Şimdi Ara

AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0 (165. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7.598
Cevap
120
Favori
306.180
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 163164165166167
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yıllar sonra Asus alayım dedim,MSI ile mutlu mesuttuk,olan olaylara bak :)

Istediğim kasa hala stokta olmadığı için benimde X670E-A-7800X3D-Ram vs hepsi kutuda bekliyorlar,biraz daha bekleyeceğim,bir kaç haftaya anya konya netleşir o zaman kasada gelmiş olursa kurarım sistemi,yoksa bu ortamda uğraşamam yok voltaj düşür yok expo kapa yok şunu yok bunu yap.Tonla para veriyoruz bir de mühendis gibi bu işlerle uğraştırıyorlar insanları.

• Devoin kullanıcısına yanıt

teknik konuları bir kenara bırakalım.

ben elektronik mühendisiyim. bu yaşanan sorun benim mesleğim. gördüğümde kayıtsız kalamam. kendi analizlerimi ve testlerimi yaparım.

ama daha az önce yukarıda bir arkadaşa soc voltajını anlattık, gitti sensör değerlerini ölçtü, buraya grafiğini attı. bir sıkıntı çıksaydı voltaj değerlerini değiştirmek zorunda kalacaktı... işin trajikomik tarafı tam olarak bu! yahu bu adam bunları yapmak zorunda mı? belki ziraat mühendisi bu adam, belki botanikçi... ona ne soc voltajından, expo'dan, ddr5 timinglerinden. altı üstü bir bilgisayar satın aldı, adama sensör değerlerini ölçtürüyorlar amk.

arkadaşlar, bu normal değil! her şeyden önce bunu normalleştirmekten vazgeçelim.

amd'nin tepe yöneticilerinden bir kaçı "hadi müşterilerimize bilgisayar mühendisliği diploması aldıralım" dese... ancak bu kadar olur.

• unreall U kullanıcısına yanıt

Aynen kesinlikle katılıyorum!

Herkes bu olaylara hakim olmak zorunda değil,tamam belki atla deve bir şeyler yok ama yinede uğraştırıyor,sizin gibi arkadaşlar veya yurtdışı kaynaklar yol gösteriyorlar sağolsunlar ama dediğiniz gibi herkes bunlarla uğraşmak zorunda değil,zaten zamanımız artık kısıtlı eskisi gibi vakit ayıramıyoruz.

Işten gelmişim bir iki saat kafa dağıtıcam yok Hwinfo aç yok voltaj gözlemle,yok bu bios mu iyi şu mu iyi,sonra tekrar konu oku,ufak bir tereddütte '' haydaaa sil baştan ''

Insan paranoyak olur bu ortamda biraz kuruntulu biriyse,ki burası Türkiye hepimiz böyleyiz:)

• Verin sabit voltajı bakin sisteminize kararli mi degilmi.Bitti gitti daha ne ugrasiyorsunuz onla bunla.Sureç iyilesene kadar idare edin işte.Başka yapicak mantikli bir seceneginiz var mı? Yoksa yapilcaklar belli yap kafan rahat olsun.Bazen de basit yaşamak lazim.Zamanla Illaki duzelecek şeyler bunlar.Bir ton para öduyorsun anakarta adamlar yapıcak tabi iyilestirme vs işleri bu.Sadece zaman verin dostlar.Hepsi olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

bu yaştan sonra sıvı azot müptelası yapacaklar bizi :)

• Expo'yu kapattım ve Hwminfo ayarlarından değerleri takip edeceğim bir süre...En azından bu sorunlar çözülene kadar...

Oc yapmakdan hoslanmam ve voltaj değerlerinden anlamam ama Ramler için ne güzel tek tuşla oto ayarlıyor hızlarını ve max verimlilik alabiliyorum dediğim en sevdiğim sistem (XMP/EXPO) çökmüş...

Bi süre Default kullanmakta fayda var.

Bunlar yukarıda arkadaşların bahsettiği gibi mühendis falan olmamızı istiyorlar heralde  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erjan_ -- 25 Nisan 2023; 12:54:7 >
  • Bu nesilde AMD’ye nereden bulaştım ya. Soket değişecek diye Intel almamıştım yaşanılan durumlara bak. Yok voltajı fazla, yok voltajı az, işlemci yanacak mı yanmayacak mı değerleri takip et, uğraş grafik çıkar derken bir de üstüne sistem 1 dakikada falan boot eder, açılışta 1 dakika siyah ekranla bakışırsın. Ekran kartı tarafında driver güncellemeye korkuyorlar işlemci tarafında da BIOS güncellemeye korkar olduk. Tonla para verilen aletleri gönül rahatlığıyla kullanamıyoruz safi baş ağrısı bu AMD.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi siteamsorunsali -- 25 Nisan 2023; 13:6:0 >
  • siteamsorunsali kullanıcısına yanıt
    Intel de adam gibi soket desteği verseydi onu seçerdik. 2 yılda 1 soket değiştiriyorlar. CPU upgrade etmek istesek komple sistemi değiştirmek gerekiyor anakartından RAM’ine, soğutucusuna kadar.

Millet 5-6 yıl evvel aldığı anakartına 5800X3D alıp yoluna devam etti, 3-4 sene de onunla kafaları rahat olacak. Kullanım süresine bak, 7-8 yıla denk geliyor resmen AMD soket platformundan bir sistem kurunca en başından. Resmen bir nesil konsol gibi süre.

Günün sonunda herkes cebini düşünüyor. 5 yıl sonra bi’ CPU, bir GPU upgrade eder yine yola devam ederiz AM5’te. Intel alsam komple yeni mimari dizmem gerekecekti ileride, kimse kusura bakmasın.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • amd iyidir iyi. eski bios güncellemeyenler gül gibi kullanıyor. yeni bioslarda sorunlar var. birkaç biosla yerine oturur sistemler.

5700x den 7800x3d ye geçip yükseltme yapacaktım .maddi olarak keşke yapsaydım diyeceğim. mental olarak da yapmadığıma seviniyorum.

5k ram

10k ortalama x670e anakart (iyi bir anakart alıp üst seri işlemcilerde rahat etmeyi düşünüyorum.)

12k da işlemci fiyatı çıkıyor.

b550 anakart 5700x cpu ve 32 gb rami hadi anakarta yakın satsak digerleri açıkta kalıyor.

• RaNCeR91 kullanıcısına yanıt

işte bu kadar basit değil. size bir kaç adım sonrasını yaşanma ihtimali olan potansiyel bir krizin resmini çizeyim;

eğer bu sorun biraz daha büyür, daha fazla tost olan işlemci ortaya çıkar da geri iadeler başlarsa eğer, ortalık karışacak çünkü ballandıra ballandıra pazarladıkları, saatlerce sunumunu yapıp slaytlar gösterdikleri expo aslında garanti dışı bir eylem.

https://www.amd.com/en/corporate/gamingdetails

lütfen GD-106 maddesini okuyun.

hatta sizin için çevireyim; "Saat frekanslarının, çarpanlarının veya bellek zamanlamasının, voltajının değiştirilmesi dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, AMD işlemcilerinin stok özelliklerinin ötesinde çalışması için hız aşırtma yapılması, söz konusu hız aşırtma AMD donanımı ve yazılımı aracılığıyla etkinleştirildiğinde bile geçerli tüm AMD ürün garantilerini geçersiz kılacaktır."

daha ilginci; https://www.amd.com/en/gaming/star-wars-bundle

mevcut Star Wars oyun paketinin dipnotlarında, undervolt'un da garantinizi geçersiz kılacağını söylüyorlar.

burada çok ciddi bir sıkıntı var; Garantinizi geçersiz kılacak bir özelliğin reklamını yaptılar. türkiye bir hukuk devleti değil diye avrupa yada amerika'da öyle sanmayın sakın. oralarda millet hakkını arar. yasalar insanların arkasındadır, onları korur. garanti dışı bir eylemin reklamını yapmak yasal değildir!

şimdi gözünüzün önüne geldi mi açılacak davalar?

Hocam bu bahsettiğiniz OC’ler undervolt’lar direkt profil seçme dışındaki ayarlardan kaynaklı olabilecek case’ler gibi anladım ben. Hazır RAM profili seçmek dışında yapılacak ayarlar tabii ki kullanıcıdan kaynaklı görülür. Ben anakart ve işlemcimin bana sunduğu ram profilini seçip dümdüz 6000 MHz’de kullanıyorum, neden kabahatli sayılayım ki? 10 yıllık mevzu bu RAM profili seçme. Gelişmiş ayarlardan da yapılmıyor, direkt bios anasayfadan seçip geçiyoruz hazır RAM profilini.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bu bir pazarlama çakallığı!

çünkü Expo veya DOCP veya XMP, adına ne derseniz deyin hepsinin yaptığı şey aynı, anakartın VSOC veya VCCSA/VCCIO voltajlarını değiştirmesine neden olur.

insanlar tek bir tuşa basıp "sadece işe yaradığını" düşünüyor ama sahne arkasında anakart voltajlarını arttırıyor. Ve evet, bu, özellikle daha "aşırı" kitlerde bazı şeylere zarar verebilir. AMD'de ek SOC voltajı olmadan çalışacak ne ddr4 ne ddr5 kiti yok.

bunu uygulamak için gerçek bir çaba gösterilmese de... evet, teknik olarak bu, tüm markalar için garantiyi geçersiz kılar (bakınız: AMD GD-106/GD-112 talimatları). çünkü Bellek denetleyicisine aşırı voltaj verdiniz.

hem amd'nin hem de intel'in talimatları gayet açık. bellek denetleyicisine aşırı voltaj verilmesini istemiyor. bu hep böyleydi. burada sorun; garanti dışı bir eylemin reklamının yapılması. ya reklamını yaptığın şeyi garanti kapsamına alacaksın ya da reklamını yapmayacaksın.

Anakart satıcısının bakış açısına göre de; spesifikasyon dışı bir bellek saati istediniz, ona hız aşırtmak istiyorsunuz. yolunuza taş koymuyorlar, voltajı hemen yükseltiyorlar, teknik olarak "ne yaptığının farkında olmayan son kullanıcılar" için bunun kolay olmasını istiyorlar, böylelikle müşterileri üzmüyorlar... ama ana hedef ne? iade almamak!

ortada mantıksızlıkla beraber, müşterilere yapılan bir haksızlık var. şimdilik halının altında süpürülmüş vaziyette duruyor.

soc voltaj krizi büyürse halı kalkacak... takke düşecek, kel görünecek...

• arkadaşlar bu işlemci yanma olayı sürekli haberi yapılıyor yayılmaya başladı daha yeni 3d işlemci aldım kurulumunu yapmadım haberlerden dolayı keyfim hevesim kalmadı iade etmeyi düşünüyorum

sizce ne yapayım devam mı edeyim yoksa intel sistem mi alayım

Sırf expo olsun diye ram aradım seçtim birde ben. Durduk yere aklıma takıldı bu konu. Sistemi kurduktan sonra izledim değerleri 1-2 gün sonra tabi ki saldım. Akşam bir detaylı inceleme yapmak ve biosları güncellemek lazım demek ki. Ama okuduğum yazılardı bioslar güncellense bile problem kesin olarak ortadan kalkmıyor. Olası bir işlemci yanışı anakart arızasında biz bunları Türkiye de züktün sene değişim yaptıramayız.

• Bu seride ilk defa AMD ekran kartı ve işlemcisine geçmek istemiştim ciddi ciddi.

Gene AMD elim gitmedi 4080 aldım. Yeni çıkan 78003d işlemcilere bakıyorum hakkında şimdi bir şeyler çıkıyor.
    Geçen akşam vatan %15 kampanyasından 3 parça seçtim telefondan alırken dur evde alırım dedim meğerse kampanya gece 11 kadarmış. Bu işte bir iş var

• Exclusive.Gamer kullanıcısına yanıt

montajınızı yapın. ardından test sonuçlarını bizimle paylaşın.

ama size kısaca ve küçük bir hap şeklinde teknik spesifikasyonda olması gerekenleri yazıyorum;

EXPO/XMP profillerini AM5 panolarına yüklemek size MEM VDD=MEM VDDIO=MEM VDDQ verir. (bu nedenle bazı stocj profilleri bu voltajı 6000CL30 ve 6200MHz CL32 kitleri için VDD için kullandığından hepsini 1.4V olarak hayal edin) ki bu harika değil, genellikle panolar da kullanır ve SOC için bazı aptal voltajlar vs vs.

ben yukarıda anlık yükselişlerde 1.5v üstü görmemeniz gerektiği söyledim ama rutin içerisinde 1.4v altı prosedürlere uygundur. bakmanız gereken tek şey bu.

ne yaptığını tam olarak bilmeyen kullanıcıların Manuel olarak ayarları kurcalamasını tavsiye etmiyorum ama size onu da anlatayım;

vddio ve vddq'nin düşürülmesi, sinyali iyileştirir, temel olarak herhangi bir işlemci vdd voltajını eksi 100mV yapar. dolayısıyla sizin expo/xmp ram voltajınız: MEM VDD için 1.35V, MEM VDDIO ve MEM VDDQ için 1.25V. bunlar güvenli değerler.

6000MHz CL30/32 ram kullanıyorsanız, 1,25V üzerinde SOC voltajı kullanmanıza gerek yoktur, daha düşük yapabilir, ancak 1,15V'un altına inmemelisiniz çünkü önceki yetenekleri bozan durumlar vardır. SOC için düşük voltajı kullandıktan sonra SOC, 1,2 V (LLC'ye bağlı olarak ~ 1,18 V'tan düşük olacaktır) iyi bir değer olacaktır.

CLDO VDDP standart 1,15V'dir, ancak sonsuzluk yapısında 6000MHz ve 2000MHz'de kalıyorsanız 1,05V'ta çalışmalıdır. VDDG, 850mV'de 2000-2067 MHz yapabilir.

MEM VPP 1.80, bazı bios'lar expo/xmp kullandıktan sonra oraya otomatik olarak 1.95V koymaya çalışıyor. Bu, herhangi bir Zen4 çipinde çalışması gereken ve biosları düzeltecekleri süre boyunca güvenli olması gereken bir voltaj değeridir.

Anakartınızın SOC uncore OC modunu etkinleştirip etkinleştirmediğini de kontrol edin, devre dışı olarak değiştirin.

Bazı biosların çekirdeklere 1.375V-1.4V yüklediği başka senaryolar da olabiliyor, bunu hwinfo'da bulduğunuzda farklı bir tane arayın, çünkü 1.2V ile sınırlandırılması gerekir.

hangi anakart markasını kullanacağınızı bilmiyorum ama eğer asus ise tüm gözlemleri önce stok değerlerde yapın. bazı asus kullanıcıları stok değerlerde bile 1.6v gördüğünü rapor ediyor... bu çılgınlık! "ASUS auto soc + expo" ile değerler adeta çıldırıyor.

Nickin gibi yaşa hocam.On numara beş yıldız yaşar gidersin.Koyver gitsin takma kafana.Yanan işlemci olsun.Boşverrr :))

Msi pro x670 p e Kingston FURY Beast 6000 mhz cl36 kullanacağım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Akşam bi eve gideyimde şu Asus anakartimda bi voltaj köklemesi yapayım.Expo ramleride uçurayım uzaya.Tüm bunları yaptıkdan sonra da bi star wars jedi oynayayım da tadından yenmesin :))

• 
Sayfa: önceki 163164165166167
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.