Şimdi Ara

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (129. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.578
Cevap
136
Favori
130.826
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
66 oy
Sayfa: önceki 125126127128129
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • AMD Ryzen 7 7800X3D ve ASUS TUF 4070Ti Super kombinasyonu kullanıyorum ramlerim ise 2X16GB Corsair'in CMH32GX5M2B6000Z30K modelli SK Hynix CL30 gecikmeye sahip M-Die ramleri var. Şu anda;

CPU

PBO Curve Optimizer: -30 ALL CORE
    PBO Scalar: Auto
    CPU Boost Clock Override: Disable
    CPU Ofset voltage(-): Ayarı BIOS'da bulamadım!
    Soc Voltajı: 1.20v

RAMLER

TCL: 30
    TRCD: 36
    TRP: 36
    TRAS: 76
    ----------------------------------
    Secondary Timings:
    TRC: 68
    TWR: 48
    TRFC1: 500
    TRFC2: 400
    TRFCSB: 300
    TREFI (Refresh Interval): 50000 
    --------------------------------------
    TRTP: 12
    TRRDL: 8
    TRRDS: 4
    TFAW: 20
    TWTRL: 16
    TWTRS: 6
    -------------------------------------
    TRDRDSCL: 4
    TRDRDSC: 1
    TRDRDSD: Auto
    TRDRDDD: Auto
    TWRWRSCL: 4
    TWRWRSC: 1
    TWRWRSD: Auto
    TWRWRDD: Auto
    TWRRD:2
    TRDWR: 16
    -------------------------------------
    Power Down Mode: Enable
    Gear Down Mode: Enable
    ------------------------------------------------
    UCLK DIV1 MODE: UCLK=MCLK
    FCLK: 2133 Mhz
    DRAM Voltage(VDD): 1.350v
    DRAM VDDQ: 1.350v
    DRAM VPP: 1.800v
    CPU VDDIO: 1.350v

MEVCUT AYARLARIM BU ŞEKİLDE. BU AYARLAR İLE ALDIĞIM TESTLER VE SONUÇLARI;

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi

Cycle kısmını not defterinden 25 girmiştik sanırım 18 olan değer 25 olana kadar testi bitirmemem lazımdı ama programı ilk defa kullandığım için konudaki resme bakarak bende 1 saat dolunca bitirme kararı aldım bu zamana kadar ramler herhangi bir sıkıntı çıkarmadı ve sorunsuz çalıştı 25 olana kadar da bir sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum. Aynı şekilde OCCT üzerinden de RAM'leri 1 Saatlik teste soktum sıkıntısız geçtim.

CPU-Z BENCHMARK SONUÇLARI

BU GÖRDÜĞÜNÜZ AYARLAR VE DEĞERLER İLE RDR2 2K ÇÖZÜNÜRLÜK ULTRA AYARLARDA İŞLEMCİM 60 DERECEYİ GEÇMİYOR ORTALAMA SICAKLIĞIM İSE 57 DERECE MİNİMUM İSE 52-53 DERECELERİ GÖRDÜM.
    AYNI ŞEKİLDE BATTLEFIELD 6'DA 2K ÇÖZÜNÜRLÜKTE KENDİ GRAFİK AYARLARIM İLE (KİMİSİ YÜKSEK KİMİSİ ALÇAK) İŞLEMCİ BAZI YERLERDE 61-62 DERECELERİ GÖRDÜ GERİ KALAN KISIMLARDA YİNE 55-60 DERECE ARALIĞINDA GAYET SERİN ÇALIŞIYOR.

BENİM EKRAN KARTIM'DA UNDERVOLT'LU OLDUĞU İÇİN RDR2'DE GEÇEN ŞU ŞEKİLDE BİR SONUÇ YAKALADIM.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Routinues -- 26 Aralık 2025; 19:48:58 >

STEAM WITCHER REHBERLERİME GİTMEK İÇİN TIKLAYIN!
    ⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻
    [STEAM: Routinues] ● [EA PLAY: Routinues] ● [UBISOFT: Routinues] ● [EPIC GAMES: Routinues] ● [GOG: Routinues] ● [Battle.Net: Routinues#2473]

• şimdi üstadlar çok büyük sorunum var. sahip olduğum ramler anakartla uyumsuzluk yapıyor gibi geliyor. ram in sayfasına baktığımda asrock bi model gösteriyor piyasada benim almayı planladığım ama gibi bakıyoruım anakart sayfasında benim işlemciye göre ram im sahip olduğu frekansı desteklemiyor. türevi bir anakart olarak biostar ın modeline gidip bbakıyorum support listinde ramlerimi ve istediğim frekansı gösteriyor. şimdi ben hangisine uyacağım ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    AMD Ryzen 7 5800X3D Msi RTX 3080 Suprim X 10G Msi B550 Tomahawk G.Skill Trident Z Neo RGB 32GB 3600Mhz CL16 (16.16.16.36 Samsung B-Die) DeepCool LS520 WH 240MM WD Black SN770 1Tb Gen4 WD Blue SN570 1Tb Gen3 Samsung 870 Evo 1Tb Samsung 860 Evo 500Gb Seasonic Prime Snow Silent 650W 80+ Platinum CM TD500 Mesh V2 ARGB Beyaz Viewsonic Omni XG2431 24" 240Hz IPS
  • MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    Hocam AIDA64 de test ettim sonuçlar konu sahibinin sonuçlarına aşırı yakın ama ekran görüntüsü alip buraya atmadım çünkü yazılım ücretli olduğu için tüm değerleri göstermiyor bazi degerlerin uzerinde trial yazıyor. Şuan işteyim ama eğer isterseniz yarin tekrar yükleyip test sonuçlarını paylaşabilirim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

[STEAM: Routinues] ● [EA PLAY: Routinues] ● [UBISOFT: Routinues] ● [EPIC GAMES: Routinues] ● [GOG: Routinues] ● [Battle.Net: Routinues#2473]
  • Eğer Ekran kartı Undervolt ayarlarımı merak eden olursa aşağıya bırakıyorum.

Ekran kartımı 935 mV ile sınırlayıp 2700mHz boostladım. Memory Clock +1250 ve Power Limit %110 - Temp Limit %88 Ekran Kartı fan ayarı otomatikde.

Bilgisayar kasamda ki fanlar için fan eğrisi kullanmıyorum sabit 1000rpm de kullanıyorum bu değerler bu ayarların sonuçları.

PC BOŞTA İKEN DEĞERLER BURADA FANLAR 1500RPM DE

BURADA RDR2 DE 2K ÇÖZÜNÜRLÜK DE ULTRA AYARLARDA İŞLEMCİ AYARLARİ YAPILMAMIŞ SADECE EKRAN KARTI UNDERVOLTU İLE 5FPS KAYIPLA 10 DERECE SICAKLIK DÜŞÜŞÜ

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi

BURADA İSE HEM İŞLEMCİ AYARLARI YAPILMIŞ HEMDE EKRAN KARTİ UNDERVOLT EDİLMİŞ HALİNDEKİ DEĞERLER. İKİ GÖRÜNTÜ ARASINDAKİ FPS FARKINA TAKILMAYIN DEĞİŞİK MEKANLARDA ÇEKİLDİ İKİ DEĞER O YÜZDEN O FARK VAR.

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi

BURADA BATTLEFİELD 6 POLİGON DA 2K ÇÖZÜNÜRLÜK KENDİ AYARLARİM İLE İŞLEMCİ AYARLARI YAPILMAMIŞ HALİ SADECE EKRAN KARTI UNDERVOLTU VAR.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Routinues -- 26 Aralık 2025; 19:50:43 >

• Routinues kullanıcısına yanıt
    Memorydeki latency kısmı önemli. Gerisinin çok önemi yok ücretsiz yazılımda bunu gösteriyor zaten merak etmeyin

AMD Ryzen 7 5800X3D Msi RTX 3080 Suprim X 10G Msi B550 Tomahawk G.Skill Trident Z Neo RGB 32GB 3600Mhz CL16 (16.16.16.36 Samsung B-Die) DeepCool LS520 WH 240MM WD Black SN770 1Tb Gen4 WD Blue SN570 1Tb Gen3 Samsung 870 Evo 1Tb Samsung 860 Evo 500Gb Seasonic Prime Snow Silent 650W 80+ Platinum CM TD500 Mesh V2 ARGB Beyaz Viewsonic Omni XG2431 24" 240Hz IPS
  • MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    Evet o gözüküyor 60.1 ns

• Routinues kullanıcısına yanıt
    Ddr4 den ddr5 e geçişte o halde amd kanadında latency gelişmesi yok sanırsam. Ddr5 ve zen4-5 mimarisini çok anlamam fakat

5800x3d li işlemcide 3600 cl14-14-14-32 çalıştırıyorum bende 60 NS alıyorum

• Arkadaşlar dün bir kaç saat memory latency üzerinde uğraştım.

Burada ve farklı yerlerde gördüm millet 55-60 latency alabilmiş. Çok uğraştım ama 68 ns altını görmedim. Ortalama 70ns hep.

Bellekler Hynix A-Die normalde 6400Mhz, CL32. Ben CL28'e çektim 1.35 voltaj ile. 28-36-36-76 olarak gayet stabil, çökmeden kullanıyorum.

CL32 ile yani normal XPM profilinde 79ns falan alıyordum. Şuan 70ns lere geldi ama 55-60ns alanlar nasıl alıyor baya uğraşmama rağmen çözemedim.

Bios'da ram ayarlarını yaparken hangi ayar latency için çok önemli? Ayrıca sizce kurcalamalı mıyım daha fazla yoksa salmalı mıyım? Çok fark yaratır mı bu latency kasmak?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 2 Ocak 2026; 10:54:4 >

Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.

• Arkadaşlar selamlar, bir konuda yardıma ihtiyacım var.

BIOS tan hiçbir ayar yapmadan tam yükte işlemci 66 dereceye çıkıyordu.

Curve Optimizer den -45 e kadar windows açılıyor, -50 de windows açılıyor ve restart atıyor.

-45 stress testi ve oyun oynuyorum, bir sıkıntı olmadı.

Sıcaklık olarakta maksimum 49 dereceleri gördü, ancak stabilite istediğim için şimdilik -40/-35 te kullanıyorum, bu değerlerde bir fark/sorun görmedim.

Sıcaklıklarda -45 e göre 2-3 derece fark ediyor, yani -45 ile -35 arasında bir fark olmadı.

Bunun dışında Soc CPU voltajınında düşürüldüğünü görüyorum, bunu yapmamın veya yapmamamın artısını veya eksisini tam anlayamadım.

Bu işlere de biraz uzağım, o yüzden komik bir şey soruyorsam kusura bakmayın.

Şimdiden teşekkür ederim.

-45 hatta -35 bile çok agresif -30 çok şanslı değilsen silikon kalitesinde maks. gidebileceğin değerdir oyunda restart atmaması win içinde atmayacağı anlamına gelmez değeri -30dan daha fazla düşürme.

Şu an -35 te saatlerce oyun oynadım, masaüstünde takıldım çeşitli benchler yaptım bir sorun olmadı. Uzun vadede işlemci için zararı mı olur -30 dan daha aşağıda kullanmanın tam anlayamadım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

-30, -35 hatta -50 seviyeleri işlemciye fiziksel bir zarar vermez; ancak bu noktalar stabiliteyi düşürür. Sistem, görünürde çalışıyor olsa bile rastgele anlarda anlamsız hatalar, kilitlenmeler veya uygulama çökmeleri üretmeye başlayabilir. Bu nedenle undervolt değeri ‘tatlı nokta’da tutulmalıdır.

İşlemciyi serin çalıştırmak için aşırı undervolt uyguladığınızda, performanstan ödün vermiş olursunuz. Eğer soğutucunuz yetersiz değilse, yalnızca sıcaklık 70–80 °C bandına çıktığı için işlemciyi zorlamanın bir anlamı yoktur. Modern işlemciler, bu sıcaklık aralığında uzun süre maksimum yükte güvenle çalışacak şekilde, yüksek performans ve maksimum dayanıklılık hedefiyle tasarlanmıştır.

Dolayısıyla gereksiz agresif undervolt yerine stabiliteyi koruyan, sıcaklık–performans dengesi iyi ayarlanmış bir değer tercih edilmelidir.

Bilgilerin için teşekkür ederim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Bende 6000 cl28 çektim ramleri ama voltaj 1.4 de kaldı anakart değiştirmeye müsade etmiyor. 1.4 ile 1.35v arasında bir fark sorun yaratır mı? 6400 mhz cl32'de de 1.4v da çalışıyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 9 Ocak 2026; 11:59:29 >

yaratmaz. bende en son 1.40 a çektim. dediğin gibi benim ramler de zaten Xmp modunda yani 6400mhz'de 1.40 ile çalışıyordu.

xmp'deki voltajla çalışması daha iyi olduğu için 1.35'de sıkıntı görmesem de ileride stabilite bozulmasın diye 1.40'a aldım.

Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.
  • 
Sayfa: önceki 125126127128129
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.