugune is amacli gitmistim. Kismetse bu yil cift vatandas olduktan sonra oraya tasinicam.





    Not: ustte birisi gene 2000 dolara gecinirsin demis. Ya iste bunun gibi insanlara aldiris etmemeli. Ona bakarsan tr de de ayda 1000 tl ye gecinip 300 tl kira odeyecegin birsuru yer var.



    Sunu unutmayin ABD de bati yakasindaki eyaletler disinda tiple calisilan islerin saati 2-4 dolar arasi degisiyor. Onu gectim bazi eyaletlerde de saati 15 dolara kadar cikiyor. Neden yasal olarak ayni ulkede ayni isi yapan kalfiye olmayan iki kisiden birisi otekine gore 7 kat fazla maas alir? Cevap cok basit cunku o 7 kat fazla maas verilen yerde studyolar aylik 1500 dolardan basladigi icin!



    Abd kocaman bir ulke 330 milyon nufuslu. Mumkunse karsilastirirken ona gore karsilastirin. Sonucta halep ile dubai de ayni yarimada(arap) konuslanmis ve ikiside ayni dili konusup ayni dine inaniyor. Simdi birisi arabistanda yasam super ayda 200 dolara kira odeyip kral gibi yasiyorsun dese ne derdiniz?

    biraz sallamışsınız. ben de bir ay bulundum abd'de. hamburger fiyatları dediğiniz gibi değil. defalarca kez 2 double çizburger + kola + patatesi 4-5 dolara yedik. alın bu da tr fiyatıhttps://www.mcdonalds.com.tr/siparis/menuler/double-cheeseburger-menu

    Ya sunu cok merak ediyorum 1 ay icinde kac defa hamburger yedin? Turkiyede ne siklikla yiyorsun?



    Ciddi olarak 3 ogun hamburgerle mi besleniyorsun?





    Ben anlatamiyorum sanirim. Turkiyedeki markette mcdonalds ucuz degil. Disarda mcdonalds fiyatina yiyebilecegin birsuru alternatif yemek secenegi var.



    Abd de bu yok. Aa mcdonalds ucuzsa atiyorum aksam yemegi yiyecegim bir restorant da ucuz oluyor diyor. Veya oyle dusunuyor.



    Bide salliyorsun diyosunda yani yelp denen site var. Gir ordan bak seattle da yemekler kac para. Girip baktiktan sonra bana ornek ver istersen? Hala duruyosa fisleri koyarim (firmayla gittigimden zamaninda scan etmistim)

    Ben şunu anlamıyorum. 5 dolara mcdonalds da menü var. Türkiyede (kaç lira bilmiyorum mcdonaldsdan yemediğim için ama 10 lira diyek) 10 tl.
    Adamların asgari ücreti 1600 dolar yani 320 tane menü alabiliyorlar. Bizim asgari ücret 1300 lira yani 130 tane alabiliyoz.

    Benim araştırmalarım sonucu gördüğüm kadarıyla orda yeni mezun veya 1-2 yıllık mühendis maaşları en az 5000 dolar.
    Burada ablam mimar olarak 3 yıldır çalışıyor. İyi bir okuldan mezun oldu. Girdiği yerlere hep teklifle girdi ve şuan girdiği yerde bütün işi ona yüklüyorlar. Ablam 45 yaşındaki mimar patronuna mimar programları öğretiyor.. Ve kazandığı para 2000 tl idi yeni 2300 yaptılar dalga geçer gibi.

    Yani tamam orda belki hamburgerler pahalıdır. Mesela düzgün sandvich veya et falan yersen orda 15 dolara yiyeceğini burda 10 tl ye yiyorsundur. Ama ordaki maaşların rakamsal olarak burdan yüksek olmadığını söylemeyin bana. Burda 3000 tl kazanıyorsam orda 5000 dolar kazanırım.

    Hemde şu yönden bak. Araba benzin ve elektronik fiyatları çok ucuz bunu inkar etmiyorsundur heralde. Ordan artan parayı yemeğe yatırırsan dengelenmiş olacaktır.



    Simdi anlamadigin kisim su:
    McDonalds amerikan bir firma, adim basi var. "Ozel" bir yani yok. Hatta siniflara ayirirsak, halin en alt kesminin yemek yiyecegi yer.
    Ayni sekilde Starbucks'ta kahve olarak (icmiyorum kahve bunu cevremdekiler soyluyor) icecegin en kotu mekanlardan birisi; ki orda zaten oturup icen yok gibi birsey.

    Turkiye'de ise oyle degil; bi kere marka farki var. Simdi o nasil olur deme, bir firmanin o ulkede o markayi nasil gostermek istiyorsa, ona gore fiyatlandirma yapma olanagi vardir.

    Bak sana bir ornek Avustralya'dan vereyim. Mercedes ve BMW araclarini premium olarak gostermek ister, bunun icin fiyatini sisirir. Almanya'da bunu yap(a)maz. Almanya'da BMW 3 18, 31 bin eurodan baslarken; Avustralya'da ise 61.5 bin dolardan basliyor.

    Simdi fiyatlari yan yana karsilastirmak yerine, normal bir aracla ornek verelim VW Passat gibi. Cunku ikiside alman, yol vs masraflari ayni olmali.

    VW Passat Trendline ise Almanya'da 27 bin euro, Avustralya'da 40 bin dolar.

    Yani Almanya'da benzer BMW, VW'den sadece 10% daha pahaliyken; ayni oran Avustralya'da 35%. Yani BMW istese 3.18 i Avustralya'da 45 bin dolara satabilir; ama yapmiyor.

    Ben simdi buna gore alim gucumu Avustralya'da BMW vs Almanya'da BMW seklinde mi yapmaliyim, yoksa iki halkin en cok bindigi araclari baz alarak mi almaliyim?

    Konumuz Amerikayken oraninda fiyatlarini koyayim VW Passat 23 bin dolar, BMW 3.20 ise 33 bin dolar. Bak burda da BMW baz model bakimindan 30% daha pahali, ama BMW nin baz modeli 3.20 iken VW nin baz modeli degismiyor. (Avustralya'da 3.20i ise 68 bin dolar; yani 42% daha pahali ayni orani kullanirsak, yani ABD'ye gore oranlarsak bu sefer Avustralya'da 3.20 nin 60 bin dolara; 3.18 in ise 54 bin dolara satilmasi gerekir)


    Sanirim bu konuyu anlatabildim. Yani bir markanin urununu kiyaslamak cok abes birsey; ve genel alim gucunu ortaya cikarmaz.


    Simdi gelelim maaslara. Bak maas dedigin sey ABD'de cok daha degisik, cunku orda yasadigin yere gore maasin 2-2.5 kat artabilir. Buna gore de giderlerin artiyor. Mesela silikon vadisinde dedigim gibi bir studyo 1500 dolara zor bulunuyor. Benim oraya giden arkadaslarim var. 2 kisi kaldiklari dairede kisi basi 1800 dolar (yani toplam kira aylik 3600 dolar) oduyorlar aylik. Ki bu sadece kira. Elektrik vs dahil degil. Ama atiyorum colaradonun bilmemneresine gitseler ayda 1000 dolara havuzlu vs 4 odali bir ev bile tutabilirler.

    Ayni sekilde yemekte oyle. Silikon vadisine giden arkadas gecen street food fotosu paylasmisti, sordum kaca aldin diye 13 dolar mi ne demisti. Oyle birsey ki aldigi sey, 2 lokmada biter, yani avcun kadar buyuk bir lavas ekmeginin arasina 2 kasik kiyma koyup ustune sos eklemisler. Bizdeki denkligi su olur; findik lahmacununun tanesine 10 lira isteyen mekanlar.

    Sen simdi dersin ki, bizde 10 liraya satan yerler de var. Buna da katiliyorum. Ama ayni zamanda 5 tane findik lahmacunu 10 liraya alacagin yerler de var (hatta cogunluktadir; tanesini 10 liraya satana gore) fakat orda daha ucuza yiyebilecegin bir yemek yok. Sanirim bizim insanlar bunu idrak edemiyor.

    Bak tekrar soyluyorum, disarida yiyecegin daha ucuz bir alternatifi yok. Hani karnin aciktiginda firina gidip yiyecegin pogacadir vs, bunlar bile minimum 3-4 dolardan basliyor tanesi. Anladin mi simdi mcdonalds orda daha kotu?


    2. olarak en az 5000 dolar dedigin maas, yillik 60 bin dolar olarak gormussundur. yillik 60 bin dolar oldugu dogrudur (ortalama); fakat orda maaslar brut soyleniyor. Bak ustte birisi demis yilda 50 bin dolar kazansan bilmemne diye, sen direkt 50/12 den hesaplamissin? Halbuki california da eyalet gelir vergisi var. Bunun ustune ulkenin kendi gelir vergisi var. Internetten ac bak 50 bin dolar california da kazananin ayda cebine net kac dolar geciyor diye.


    Gelelim ablana (veya muhendis genel olarak) ben zaten, bu konuda isin basindan beri itiraz etmiyorum. ABD'ye beyin gocu edecekseniz gidin diyorum. Amelelik yapip, asgari maasla gecinmek icin gitmeyin diyorum.


    Son olarakta madem o kadar kolay TR'de 3000 kazanip ABD'de ayda 5000 kazanmak, o zaman neden gitmiyorsun? Klavye basinda bunu soylemen iste kolay. Icraate gelince problem olmasin diye soyluyorum. Madem ablanin durumuna aciyorsun, o da gitsin ABD'ye is bulsun kazansin 5000 dolar? Zaten sunu anlatamiyorum, turkiye'de ayda 2000 tl kazanip; ABD'de NYC, SF ve LA sehirleri disinda ayda 5000 dolar net kazanma isi zor. Kolaysa bunu yapin bizde gorelim.

    ya hocam satırlarca döşemişsiniz hörörherörörö diye. Türkiye cennet gibi ülke 1!1!!1!. demeye getirmişsiniz. Yahu madem türkiye daha iyi 2 liraya fındık lahmacun felan var; niye gidiyonuz ABD'ye? Vatandaşlık alacam xd felan yapıyonuz? Eğer gittiğinizde de aynı bu tavırda devam ederseniz burda yediği kaba pisleyen hewallerden farkınız olmaz, bilin istedim.

    Ilk 8 paragrafta markanin kendi fiyatinin pazara gore nasil ayarladigini acikladim



    9 dan 11 e kadar maas ve sehirlerin pahaliliginin dogru orantiligini acikladim



    Son 2 paragraftada bahsedilen figurlerin o kadar rahat olmadigini; eger kolaysada sahsin kendisinin yapmasi icin onunde engel olmadigini soyledim.





    Burdan oyle bir anlam cikardiysan sana daha birsey yazmak abes kacar. Buyuk ihtimalle trolluyosun yine yaziyorum ki millet bisey ogrensin.



    Mesela daha gecen gun japon restorana gittim 50 dolar hesap odedim kendim icin. Yarin bir gun abd ye gidince bu yemegi 10 dolara yeme gibi bir beklentim olmayacak. Ama forumdakilerin boyle bir beklentisi var. Burda en son odedigim kira haftalik 350 dolardi. Oraya gidince sehrine gore degisecegini bu miktarin 400-800 dolar/hafta civarinda olacagini bilerek gidiyorum.



    Tekrar diyorum arkadaslar. Hodri meydan gidin yapmayi deneyin sonra yazin neler basarmissiniz vs diye. Burda sonucta bos laf etmiyoruz tecrube ile konusuyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ThisisaNightmare T kullanıcısına yanıt
    iste senin yanildigin nokta buradan basliyor. abdye pahali diyorsun ama sen turkiyeyi gormemissin sanirim. zaten 2012den sonra da gelmedigini yazmissin zaten. senin yanildigin nokta turkiyeyi cok ucuz bir yer zannetmen. birim is karsiligi kazandigin para abdde 4-5 kat daha fazla.

    mesela geri mesajlardan birisi yazmis 35 dolara sheratonda steak yedim diye. Turkiyede 35 liraya sheratonun kapisindan bile sokmazlar. orada 2000 dolar kazansan ayda bir iki kez luks sayilabilecek(sosyete mekani degil tabii) yerde yiyip icebilir. turkiyede 2000 kazanan elektrik parasini mi kirayi mi odesem diye dusunur. anlayacagin orada kazandigin paranin karsiligini alabiliyorsun.

    ben de 4 yil abde yasadim. bir kac ay sonra da turkiyede mecburi hizmeti tamamlamak icin ankaraya donmek durumundayim. turkiye sartlarina gore iyi bir maas da alacagim.

    ama gel gelelim abdde asgari ucretin az biraz ustu maas ile yapabildiklerimi turkiyede verdikleri o maas ile yapmama imkan yok. sahsen imkanim olsa abdde copculuk yapmayi bile tercih ederim.

    bu nedenle dil bilen, kacak gitmeden green card'la abdeye gitme imkani olan herkese gitmesini oneririm. eger asiri duygusal, aile ozlemi ceken birisi degilse kisi mcdonaldsta bile calissa turkiyedeki yasamindan daha iyi yasar. hele de kalifiye diye nitelendirilen insanlardansa bu yasam farki arasindaki makas iyice artiyor.

    sonuc olarak turkiyede yasayan adamin kaybedecegi birsey bile yok. ha zengin biriyse zaten abdye gitmesine gerek yok. turkiyede para krallar gibi yasatir. ama alt kesimdeysen kazanabilecegin bir cok imkan var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hasan yılmazer


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: BRO EAGLE


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: H4m24


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: hasan yılmazer


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lopster


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lopster


    quote:

    Orijinalden alıntı: Oberyn

    Su abd`de kiyafet ucuz palavrasi nerden cikiyor beyler ben anlamadim bendemi sikinti var gidip ross,nordstorm rack`de falan kiyafet avina cikiyorsaniz evet ucuz. Gidin bi saks fifth avenue,macys falan tr fiyatinin 2 kati hersey. Diesel`den Tr`de 900tlye aldigim ceket orda 600 dolardi. En ucuz pantolonlar 300 dolar. HnM de en ucuz sey 9.99 dolarken trde 9.99tl he simdi 1 birim 1birim tatavasina gircekseniz ugrasamyacagim sonucta ben parayi trden getiriyorum burda harciyorum.Elektronik,araba,gas,abur cubur (fastfood gene trde daha ucuz)harici hicbirsey ama hicbirsey trden ucuz degil. 3 4 dolar et muhabbetinede girmeyin o eti ben et diye evime sokmam hormon gdo manyagi olmus endusturiyel et hepsi(bkz: food Inc), 1 green bell 2 dolar,ispanagin zaman zaman 150grsi 5dolar oldugu ulkede sebze meyve ucuz demeyin plox.

    He bu arada her buraya gelen burda kalmaya calismiyor bilginiz olsun gelip surda 2 gun yasamamis adamlar abd tabi yeeeah muhabbeti yapmasin olay basit nerde cok para kazanacaksan orda yasayacaksin. Tr 1milyon tl kazanma ihtimali olan adam gelip burda 100kdolara yasiyosa takam kafasina.(yillik)

    Fast food pahali deme çarpılırsın yemin ediyorum,bu nasil sallamaktir ayrica ?

    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)


    He salliyorum oturdugum yerden. lol

    Big mac 6 dolar
    Tr 18.75

    Varan 1 ;



    Dünyaca ünlü platform olan "economist" ' in Ocak 2017 Big Mac Endeksi Verilerine göre Amerikada 1 adet Big Mac Fiyatı 5.06 $ .



    Ziya 1



    Varan 2 ;



    Amerikanın en ünlü ve lezzetli burger'cısından biri olan In N Out fiyat listesinden bir kesit gönderiyorum sana



    Cheeseburger 2.45

    Hamburger 2.15

    Patates 1.65



    Hadi başının gözünün sadakası olsun en büyüğünden ye bunları beni kesmez ya dersen double double sadece 3.60



    Ziya 2 de burda çürütülmüş oldu,hadi canım iyi sallamalar sana,ha bu arada memnun değilsen hemen ülkene geri dön

    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)


    Ah be cahil kardesim acip california fiyatlarina baksaydin bigmacin abd`den bir habersin.

    2.45+1.65+1.55=5.65 dolar +abd`de hakkinda biraz fikrin olsa tax`in bu fiyata dahil olmadigini bilirdin

    +en buyugu double double olsaydi keske 4x4 animal style yiyorum ben genelde daha buyugu yencek kivamda olmuyor cunku.
    Amerika mı Türkiye mi(yaşamak hakkında seçim)

    senin gibi google klavyeciligi degil yasadiklarimi yaziyorum : )


    Bu arada normalde abd nin en lezzetli hamburger zincirinden sonrasini okumamam gerekirdi ama millet seni okuyup yalan yanlis ogrenemsin diye cevap yaziyorum iste naparsin. Bu arada neden bu kadar butthurt oldugunu anlamadim American dream falan olayi glb.Zaten okul bitince donucem dont worry burda maasli calisan kole beyaz yaka olmaya niyetim yok
    Z

    Buda
    https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac/

    Big mac index 2016

    Birak klavye delikanlilarina anlatamazsin bunu.



    Abd de yasam herkese iyi degil bunu anlamiyor ki bizimkiler.



    Hayir ben kendimden o kadar eminimki su forumun 90% i abd ye gitse 5 ay sonra aglaya aglaya tr ye geri doner.



    En basitinden ben Seattle da 10 dolardan asagi basit bir take out tan asagi bisey yiyemedim. En ucuz yemek food trucklarda olur dedi en ucuz sey dandik bi hamburgerdi o da 10 dolar diyodu. Tax vs dahil degildi. (Yani nerden baksan 12-13 dolara geliyodu)



    Aksam yemegini normal orta kalite veya orta alt kalite yerlerde yedim. Genelde sadece ana yemek soylerim o kadar. Ona ragmen 20 kusur dolardan asagi fis gormedim.



    Bazisi sunu anlamiyor. Abd de kalite unsuru var. Hersey her kalitede var. Turkiye gibi degil. Buna itiraz edecekseniz lutfen etmeden once kisisel deneyimlerinizi yazin.



    Ben mesela ilk gecemde sheratonda steak yedim. 35 dolar mi ne tutmustu ve o kalitedeki steaklar avustralya da publarda 10-15 dolar falan. Yani 25 dolardan asagi steakhouse a girmeye korkarim ben orda.



    Turkiye yi savunmuyorum. Yurtdisinda yasiyorum ama gozlemledigim su ki; yurtdisinda ne para kazanmak kolay ne kalmak ne de yasamak. Cogu turk bunun farkinda olmadan geliyor ve sonra turkiyeye geri donuyor.



    Belki su ustteki paragrafi 80 lerde deseydim yalan olurdu ama son 10-15 yilda gercekler boyle maalesef.

    Hocam ucuz yerler var mC donalds burger king gibi 5 $ a karın doyurabiliyorsun diyorlar bilmiyorum ne kadar doğru.

    Ne kadar süre kaldınız ABD de ?

    Tamamda neden ordan yiyeyim? Hem sagliksiz hemde kalite bakimindan tr den cok daha alt seviyede. Ustte dedigom gibi kalite farki cok var. Turkiyede de bir somon ekmekle karin doyurursun; o da ayni olay.



    En basitinden tr de bi tane mcroyal al bi tane de abd de al. Tr de tepsini masanda birak sorun degil. Hatta tepsiyi masaya getirdikleri bile oluyor. Abd de bunlarin hicbiri yok. Sana zaten varsayilan take out bag inde veriyolar having here (burda yiyorum) demezsen.

    Fakat asil karsilastirmayi lokal kantinlerden yaparsaniz gorursunuz. Tr de 8 liraya satilan hamburger orda $9.95+ tax ile satiliyor

    Abd ye gecen yil 10 gunlugune is amacli gitmistim. Kismetse bu yil cift vatandas olduktan sonra oraya tasinicam.





    Not: ustte birisi gene 2000 dolara gecinirsin demis. Ya iste bunun gibi insanlara aldiris etmemeli. Ona bakarsan tr de de ayda 1000 tl ye gecinip 300 tl kira odeyecegin birsuru yer var.



    Sunu unutmayin ABD de bati yakasindaki eyaletler disinda tiple calisilan islerin saati 2-4 dolar arasi degisiyor. Onu gectim bazi eyaletlerde de saati 15 dolara kadar cikiyor. Neden yasal olarak ayni ulkede ayni isi yapan kalfiye olmayan iki kisiden birisi otekine gore 7 kat fazla maas alir? Cevap cok basit cunku o 7 kat fazla maas verilen yerde studyolar aylik 1500 dolardan basladigi icin!



    Abd kocaman bir ulke 330 milyon nufuslu. Mumkunse karsilastirirken ona gore karsilastirin. Sonucta halep ile dubai de ayni yarimada(arap) konuslanmis ve ikiside ayni dili konusup ayni dine inaniyor. Simdi birisi arabistanda yasam super ayda 200 dolara kira odeyip kral gibi yasiyorsun dese ne derdiniz?

    biraz sallamışsınız. ben de bir ay bulundum abd'de. hamburger fiyatları dediğiniz gibi değil. defalarca kez 2 double çizburger + kola + patatesi 4-5 dolara yedik. alın bu da tr fiyatıhttps://www.mcdonalds.com.tr/siparis/menuler/double-cheeseburger-menu

    Ya sunu cok merak ediyorum 1 ay icinde kac defa hamburger yedin? Turkiyede ne siklikla yiyorsun?



    Ciddi olarak 3 ogun hamburgerle mi besleniyorsun?





    Ben anlatamiyorum sanirim. Turkiyedeki markette mcdonalds ucuz degil. Disarda mcdonalds fiyatina yiyebilecegin birsuru alternatif yemek secenegi var.



    Abd de bu yok. Aa mcdonalds ucuzsa atiyorum aksam yemegi yiyecegim bir restorant da ucuz oluyor diyor. Veya oyle dusunuyor.



    Bide salliyorsun diyosunda yani yelp denen site var. Gir ordan bak seattle da yemekler kac para. Girip baktiktan sonra bana ornek ver istersen? Hala duruyosa fisleri koyarim (firmayla gittigimden zamaninda scan etmistim)

    Ben şunu anlamıyorum. 5 dolara mcdonalds da menü var. Türkiyede (kaç lira bilmiyorum mcdonaldsdan yemediğim için ama 10 lira diyek) 10 tl.
    Adamların asgari ücreti 1600 dolar yani 320 tane menü alabiliyorlar. Bizim asgari ücret 1300 lira yani 130 tane alabiliyoz.

    Benim araştırmalarım sonucu gördüğüm kadarıyla orda yeni mezun veya 1-2 yıllık mühendis maaşları en az 5000 dolar.
    Burada ablam mimar olarak 3 yıldır çalışıyor. İyi bir okuldan mezun oldu. Girdiği yerlere hep teklifle girdi ve şuan girdiği yerde bütün işi ona yüklüyorlar. Ablam 45 yaşındaki mimar patronuna mimar programları öğretiyor.. Ve kazandığı para 2000 tl idi yeni 2300 yaptılar dalga geçer gibi.

    Yani tamam orda belki hamburgerler pahalıdır. Mesela düzgün sandvich veya et falan yersen orda 15 dolara yiyeceğini burda 10 tl ye yiyorsundur. Ama ordaki maaşların rakamsal olarak burdan yüksek olmadığını söylemeyin bana. Burda 3000 tl kazanıyorsam orda 5000 dolar kazanırım.

    Hemde şu yönden bak. Araba benzin ve elektronik fiyatları çok ucuz bunu inkar etmiyorsundur heralde. Ordan artan parayı yemeğe yatırırsan dengelenmiş olacaktır.



    Simdi anlamadigin kisim su:
    McDonalds amerikan bir firma, adim basi var. "Ozel" bir yani yok. Hatta siniflara ayirirsak, halin en alt kesminin yemek yiyecegi yer.
    Ayni sekilde Starbucks'ta kahve olarak (icmiyorum kahve bunu cevremdekiler soyluyor) icecegin en kotu mekanlardan birisi; ki orda zaten oturup icen yok gibi birsey.

    Turkiye'de ise oyle degil; bi kere marka farki var. Simdi o nasil olur deme, bir firmanin o ulkede o markayi nasil gostermek istiyorsa, ona gore fiyatlandirma yapma olanagi vardir.

    Bak sana bir ornek Avustralya'dan vereyim. Mercedes ve BMW araclarini premium olarak gostermek ister, bunun icin fiyatini sisirir. Almanya'da bunu yap(a)maz. Almanya'da BMW 3 18, 31 bin eurodan baslarken; Avustralya'da ise 61.5 bin dolardan basliyor.

    Simdi fiyatlari yan yana karsilastirmak yerine, normal bir aracla ornek verelim VW Passat gibi. Cunku ikiside alman, yol vs masraflari ayni olmali.

    VW Passat Trendline ise Almanya'da 27 bin euro, Avustralya'da 40 bin dolar.

    Yani Almanya'da benzer BMW, VW'den sadece 10% daha pahaliyken; ayni oran Avustralya'da 35%. Yani BMW istese 3.18 i Avustralya'da 45 bin dolara satabilir; ama yapmiyor.

    Ben simdi buna gore alim gucumu Avustralya'da BMW vs Almanya'da BMW seklinde mi yapmaliyim, yoksa iki halkin en cok bindigi araclari baz alarak mi almaliyim?

    Konumuz Amerikayken oraninda fiyatlarini koyayim VW Passat 23 bin dolar, BMW 3.20 ise 33 bin dolar. Bak burda da BMW baz model bakimindan 30% daha pahali, ama BMW nin baz modeli 3.20 iken VW nin baz modeli degismiyor. (Avustralya'da 3.20i ise 68 bin dolar; yani 42% daha pahali ayni orani kullanirsak, yani ABD'ye gore oranlarsak bu sefer Avustralya'da 3.20 nin 60 bin dolara; 3.18 in ise 54 bin dolara satilmasi gerekir)


    Sanirim bu konuyu anlatabildim. Yani bir markanin urununu kiyaslamak cok abes birsey; ve genel alim gucunu ortaya cikarmaz.


    Simdi gelelim maaslara. Bak maas dedigin sey ABD'de cok daha degisik, cunku orda yasadigin yere gore maasin 2-2.5 kat artabilir. Buna gore de giderlerin artiyor. Mesela silikon vadisinde dedigim gibi bir studyo 1500 dolara zor bulunuyor. Benim oraya giden arkadaslarim var. 2 kisi kaldiklari dairede kisi basi 1800 dolar (yani toplam kira aylik 3600 dolar) oduyorlar aylik. Ki bu sadece kira. Elektrik vs dahil degil. Ama atiyorum colaradonun bilmemneresine gitseler ayda 1000 dolara havuzlu vs 4 odali bir ev bile tutabilirler.

    Ayni sekilde yemekte oyle. Silikon vadisine giden arkadas gecen street food fotosu paylasmisti, sordum kaca aldin diye 13 dolar mi ne demisti. Oyle birsey ki aldigi sey, 2 lokmada biter, yani avcun kadar buyuk bir lavas ekmeginin arasina 2 kasik kiyma koyup ustune sos eklemisler. Bizdeki denkligi su olur; findik lahmacununun tanesine 10 lira isteyen mekanlar.

    Sen simdi dersin ki, bizde 10 liraya satan yerler de var. Buna da katiliyorum. Ama ayni zamanda 5 tane findik lahmacunu 10 liraya alacagin yerler de var (hatta cogunluktadir; tanesini 10 liraya satana gore) fakat orda daha ucuza yiyebilecegin bir yemek yok. Sanirim bizim insanlar bunu idrak edemiyor.

    Bak tekrar soyluyorum, disarida yiyecegin daha ucuz bir alternatifi yok. Hani karnin aciktiginda firina gidip yiyecegin pogacadir vs, bunlar bile minimum 3-4 dolardan basliyor tanesi. Anladin mi simdi mcdonalds orda daha kotu?


    2. olarak en az 5000 dolar dedigin maas, yillik 60 bin dolar olarak gormussundur. yillik 60 bin dolar oldugu dogrudur (ortalama); fakat orda maaslar brut soyleniyor. Bak ustte birisi demis yilda 50 bin dolar kazansan bilmemne diye, sen direkt 50/12 den hesaplamissin? Halbuki california da eyalet gelir vergisi var. Bunun ustune ulkenin kendi gelir vergisi var. Internetten ac bak 50 bin dolar california da kazananin ayda cebine net kac dolar geciyor diye.


    Gelelim ablana (veya muhendis genel olarak) ben zaten, bu konuda isin basindan beri itiraz etmiyorum. ABD'ye beyin gocu edecekseniz gidin diyorum. Amelelik yapip, asgari maasla gecinmek icin gitmeyin diyorum.


    Son olarakta madem o kadar kolay TR'de 3000 kazanip ABD'de ayda 5000 kazanmak, o zaman neden gitmiyorsun? Klavye basinda bunu soylemen iste kolay. Icraate gelince problem olmasin diye soyluyorum. Madem ablanin durumuna aciyorsun, o da gitsin ABD'ye is bulsun kazansin 5000 dolar? Zaten sunu anlatamiyorum, turkiye'de ayda 2000 tl kazanip; ABD'de NYC, SF ve LA sehirleri disinda ayda 5000 dolar net kazanma isi zor. Kolaysa bunu yapin bizde gorelim.

    Yani diyorsunuz ki ABD'ye vasıfsız işler için gelmeyin yaşanmaz.

    Ama bazı vloglar görüyorum gayet mutlu insanlar var ABD de garsonluk yaparak yaşayan

    Bahsettiğim Vlog bu

    Bu arkadaş vasıfsız işler yapıyor izleyin hocam merak ediyorum ne diyeceksiniz?

    https://www.youtube.com/watch?v=BjvPXavOHSA


    cidden video olarak oldugu icin izleyemedim hepsini. tam olarak ne is yapiyor. attigin video da gidip hamburger yiyip sahile gidiyor. bunda alim gucuyle vs ilgili birsey yok ki.


    @Jeopol

    Pahali demiyorum, gidipte orda satilan en ucuz seyi; herkes bunu yiyor, oranin normal yemegi gibi dusunup, hayatimi ona gore hesaplamiyorum.

    Sheraton ornegini de ben verdim, simdi boyle demen cok garip, cunku ben sheraton da zaten konakliyodum ve bahsettigim olay 35 dolara vasat kalitede bir steak satmalariydi.

    hala 2000 dolar falan diyorsun. tamamda nerde 2000 dolar, basindan beri onu anlatmaya calisiyorum. san francisco da ayda 2000 dolara nasil yasayabilirsin? aylik kirasi 1000 dolar olan oda( evet 1 adet oda) yerlerde daha camasir makinasi bile yok. hani camasir makinasi kac para ki degil; onu koyacak yer yok dairede, o kadar eski ve kotu kalitede. Ama diyorum Tennessee nin bilmemneresinde yasarsan 2000 dolara kralsin. Suraya bak istersen:
    https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+States&country2=United+States&city1=San+Francisco%2C+CA&city2=Jackson%2C+TN&tracking=getDispatchComparison

    Apartment (3 bedrooms) in City Centre 6,580.00 $ 875.00 $

    Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 11,920.30 $ 686.20 $


    Sanirim sadece su iki faktor bile ev kiralama/satin alma olayini ortaya koyuyor.

    Peki vasifsiz garson, San Francisco vs Tennessee de ne kadar kazaniyor?

    https://www.dol.gov/whd/state/tipped.htm

    CA'de minimum olarak 9.80-10.50 arasi aliyor.

    Tennessee $2.13


    Anlayabildin mi su anda dedigin seyin ne kadar sacma oldugunu?

    Tennessee'de garsonlar tipler disinda para bile almiyor.
    Ayda 170 saat calissa, aylik cebine gecen tip haric para 400 dolar oluyor, onu da paradan saymayalim, nasilsa burda 5000 dolarlar donuyor. Sence bu kisi 1600 dolar daha tipten para kazanabilir mi? Hic zannetmiyorum, zira calistigi yerde avg meal $12 olsa, 2 dolar tip alsa, gunde 20 tane musteriye baksa. Haftada 100, ayda 400 den 800 dolar ordan gelicek. Yani garson $1200 yapsin bu sehirde. 100 dolari gelir vergisine gitse $1100 edicek. Bu sahisin, bu sehirde $2000 yapmasi cok zor.

    SF'da 10 dolar alalim ortalamayi, millet zengin 20% den asagi tip birakan yok, yemekler dedigim gibi pahali $20-30 dan asagi yiyen olmaz. Musteri basi 4 dolar tip biraksa, 400*4= 1600 + 1700 de maasi, etti mi 3500 dolar. bundan $1000 falan gelir vergisi kes (bi kere 10% u california ya gidice, sonra bracketi daha yuksek oldugundan devlete de baya gidicek). Yani ayda cebine $2500 gecicek.

    Gordun mu San Francisco da ayda cebine $2500 gecen, 3 odali evin 1 tane odasini zor kiralarken (6500/3 = 2166, 2500-2150 = 350 dolar cebine kaliyor); Jackson'da 1100 dolar kazanan, istese 3 odalik evi tek basina kiralayabiliyor, ha cebine pek para kalmiyor ondan sonra ama anlatmak istedigim acik sanirim.

    Fazla para kazanan sahis buyuk ihtimalle, pahali yerde yasiyodur. Bu kadarda duz mantik kuralim degil mi :)




  • ThisisaNightmare T kullanıcısına yanıt
    Su soruyu ciddi sekilde soracagim. Ne kadar sure abdde yasadin?



    Ben yasadigim surece kimsenin ayda 400 dolar icin calistigini gormedim. Walmart kasiyerleri bile tam zamanli calisiyorsa en asindan 1600-1700 dolar kazaniyor.



    Mesela senin tip ile calisan isciler icin verdigin bilgi dogru ama eksik. Eger 2.13 ile calisan ve tip alan calisanlar minimum wage'e ulasamazsa aradaki farki patron isciye oduyor.https://www.dol.gov/whd/regs/compliance/hrg.htm





    Su sf meselesine gelirsek, evet orasi pahali bir yer. Ancak turkiyeden oraya gitme hakki kazanan siradan vatandas tarabyada yasamadigi icin sf'nun gobeginde yasama ihtiyaci duyacagini zannetmiyorum. Sahsen orayi da onermem kimseye. Dogu tarafi ile texas daha yasamaya deger yerler. Sahsen houstonda yasadim. Orayi herkese onerebilirim. 650 dolar kira, internet elektrik gibi faturalarla 800 dolara cikardigim evin benzer konum ve ozellikte olanini ankarada 1500-2000 lira arasinda belki bulabilirim mesela.



    O nedenle insanlarin sadece sfye veya new yorkda central parkin karsisinda yasamaya gittigini dusunmek pek dogru degil.



    Abdde metropolleri gectim orta buyuklukteki sehirler bile imkan olarak neredeyse istanbula esitken kimsenin kendini ille de buyuk sehirde yasayacagim diye zorlamasini beklemiyorum. Aslinda abdyi abd yapan da bu. Herseyi tek bir sehre yigmamis olmalari.

    Sheraton ornegini de senin oldugunu bilmeden verdim. Kirmak gibi niyetim yoktu. Ama otelde kalanlardan yemek icin para aliyorlar diyorsan bir de turkiyeye sayfasina bak derim. En son 45-50 lira arasi kahvalti parasi aliyorlardi. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jeopol -- 10 Mart 2017; 7:41:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bence de gitmelisin. En azından orda "adam akıllı" çalışmayı öğrenirsin. Buranın düzeni insanları tembelleştiriyor malesef. Hayat şartları burdan daha ucuzdur bence de. "Teknoloji dışında herşey TR'de daha ucuz" diyenlere de aldırma bence. Teknoloji hayatın %80i dir bana göre. Domates 4 liraymış ahah, gören de haftada 10 kilo domates yiyorsun sanar. Burda insanlar 28-29 yaşından önce kolay kolay araç sahibi bile olamazken orda 18 yaşında gençler bile çalışıp araç sahibi olabiliyorlar. Bu arada ben de bu yıl Gazi Otomotiv'den mezun olacağım şimdiden hayırlı olsun bize.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    Su soruyu ciddi sekilde soracagim. Ne kadar sure abdde yasadin?



    Ben yasadigim surece kimsenin ayda 400 dolar icin calistigini gormedim. Walmart kasiyerleri bile tam zamanli calisiyorsa en asindan 1600-1700 dolar kazaniyor.



    Mesela senin tip ile calisan isciler icin verdigin bilgi dogru ama eksik. Eger 2.13 ile calisan ve tip alan calisanlar minimum wage'e ulasamazsa aradaki farki patron isciye oduyor.https://www.dol.gov/whd/regs/compliance/hrg.htm





    Su sf meselesine gelirsek, evet orasi pahali bir yer. Ancak turkiyeden oraya gitme hakki kazanan siradan vatandas tarabyada yasamadigi icin sf'nun gobeginde yasama ihtiyaci duyacagini zannetmiyorum. Sahsen orayi da onermem kimseye. Dogu tarafi ile texas daha yasamaya deger yerler. Sahsen houstonda yasadim. Orayi herkese onerebilirim. 650 dolar kira, internet elektrik gibi faturalarla 800 dolara cikardigim evin benzer konum ve ozellikte olanini ankarada 1500-2000 lira arasinda belki bulabilirim mesela.



    O nedenle insanlarin sadece sfye veya new yorkda central parkin karsisinda yasamaya gittigini dusunmek pek dogru degil.



    Abdde metropolleri gectim orta buyuklukteki sehirler bile imkan olarak neredeyse istanbula esitken kimsenin kendini ille de buyuk sehirde yasayacagim diye zorlamasini beklemiyorum. Aslinda abdyi abd yapan da bu. Herseyi tek bir sehre yigmamis olmalari.

    Sheraton ornegini de senin oldugunu bilmeden verdim. Kirmak gibi niyetim yoktu. Ama otelde kalanlardan yemek icin para aliyorlar diyorsan bir de turkiyeye sayfasina bak derim. En son 45-50 lira arasi kahvalti parasi aliyorlardi. :)

    Walmart kasiyeri tiple calismiyor ki? Ben garson ornegi veriyorum.


    Ayrica tekrar yazdigimi oku istersen? Ben tipsiz maasi o kadar oluyor dedim, ayda 400 alma gibi bir ihtimali var demiyorum. Fakat attigim linki okursan:

    9 The following states do not have state minimum wage laws: Alabama, Louisiana, Mississippi, South Carolina, and Tennessee. Georgia has a state minimum wage law, but it does not apply to tipped employees.

    diyor

    https://www.dol.gov/whd/minwage/america.htm

    Yani Tennessee de minimum maas yok diyor. Tabi bilemiyorum ben minimum ne kadar aliyolardir. Fakat paranin daha yuksek kazanildigi yerde, vergi ve yasam daha pahali bunu sanirim herkes kabul ediyor. Nedense ABD hakkinda konusurken insanlar bu "zengin" sehirlerin maaslari hakkinda konusur ama disardaki yiyecek/kira vs fiyatlarini verirken hemen ucuz sehirler hakkinda konusur.

    Kaldi ki saati 7 dolar olsun diyelim o dedigin sekilde, yine ayda 1200 dolar brut civarina denk geliyor.

    Ne kadar kaldigimla ve nerde kaldigimla ilgili onceden yazmistim.


    SF'a gelince; bay area yi genel olarak aldim. SF'da is yerine 1 saatte gidilecek herhangi uzakliktaki bir yerde kiralar asiri derecede pahali. Eger vasifsizsan imkani yok para biriktirmenin vs. Dedigim tarzda, camasirini dahi laundromatta yikayacaksan zaten orda hayat standardini dusurup baska birseyler almak icin feragat etmis oluyorsun.

    Simdi bide orayi tavsiye etmem burayi tavsiye etmem diyosunda, muhendis adamin calisacagi yer kalmiyor o zaman? Texasta mi genel olarak yeni mezun muhendisler ayda 5000 dolar net maas aliyor? O parayi Houston'da calisan 10 yillik tecrubeli NASA muhendisleri aliyor. Ayda net 5000 cikarman icin muhendis olarak, ya California'da yasiycaksin, ya Seattle'da ya da Kuzey dogu taraflarinda.

    Buyur sallamiyoruz NASA daki giris seviyesi maaslar zaten var:
    https://apps.opm.gov/SSR/tables//index.cfm?action=all_title_5_tables

    NUMBER 0415
    STEP STEP STEP STEP STEP STEP STEP STEP STEP STEP STEP
    GRADE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 INTERVAL
    05 35135 36036 36937 37838 38739 39640 40541 41442 42343 43244 901
    07 43521 44637 45753 46869 47985 49101 50217 51333 52449 53565 1116
    09 51869 53234 54599 55964 57329 58694 60059 61424 62789 64154 1365

    Misal bir arkadasim civil engineer olarak DC ye gitti, yillik maasi 75 bin dolar mi neydi. Oda ayda 4200 dolar falan ediyodu. Al sana yeni muhendis maasi. Al burda da pahalilik karsilastir:
    https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+States&city1=Houston%2C+TX&country2=United+States&city2=Washington%2C+DC

    Apartment (1 bedroom) in City Centre 1,289.29 $ 2,195.69 $
    Apartment (3 bedrooms) in City Centre 2,331.76 $ 4,009.76 $


    Benim anlatmak istedigim cok basit, maasin yuksekse, kiranda yuksek olacak. Ve surda 4 tane sehirden ornek verdik. Kiralar 875 > 2300 > 4000 > 6,580. Ben diyorum ki muhendis sahis, bu kirasi ucuz olan 2 sehirde rahat is bulamaz, bulsada iyi para kazanamaz.

    Burda bahsedilen maaslar (yani yeni muhendisin $5000 net, veya kalfiye olmayan kisinin $2000 kusur kazanmasi vs) genellikle pahali sehirlerde mumkun oluyor, pahali olmayan sehirlerde pek mumkun degil.



    Sheraton ornegine gelirsek, orda demek istedigim olay, Sheratonda bile bir parca ete 35 dolar odeyip vasat kalitede buluyorsam, markette satilan kilosu 5 dolarlik etlerin kalitesini dusunmek bile istemiyorumdu.


    Bide su noktayi kaciriyorsunuz, burdaki vasifsiz elemanlar gidecekte; ABD'de seni neden calistirsinlar? Yani vasifsiz gideceksen bi kere ya work and travel ile gideceksin, ki o bittiginde donmen gerekicek. Yada turist vizesiyle kacak gidiceksin. Yasal tek yontemi green cardda loto kazanmak. Onunda ihtimali cok az. Ve bu insanlar yani surunuyor.

    O yuzden tekrar yaziyorum, kalfiye sahissiniz, tutugunu koparan birisiyseniz gidin. Fakat konuyu acan sahis gibi, Turkiye'de daha iyi bir kariyer durumu varken bunu itipte ABD'de vasifsiz isler yapmaya gitmeyin.




  • ThisisaNightmare T kullanıcısına yanıt
    5000$ kazanmasina ne gerek var yeni muhendisin?



    Texas gibi yerde 3000$ kazansa turkiye sartlarina gore krallar gibi yasar.



    Zira turkiyede ilk 3-4 buyuk sehirde is bulabilecek ve asagi yukari 2000 lira teklif edilecek.



    Zaten senin de yurtsisinda bulunma nedenin bu degil miydi? Hak ettigin ucreti almak. Emin ol sen de turkiyede calissaydin baslangic ucretin bu aralikta olacakti. Tecrubene gore bir miktar artabilirdi. Oysa oraya giden adam her sartta daha iyi yasamis olacak sonunda.



    Bizler bu nedenle abd gibi ulkelere gitmelerini tavsiye ediyoruz.



    Vasifsiz birisi zaten oraya is teklifiyle gidemez. Ama green card kazanirsa da turkiyeden sonra cennete dusmus gibi olur. Cunku orada fakir bizim orta direk denilen memur kismina denk gelen yasam kalitesi var.





    Bu arada Tennesseede de minimum wage var. Orada olmayan sey bunun yasasi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu abimizde yaşadığı yer hakkında bilgi vermiş



    https://youtu.be/x9h715bf8Lg

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    5000$ kazanmasina ne gerek var yeni muhendisin?



    Texas gibi yerde 3000$ kazansa turkiye sartlarina gore krallar gibi yasar.



    Zira turkiyede ilk 3-4 buyuk sehirde is bulabilecek ve asagi yukari 2000 lira teklif edilecek.



    Zaten senin de yurtsisinda bulunma nedenin bu degil miydi? Hak ettigin ucreti almak. Emin ol sen de turkiyede calissaydin baslangic ucretin bu aralikta olacakti. Tecrubene gore bir miktar artabilirdi. Oysa oraya giden adam her sartta daha iyi yasamis olacak sonunda.



    Bizler bu nedenle abd gibi ulkelere gitmelerini tavsiye ediyoruz.



    Vasifsiz birisi zaten oraya is teklifiyle gidemez. Ama green card kazanirsa da turkiyeden sonra cennete dusmus gibi olur. Cunku orada fakir bizim orta direk denilen memur kismina denk gelen yasam kalitesi var.





    Bu arada Tennesseede de minimum wage var. Orada olmayan sey bunun yasasi.

    $3000 kazansa texasta tr de 2000 tl den daha iyi yasami olur ona katiliyorum.



    Fakat kabul etmek gerek ki 3000 dolarla 5000 arasinda daglar kadar fark var. 3000 kazanan kisi, kirasini oder, disarda orta kalitede yemek yer vs, ama ne bileyim cuma gunu is yerinden ayda bir izin alip meksikada 3 gunluk ucakla cancun a gidip tatil yapamaz.



    Ben eminim ki arkadasin beklentisi buna benzer bisey. Fakat 3000 dolar kazanan, eger kiradan ve yemekten kismiyorsa koseye attigi parayla her ay kendini simarticak birsey yapamaz. 5000 dolarla ise yapar.



    Bana gelirsek daha once de yazmistim abd ye tasinma nedenlerimi. Fakat inanki bu tr den daha yuksek alim gucunden dolayi degil. Zira anne ve babamin zaten egede yeterince dairesi ve yazligi var. 1 tanesinde ucretsiz kalmamda sikinti yok.

    Daha sonra avrupa da ornegin almanyada yilda 50- 60 bin euro maas verip remote yani uzaktan calisacagin birsuru is var. Ornegin 2015 te google maps in kurucularinin kendi start up i bana almanyaya bi 6 aylik mi ne gidersem daha sonra istedigim yerden remote calisma imkanim oldugunu soylemisti. Ama iste almanya bence avustralya dan cok daha kotu oldugu icin gitmek istemedim.



    Halbuki istesem oyle bir ise girip sonra tr ye tasinsam. Yaklasil 55 bin euro maasim olsa 220 bin tl yilda ediyor. Sonra tr ye tasinsam. Kira derdim zaten olmaz. Tr de anladigim kadariyla kendi firmani kurup aldigin arabayi odedigin vergiden dusebiliyorsun. O tarz avantajlarim dahi olabilirdi ki olmasin hadi. Hesabet.com a gore 65 bin tl gelir vergisi odermisim bu miktardan. Yani cebime gececek para yilda 165 bin tl yani ayda 13750 tl ediyor.



    Ki zaten kalacagim en pahali sehir izmir olur. En basitinden bir pideye 15 lira odeyebilcegim

    https://www.yemeksepeti.com/konyali-etli-ekmek-esrefpasa-yaghaneler-izmir



    Bir sehir.



    Ve inanki su an dolarla kazandigim net para zaten tl ye cevirince bi 1000 tl daha fazla cikiyor o kadar. Abd ye gidince de para birimim aud den usd ye degisecek texas gibi bi yere gitsem maasim artmaz bile; seattle gibi bi yere gitsem aylik 1000-1500 dolar anca artar.



    Yani kisacasi benim kisisel acimdan bakarsan tr deki alim gucum cok daha yuksek olurdu. Fakat sevmiyorum turkiyeyi iste. O kadar para kazanicam bi gece, bara girmek isteyecegim ve kapidaki izbandut damsiz girilmez diyecek. Ne anladim ben o kazandigim paradan? Hani para kazansan bile harcatmiyorlar ki adamlar insanlari desen cahil kalmayi kendisi tercih ediyor. Yaya olarak yaya gecidinden gecemiyorsun, insanlar az para almaktan sikayet ediyor ama milletin anca 5% ila 10% u arasi isi hakkiyla yapiyor gerisi isini sallamiyor bile, hak yok hukuk yok. Futboldanda siyasettende nefret ederim. Yani sayacak birsuru sorun var, bunlar ekonomiden bagimsiz olarak herkesi etkileyen seyler. O yuzden tr yi tercih edip etmeme konusunda ekonomik faktoru hic dusunmedim.



    Fakat tekrarliyorum bak. Abd de texas da houston austin vs gibi pahalilikta olan sehirlerde 1200-1400 dolar net maas alip, 10 yil boyunca bu sekilde yasam; tr de iyi bir kariyer karsiliginda yasanmaz. Hele kacak hic yapilmaz. Ben boyle bir durumda olsam abd de kacak multeci gibi yasayip disariya dahi korkarak adim atmak yerine turkiye de kalmayi tercih ederdim.



    Yeni mezun muhendisse de gitsin tabiki ams texas gibi bi eyalette ayda cebine 5000 dolar net maas alip her gun sampanya patlatmayi hayal etmeyin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • BRO EAGLE B kullanıcısına yanıt
    Hocam ALlah aşkına bilmeden etmeden insanları yanlış yönlendirip durmayın. 30 dolara S7 diyorsun, tarifene ek 30 dolar o! Tarife ne kadar biliyor musun????????? 3 rakamlı ama yazmayım istersen inme iner bi tarafına. 30 ay boyunca XXX haneli dolarlar ödeyeceksin! Sanki 30 dolara 1 yılda telefon veriliyor sanıp da burayı süper bi yer sanan çok insan var ama kabahat kendinizde. Çünkü nasıl görmek istiyorsanız öyle görüyorsunuz. 2000 dolara Amerika'da ölmeden yaşarsın sadece. Haaaaa başına bişe gelirse de hastaneye düşersen annen baban tarla tapan ev bark araba ne varsa satar ancak 1 taksidini öder hastanenin.

    Hadi hesabı yaparken aylık 450 dolar sigortayı da koy, internet ayda 65 dolar, ayda eğer S7 Edge de alıcam diyorsan ki gelince vazgeçeceksin ama aldın diyelim, 139 dolar da her ay onu koy (30 ay kontratlı)

    elektriğe 15 dolar yazmışsın hala gülüyorum, ben tek basşıma yaşıyorum ayda 100 dolar geliyor! evde TV de yok.

    4 dolara hamburger menü bulamazsın, cheeseburger menü var küçük patates kızartmazı ve küçük içeçecekle 6 dolar. Ama inan bana 2 tane yersen ancak doyarsın.

    Yani gelip yaşamadan İstanbul'dan Ankara'dan oturup yazınca vebal altına giriyorsunuz. Ya Allah rızası için AT&T nin aylık tarifelerine bakın da hanyayı konyayı görün. hiç konuşmasan bile telefon kendinden olsa bile ayda 65 dolar!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sensaura

    Hocam ALlah aşkına bilmeden etmeden insanları yanlış yönlendirip durmayın. 30 dolara S7 diyorsun, tarifene ek 30 dolar o! Tarife ne kadar biliyor musun????????? 3 rakamlı ama yazmayım istersen inme iner bi tarafına. 30 ay boyunca XXX haneli dolarlar ödeyeceksin! Sanki 30 dolara 1 yılda telefon veriliyor sanıp da burayı süper bi yer sanan çok insan var ama kabahat kendinizde. Çünkü nasıl görmek istiyorsanız öyle görüyorsunuz. 2000 dolara Amerika'da ölmeden yaşarsın sadece. Haaaaa başına bişe gelirse de hastaneye düşersen annen baban tarla tapan ev bark araba ne varsa satar ancak 1 taksidini öder hastanenin.

    Hadi hesabı yaparken aylık 450 dolar sigortayı da koy, internet ayda 65 dolar, ayda eğer S7 Edge de alıcam diyorsan ki gelince vazgeçeceksin ama aldın diyelim, 139 dolar da her ay onu koy (30 ay kontratlı)

    elektriğe 15 dolar yazmışsın hala gülüyorum, ben tek basşıma yaşıyorum ayda 100 dolar geliyor! evde TV de yok.

    4 dolara hamburger menü bulamazsın, cheeseburger menü var küçük patates kızartmazı ve küçük içeçecekle 6 dolar. Ama inan bana 2 tane yersen ancak doyarsın.

    Yani gelip yaşamadan İstanbul'dan Ankara'dan oturup yazınca vebal altına giriyorsunuz. Ya Allah rızası için AT&T nin aylık tarifelerine bakın da hanyayı konyayı görün. hiç konuşmasan bile telefon kendinden olsa bile ayda 65 dolar!

    Nerde yaşıyosun ki hangi eyalette ? Bu dediğin rakamlar çok uçuk eyaletini de belirtseydin keşke




  • Hocam internetin, telefonun, sigortanın eyaletle çok da alakası yok, kira ve ya benzin değilki bu. Ama Michigan'da yaşıyorum. Tahmin et şimdi Michigan böyleyse Newyork ya da Massachusset nasıldır acaba :)

    O değilde kimseyi internetin ve telefon ücretlerinin pahalı olduğuna inandıramadık. 90% arkadaşımız 10 dolara 1 gigabit sınırsız fiber internet var Amerika'da sanıyor.

    AT&T tarifelerini inceleyin, 90 dolardan başlıyor aylık ve KDV yok bunun içinde. 6% kdv de koyun.
    https://www.att.com/plans/unlimited-data-plans.html

    Bu da internet tarifeleri ama 1 yıllık, 2. yıl 2 katı ödeniyor ona göre.
    https://www.xfinity.com/shop/xfinity-doubleplay-central?CMP=KNC-43700014274499376-GOOGLE-187434110049-c-xfinity-p-Top_BR_Phrase_Central-GBB-&gclid=CImxy4j86tICFQtPgQodSJ8CDA&gclsrc=ds



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 22 Mart 2017; 23:40:26 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sensaura

    Hocam internetin, telefonun, sigortanın eyaletle çok da alakası yok, kira ve ya benzin değilki bu. Ama Michigan'da yaşıyorum. Tahmin et şimdi Michigan böyleyse Newyork ya da Massachusset nasıldır acaba :)

    O değilde kimseyi internetin ve telefon ücretlerinin pahalı olduğuna inandıramadık. 90% arkadaşımız 10 dolara 1 gigabit sınırsız fiber internet var Amerika'da sanıyor.

    AT&T tarifelerini inceleyin, 90 dolardan başlıyor aylık ve KDV yok bunun içinde. 6% kdv de koyun.
    https://www.att.com/plans/unlimited-data-plans.html

    Bu da internet tarifeleri ama 1 yıllık, 2. yıl 2 katı ödeniyor ona göre.
    https://www.xfinity.com/shop/xfinity-doubleplay-central?CMP=KNC-43700014274499376-GOOGLE-187434110049-c-xfinity-p-Top_BR_Phrase_Central-GBB-&gclid=CImxy4j86tICFQtPgQodSJ8CDA&gclsrc=ds




    Bunlar gerçekten pahalıymış da ben baktığımda bu kadar değildi.

    https://www.att.com/shop/wireless/gophone-plans.html

    Bi de att oranın zaten en pahalı markası daha makulları bulunabilir elbet. Michigan hele ucuz bi yer diğer yerlere nazaran gerçekten bu kadar gideriniz olmasına şaşırdım. 800 850 dolara michigan'da çok apartman dairesi vardı tüm faturaların dahil olduğu. Sizin gideriniz ne kadar oluyor ortalama ?




  • Ya sen nasıl bir trollsün yok yurt dışında yaşamak zormuş türkiyede kolaymış kafanmı güzel senin

    Bide millete klavye delikanlısı diyorsun asıl klavye delikanlısı sensin

    Tamam abd berbat avrupa berbat türkiye cennet %165 ötv 50 lira et fiyatıyla

    Egosu tavandaki sosyetelerden farkın yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schmerzhaft -- 22 Mart 2017; 22:56:24 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Anket Adamı

    Ya sen nasıl bir trollsün yok yurt dışında yaşamak zormuş türkiyede kolaymış kafanmı güzel senin

    Bide millete klavye delikanlısı diyorsun asıl klavye delikanlısı sensin

    Tamam abd berbat avrupa berbat türkiye cennet %165 ötv 50 lira et fiyatıyla

    Egosu tavandaki sosyetelerden farkın yok

    Eski nickten hatirladim. Maalesef kahvehane agzi ile muhabbet edip soyleymiste boyleymisten oteye gitmeyen bir uslubun var. Bense deneyim + kanit sunuyorum. Kaldi ki bunu baska bir abd de yasayan birine ek olarak dedim.



    En son olarak sana da diyorum; git sen yasa madem kolay :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sensaura

    Hocam ALlah aşkına bilmeden etmeden insanları yanlış yönlendirip durmayın. 30 dolara S7 diyorsun, tarifene ek 30 dolar o! Tarife ne kadar biliyor musun????????? 3 rakamlı ama yazmayım istersen inme iner bi tarafına. 30 ay boyunca XXX haneli dolarlar ödeyeceksin! Sanki 30 dolara 1 yılda telefon veriliyor sanıp da burayı süper bi yer sanan çok insan var ama kabahat kendinizde. Çünkü nasıl görmek istiyorsanız öyle görüyorsunuz. 2000 dolara Amerika'da ölmeden yaşarsın sadece. Haaaaa başına bişe gelirse de hastaneye düşersen annen baban tarla tapan ev bark araba ne varsa satar ancak 1 taksidini öder hastanenin.

    Hadi hesabı yaparken aylık 450 dolar sigortayı da koy, internet ayda 65 dolar, ayda eğer S7 Edge de alıcam diyorsan ki gelince vazgeçeceksin ama aldın diyelim, 139 dolar da her ay onu koy (30 ay kontratlı)

    elektriğe 15 dolar yazmışsın hala gülüyorum, ben tek basşıma yaşıyorum ayda 100 dolar geliyor! evde TV de yok.

    4 dolara hamburger menü bulamazsın, cheeseburger menü var küçük patates kızartmazı ve küçük içeçecekle 6 dolar. Ama inan bana 2 tane yersen ancak doyarsın.

    Yani gelip yaşamadan İstanbul'dan Ankara'dan oturup yazınca vebal altına giriyorsunuz. Ya Allah rızası için AT&T nin aylık tarifelerine bakın da hanyayı konyayı görün. hiç konuşmasan bile telefon kendinden olsa bile ayda 65 dolar!

    Hocam sakin ol. Ben dallası araştırdım ona göre yazdım. Elektrik faturası 15-20 dolar geliyormuş küçük evlerin orda kalan arkadaşlarım öyle diyor ilkay zamanda öyle söylemişti.

    4 dolara bazı yerlerde bir kola alamazkrn bazı yerlerde karın doyurursun.

    Tarifene ek 30 dolar 36 ay taksitle. Kendi tarifene ek olur diye düşünmüştüm ki t mobile da 40 dolara sınırsız konuşma sms ve akk siz sınırsız 4g internet var. Geçen forumdan amerikada yaşayan bir arkadaş paylaşmıştı. Veya 45 dolara akk li oaketler de oluyor. Bunlara ek olur sanıyordum kendi tarifelerine ek oluyor galiba böyle dediğine göre.



    Ya sizleri gerçekten anlamıyorum. Ben Amerikaya gitmeyi düşünüyorum ve bildiklerimi böyle yazmışım. Madem yanlış biliyorum insan gibi bana hem burdan hem özrl mesajla yaz. Neyin tribi bu? Gidip orda faturayı ödemeyip möt gibi kalacak olan benim şu saçma uslüpla yazmak yerine yardımcı olmaya uğraşsan belkide 2 yılımı kurtarıcan. Neyse..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Üslubumun nesi var kardeşim. Şairler böyle yazınca kendine has üslup diye övgü alır, ben sana daha çok bilgi vermişim sevinsene :D

    Kendi tarifene ek 30 dolar yapmıyor işte bu adamlar, tarife özel tarifyee dönüşüyor. Ayrıca sana gelme demedim ki. Gel gel ama beklentilerini şişirme yoksa gelince ya acaba beni dolandırıp da Amerika diye İstanbul'a mı getirdiler diye 3 ay düşünürsün İlyas Salman gibi :)

    Amerikan vatandaşlığı alan arkadaşım bu yaz Türkiye'ye dönüyor. Ne zaman geri gelirsin dedim ve bana öyle küfürler salladı ki (Amerika'ya tabiki küfürler) ben de vallaha soğudum iyice. Amerikan vatandaşı olan Türk arkadaşım 8 yıldan sonra Türkiye'ye kesin dönüş yapıyor iyi mi?

    Türkiye'de de durumlar iyi değil tabiki ama hiç olmazsa SSK lı bi iş bakıcam diyor. Yaşı 34 ve sağlığı iyi değil Amerika'da çok hasar aldı. Trol falan da değilim. Bana trol diyenler önce mesaj sayıma baksın! Foruma girişim 2008 ve sadece 160 mesaj yazmışım, bu mudur trollük?

    Ortalam masrafın 1500 dolar + extralar olur burada. Yani hiçbişe yapmayıp sadece barıma ve beslenme giderlerin ile ihtiyacın olan bazı öteberiyi alsan ayda 1500 doların gider ortalama bir eyalette. Bir de Amerika'da mutlaka araba almalısın, 2500 dolar civarı bişey işini görür ama önce ehliyet al, yoksa 6 aydan fazla kullanamazsın Türk ehliyeti ile.

    En saçma olanı buraya gelince Amerikalı halkla konuşup dil geliştireyim diye fazla yorman lazım kendini. Çünkü ortalama bir mahallede nüfus 1000 ise 400 Amerikalı ve 600 yabancı var. Heryerde Hintli, Çinli, Asyalı. Toplasan 20 defa taxiye bindim arabam olmadığı zamanlarda ya da acil durumlarda, 1 tane Amerikalı taxi şöförü denk gelmedi :)

    Böyle olduğunu bilseydim buraların vallaha bu yaza mezun olmaya çalışırdım ama tez yüzünden gelecek dönem mezun olacağım maalesef. Bak maaaaaalesef diyorum ya gerisini sen düşün. 10 yıllık iş hayatımda hiçbir ülkede bu kadar sıkılmamıştım. en iyi ülke diye geldik (Londra'dan da 3 okuldan kabul almıştım) keşke Londra'ya gitseydim diyorum, h,ç olmazsa 1 yıldı master. 2 aya sonra bitecekti yani. Laptopumu aldığımdan beri klavye ışığı çalışmıyor. RMA ile California'ya gönderebilirsem 3 haftada yapıp yollayacaklar. Bu mu şimdi Amerika? Allah'ın bir Asus teknik servisi yok be Michigan denen Amerika'nın en büyük eyaletlerinden birinde! Bu nasıl Amerika? Bu yaz Ankara'ya gelip uluslararası garantiden yaptırıcam artık.

    Boya fırçası alacaktım geçen, 3 gün turladım şehri (Ann Arbor) en büyük süpermarketler, home store'lar ya hatta mobilyacıya gittim satmıyoruz dedi ya! Amazon'dan sipariş verdim 5 günde geldi. Bu mudur Amerika?

    Bulunduğum şehirde okuduğum okul Dünya'nın en iyi 21. okuluymuş! 8 tane üniversite var ve nüfusun 60%'ı öğrenci. Ama 1 tane cinema var! Tiyatro salonu yok! Opera falan aramadım bile zaten :D

    Ankara'ya bir geleyim ilk iş Teknosa ve Bimekse gidip dolaşıcam. Amerika'da herşey internetten, görerek almak yok denecek kadar az. Belki NewYork'ta vardır Best Buy mağazası falan ama olduğum yerde yok. 200 bin öğrenci olan yere açmayacaksan nereye açacaksın peki bu mağazaları?

    Note 3 duos telefonumun pili soğuktan şişti, 2 gün aradım kimse satmıyor, yine amazondan sipariş ve 5 gün bekledik! Ankara'da köşebaşı kontörcüden alırdım be insaf!

    Vergiler zaten en büyük yük, Avrupa'da Amerika'da vergiler çok ağır. Kazancınızın 35%'i vergiye gidiyor. Master bitsin de ya Rusya'ya ya Azerbaycan'a dönmek istiyorum. Bir de master sonrası toplam 3 yıllık çalışma izni veriliyor bana resmi olarak. Yav Amerikan vatandaşı arkadaşım kesin dönüş yapıyor ben şimdi o izne de umut bağlamıyorum açıkçası.

    Abartıyor muyum diye şöyle bir düşünüyorum ama gerçekten hepsi doğru, maalesef!

    Buraya geliş amacım master yapmak falan değildi, hem Amerikan iş ortamlarını araştırmak hem de sonuçta Amerika ya gezip tozup keyif çatmaktı 2 yıl. Şimdi mümkün mertebe erken mezun olup dönmek istiyorum. Bu arada Aralık 2016'da evlendim Rus kız arkadaşımla. Daha yüzünü göremedim birdaha. Ne turist vize verdiler ne de F2 eş vizesi verdiler. Bir de bu olaylar var! Evlendik karıma izin vermiyorlar ya yanıma gelmesi için.

    Şimdi ben o çalışma iznini alıp 3 sene daha ayrı mı kalacam karımdan? çalışma izni olup da eşi için H4 vizesine başvuran 3 arkadaşımın eşlerine vize reddi verdiler. Yani hiçbir yolu yok artık ben burda duramayacağım.

    Kariyer olarak Amerika'ya muhtaç değilim çok şükür. Zaten en son Rusya'da aldığım maaşı Amerika'da net olarak (vergi sonrası) alabilmem için burada 11500 dolara işe girmem lazım aylık ki öyle bir maaş yok NewYork'ta bile max 7000 dolar veriliyor! Michigan'da max 4500 dolar.

    Dün profesör yaklaştı neyin var birkaç gündür dalgınsın diyor. Cevap bile vermedim.




  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.