Şimdi Ara

AMD B550 mi X570 mi? Hangi marka?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
2
Favori
3.408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. 10 senenin ardından sistem toplamaya başladım. Hemen hemen her şey tamam ama anakart konusunda karar veremedim. Bütçe konusunda sıkıntı yok fakat çok da abartmak istemiyorum. İşlemciye OC yapmakla ilgilenmiyorum, olur da yaparsam da kaliteli vrm yapısına sahip bir anakart istiyorum. İki tane ssd takacağım; biri 980 pro diğeri 970 evo. Başlarda x570 gigabyte aorus ultra ile x570 asus crosshair viii hero dikkatimi çekmişti. Ardından chipseti daha serin, yeni ve stabil olan görece ucuz b550 kartlara da baktım. Asus b550-e ve gigabyte b550 aorus master da hoşuma gitti. Msi'ya gelince ondan ağzım yandı, pek sıcak baktığım bir marka değil. Daha öncesinde sorunlar yaşamış biri olarak, bu kartları da üç aşağı-beş yukarı araştırdım. Genelde kullanıcı yorumlarından hep bir yıldız verilenleri okurum ki ortak bir sıkıntı var mı diye. Gigabyte kartlarda belli bir süre sonundaki kullanımda (yaklaşık 1-3 ay) açılmama, cmos reset, DOA, cold start ve uzun açılma süresi, BIOS sıkıntıları vb. problemlerin çok olduğunu gördüm. Asus ise bu konuda daha temiz bir sicile sahip gibi. En azından kullanıcı yorumları açısından. Biliyorum bu ürünlerde şans faktörü de var ama yine de eşeğimizi sağlam kazığa bağlayalım. Siz neyi önerirsiniz?

• x570 israr eden arkadas argümanlarini söylesin bakalim nelermis? sektörün icinden olmasi bilgisini ispat etmez. tuf x570 yerine b550 tomahawk tercih edilir. x570 f mi yoksa b550 e mi dersen, b550 e alinir. x570 gaming edge mi yoksa b550 f mi dersen o zamanda b550 f alinir :)) alinacaklari yazalim b550 tomahawk, b550 e, b550 f bir tane de ben yazayim b550 gaming edge... 4 tane anakart secenegin oldu. bunlar arasindan 1550 liraya msi b550 tomahawk ve gaming edge wifi satildi hepsiburada, baktim hala satiliyor.

https://www.hepsiburada.com/msi-mpg-b550-gaming-edge-wi-fi-anakart-7c91-008r-mpg-b550-gaming-edge-wifi-p-HBV00000VBKRF?magaza=Tekramarket#

https://www.hepsiburada.com/msi-mag-b550-tomahawk-am4-ddr4-atx-anakart-p-HBV00000VBKR9?magaza=Hepsiburada#

bu anakartlar yapi olarak ayni sayilirlar, vrm olsun üzerindeki bilesenler olsun... ve termal olarak cok basarilidirlar. 3900x gibi bir islemciyi max oc kökleyip serin kalabilen anakartlar bunlar.

https://www.youtube.com/watch?v=NwRlUTtN7b8&app=desktop

3900xt @4,4 test sirasinda uzay montaj sivi sogutma mosfetler 46 civari... yani bu anakartlar ile 3.nesiller islemci limitinde kaliyor. yeni nesil 5600x ile veya 5900x ile yapilan testleri göremesekte bunun pek degisecegini sanmiyorum cünkü verimlilikte artti.

ama su vardir siz iki tane pcie 4.0 m2 ssd takacaksinizdir ve max hiz ariyorsunuzdur, o zaman x570 veya iki adet m2 ve ve 6 adet sata hdd/ssd takacaksinizdir yine x570 düsünebilirsiniz. cünkü b550 de bir adet m2 pcie 4.0 islemci tarafindan desteklenir. ikinci m2 chipsetten olan baglanti genisligini sata portlarindan 5. ve 6. ile paylasir. yani bu üc element birlikte takilirsa bandgenisligi ortak kullanilacak m2 nin performansina etki edecek. fakat ben bir adet pcie 4.0 takarim ve bir adet m2 pcie 3.0 yeterli zaten max 4 tane sata hdd/ssd takarim derseniz paylasma durumu olmaz. yani b550 almak mantikli olur. cünkü zaten kaliteli komponentler kullaniliyor genel olarak bu konustugumuz modellerde.. yanliz msi b550 unify da server grade pcb kullanilmis... ve asrocklarda 12k nichicon kapasitörler var ama onlarinda ömrü sicakliga bagili oldugundan zaten digerleride uzun ömürlü olacak, nichicon biraz lüx e kaciyor... misal capasitörlerin ömrüne ornek verecek olursak japon 105 derece olanlarda genel olarak 5000saat 105 dereceye kadar yahut, 500.000saat 65C ye kadar ömür bicilir. sicakligin iyi oldugu durumlarda bu bilesenler cabuk bozulmaz (eger fabrikasyon hatali bir anakart denk gelmezse). vrm icerisinde yer alan mosfetler benim saydiklarimda zaten kaliteliler... serin calisirlar. bu mosfetler x570 lerde de kullaniliyor zaten... ve b550 e biraz overkill oluyor aslinda 14x 70A mp869902 yuh yani :))) onunda üzerindeki heatsink ayip olmustu... suan b550 xe cikardi asus ona yani bu mosfetlere yakisan bir heatsink koydu, testlerini bekliyoruz. ama fiyat/performans isterim dersen cözüm belli...

• valla ben de bu konuya cevap bekleyenlerdenim AMD B550 mi X570 mi? Hangi marka? 

• benzer bir çok başlık olduğundan ilgi çekmiyor sanıırım. diğer konuları ve başlıkları gezdim ama ben de istediğim cevabı alabilmiş değilim :)

o kadarda yazdim. b550 konularinin yarisinda yorumlarim var, tum modelleri tek tek inceledim, asus x370 c6h da var, msi b550 gaming edge de var, su konudan beklenti nedir anlayamadim. oc yapmam diyor, baktigi modeller extreme oc icin :))

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar, %99'umuzun X570'e ihtiyaç duyduğunu zannetmiyorum açıkçası. X570 ile B550 aynı zamanda çıkmadılar. B550 daha yeni. Kalite olarak X570'e çok yakın. X570'in farkı çok sayıda bağlantı için daha geniş veriyoluna sahip olması. Bu da çoğumuza lazım değil. Ayrıca X570'deki fan sorunu da malum.

kalite olarak yakinlik diye bir durum söz konusu degil. chipset in kalite ile bir baglantisi yok. benim saydigim b550 ler bir cok x570 ten daha kalitelidir, desem dahi yanlis olmaz. Oyle soylememek daha iyidir zira uzerinde ki komponentler zaten asagi yukari ayni... model gosterip uzerinde konusmak gerekir ama kaliteye yakinlik durumu yok. farklarini daha dun yazdim baska bir konuda... tek bir konuya bakmayin, diger konularada bakin.

7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hbdaki b550 tomahawk ve gaming edge wifi hala indirimde ise kaçırmayın.

Ryzen 7 5700x BF 2330PGS 4.8 ghz 1.300v || Gigabyte B550 Aorus Pro Ac || Team T-Force Xtreem argb 2x8gb 3600mhz cl16 || Sapphire RX7600 Pulse|| || Kingston Fury Renegade 1TB 7300/6000MB/s || Xpg sx8200 pro 256gb || James Donkey JD960 || Deepcool AK620 Dark Zero Air Cooler || Seasonic M12 II Bronze Evo Edition 620W || Deepcool Ch560 Mesh || Logitech g213 prodigy || Logitech g102 prodigy || Logitech z625 200rms 400w peak || Acer VG240Y 144hz 1ms|| OnePlus 9 Pro 12/256gb 5G||
  • _____________________________
  • arkadas söyle yazmis: "Msi'ya gelince ondan ağzım yandı, pek sıcak baktığım bir marka değil." msi düsünmüyor anladigim kadaryila..

Evet hocam yapmakla ilgilenmiyorum, kesinlikle yapmayacağım demedim. "Olur da ilerde yaparsam kaliteli VRM..." diye cümle devam ediyor. Yaptığınız asus anakart önerisi için teşekkürler, inceleyeceğim. Diğer konuları vaktim olduğu sürece okudum ama genelde işin sonu hep msi'ya gelmiş. İlk cümlenizde söylediğiniz konuda da kısmen haklısınız; evet, düşünceme paralel markalar daha çok ilgimi çekiyor o kadar.

Teşekkürler hocam, msi ile pek ilgilenmiyorum.

Olabilir hocam kunGFu da onu önermiş, bakıyorum.

Ben de bu tarz testlere çok baktım. Zaten bu testlere göre kararımı vermiştim fakat sonrasında kullanıcı yorumlarına da bakmak aklıma geldi. Ondan sonra kafam karıştı ve bilgisi bol insanların olduğu foruma bir yazayım dedim. Pimpiriklik yaptım belki de gereksiz :)

Haklı olabilirsiniz tabii ki. Fiyatlar birbirine yakın olunca bazı model ve markalarda böyle kıyaslamalar akla geliyor sadece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kethanis -- 8 Kasım 2020; 23:38:24 >

Tamam ben yine farkli birsey demedim ki, paralel konusuyoruz. b550f ile de oc kökleyebilirsin, islemci limitinde kalirsin. extreme oc dedigim en üst düzeyi yani senin belki hic ihtiyacin olmayacak bir noktaya denk geliyor. Asus msi noktasinda anladim ben seni... ama bak iki markayi da kullandigimi belirttim bu yüzden. Yinede tabi ki gönül rahatligi önemli birsey. Bu yüzden b550 f in sana uygun oldugunu düsündüm.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.