Şimdi Ara

AMD Phenom II X4 955BE Overclock(Voltajlı-Voltajsız)(Birkaç Test ve GTA IV Bencmark)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
6.873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Yeni aldığım AMD Phenom II X4 955BE nı OC siz olarak kullanmaktayım.Yalnız işlemcimin OC kabiliyetini merak ettiğimden dolayı "voltajsız" olarak nereye kadar gidebildiğini görmek istedim.Sonuç beni oldukça tatmin etti.Ve bu olayı forum sakinleri ile paylaşmak istedim.

Test Sistemi:

İşlemci Soğutucusu: Sunbeam Core Contact Freezer
    Anakart : MSI DKA790GX
    Ram : Corsair XMS2 5-5-5-15 1066 Mhz
    Ekran Kartı : Sapphire HD4830 512 MB
    PSU : Thermaltake TR-RX 500 Watt

İşlemciye voltaj vermeye şu an için gönlüm razı değil her ne kadar OC için koşulları sağlamış olsamda.Bu işlemcinin tehlikesiz olarak çıkabildiği sıcaklık değeri AMD tarafın 62 Santigrat olarak belirlenmiş.X4 bir işlemci için oldukça düşük bir sınır.Stok soğutucu ile kullanma fırsatım hiç olmadı.Sunbeam ile sıcaklıklar resimde mevcut.İşlemciye voltaj vererek 4 GHZ barajını aşabilir miyim bilmiyorum.Ancak voltajsız olarak çıkabildiği değer bu yönde olumlu sinyaller vermekte.Tabi 3.7 GHZ dan sonrası böyle bir işlemci için ne kadar gerekli orası tartışmaya açık.Ve bence hiç gereği yok.Yok yere fazla güç harcayıp bunun sonucu olarak daha fazla ısınması katlanarak oyunlarda 1 kare fazla almak ya da video düzenleme programlarında 1 dakika erken bitirmenin bir anlamı olmadığı aşikar görünüyor.

İşlemciyi alırken Anakart ım konusunda teredütlerim olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.DFI nın 790 FX serisi anakartların üstünlüğünden o kadar bahsedildi ki forumda acaba anakart seçimim yanlışmıydı diye düşündüm.Ama sonuç olarak gördüğüm olay bana herşeyin tersini söyledi.DFI 790FX anakartlar her ne kadar rekor kırsada kuzey köprülerinin boşta 70 Santigrat derecelere çıkması kabul edilebilir gibi görünmüyor.Bu olayı anlatmamın sebebi Anakart ımı aldıktan sonra yaşadığım teredütlerden dolayı kimselere kullandığım anakartı tavsiye etmediğim içindir.Ama teredütlerimin yersiz olduğunu anladığımdan dolayı Anakart ımı tavsiye isteyen arkadaşlara bir seçenek olarak sunacağım.Üst düzey uygun fiyatlı bir anakart.Kuzey ve Güney köprülerinin soğutucu bloklarını birleştiren bir ısı boru mevcut.Ve içinde ısındığı zaman buharlaşan bir sıvı mevcut.Böylelikle ısıyı hızlı bir şekilde köprülerden uzaklaştırıyor.DFI nın soğutucusu ise 790FX serisi bir anakarta göre oldukça basit kalmış.Aşağıda Anakartın sıcaklıkları da mevcut.

AMD Phenom II X4 955BE Overclock(Voltajlı-Voltajsız)(Birkaç Test ve GTA IV Bencmark)

3DMark 2006 yı işlemciyi aldığımın ilk günü 3.6 GHZ da denemiştim.Tekrar denemeye üşendim açıkçası.Ama 3.7 GHZ da Crysis oynadım sistemde en ufak kararsızlık yoktu.Crysisten SS eklemeye yine üşendim açıkçası.Yalnız 1280X1024 te En İleride AA açmadan çok akıcı bir şekilde oynadım.Ortalama saniyede 30 Kare aldım diyebilirim.

X4 bir işlemcinin oyun başarımında merak konusu GTA IV ün Benchmark testini de ekleme gereği duydum.Taktir edersiniz ki GTA IV yüksek işlem gücünün yanında bolca da Ekran Kartı belleğine ihitiyaç duyuyor.Aşağıda göründüğü gibi Video belleği %99 kullanılıyor.O nedenle ayarları bu kadar açabildim.GTA IV te Benckmark aldığımda işlemci OC sizdi.Yine ilk aldığımda merak edip test ettiğim bir oyundu.OC ile uğraşmadım.Zaten işlemciyi OC siz kullanıyorum.Ama merak eden olursa OC li olarak Benchmark alırım.

Statistics
    Average FPS: 57.97
    Duration: 37.12 sec
    CPU Usage: 53%
    System memory usage: 57%
    Video memory usage: 99%

Graphics Settings
    Video Mode: 1280 x 1024 (75 Hz)
    Texture Quality: Medium
    Texture Filter Quality: Very High
    View Distance: 25
    Detail Distance: 37

Hardware
    Microsoft Windows XP Professional
    Service Pack 3
    Video Adapter: ATI Radeon HD 4800 Series (9.5 sürücüsü ile)
    Video Driver version: 6.14.10.6947
    Audio Adapter: SB X-Fi Audio [E800]
    AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor

File ID: Benchmark.cli

Bu işlemciyi tercih ettim.Çünkü,
    1.Çarpanı kırık bir işlemci.
    2.DDR2 kullansamda gelecekte DDR3 kullanabilmeme olanak tanıması.

İşlemci AMD tarafında bu konuda TR de X4 965BE olmadığını düşünürsek X4 955BE alternatifsiz.Hem çarpanı kırık hem X4 hem de DDR3 desteği veren bir işlemci olmadığından AMD Phenom II X4 955BE nı tercih ettim.

Sormak istediğiniz herhangi bir soru olursa samimiyetle yanıtlama çalışacağım.

Herkese İyi Bayramlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -dehşet- -- 28 Ekim 2009; 19:15:23 >

• Statistics
    Average FPS: 60.50
    Duration: 37.16 sec
    CPU Usage: 51%
    System memory usage: 47%
    Video memory usage: 98%

Graphics Settings
    Video Mode: 1280 x 1024 (75 Hz)
    Texture Quality: Medium
    Texture Filter Quality: Highest
    View Distance: 23
    Detail Distance: 37

Hardware
    Service Pack 3
    Video Adapter: ATI Radeon HD 4800 Series
    Video Driver version: 6.14.10.6947
    Audio Adapter: SB X-Fi Audio [E800]
    AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor

File ID: benchmark.cli

3.7 GHZ da aldığım sonuç.
  • Güzel işlemci , güle güle kullan dostum

Bu arada işlemci sıcaklıkların baya iyi, bende de aynı işlemci ve aynı soğutucu var ancak, boşta 36C ve yükte ise 43C lere kadar çıkıyor ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erai

Güzel işlemci , güle güle kullan dostum

Bu arada işlemci sıcaklıkların baya iyi, bende de aynı işlemci ve aynı soğutucu var ancak, boşta 36C ve yükte ise 43C lere kadar çıkıyor ...

Teşekürler.

Kasa olarak RC-690 kullanıyorum 5 tane 12 CM fan ile birlikte.Ayrıca görünürde kablo bırakmadım.Termal macun olarak Zerotherm ZT-100 kullanıyorum.Anakartlarda işlemci sıcaklıklarını etkiler.Her işlemci bir değil.Oda sıcaklığı 18-20 arası.Herşeye rağmen sizin işlemcinin sıcaklıklarıda gayet normal.Boşta Cool'N Quiet ın devreye girdiğinden emin olun.CPU-Z de 800 MHZ görünmesi gerek.Biliyorsundur belki yine de belirtmek istedim.Ayrıca sistem paneline baktım HD4870X2 var.O kartın yaydığı ısı mutlaka işlemciyide etkiler diye düşünüyorum.

Bu konuyu AMD nin Phenom II lerle sıcaklık ve OC konusunda gayet başarılı olduğunu göstermek açtım."AMD çok ısınır" gibi doğru olmayan bir kanı var insanlarda.

• Hava akımı güzel, işlemci güzel, sunbeam güzel güle güle kullan
  • quote:

Orijinalden alıntı: DoNotClick

Hava akımı güzel, işlemci güzel, sunbeam güzel güle güle kullan

Teşekürler
  • Sunbeam CCF varken voltaj vermemezlik olmaz. 1.5V+ ile 4.0 GHz i dene bence. 3.7-4.0GHz çok fark etmez ama 4000Mhz yazısını görme olayı + overclock tatmini için zorlanır bence.
    GTA IV sonuçları çok güzel. Yama ve yeni sürücüler ile GTA IV de ati kartlar verimsiz olur söylemi ortadan kalktı. 60 fps daha ne olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 22 Eylül 2009; 21:00:15 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    AMD FX 8150 Overclock 4.4 GHz
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: showstopper41

Sunbeam CCF varken voltaj vermemezlik olmaz. 1.5V+ ile 4.0 GHz i dene bence. 3.7-4.0GHz çok fark etmez ama 4000Mhz yazısını görme olayı + overclock tatmini için zorlanır bence.
    GTA IV sonuçları çok güzel. Yama ve yeni sürücüler ile GTA IV de ati kartlar verimsiz olur söylemi ortadan kalktı. 60 fps daha ne olsun.

OC ye bulaşınca esasen hep daha fazlasının peşinden koşulduğu için tatminsizlik baş gösteriyor.Biraz da o yüzden voltaj vermek istemedim.

Ama yine niyetimi bozup denemeden edemedim.Kötü haber 4.0 ghz ı yemedi alet.Çok fazla voltaj vermek istemedim ve çokta üstüne düşmedim.Baktım 4.0 GHZ olmadı çarpanı 19.5 a getirip 3.9 GHZ da açmayı denedim sonuç olumluydu.3.9 GHZ için perdeyi 1.45 volt ile açtım.Ama benim anakart 1.440 ta sabitledi.Sanıyorum daha düşük voltajla çalışabilir 3.9 GHZ da.

Kötü bir haber daha ORTHOS sadece 1 ve 2. çekirdeklere yükleniyor.Resimlerde görüldüğü gibi 3 ve 4. çekirdekler boşta.Bu nedenle sıcaklıklar yanıltıcı olabilir.Artı 2 çekirdeğin çekeceği güç ve bu güç karşılığında oluşacak ısının dikkate alınması gerekirdi.Önceki resimlerde Everestte okunan sıcaklıklarda en başta CPU altında ise çekirdek sıcaklıkları görünüyor.CoreTemp ile karşılaştırma yaptığımda CoreTemp in Everestte gözüken çekirdek sıcaklıklarını tek bir sıcaklık değeri olarak gösterdiğini anladım.Ayrıca ORTHOS u çok fazla çalışır tutmaya sabrım el vermedi.Tercübe ettiğim bir olay var ki ORTHOS ya en başta hata veriyor ya da hiç hata vermiyor.O nedenle daha uzun tutmamın bence bir anlamı yoktu.

İşlemciyi daha fazla zorlamayı düşünmüyorum.Şu anda elde ettiğim hızın üstünün ne bir programda ne de bir oyunda bir getirisi yok.Zaten daha önce belirttiğim gibi normal hali ile kullanıyorum işlemciyi.OC yapmamın sebebi işlemcinin potansiyelini görmekti.

• quote:

Orijinalden alıntı: -dehşet-

Teşekürler.

Kasa olarak RC-690 kullanıyorum 5 tane 12 CM fan ile birlikte.Ayrıca görünürde kablo bırakmadım.Termal macun olarak Zerotherm ZT-100 kullanıyorum.Anakartlarda işlemci sıcaklıklarını etkiler.Her işlemci bir değil.Oda sıcaklığı 18-20 arası.Herşeye rağmen sizin işlemcinin sıcaklıklarıda gayet normal.Boşta Cool'N Quiet ın devreye girdiğinden emin olun.CPU-Z de 800 MHZ görünmesi gerek.Biliyorsundur belki yine de belirtmek istedim.Ayrıca sistem paneline baktım HD4870X2 var.O kartın yaydığı ısı mutlaka işlemciyide etkiler diye düşünüyorum.

Bu konuyu AMD nin Phenom II lerle sıcaklık ve OC konusunda gayet başarılı olduğunu göstermek açtım."AMD çok ısınır" gibi doğru olmayan bir kanı var insanlarda.

Teşekkür ederim açıklama için

Bende de kasa olarak Nzxt Tempest var, 4x12cm, 2x14cm fan var Ama ben CoolnQuiet kullanmıyorum, sürekli olarak işlemci 3.2ghz de, belki bu sebepten dolayı sıcaklık yüksek olabilir. Ayrıca dediğin gibi 4870x2 de baya bir ısınıyor, yani bilgisayarı 1 saat kullandıktan sonra ekran kartının üzerine el deymiyor. Benim oda sıcaklılığımda yaklaşık 24-25C civarında. Bütün bunlar üst üste gelince demek ki sıcaklıkları yükseltiyor. Ancak çok fazlada değil tabiki, şuan gayet normal sıcaklıklar aslında, bilgisayar çalışırken işlemci soğutucusuna dokunduğunuzda bariz soğuk geliyor, eski işlemcilerimde sıcaklık olurdu, ama 955be de olmuyor. Gerçekten güzel işlemci...

Geçenlerde başka bir konuda vermiştim, o an ki bütün sıcaklıkları gösteren bir tabloyu, aynen aktarıyorum,

• Son yaptığım OC ve sonuç.

3.9 GHz dan sonra "Kuzey Köprüsü" ne voltaj vermek gerekiyor.Kararlılık testi yapmadım.(3.9 GHz da kararlıydı en son).Bu hızda kullanmaya niyetim yok.Zaten normal hızında bile çoğu zaman kullanmıyorum.Çoğunlukla Cool'N Quiet devreye girdiğinden işlemciyi 800 MHz da kullanıyorum.

Sadece merakımdan OC yapıyorum.İşlemcimi zorlayacak bir ekran kartım dahi yok.(HD4830)

Forumda 4 GHz gören başka kimse var mı merak ediyorum.Daha yukarısına çıkmak epey zor.Ama belki 4.1 GHz a çıkarım oda kararlı olmaz sanırım.

• Stabilite programı olarak orthos yerie prime95 daha iyidir. 4 çekirdek destekliyor. Hatta Core i7 kullanan için 8 izlek desteği bile var.
    64 bit işletim sistemi kullanıyorsan 64 bit versiyonunu kullan. 4830 yerine acilen 4890 veya GTX275 e geç bence. İşlemci gerçek gücünü gösteremiyor. Tabii sadece oyunlar için geçerli bu söylediğim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: showstopper41

Stabilite programı olarak orthos yerie prime95 daha iyidir. 4 çekirdek destekliyor. Hatta Core i7 kullanan için 8 izlek desteği bile var.
    64 bit işletim sistemi kullanıyorsan 64 bit versiyonunu kullan. 4830 yerine acilen 4890 veya GTX275 e geç bence. İşlemci gerçek gücünü gösteremiyor. Tabii sadece oyunlar için geçerli bu söylediğim.

Orthos hakkında haklısın ben sonradan keşfettim sadece 2 çekirdeğe yüklendiğini.Yalnız 3.9 GHz da Crysis,GTA açıp oynadım.Hiç mavi ekran almadım.4.0 GHz a sadece o başta 4 rakamını görmek için çıkardım.Mantıklı bir davranış değil yani.

Ekran kartı konusunda ihtiyaç duysam onca para saymışım diğer parçalara onuda alırım sorun değil.Ama inan hiç eksikliğini hissetmiyorum.Her oyunu oynayabiliyorum.Crysis te AA açmadan en ileride oynayabiliyorum örneğin oyunun zevkini öldürecek karelere düşmeden.GTA Bencmark yukarıda.Tabi biri hediye etse yok demem.Şimdilerde DX11 çıktı ve bu saatten sonra DX10 kart alınmaz.DX11 in getirdikleri tartışılır ancak yeni kart alıp eski teknolojiye para vermek mantıklı değil.O nedenle kendimce 6 ay belirledim.Bu 6 ay içerisinde hem DX11 oyunlar çıkar hem de HD5850 i çok daha makul fiyata düşer ben de bir tane alırım.

• Ben overclock işine yeni yeni giren biriyim.Bu işlemciyi voltajsız 18.5 çarpanla 3.7'ye getirdim.Şimdi voltaj vermek gerekiyor.3.8 için ne kadar voltaj gerekir?İşlemci soğutucusu olarak ya titan fenrir yada sunbeam ccf alıcam.Overclock için değilde sessizlik için aslında.Stok fan aşırı ses çıkartıyor.Yani edindiğiniz tecrübelerle bana kısaca açıklarmısınız ne yaptığınızı?Bu arada 4Ghz için tebrik ederim.Hava soğutma ile yapan çok az kişi vardır yada yoktur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Maskelikevin

Ben overclock işine yeni yeni giren biriyim.Bu işlemciyi voltajsız 18.5 çarpanla 3.7'ye getirdim.Şimdi voltaj vermek gerekiyor.3.8 için ne kadar voltaj gerekir?İşlemci soğutucusu olarak ya titan fenrir yada sunbeam ccf alıcam.Overclock için değilde sessizlik için aslında.Stok fan aşırı ses çıkartıyor.Yani edindiğiniz tecrübelerle bana kısaca açıklarmısınız ne yaptığınızı?Bu arada 4Ghz için tebrik ederim.Hava soğutma ile yapan çok az kişi vardır yada yoktur.

Hocam Stok Fan ile yaptığınız OC dahi çok.Evet aynı şekilde ben voltaj vermeden 3.7 GHz a çıkardım.3.7 GHz dan sonrasına aynı şekilde bende de voltaj gerekiyor.İşlemcinizin VID değeri büyük ihtimal benim işlemci gibi 1.3500 tür.3.8GHz için 1.375 volt vermeniz yeterli.Yalnız Stok Fan ile zaten çok iyi bir frekansta çalışan işlemcinizi boş yere yıpratmayın.Bırakın normal değerinde çalışsın.Ben sadece merakımdan OC yapıyorum sonra eski hızına geri çekiyorum.Anlayacağınız biraz hastalıklı bir durum.

İşlemci soğutcusu olarak Sunbeam Core Contact Freezer ı gönül rahatlığı ile önerebilirim.Titan Fenrir ve OCZ Gladiator Max, Sunbeam den işçilik bakımından daha kaliteli duruyor.Ancak Sunbeam den farklı olarak Fan ya aşağı bakıyor ya da yukarı.Sunbeam gibi Egzoz fana doğru üfleyecek şekilde ayarlanamıyor.Ve küçük ama önemli bir ayrıntı.O nedenle Sunbeam almanızı tavsiye ederim.İşçilik kalitesinden kasıt soğutucu yaprakların kenarlarının ovalleştirilmemiş olmasını o nedenle elinizi dikkatsizlik sonucu yaralayabileceğiniz.Öyle bıçak gibi değil ama olur mu olur.Ben kaç defa söktüm taktım çok şükür herhangi bir şekilde elimi yaralamadım.

• Yok zaten bende voltajlı şekilde kullanmam.Sadece denemek istiyorum.Yeni yeni öğrendiğim için.Overclock yaptıkça insan kendini büyük birşey yapmış gibi hissediyor.Birazda o var.Benim işlemcinin durumu böyle:

Voltajı 1.375'e çarpanıda 19'a çıkarırsak 3.8de çalışır heralde.
  • Çalışır ama sıcaklıkları kontrol et.Unutma AMD bu işlemcinin tehlikesiz olarak çıkabileceği en yüksek sıcaklığı 62 Santıgrat derece olarak belirlemiş.Stok Fan ile 3.8 GHz da hatta 3.6 GHz dan sonrasında bu baraj çok kolay aşılabilir.İşlemcin tahmin ettiğim gibi benim işlemcinin potansiyelinde 1.3500 VID li bir işlemci.
  • quote:

Orijinalden alıntı: -dehşet-

Çalışır ama sıcaklıkları kontrol et.Unutma AMD bu işlemcinin tehlikesiz olarak çıkabileceği en yüksek sıcaklığı 62 Santıgrat derece olarak belirlemiş.Stok Fan ile 3.8 GHz da hatta 3.6 GHz dan sonrasında bu baraj çok kolay aşılabilir.İşlemcin tahmin ettiğim gibi benim işlemcinin potansiyelinde 1.3500 VID li bir işlemci.

Katalogda öyle yazıyor ama 70C ye kadar yolu var. Hatta ben benim athlon x2 5000+ yı 78C lere kadar çıkardım denemek için. 82C den sonra falan reset atıyordu.
    Prime95 te gördüğünüz değerin 5C eksiğini görürsünüz oyunlarda en fazla. Sunbeam CCF gibi soğutucusu olan arkadaşlar 1,55V a kadar verebiirler.
    3,9-4,1 GHz arası biryerlerde stabilite sağlarsınız. Bu arada sistemin stabilitesi sisteme bağlı olan ekran kartları vs durumuna göre değişebilir. Exteme overclock yapanlar PCI fx5500 kullaıyorlar mesela.
    Birisi 4,2 GHz yakalar birisi 3,8GHz.

• Küçük bir soru daha sormak istiyorum.

Bios'ta şunlar var:
    Burdaki değerlerden sadece Cpu voltage control'ü 0.025 artırıcam.Diğer değerler normaldemi kalmalı?Yoksa artırmalımıyım?Öyleyse ne kadar artırmalıyım?Yardımlarınız için teşekkürler...
    System Voltage Control:Manuel
    NB Volt Control:Normal
    SB Volt Control:Normal
    CPU NB VID Control:Normal
    Cpu Voltage Control:Normal
    Normal CPU Vcore:1.35
  • quote:

Orijinalden alıntı: Maskelikevin

Küçük bir soru daha sormak istiyorum.

Bios'ta şunlar var:
    Burdaki değerlerden sadece Cpu voltage control'ü 0.025 artırıcam.Diğer değerler normaldemi kalmalı?Yoksa artırmalımıyım?Öyleyse ne kadar artırmalıyım?Yardımlarınız için teşekkürler...
    System Voltage Control:Manuel
    NB Volt Control:Normal
    SB Volt Control:Normal
    CPU NB VID Control:Normal
    Cpu Voltage Control:Normal
    Normal CPU Vcore:1.35

3.8 GHz içinse evet.Sadece CPU ya +0.025 volt vermeniz yeterli gelecektir sanıyorum.Bu durum anakarttan anakarta değişişebilir.Deneyerek görmek lazım.
  • HT Linki 2000 mhz değilde 2400 mhz e çıkartırsan sonuçların artacaktır elini korkak alıştırma anakartın daha 25 derece

ben daha düşük işlemciyle daha düşük hızlarda 3dmark06 da daha yüksek cpu score aldım (AMD Phenom II x4 940)

http://img196.imageshack.us/img196/6213/3dmark0618115.png

GTA IV Bencmark
    Statistics
    Average FPS: 64.42
    Duration: 37.10 sec
    CPU Usage: 59%
    System memory usage: 57%
    Video memory usage: 97%

Graphics Settings
    Video Mode: 1024 x 768 (85 Hz)
    Texture Quality: High
    Texture Filter Quality: Highest
    View Distance: 30
    Detail Distance: 50

Hardware
    Service Pack 3
    Video Adapter: NVIDIA GeForce GTX 260
    Video Driver version: 191.07
    Audio Adapter: Realtek HD Audio output
    AMD Phenom(tm) II X4 940 Processor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ziya126 -- 31 Ekim 2009; 12:38:09 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.