hocam PBO ya girip ayar yapmanız lazım Auto da kalmış, ayrıca FCLK Frequnecy 2100 mhz olarak ayarlayın. |
AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (115. sayfa)

-
-
Boşta 45-51 arası geziyor aidata stress testinde Max 71 derece montajda sıkıntı yok ama termal macun belki eskimiş olabilir alalı baya olmuştu arctic mx4 kullandım değiştirmek istiyorum aslında tavsiyeniz varsa marka model alabilirim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
PBO LİMİTS menüsünü diyorsunuz sanırım ne yapmam lazım onu ve altındaki ayarlari eve geçince bakayım hemen. FCLK overclock icinmi 2100 yapmalıyım.
Edit: PBO nun altında sanırım PPT, EDC ve TDC açılacak onu yapmak istedim ppt 95 veya 110 yapmak istedim EDC ve TDC auto olması gerekiyormuş ama bende 0 onlar oraya yazacağım değeri bilemediğim için auto bıraktım, kimi yerlerde de AMD için 0 değerinin auto demek olduğunu okudum ama doğrulama yapamadığım için cesaret edemedim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi night_33 -- 9 Mayıs 2025; 20:27:52 >
Hocam bir önceki sayfada bios bölümünü ve bazı testleri attım başka yapılacak bişey varmı bios bölümünde.
-
selamlar,
her anakart bios farklı olsa da genel tabirler aynı, kelimelerin yerleri değişse de anlayabilirsiniz, menü içinde yerleri farklı olabilir bulamadığınız ayarı aratarak bulabilirsiniz.
temel ayarlar aşağıda, bazı değerler donanımsal olarak şansına stabil olabilir ya da olmayabilir deneyerek bulmak lazım;
OVERCLOCKING MENU :
X3d gaming : disable
Expo: Enable
Dram speed 6xxx mhz (Ram hızınıza göre ayarlayın)
FCLK Freqınecy : 2133 mhz ( RAM 6000 MHZ İSE BU AYAR 2000 mhz üzerine çıkmayabilir)
UCLK DIV1 Mode : UCLK=MEMCLK
High Efficienty : Enabled
Memory Timing Preset : Thghtest
Onboard VGA : Disable
AMD OVERCLOCKING MENU /
Precision Boot Overdrive Menu
Precision Boot Overdrive : Advanced
PBO Limits : Motherboard
Precision Boost Oberdrive CTRL : Manuel
Precision Boost Oberdrive Scalar : 10x
Cpu Boost Clock Overdrive : enabled (Positive)
Max Cpu Boost ClocknOverride + : 200
CURVE OPTIMIZER MENU :
Curve Optimizer : All Cores
All Core Curve Oğtimizer Sign : Negative
All Cpre Curve Optimizer Magnitude : 20 (bu değer de işlemci kalitesi ile alakalı 10 ile başlayıp ber beşer arttırarak en yüksek oranı bulursunuz. testlerde ve oyunlarda hata verene kadar bu değeri yükseltin, mesela benim işlmcide en fazla 25 ama başkalarında 30 35 olan var.
bu temel ayarları yaptıktan sonra farklı bir şeye ihtiyaç kalmıyor.
ram zamanlamaları ile alakalı forumda çok fazla uğraşan arkadaşlar var ama hem çok uzun ve meşakatli bir işlem hem de getirisi çok yok, ben hiç bulaşmadım.
bu temel ayarlar harici bir değişiklik elzem değil, hatta bu ayarlara biile majör performans getirisinden ziyade sıcaklık düşüşünde fayda sağlıyor.
-
Teşekkürler yardımların için bende olan birkaç eksiği de tamamlayacağım.
Burası aynen bu şekilde ayarladım
AMD OVERCLOCKING MENU /
Precision Boot Overdrive Menu
Precision Boot Overdrive : Advanced
PBO Limits : Motherboard
Precision Boost Oberdrive CTRL : Manuel
Precision Boost Oberdrive Scalar : 10x
Cpu Boost Clock Overdrive : enabled (Positive)
Max Cpu Boost ClocknOverride + : 200
CURVE OPTIMIZER MENU :
Curve Optimizer : All Cores
All Core Curve Oğtimizer Sign : Negative
All Cpre Curve Optimizer Magnitude : -35 yaptım 2 3 defa 1 saatlik occt testi render tesleri yaptım max sıcaklık 70 ile 75 dereceyi gördü soğutucu artic 3 360mm frezer hocam
ram ayarları ise üstteki gibi yaptım şuan hiç bir sıkıntı görünmüyor işlemçi boşta 40 43 derece oyunlarda ise 60 62 derece arası değişiyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jin_paci -- 10 Mayıs 2025; 19:33:22 > -
Arkadaşlar,
Curve: Her çekirdek -20, son çekirdek -5
Ofset: -0.0350v yapıyorum occt de cpu testi + cpu ram testi kararlı çıkıyor bir sıkıntı yok. Expoyu açınca occt de found on physical core şeklinde bir sürü hata çıkıyor. Yardımcı olsbilir misiniz ? Anakartta açınca expo ayarı: 6000/30-40-40-76 1.350V gözüküyor.
7800x3d
Msi 650m-b
Ramler 32x2 patriot viper 6000 mhz cl30
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
belleklerin Expo desteklediğinden emin misiniz?
-
Evet expo destekli
selam tuf x870-plus ve7800x3d var
www.vatanbilgisayar.com
GSKILL 32GB (2x16GB) Trident Z5 RGB Siyah DDR5 6400MHz CL30 1.4V Dual Kit Ram fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'dahttps://www.vatanbilgisayar.com/gskill-32gb-2x16gb-trident-z5-rgb-siyah-ddr5-6400mhz-cl30-1-4v-dual-kit-ram.htmlbu remler aldım expo 1 2 de testlerde mavi ekran hatası veriyor 6400 nasıl kullanabilirim
-
7800x3D özelinde PBO işe yaramıyor, eğer zahmet olmaz ise Cinebench R23 ile çoklu çekirdek testi yapar mısınız ve testin ortalarında HWInfo ile değerleri kontrol edip ekran görüntüsü atabilir misiniz?
-
-
Aslında PBO teknik olarak çalışamaz bu işlemcide, zaten çarpan değeri 50.5 olarak görünüyor, işlemcinin çarpan kilidi ve 90W güç limiti var bunu aşmak mümkün değil, 7800x3D'yi şu an sizin paylaştığınız ekran görüntüsünde ki saat hızında sizin aldığınız performansla aynı ve daha düşük sıcaklık artı güç tüketimi ile kullanmak mümkün. Saat hızlarını yükseltmek için mecburen tek çare Curve Optimizer çünkü çekirdek voltajının fazla olması güç limitinin sınırlı olmasından dolayı sınıra geliyor ve yük altında saat hızı sabit kalıyor.
PBO'yu +200 yerine -200 olarak ayarlayıp deneyin ve Curve Optimizer değerini negatif -30 yapın.
Bunun dışında kendim güncel olarak Curve Optimizer -60 ile kullanıyordum, bu değer kabul görmez çünkü OCCT gibi ekstrem test araçlarında çöker ancak günlük kullanımda elbette en azından bana sorun çıkarmadı, bunu da deneyebilirsiniz.
-
Hocam ben +200 co da -25 kullanıyorum puan olarak 18200 küsür aldım yanlış anlamadıysam +200 ü -200 olarak yaptığımız da tam olarak ne değişiyor yine -25 değeriyle ya da -30 la denediğimiz de
Yeni sistem topladım 7950x asus rog b850e xpg 2x24 6000 mhz cl 30 ram var 80 ns altına düşmüyor çözemedim bi ara nasıl olduysa kurcalarken 71 ns gördüm daha sonra neyi değiştirdiysem o hale geri dönemedim yardımcı olacak varsa çok makbule geçer :)
-
Arka planda çalışan ne varsa sırayla kapat, mesela bende sıvı soğutmanın ekranında işlemci çalışma bilgisi var, onu gösteren programı açarsam 65ns kapatırsam 59ns kadar düşüyor. Kolay gelsin.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Eyv hocam bazı şeyleri kapatamıyorum ona rağmen 70 ns ye indi kapattıklarım ile sanırım sıkıntı yok :)
-
Pbo açık şekilde all core negative 25 curveyle kullandığım sistem oyunlara girince mavi ekran yeniden başlatma sorunları çıkarmaya başladı bileşenleri tek tek farklı pcde denedim donanımsal bişey gözükmüyor. Ama garip şekilde reset atma sorunu var. Sistemi default ayarlarda dahi başlatsam yine sorun var denemediğim bişey kalmadı varmı böyle bi durum yaşayan?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X