Şimdi Ara

AMD B550 mi X570 mi? Hangi marka? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
2
Favori
3.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Peki hocam ben yanlış anlamışım o zaman. Biraz dalga geçilmiş gibi hissettim o yüzden. AMD B550 mi X570 mi? Hangi marka? Zaten epey cahil kalmışım bu konulardan uzak kalınca. Bir de bir şey sormak istiyorum, bu b550'lerde kasa ön paneli için 3.2 gen2 çıkışı yok sanırım. Kasadaki bu çıkışa 3.2 gen1 yada daha düşük seviye de takabilirim değil mi? Kaybettiğim tek şey hız olur yada olur mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kethanis -- 9 Kasım 2020; 1:14:34 >
  • Arkadaşlar bende günlerdir karar veremeyenlerdenim 5600X işlemci ile kullanmak üzere hangi ana kartı tercih etmeliyim.

Aynı fiyat seviyesinde Asus X570 F mi yoksa Asus B550 E mi (yaklaşık 2500₺), veya yine yaklaşık 2100 ₺ civarına Asus B550 F WiFi mı veya MSİ X570 Gaming Edge WiFi mı tercih emeliyim.

Bunların dışında son alternatif olarak Asus Tuf x570 veya Msi b550 Tomahawk arasından birini mi tercih etmeliyim kafam karmakarışık yaklaşık on gündür konuları okumama rağmen karar veremedim.

Şimdi amacım ne diye sorarsanız OC yapılmayacak veya çok küçük dokunuşlar olabilir daha fazlası değil, ama birinci kriterim sağlamlık 3 yıl kullanmak istersem üç yıl on yıl kullanmak istersem 10yıl problem çıkmasın istiyorum daha önce iki defa ana kart ile problem yaşadığım için bu defa giriş seviyesinin üstü olsun istiyorum bu sebepten, kullanılan tüm malzemelerin bobin, kapasitör, psı bağlantı noktaları vs sağlam dayanıklı bir kart istiyorum bunun dışında olası 5900X yükletmesi durumunda daha yüksek ısılarda problem olmasın.

Çipset olarak sektörün içinde olan güvendiğim bir arkadaş ısrarla X570 tercih etmem gerektiğimi söylüyor ama ben emin olamadım.

Sonuç olarak sınırsız bir bütçem yok ama en ucuzu olsun da demiyorum, kaliteli ama gereksiz olmayan hangi tercihi yapmalıyım.

@kunGFu hocam sizin de değerli yorumlarınızı özellikle bekliyorum.

• Asus X570 A Pro da idi sanirim kampanya vardi ben direkt onu alirdim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beceriksiz Adam kullanıcısına yanıt

x570 israr eden arkadas argümanlarini söylesin bakalim nelermis? sektörün icinden olmasi bilgisini ispat etmez. tuf x570 yerine b550 tomahawk tercih edilir. x570 f mi yoksa b550 e mi dersen, b550 e alinir. x570 gaming edge mi yoksa b550 f mi dersen o zamanda b550 f alinir :)) alinacaklari yazalim b550 tomahawk, b550 e, b550 f bir tane de ben yazayim b550 gaming edge... 4 tane anakart secenegin oldu. bunlar arasindan 1550 liraya msi b550 tomahawk ve gaming edge wifi satildi hepsiburada, baktim hala satiliyor.

https://www.hepsiburada.com/msi-mpg-b550-gaming-edge-wi-fi-anakart-7c91-008r-mpg-b550-gaming-edge-wifi-p-HBV00000VBKRF?magaza=Tekramarket#

https://www.hepsiburada.com/msi-mag-b550-tomahawk-am4-ddr4-atx-anakart-p-HBV00000VBKR9?magaza=Hepsiburada#

bu anakartlar yapi olarak ayni sayilirlar, vrm olsun üzerindeki bilesenler olsun... ve termal olarak cok basarilidirlar. 3900x gibi bir islemciyi max oc kökleyip serin kalabilen anakartlar bunlar.

https://www.youtube.com/watch?v=NwRlUTtN7b8&app=desktop

3900xt @4,4 test sirasinda uzay montaj sivi sogutma mosfetler 46 civari... yani bu anakartlar ile 3.nesiller islemci limitinde kaliyor. yeni nesil 5600x ile veya 5900x ile yapilan testleri göremesekte bunun pek degisecegini sanmiyorum cünkü verimlilikte artti.

ama su vardir siz iki tane pcie 4.0 m2 ssd takacaksinizdir ve max hiz ariyorsunuzdur, o zaman x570 veya iki adet m2 ve ve 6 adet sata hdd/ssd takacaksinizdir yine x570 düsünebilirsiniz. cünkü b550 de bir adet m2 pcie 4.0 islemci tarafindan desteklenir. ikinci m2 chipsetten olan baglanti genisligini sata portlarindan 5. ve 6. ile paylasir. yani bu üc element birlikte takilirsa bandgenisligi ortak kullanilacak m2 nin performansina etki edecek. fakat ben bir adet pcie 4.0 takarim ve bir adet m2 pcie 3.0 yeterli zaten max 4 tane sata hdd/ssd takarim derseniz paylasma durumu olmaz. yani b550 almak mantikli olur. cünkü zaten kaliteli komponentler kullaniliyor genel olarak bu konustugumuz modellerde.. yanliz msi b550 unify da server grade pcb kullanilmis... ve asrocklarda 12k nichicon kapasitörler var ama onlarinda ömrü sicakliga bagili oldugundan zaten digerleride uzun ömürlü olacak, nichicon biraz lüx e kaciyor... misal capasitörlerin ömrüne ornek verecek olursak japon 105 derece olanlarda genel olarak 5000saat 105 dereceye kadar yahut, 500.000saat 65C ye kadar ömür bicilir. sicakligin iyi oldugu durumlarda bu bilesenler cabuk bozulmaz (eger fabrikasyon hatali bir anakart denk gelmezse). vrm icerisinde yer alan mosfetler benim saydiklarimda zaten kaliteliler... serin calisirlar. bu mosfetler x570 lerde de kullaniliyor zaten... ve b550 e biraz overkill oluyor aslinda 14x 70A mp869902 yuh yani :))) onunda üzerindeki heatsink ayip olmustu... suan b550 xe cikardi asus ona yani bu mosfetlere yakisan bir heatsink koydu, testlerini bekliyoruz. ama fiyat/performans isterim dersen cözüm belli...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 9 Kasım 2020; 21:24:23 >

• huso kullanıcısına yanıt

hepsiburada da 2600 lira hocam. Yapma etma gözünü seveyim :)) nerde indirim var ki baska? fiyatina bakalim ona göre daha net konusabiliriz.

• kethanis kullanıcısına yanıt

biraz hiz farki olur hocam.

• quote:

Orijinalden alıntı: kunGFu

hepsiburada da 2600 lira hocam. Yapma etma gözünü seveyim :)) nerde indirim var ki baska? fiyatina bakalim ona göre daha net konusabiliriz.

ASUS PRIME X570-PRO su Board du hocam yanlıs hatırlamıyorsam 1650 gibi bir fiyatla satıldı bir ara...

• huso kullanıcısına yanıt

tamam onda 12x50A SiC639 mosfetleri var, msi larda da 10x60A ISL99360 var yani... tek farki chipset avantajlari iste bu 2 x pcie4.0 muhabbeti. ama fiyati güzelmis 1650 liraya alinabilirmis o konuda haklisin. lakin suan 2600 lira hepsiburada, 2398lira akakce saticisinda(smallman) sahsen ben almazdim bu fiyattan.

• kunGFu kullanıcısına yanıt

Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim, elemeler sonrasında benim için X570 bir seçenek olmaktan çıkıyor o zaman, son olarak asus b550 E mi F mi yani 400 tl farka değer mi değmez mi, siz hangisini tercih ederdiniz.AMD B550 mi X570 mi? Hangi marka? 

• Beceriksiz Adam kullanıcısına yanıt

anakart ile iki defa problem yasadiysan bence güc kaynaginida iyi bir model ile degistirmelisin. Anakartin ömrüne direk etki eder :) ne kadar stabil voltaj (ripple da az) olursa o kadar iyidir. oc yok diyorsun, ya da az.. o zaman b550 f olabilir, sana da uygundur. b550 e yerine b550 xe alinir aslinda, o da suan daha piyasada degil. b550 e de wifi var, sli destegi var ve cpu ya ayrilmis 12x50A yerine 14x70A mosfetleri var. Artilari var tabi ki ama deger degmez senin ihtiyac görüsüne bagli biraz. iki anakartta olur bence...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 9 Kasım 2020; 21:23:16 >

Hocam detaylı bilgiler için çok sağ olun. Ben tek gen4 m2 takacağım diğeri gen3 olacak, bu durumda en mantıklısı b550. (benim için)

• İki m2 ssd olacaksa b550 konusunda dikkatli olmanı öneririm. Konudaki tüm mesajları okumadan yazıyorum. Biliyorsun b550'de pci-e 4.0 kontrolcüsü yok. Zen2'de de 20 gen4 hattı var. 16 hat ekran kartına ayrılınca geriye 4 hat kalıyor. Anakarttaki pci ve m2 yuvaları arasında gen3 ve gen4 hatlar doğru düzgün dağıtılamamışsa garip sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Misal bendeki b550 aorus master, bu konuda tam bir ucube. Sadece ekran kartı ve ilk m2 slotuna ssd takarsan sorun yok 16+4 şeklinde gen4 kullanılıyor. Ama gidip diğer m2 slotlarına ssd takarsan ekran kartı slotundaki 8 hattı iptal edip bir kısmını ssd'ye aktarıyor. B550'deki gen3 hatlarından alsaydı da ekran kartına dokunmasaydı diye sorguluyor insan. Diğer b550'lerde durum nedir bilemiyorum. Ben x570 aorus master ya da crosshair 8 almak üzereydim. Asus'un amd dizüstü rezaleti sonrası ondan vazgeçtim, sonrada x570'lerin chipset soğutucuları ve geçmişte bu gibi fanların yarattığı sıkıntıları düşününce cesaret edemedim. B550 aorus master mofsetler ve güç dağılımı konusunda kağıt üstünde sıradışı bir anakart. Henüz sisteme yüklenecek bir şey yapmadım, oyunda oynamadım. Bu nedenle çok detaylı bilgi veremiyorum. Şuana kadar oldukça stabil. 4 tane ballistix 3000Mhz cl15 rami 3600 cl15'te çalıştırabildi. Çok uzun testler yapmadım ama kısa benchmarklarda sorun çıkarmadı (tabi bu konuda silikon şansıda vardır). Ram denemelerim esnasındaki çakılmalarda da yedek biosa çok rahat ve kendiliğinden geçebildi. Fan kontrolü konusunda da oldukça başarılı. Yukarda yazdığım pci hat dağılımı çoğu kullanıcıyı etkilemeyebilir, sonuçta pci-e 4 x8'de 16gb/s genişlik sunuyor. Bu sınırda olan ekran kartları hangileri bakmak lazım. Yinede gigabyte mühendislerinin anakart ve hatta ekran kartı versiyon anlayışı hep salakça bulmuşumdur. Bu şekilde bir hat dağılımı da böyle mühendisler için normal olsa gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7Mhz -- 10 Kasım 2020; 1:41:8 >

• 7Mhz kullanıcısına yanıt
    www.anandtech.com
    The AMD B550 Motherboard Overview: ASUS, GIGABYTE, MSI, ASRock, and Others
    https://www.anandtech.com/show/15850/the-amd-b550-motherboard-overview-asus-gigabyte-msi-asrock-and-others/23

GigaByte tasarımcıları çapraz mühendislik yapmışlar

AMD B550 mi X570 mi? Hangi marka?

- Normalde B550 Çipsetine PCIe 3.0 ile bağlı olan M.2, 4x hızında çalışınca 2 adet SATA portu iptal oluyor. Geriye 4 port kalıyor.

- İşlemci, B550 Çipseti ile PCIe 3.0 4x hızında iletişim kuruyor. Bu değer pratikte 4.000 MB/sn civarı. En hızlı PCIe 3.0 4x M.2'ler 3.700 MB/sn civarında. Neredeyse limite yakın.

- Sizin anakarta:

* İşlemci kontrolünde 3 adet PCIe 4.0 4x M.2 SSD ve
    * Çipset kontrolünde 6 adet SATA SSD (6x550=3.300 MB/sn civarı)

takılınca depolama bağlamında bant genişliği sorunu olmuyor.

- PCIe 4.0 8x = PCIe 3.0 16x olduğu için normalde ekstrem grafik kartları haricinde performans sorunu çıkmaz gibi.

en.m.wikipedia.org
    PCI Express - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/PCI_Express

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 10 Kasım 2020; 3:5:16 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 10 Kasım 2020; 3:42:42 >
    Gen4 ve gen3 m2 takarsam ekran kartı için 3070 ve altı için bir problem gözükmüyor gibi. 3080 ve üstü takarsam da, çözünürlüğe göre kaybım %2-%8 arası olabiliyor, baktığım kadarıyla. Daha detaylı inceleyeceğim fakat çok ciddi sorun yaşatmaz gibi. Her sene ekran kartı değiştirmeyi düşünmüyorum. Güzel uyarı

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • @kunGFu ve @Epirus arkadaşlarımız da detaylı bilgi vermişler.

Strixler birbirinden vrmler ve çift gpu kullanımındaki pci dağılımıyla ayrılıyor gibi görünüyor. B550 aorus masterda da 6 sata portu 2'ye ayrılmış. Sata portlarında ikinci dilime geçince pci-e 3.0 x4 (b550 yongadaki) hattını x2'ye düşürüyor. Strix'te ise ikinci dilime geçince ikinci m2 hattını pci-e 3.0 x2 ye düşürüyor. Bu noktada daha yaygın kullanılan m2 slotlarına dokunulmaması daha iyi olurmuş. 3 taneden fazla sata bağlantılı cihaz takacaksan m2 kanalını 4gb/s'nin altına düşürmemek için pci-e dönüştürücü (ilerde bağlantı dağılımı seni sınırlarsa bu yol alternatif olacaktır) ile kullanmalısın ama böyle bir durum olduğunuda sanmıyorum.

3080 seviyesinde iki ekran kartı kullanmayacaksan b550e'nin ikinci x8 pci-e yuvası senin için atıl olacaktır. b550f'nin vrmlerininde senin benim gibi kullanıcılar için fazlasıyla yeterli olduğu da göz önüne alınırsa karar vermek dahada kolaylaşır. Üstelik b550e ile b550f arasında 600tl gibi bir fark görüyorum (hatam varsa düzeltin lütfen), azımsanmayacak bir fark.

Donanım alırken objektif davranamadığım için aldığım donanımlara başkalarına önermekten genelde çekinirim. B550 aorus master ile ilgili detaylı yorumlar yapmak isterdim ama henüz tam manasıyla sistemi kullanmıyorum, soruların olursa memnuniyetle cevaplarım.

@kethanis

• @kunGFu hocam sağ olsun bilgiye boğdu bizi, onun mesajlarında gerekmedikçe etiket koymuyorum, beğenip geçiyorum artık. Adam bıkacak yoksa bizden AMD B550 mi X570 mi? Hangi marka?  @Epirus arkadaşımız da sağ olsun güzel bilgiler vermiş, gözden kaçırmışım haklısınız.

@7Mhz Hocam kartınızı güle güle kullanın. Benim en çok ilgimi çeken B550 aorus master olmuştu bu sınıfta. Zaten 16 vrm tek başına yeterli ki testlerde de her karta kafa tutuyor çoğu x570'ler dahil. Sonra dediğim gibi çoğu karta baktım, birkaç tane aday belirledim, kendimce inceledim ve buraya geldim sonunda. Öğrendim ki benim gibi birinin neredeyse hiç ihtiyacı olmayacak kartlara bakıyormuşum meğerse. Hala P8z68-V LE anakart üzerinde i7 2600 kullanan adamım ben ^^ Ekran kartı olarak gtx3080, depolama olarak da 2 tane m2 (biri gen4) kullanacağım. Ekstra depolama ihtiyacım olursa da external hdd takarım gibime geliyor. Hdd takmazsam da max. 1 adet sata ssd olur, o kadar. Msi ile problemlerim olmasaydı direkt alır geçerdim; onu istemediğimden asus yada gigabyte öne çıktı. Sizlerin de dediği gibi en iyisi B550f olacak gibime geliyor. BF'ye kadar bekleyeceğim sonunda ne olur göreceğiz. Kart ile ilgili deneyimlerinizi ilerde ister buraya, ister özel mesajla atarsanız şahsen sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kethanis -- 10 Kasım 2020; 14:40:46 >

Hocam ilginiz için teşekkür ederim, B550F wifi alıp kurtuldum, 400₺ fazla vermek istemedim, zira kendimi en son X570 E ye bakarken buldum ve arayışı mantıklı bir şekilde bitirmek istedim.

Güç kaynağım Corsair HX 750 Platinum sorunun güç kaynağından olduğunu düşünmüyorum zaten bu sistemimde bir ana kartta problem yaşadım, diğeri başka bir sistemde idi.

Tekrar teşekkür ederim, iyi günler, saygılar. AMD B550 mi X570 mi? Hangi marka? 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beceriksiz Adam -- 10 Kasım 2020; 16:47:19 >
  • Hayirli olsunAMD B550 mi X570 mi? Hangi marka? 

güzel anakart... Kullanim alanina göre karar vermek lazim, kullanmayacaginiz özelliklere fazladan para vermek hem sizin bütcenize zarar hemde firmalar fiyat konusunda at kostururlar sonra... fiyat-performans iyidir, denge de tutar piyasayi... güc kaynagin gercekten iyi bir modelmis, anakartta iyi bu sefer :))

@kethanis sende sata port kapatma falan olmayacak yukarida verdigim linkte de yazdigi gibi hizlari biraz düsecek cünkü o baglanti genisligini "ortaklasa" kullanacaklar. Daha öncede yazdim. pcie4.0 ekrankarti ile falan suan seni ilgilendiren bir kismi yok. Ben zaten gigabyte pek önermiyorum, ama alinabilir olarak b550 aorus pro ac alternatifler arasinda yer alabilir tabiki ki fiyat konusu benim icin her zaman relevanttir. Piyasasi pahali ise ona bakmam, alternatiflere bakarim... İntel sistemlerde ise gigabyte in yeri ayridir, amd de ayri... her birini modeline göre karsilastirmak gerekir.

iyi günler, iyi forumlar..

• Arkadaşlar elimde 2060 super gaming ekran kartim var ama anakart ve işlemciyi güncellemek istiyorum..Elimde B450 ve ryzen 2600 var...

Bu kampanyalardan faydalanıp msi para iadesi de dahil tabiki bir güncelleme yapmak istiyorum...İşlemci olarka ryzen 3500x yada 3600 düşünüyorum ama anakartta ne ypsam bilemedim?

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.