![]() STEAM WITCHER REHBERLERİME GİTMEK İÇİN TIKLAYIN! ⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻ [STEAM: Routinues] ● [EA PLAY: Routinues] ● [UBISOFT: Routinues] ● [EPIC GAMES: Routinues] ● [GOG: Routinues] ● [Battle.Net: Routinues#2473] |
AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (129. sayfa)
-
-
şimdi üstadlar çok büyük sorunum var. sahip olduğum ramler anakartla uyumsuzluk yapıyor gibi geliyor. ram in sayfasına baktığımda asrock bi model gösteriyor piyasada benim almayı planladığım ama gibi bakıyoruım anakart sayfasında benim işlemciye göre ram im sahip olduğu frekansı desteklemiyor. türevi bir anakart olarak biostar ın modeline gidip bbakıyorum support listinde ramlerimi ve istediğim frekansı gösteriyor. şimdi ben hangisine uyacağım ?
_____________________________ -
Aida64 latency ne veriyor?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ AMD Ryzen 7 5800X3D • Msi RTX 3080 Suprim X 10G • Msi B550 Tomahawk • G.Skill Trident Z Neo RGB 32GB 3600Mhz CL16 (16.16.16.36 Samsung B-Die) • DeepCool LS520 WH 240MM • WD Black SN770 1Tb Gen4 • WD Blue SN570 1Tb Gen3 • Samsung 870 Evo 1Tb • Samsung 860 Evo 500Gb • Seasonic Prime Snow Silent 650W 80+ Platinum • CM TD500 Mesh V2 ARGB Beyaz • Viewsonic Omni XG2431 24" 240Hz IPS -
Hocam AIDA64 de test ettim sonuçlar konu sahibinin sonuçlarına aşırı yakın ama ekran görüntüsü alip buraya atmadım çünkü yazılım ücretli olduğu için tüm değerleri göstermiyor bazi degerlerin uzerinde trial yazıyor. Şuan işteyim ama eğer isterseniz yarin tekrar yükleyip test sonuçlarını paylaşabilirim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ 
STEAM WITCHER REHBERLERİME GİTMEK İÇİN TIKLAYIN!
⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻
[STEAM: Routinues] ● [EA PLAY: Routinues] ● [UBISOFT: Routinues] ● [EPIC GAMES: Routinues] ● [GOG: Routinues] ● [Battle.Net: Routinues#2473] -
[STEAM: Routinues] ● [EA PLAY: Routinues] ● [UBISOFT: Routinues] ● [EPIC GAMES: Routinues] ● [GOG: Routinues] ● [Battle.Net: Routinues#2473]
-
Memorydeki latency kısmı önemli. Gerisinin çok önemi yok ücretsiz yazılımda bunu gösteriyor zaten merak etmeyin
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ AMD Ryzen 7 5800X3D • Msi RTX 3080 Suprim X 10G • Msi B550 Tomahawk • G.Skill Trident Z Neo RGB 32GB 3600Mhz CL16 (16.16.16.36 Samsung B-Die) • DeepCool LS520 WH 240MM • WD Black SN770 1Tb Gen4 • WD Blue SN570 1Tb Gen3 • Samsung 870 Evo 1Tb • Samsung 860 Evo 500Gb • Seasonic Prime Snow Silent 650W 80+ Platinum • CM TD500 Mesh V2 ARGB Beyaz • Viewsonic Omni XG2431 24" 240Hz IPS -
Evet o gözüküyor 60.1 ns
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ 
STEAM WITCHER REHBERLERİME GİTMEK İÇİN TIKLAYIN!
⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻⸻
[STEAM: Routinues] ● [EA PLAY: Routinues] ● [UBISOFT: Routinues] ● [EPIC GAMES: Routinues] ● [GOG: Routinues] ● [Battle.Net: Routinues#2473] -
Ddr4 den ddr5 e geçişte o halde amd kanadında latency gelişmesi yok sanırsam. Ddr5 ve zen4-5 mimarisini çok anlamam fakat
5800x3d li işlemcide 3600 cl14-14-14-32 çalıştırıyorum bende 60 NS alıyorum
Arkadaşlar dün bir kaç saat memory latency üzerinde uğraştım.
Burada ve farklı yerlerde gördüm millet 55-60 latency alabilmiş. Çok uğraştım ama 68 ns altını görmedim. Ortalama 70ns hep.
Bellekler Hynix A-Die normalde 6400Mhz, CL32. Ben CL28'e çektim 1.35 voltaj ile. 28-36-36-76 olarak gayet stabil, çökmeden kullanıyorum.
CL32 ile yani normal XPM profilinde 79ns falan alıyordum. Şuan 70ns lere geldi ama 55-60ns alanlar nasıl alıyor baya uğraşmama rağmen çözemedim.
Bios'da ram ayarlarını yaparken hangi ayar latency için çok önemli? Ayrıca sizce kurcalamalı mıyım daha fazla yoksa salmalı mıyım? Çok fark yaratır mı bu latency kasmak?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 2 Ocak 2026; 10:54:4 >_____________________________ Mankind was born on earth, it was never meant to die here.Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.
-
Arkadaşlar selamlar, bir konuda yardıma ihtiyacım var.
BIOS tan hiçbir ayar yapmadan tam yükte işlemci 66 dereceye çıkıyordu.
Curve Optimizer den -45 e kadar windows açılıyor, -50 de windows açılıyor ve restart atıyor.
-45 stress testi ve oyun oynuyorum, bir sıkıntı olmadı.
Sıcaklık olarakta maksimum 49 dereceleri gördü, ancak stabilite istediğim için şimdilik -40/-35 te kullanıyorum, bu değerlerde bir fark/sorun görmedim.
Sıcaklıklarda -45 e göre 2-3 derece fark ediyor, yani -45 ile -35 arasında bir fark olmadı.
Bunun dışında Soc CPU voltajınında düşürüldüğünü görüyorum, bunu yapmamın veya yapmamamın artısını veya eksisini tam anlayamadım.
Bu işlere de biraz uzağım, o yüzden komik bir şey soruyorsam kusura bakmayın.
Şimdiden teşekkür ederim.
-45 hatta -35 bile çok agresif -30 çok şanslı değilsen silikon kalitesinde maks. gidebileceğin değerdir oyunda restart atmaması win içinde atmayacağı anlamına gelmez değeri -30dan daha fazla düşürme.
Şu an -35 te saatlerce oyun oynadım, masaüstünde takıldım çeşitli benchler yaptım bir sorun olmadı. Uzun vadede işlemci için zararı mı olur -30 dan daha aşağıda kullanmanın tam anlayamadım
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
-30, -35 hatta -50 seviyeleri işlemciye fiziksel bir zarar vermez; ancak bu noktalar stabiliteyi düşürür. Sistem, görünürde çalışıyor olsa bile rastgele anlarda anlamsız hatalar, kilitlenmeler veya uygulama çökmeleri üretmeye başlayabilir. Bu nedenle undervolt değeri ‘tatlı nokta’da tutulmalıdır.
İşlemciyi serin çalıştırmak için aşırı undervolt uyguladığınızda, performanstan ödün vermiş olursunuz. Eğer soğutucunuz yetersiz değilse, yalnızca sıcaklık 70–80 °C bandına çıktığı için işlemciyi zorlamanın bir anlamı yoktur. Modern işlemciler, bu sıcaklık aralığında uzun süre maksimum yükte güvenle çalışacak şekilde, yüksek performans ve maksimum dayanıklılık hedefiyle tasarlanmıştır.
Dolayısıyla gereksiz agresif undervolt yerine stabiliteyi koruyan, sıcaklık–performans dengesi iyi ayarlanmış bir değer tercih edilmelidir.
Bilgilerin için teşekkür ederim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Bende 6000 cl28 çektim ramleri ama voltaj 1.4 de kaldı anakart değiştirmeye müsade etmiyor. 1.4 ile 1.35v arasında bir fark sorun yaratır mı? 6400 mhz cl32'de de 1.4v da çalışıyordu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 9 Ocak 2026; 11:59:29 >_____________________________ -
yaratmaz. bende en son 1.40 a çektim. dediğin gibi benim ramler de zaten Xmp modunda yani 6400mhz'de 1.40 ile çalışıyordu.
xmp'deki voltajla çalışması daha iyi olduğu için 1.35'de sıkıntı görmesem de ileride stabilite bozulmasın diye 1.40'a aldım.
_____________________________ Mankind was born on earth, it was never meant to die here.Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt