Şimdi Ara

AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0 (164. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7.598
Cevap
120
Favori
306.091
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 162163164165166
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

@Exclusive.Gamer

Bu arkadaş aldı hocam, yardımcı olur

• son zamanlarda yaşanan yanma sorunları VDDCR yani CPU Core Power Supply ile alakalıymış bu durum da soketlerde yaşanan üretim hatalarından kaynaklanıyormuş.

kaynak:https://www.igorslab.de/en/pin-analysis-of-the-destroyed-ryzen-7800x3d-all-burned-pins-supply-the-vddcr-cpu-core-power-supply/

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • LGR9 kullanıcısına yanıt

7800 X3D'de üretim hatası mı var demek oluyor bu? X3D'lerin OC'ye karşı hassas olduğunu biliyorduk. CPU'yu yakan elemanın OC yapıp yapmadığını da bilmiyoruz.

Oldum olası da zerre hazetmem, hiç de yapmam şu OC mevzularını. Max yaptığım OC, Asus ekran kartlarında yazılımdan OC moduna almak :D 5 FPS fazla alacağım diye yakamam sistemi, sorry. Fabrika çıkışı neyse ondan devam ben kafalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E502C764D -- 24 Nisan 2023; 18:43:17 >
  • https://www.reddit.com/r/Amd/comments/12xbgsm/pin_analysis_of_the_destroyed_ryzen_7800x3d_all/

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/12vk40v/ryzen_7800x3d_idle_power_optimization/

Anladıgım kadarıyla EXPO profilleriyle ilgili bir durummuş...

EXPO profillerinin Cpu voltaj değerleri ile ilgili...

Şu anda problem yaşamasamda kapattım EXPO (Expo yu kapatmak için OFF seçeneği yok, AUTO var bende AUTO seçtim. Sanırım böyle kapanmış oluyor. Kökten Kapanmamış ise varsa kapama seçeneği bilen varsa yazsın lütfen )

EXPO ayarını kapatınca voltajlarda baya bi düşüş yaşadım resimleri aşagıda.

Reddit konu linkinide yukarıya bırakıyorum ingilizcesi iyi olan ve bu işlerden anlayan birileri konuyu inceleyebilirse güzel olur.

1.Resim EXPO açık

AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0

2.Resim EXPO kapalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erjan_ -- 24 Nisan 2023; 20:30:43 >

• asusun halt yemesi.. son bioslarda yüksek volt vermeye başlamıştı zaten.

• ugacomtr U kullanıcısına yanıt

Sanırım bu durum başka anakartlarda da varmış.Detaylı okuyamadım eve geçtiğimde bakacagım tekrar

• Alkımm kullanıcısına yanıt

Hocam merhaba şimdi 8+8 16 li pin girisi varmis MSI anakartta benim 700 w high power80+ güç kaynağında 4+4 mevcut siz bu durumu nasıl hallettiniz power konusunda

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0

asus'un eski biosları neden kaldırdığına dair açıklaması. sorunları halının altına süpürmeyi tercih ediyorlar...

• unreall U kullanıcısına yanıt

başaramadık diyememişler :) yok otovolta ayarladık yok şu kem küm ebele übele.

yaw standart voltu neyse cpu nun onu ver gerisine karışma bu kadar basit bir olayı neden yabamıyorlar. oc menüsüne de girerken kabul et etme koy. giren kendi düşünsün 20v mu veriyor ne yapıyor.

altı üstü işlemciyi takıp ramleri ne destekliyorsa açıp serin serin çalışan sistem istiyoz. azotla işimiz yok asus beyyyyyyyyyy.

40 yaşımızda ln2 müptelası yapacanız bizi.

önceden kule tipi sogutucu alır extrem işlemcilerle biraz oynardık. şimdi normal sistem 280 sıvı sogutma bile yetmez diyoruz. hemde oc mc yok bak normal çalışması için. bi de oc girerse işin içine büyük kasa mükemmel sogutma hava sirkülasyonu vs lazım oluyor. 360 lık radyatör falan. yaw nm düşüyor diyoruz iyi güzel. az ısınır çok kaçar bu sayede diyoruz. 6ghz ye cpu yükseltiyor bütün düşünceleri patlatıyorlar.

koy extrem menü falan yükselten gitsin yükseltsin sen normal calistir sistemi de gerisini istemiyoz zaten. 5700x pbo o bu şu yaptım 82 derecede olması gereken yerde çalıştırıyorum 280mm sogutucu ve mx4 sürülü halde bu derecelerde çalışıyor. oyun oynarken düşük çalışır kafamız rahat eder dedik. tlou da işlemci hic durmadı 82 derece sabit :) demekki full cpu yüklenen oyun da varmış yani.

iyice intel amd sapıttı.. yarış içinde bizlere kitliyorlar ha...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugacomtr -- 25 Nisan 2023; 9:25:54 >

• erjan_ E kullanıcısına yanıt

SoC voltajı, işlemcinin frekansı ve termalleri ile çok az ilgisi var. SoC voltajı çoğunlukla IMC'nin ve diğer parçalarla bağlantıların kararlılığını artırmak için kullanılır. bu nedenle EXPO'yu etkinleştirirken yükseltilmesi mantıklıdır.

burada Sorun; hattın herhangi bir yerinde SoC voltajının CPU için güvenli görünenden daha yükseğe ayarlanmaya karar verilmiş olması. bunun nasıl ve neden olduğu eninde sonunda ortaya çıkacaktır ama bunun fabrika boost profilleri ve termiklerle alakası yok.

AMD belli ki, EXPO'ya güvenli olmayan bölgeye çok yakın çok gevşek SoC voltajları sağlanmasına sebep oluyor. ama Anakart üreticileri de, teknik olarak AMD/Intel yönergelerine uymamaktan ve sıkı bir voltaj ayarına sahip olmamak sebebiyle baş suçludur. Asus ve diğer kart üreticilerinin CPU ve anakartı beklenmedik bir şekilde havaya uçurma riskini en aza indirmek için soc voltajlarını sıkılaştırmaya zorlayarak sorun çözülecektir.

7800x3d kullanıcılarına tavsiyem; soc voltajlarını sıkılaştıracak yeni bios sürümleri gelesiye kadar expo profillerini kullanmamaları. bu sizin güvenli bölgede kalmanızı sağlayacaktır. soc voltajını manuel olarak ayarlamaya çalışmayın çünkü hiçkimse size güvenilir bir soc voltaj değeri öneremez.

• ugacomtr U kullanıcısına yanıt

am5 platformu yayımlandığından beri asus pek çok çeşitli konuda can çekişiyor. herkes bu konuda mutabık.

ama yüksek soc voltaj değerleri konusu her ne kadar asus anakartları ve x3d işlemciler ile başlamış olsa da, bu buz dağının görünen kısmı. diğer üreticiler ve diğer işlemciler de risk altında.

asrock anakartı üzerinde 7700x yandı. şimdi de 7900x... üstelik soc voltajlarını gözlemleyen pek çok amd müşterisi soc voltaj değerlerinin olması gerekenden daha yüksek olduğunu fark etmesi de cabası.

yani şu an ufak bir kar topu yamaçtan yuvarlanmaya başladı, çığ gittikçe büyüyor ve herkes bunu konuşuyor.

o yüzden x3d işlemci sahipleri, işlemcilerinin yüksek voltaja bir hayli hassas olması sebebiyle endişeli olsa da, diğer am5 işlemci sahipleri de tamamen güvende değil.

• Dostlar ben oc’den voltajdan anlamam. 7950X var, tek profil vardı anakartta RAM için, o seçili. CL36 - 6000 MHz’ye ayarlıyor. Anakartım ROG X670E-F. BIOS’um 1004 version.

4 aydır sistem bir kere Windows + Lock ekranından çıkarken kilitlendi, başka hiçbir sorun yaşamadım. Isı değerlerim de normal. Benim tirsmam gereken bir durum var mıdır?

En güncel BIOS’a da güncellemeye tirsiyorum, 1004’te kalayım diyorum. Ne dersiniz?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bios olaylarında ben 'Çalışan Şeyi kurcalama 'tarafındayım . 7800X3D ile x670 kullanıyorum anakart 2022 yılı biosunda hiç ellemedim taktım kullanıyorum.Msı üstüne 3 bios çıkarmış ellemem AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0 

• herhangi bir bsod alıp almamanızın konuyla bir ilgisi yok. bsod ile hiç karşılaşmadan da bu sorunu yaşayabilirsiniz.

"ben bu mevzuya bilgisayarımda bi bakayım" diyorsanız eğer, soc voltaj değerlerini farklı senaryolarda gözlemleyeceksiniz. tek çekirde yük altında, çok çekirdek ağır streste, günlük rutinlerinizde, oyun esnasında vs vs...

görmemeniz gereken değer; anlık bile olsa 1.5v üstü. 1.5v çok yüksek bir değerdir. anlayabilmeniz için şöyle bir örnek vereyim; 1.5v ile sadece ddr5 bellek modülleri başa çıkabilir ki, bu değer onlar için bile çok agresif bir oc sayılır.

geri kalan olabildiğince fazla gözlem.

tehlikeli bir değer görürseniz de expo'yu kaldırırsınız.

• 10 tane falan Firefox tab açık, genel kullanım yapıyorum diğer PC'mde çalışırken. Normal mi voltaj moltaj değerleri hocam?

• asus x670 e-f kullanıyorum. Son yazılan yorumlara göre bios güncellemedim. kullandığım bios 0922

Geç açılması içinde memory access dediğiniz ayarı yapmadım. Stabil olmuyor denildiğinden dolayı.

Arada Yeniden başlat dediğimde beyaz led hatası alıyorum. Monitör de tasarruf modunda değil ama neden öyle oluyor anlamış değilim. Genelde monitör kapalı olunca beyaz led yakıyor. Yada başka bir sorun var mıdır bilemiyorum

usb kısmından şikayetçiyim. Usb den bir harici hd bağladığımda klavye mouse 'ta drop yaşıyorum yada usb ye hiç güç gitmiyor. Bios 'tan auto olan ayarı enable ettim ama stabil çalışmıyor. Yani tüm usb leri doldursam taksam sorun yaratıyor. Sizde de böyle mi ?

• rutin değerlerin gayet iyi. skalanın olması gerektiği yerlerde.

• mob411 kullanıcısına yanıt

beyaz led'de takılmayı ben de yaşamıştım bi kere. Anakartın ana menüsünde, sağda bir ayar var. ASUS Optimal ve Normal diye. Onu Normal'e çekince düzelmişti, sonra da bir çok BIOS update yapmıştım zaten belki de o sürümde vardı bir sorun, bilemiyorum.

• unreall U kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam, eli ayağı çektim o zaman BIOS update'lerden.

• Alkımm kullanıcısına yanıt

ne kadar ironik ki; bu mevzu hakkında en hızlı aksiyon alan asrock ile birlikte msi. 7000X3D serisi CPU'larda aşırı voltajı önlemek ve hasar riskini azaltmak için, hem AM5 serisi BIOS'a hem de MSI Center'a bazı kısıtlamalar ekledi. şu an bütün anakart üreticileri sorunu ciddiye almış görünüyor çünkü daha ne kadar derinleşebileceğini öngörmek mümkün değil.

ama aslında gerçekte olan durum, çok da endişe edecek bir şeyin olmadığı yönünde. satılan işlemci adedine ve yaşaşan olayların sayısına bakarsanız kolaylıkla "münferit" diyebilirsiniz.

ama konu şu ki; 20 sene öncesinde yaşamıyoruz. artık bir olay olduğunda sosyal medya sayesinde herkesin ışık hızında her şeyden haberi oluyor. ve herkes artık bir kere gördü o yanık işlemci fotoğrafını ve ok yaydan çıktı!

• 
Sayfa: önceki 162163164165166
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.