Şimdi Ara

AMD 7970 bir hızaşırtma delisi.. (1200mhz cok yakın) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
117
Cevap
0
Favori
3.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cestvrai

    quote:

    DODO : kepler çıkar o zaman görürüm 7970i bu durumda beklemek en mantıklısı bu kart bu fiyata cık alınmaz


    Mart ayında 7990 alacagını düsünüyorum ben senin şahsen

    olabilir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dodomoco

    quote:

    Orijinalden alıntı: cestvrai

    quote:

    DODO : kepler çıkar o zaman görürüm 7970i bu durumda beklemek en mantıklısı bu kart bu fiyata cık alınmaz


    Mart ayında 7990 alacagını düsünüyorum ben senin şahsen

    olabilir

    hocam 7970 cf testlerini bekliyoruz bak söz vermiştiniz




  • quote:

    Orijinalden alıntı: highgen

    quote:

    Orijinalden alıntı: dodomoco

    quote:

    Orijinalden alıntı: cestvrai

    quote:

    DODO : kepler çıkar o zaman görürüm 7970i bu durumda beklemek en mantıklısı bu kart bu fiyata cık alınmaz


    Mart ayında 7990 alacagını düsünüyorum ben senin şahsen

    olabilir

    hocam 7970 cf testlerini bekliyoruz bak söz vermiştiniz

    bakalım kısmet yapıcam ama gözüm keplerda




  • quote:

    Orijinalden alıntı: highgen

    quote:

    Orijinalden alıntı: M@U

    quote:

    Orijinalden alıntı: cestvrai

    quote:

    Gösterdiğiniz sitelerin son dönemde yeni nesil olarak çıkış yapan kartlardan önermedikleri olmuş mu hiç? Özellikle Guru3d ve Techpowerup çok ilginçtir bu konuda. Ben bugüne kadar Techpowerup'ın "Recommended" ibaresi olmayan bir inceleme yaptığını görmedim şahsen.


    Burada farkındaysan hardocp'den Enthusiast Gold Award ve Legit Reviews'ten Editörün secimi ödüllerini almış. Başarısız bir kart bunları kolayca alamaz.
    Emin olunki AMD bu kart 449 usd'den sunsa hepsinden editors choice alırdı tabi burada bulldozerin fiyaskosunun etkisi var zira AMD o işten epey zarar etti
    ve etmeye devam ediyor..

    Sonucta size şunu söylüyorum ben sabahtan beri. Diyelim Enthusiast'sınız ve elinizde 550usd bütce var ve newegg'den tek gpu'luk alışveriş yapıyorsunuz.

    İki opsyionunuz var gtx580 3gb ve 7970 . Biri digerinden %20-25civarı daha fazla performans sunuyor. Hangisini alırdınız? Ama unutmayın siz enthusiastsınız
    tek kart istiyorsunuz ve 6950 / gtx570 gibi kartlar sizi tatmin etmiyor, tek gpu'da en hızlı kartı istiyorsunız



    Bahsettiğiniz sitelerin AMD taraftarı tutumlarını da hesaba katmışsınızdır umarım.

    Neyse sorunuzu cevaplayayım, elbette en performanslı kartı almak isterim. Ancak o zaman da ortaya şu durum çıkıyor. Hali hazırda tek kart olarak daha hızlı olan modeller var ve SLI Crossfire seçenekleri var. Yani hâlâ HD7970 tek tercih olamıyor. Ama derseniz ki bende para gani, tek derdim bench kasmak, o zaman 4 tane HD7970 alırım elbette. Bunun mantığını sorgulamama imkan yok zaten. Çünkü bunun mantıklı bir tarafı yok.

    Ben mantıklı olan kısma vurgu yapıyorum. Daha önceden bize daha fazla getiri sunup 400$ olan kartı eleştirebiliyorken bugün daha az getiri sunan ve fiyatı 550$ olan kartı nasıl başarılı, nasıl mantıklı bulabiliriz? Bu direk olarak kart fiyatlarını artırma amacı taşımıyor mu? Eğer bu seviyedeki kartın fiyatı 550$ olursa, x2 kart çıktığında fiyatı ne olacak? Ben söyleyeyim, 1000$. Ekran kartı bu yahu, 2. el şahin değil. Peki alt sınıf kartlar ne olacak F/P dediğimiz sınıf en aşağı 400$, orta sınıf kartlar 300$. Biz orta sınıf kart olarak HD5770'i yüksek fiyatı sebebiyle o kadar eleştirdik. O kart 200$'dı. Şimdi daha pahalı orta sınıf kartlar gördüğümüzde mutlu mu olacağız. Kusura bakmayın yeni nesil bir kart çıkıyorsa, o kartı tek başına yorumlayamayız. Her açıdan ele almamız gerekir. Tek gpu'da lider diye 1-2 site önermiş olabilir -ki inceleyip de önermedikleri kart yok- ancak biz kullanıcılar olarak aklın yolundan gitmeliyiz. Sitelerin yolundan değil.

    peki aynı şeyleri nvidiva fiyatları içinde söyleyebilecekmisinz merak ediyorum

    Diğer mesajlarıma baksaydınız bu soruyu sormazdınız.




  • Arkadaşlar bırakın, test sonuçlarını falan. Bu yeni kartta değişen sadece işlemcinin boyutu değil. Bütün mimari değişmiş madem o kadar ilgiliyiz buyrun biraz işin teknik tarafına bakın.

    http://www.anandtech.com/show/4455/amds-graphics-core-next-preview-amd-architects-for-compute
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cestvrai


    Sana bir tarih dersi vermem gerekiyor... belliki daha bu konularda acemisin

    5870 gtx285ten ne kadar hızlıydı? %20
    gtx480 5870ten ne kadar hızlıydı? %15
    gtx580 6970ten ne kadar hızlıydı? %15

    7970 gtx580'ten ne kadar hızlı? %20-25

    Dersini almışsındır umarım

    Bu saldırganlığın bir anlamı var mı? Değişik bir kişilik sergiliyorsun son zamanlarda. Ara sıra forumda donanım bölümünde depresif cevaplar yazıyorsun. Geçen sene bir iki konuda muhabbet ettiğimizi hatırlıyorum hani şu AMD büyük ekran görüntü kalitesi konusunda.
    Yani gereksiz mevzulara girdiğini görüyorum. Bütçen müsaitse ve exteme gamer'ım diyorsan al kullan. AMD olsun Nvida olsun hangisi iyiyse işte....

    Benim gözümde GTX570 6970'ten her türlü en az %10 daha iyiyken, şimdi GTX580 ne alaka?

    480 ilk çıktğı hafta rezilleri oynadı. Para verilip alınmazdı o zaman. Ama Temmuzda gelen 258 driver kartı kopardı. Sonra GTX570 geldiğinde GTX570'in gerisinde kalıyor dendi. 6970'e denk tutuldu. Bir tane soğutucuya bakar. 480 o haliylede 570'ten de iyidir. Bellek veriyolu, ve kapasitesi ayrıca daha fazla shader (cuda çekirdeği) barındırması bakımından bazı noktalarda 570'i geçer. Kullanmadığım bir 480 bir de 580 kaldı. Şu an ASUS 570 DCII kullanıyorum. 560TI SLI da kullandım. 5000 serisine hiç dokunmadım 6000 serisi AMD'de kullandım. Doğrudur, 1080p konusunda çok iyi, hatta bundan dolayı vazgeçmek bana da zor geldi ama, ben sana birşey söyleyim; AMD'nin X1900'lerden sonra çıkarttığı kartların geneli FAIL'dir. 8800GT dışında diğer 8 serisi Nvidialar da FAIL'dir. GTX200'ler 280 hariç efsanedir. 470 FAIL'dir. 6950 kartına göre değişir, ama 1GB olanı da FAIL'dir ' 2GB olanlarda modlama olsada orjinal 6970'in ta kendisi FAIL'dir. Bu kart bence iyi bir karttır da beklentiler yüzünden ne yapsan durumu kurtaramazsın. Fiyatı eğer dengelenmezse O da fail olma yolunda ilerleyecektir. Zaten ilk zamanlarda başarılı olsada ileride, mesela GTA 5 1 yıl sonra geldiğinde, AMD bu kafayla gider ve fişini erken çekerse, 7970 yine FAIL olacaktır... Nvidia kartlarını çıkarmış ise bir sürücü ile yola devam edecektir...

    AMD firma olarak FAIL'dir, Abu Dhabi sermayeli ATIC'le ortak olarak ayıyla yatağa girmiştir. 11 ay ceo bulamaması EPIC FAIlLdir. Eğer muadili olduğu kartlardan %25 30 ucuza satılmıyorsa 6870 veya 5870 gibi tüm AMD ürünleri fiyatıyla yine FAIL'dir. Düzeltmeyi unuttum, X1900'ler AMD'nin de değildi zaten. AMD sayesinde Radeon markası FAIL olmuştur.

    Son 1 yılda forumda iyi haberler yaptın. Tebrik ederim gayretli bir davranış ama sonra çıkan test sonuçları aslında beğenilmeyince biraz agresifleştiğini düşünüyorum. Yani 7970 'i bu fiyatıyla ben yutmam mesela. Bu işi de çok iyi bilirim. Benden iyi bilenler de vardır. Tanıdıklarım var içinde ve onlar da bu kartı yutmadılar. Hatta sana şunu söyleyeyim Kepler ağır şekilde ezecekti, Nvidia sanırım biraz frene basacak eli rahatladı çünkü... 1000 TL seviyesine çıkınca hala GTX580 tercih edilecektir.

    Bu işi bilen adamsın, gereksiz hatalar yapıyorsun. Ana sayfa haberlerine saçma mesajlar yazan fanboylardan oldukça farklı olduğunu düşünüyorum. Bırak su yolunda aksın o kadar.. Şayet alır da test yaparsan o zaman rahatsız ederim....
    Saygılar....




  • Nvidia 2010'da yaptığı gibi gtx 460 gibi bir kart çıkarıp piyasayı tekrar sallandırabilir.O vakit Amd'nin pek bir avantajı kalmaz.Fiyat/performans olarakta Amd gittikçe düştüğü için de yine tek seçenek Nvidia olacak.
  • bu da konuyu destekleyen yeni bir inceleme

    http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-7970-overclock-guide/1

     AMD 7970 bir hızaşırtma delisi.. (1200mhz cok yakın)


     AMD 7970 bir hızaşırtma delisi.. (1200mhz cok yakın)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Statistik -- 24 Aralık 2011; 18:03:07 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Statistik

    bu da konuyu destekleyen yeni bir inceleme

    http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-7970-overclock-guide/1

     AMD 7970 bir hızaşırtma delisi.. (1200mhz cok yakın)


     AMD 7970 bir hızaşırtma delisi.. (1200mhz cok yakın)


    BF 3'ün fps değerlerinin Crysis 2'den daha yüksek olması gerekmiyor mu?Bf 3'de su gibi akan kartım Crysis 2'ye gelince özellikle bol tesellation kullanılan yerlerde fps azalıyor.Sorun benim kartımda mı yoksa oyunlarda mı?




  • @KingofEvil

    Guru3d'nin süreli test olarak kullandığı sahnelere bakarsanız fikir verebilir. Crysis 2 için çatışma olmayan hatta çoğu zaman kapalı ve sade ortamlarda gezerken, BF3 için çatışması bol, geniş bir görüş alanının olduğunu görebilirsiniz. O nedenle farklı kare/sn sonuçlarının alınmış olması normal.

    Bunun haricinde oyunun akıcılığı konusunda da söylememiz gereken bir durum var. Oyun motorunun ihtiyaç duyduğu kare/sn oranı bu. Eğer bir oyun PC odaklı geliştiriliyorsa genel olarak 30 ve üzeri fps'de değerlerinde oldukça akıcı olduğu hissedilir. Ancak konsol odaklı ise 60fps ne kadar yakalanırsa o kadar akıcı hissedilir. Hatta bazı oyunlar 30-40 fps'de kasılma hissi verirler. Misal ilk Crysis, 30fps ve üzerinde oldukça akıcıdır. Ancak Crysis 2 konsol odaklı olduğu için yüksek fps değerlerine ihtiyaç duyuyor. BF3 de PC odaklı geliştirildiği için 30-40fps arasında akıcılık hissini sağlıyor. O nedenle 2 oyunu doğrudan karşılaştırmak da yanlış olur.




  • Nvidia kartlar piyasaya çıkar çıkmaz 350-400 dolar olur bu kart.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yerroner

    Nvidia kartlar piyasaya çıkar çıkmaz 350-400 dolar olur bu kart.

    piyasa fiyatının 549 olacağı söyleniyor-400e iner demişsin.Hangi ekran kartında 150$ indirim olmuş söylermisin?
  • AMD Nvidia'nın olmadığı piyasada kullanıcıları öper, rakip kart gelince 200 dolarlık kartlarında bile 30-40 dolar indirim yaptığı görülmüştür. Bkz. 6950 serisi. GTX 680/780 çıkınca AMD hemen pazar satıcısı konumuna geri döner, merak etmeyin.

    Tamam 350-400 diyerek abartmış olabilirim. 400-450 olarak düşünün siz onu en geç 6 ay içerisinde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yerroner -- 25 Aralık 2011; 11:21:33 >
  • Ortada rakip yoksa her firma kullanıcıyı öper,ayrıca piyasada 6 ay içerisinde fiyatı düşmeyecek ne kadar ürün vardır ki?
  • uzmanlar konuşmuş yine...
  • @M@U:

    Ben ne NVIDIA taraftarıyım, ne de AMD. Ancak kullandığım kartların birkaçı istisna hep NVIDIA oldu.
    Birşeyi merak ediyorum ve bunu hiçbir garezim olmadan öğrenmek istiyorum. Ne zaman ekran kartı konusunda bir mesajına denk gelsem, AMD'ye kanlı-bıçaklı düşmanın gibi yorumlar yaptığını görüyorum sürekli. Yazdığın mesajlar içinde AMD lehine tek bir tane bile yorumun yok, en azından ben denk gelmedim. Nedir bu düşmanlık? NVIDIA'nın Türkiye Distribütörü'nde çalışsan, bundan fazlasını yapmazdın sanırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bocekgrafik

    @M@U:

    Ben ne NVIDIA taraftarıyım, ne de AMD. Ancak kullandığım kartların birkaçı istisna hep NVIDIA oldu.
    Birşeyi merak ediyorum ve bunu hiçbir garezim olmadan öğrenmek istiyorum. Ne zaman ekran kartı konusunda bir mesajına denk gelsem, AMD'ye kanlı-bıçaklı düşmanın gibi yorumlar yaptığını görüyorum sürekli. Yazdığın mesajlar içinde AMD lehine tek bir tane bile yorumun yok, en azından ben denk gelmedim. Nedir bu düşmanlık? NVIDIA'nın Türkiye Distribütörü'nde çalışsan, bundan fazlasını yapmazdın sanırım.

    Ben genelde iki firmaya da saydırıyorum. Mesele şu ki HD6800 serisinden sonra AMD, kullanıcılar açısından iyi şeyler yapmıyor. Hatta bazı yönleri itibari ile HD6800 serisi bile eleştirilebilir. Oysa HD5000 serisi ve daha önceki dönemde gayet güzel hamleleri vardı ve o zamanlar AMD'nin başarısına vurgu yapardım. Tabi HD5000 serisinin hakim olduğu dönemde sağlam bir DX11 desteği sunmadığı için AMD'nin DX11'e o zamanlar adam gibi geçiş yapmadığını da söyledim. Hatta bugün HD7970 sayesinde DX11 desteğini sağlamlaştırdığı, daha doğrusu DX11'e göre adam gibi bir mimari sunduğu için DX11'e geçtiğini söylüyor olmam, şaşırtmasın. O zaman ne olmuşsa, onu söylemişimdir. Yani döneme göre firmayı överim-yererim. AMD'nin şuan yaptıklarını eleştiriyor olmam, Nvidia'yı savunuyor olduğum anlamına gelmez. Bilakis şuan Nvidia markalı bir kart kullandığım için Nvidia'nın açıklarını da daha rahat görüp, onları da yazıyorum. Ancak DX11 döneminde Nvidia geç başlayıp da zorda kaldığı için kendisinden DX10 döneminde pek göremediğimiz ve bizim faydamıza olan hareketler gördüğüm için buaralar o tarafa pek eleştiri getiremiyorum. En son eleştirim saçma diye nitelendirdiğim GTX590'a oldu. Ancak sonuçta rekabet vardı ve Nvidia'nın böyle bir kart sunması gerekiyordu. Yani saçma olsa da fazla eleştiremedim. Çünkü karşısındaki HD6990 da saçma bir karttı. Tabi bir de GTX550 TI'ya baya saydım sövdüm. DX11 döneminin en saçma kartı olduğunu belirttim... Gören görmüştür. Bunları şimdi dile getirmek bile istemem.

    Esas mesele şu ki Nvidia taraftarı olan arkadaşlar, Nvidia konularında yazdığım olumsuz şeyleri görüp beni Nvidia düşmanı olarak, AMD taraftarı olan arkadaşlar ise AMD konularında yazdığım olumsuz şeyleri görüp beni AMD düşmanı olarak yaftalıyorlar. Bu duruma alışkınım. Zira bundan çok çok uzun süre önce Ati ekran kartı piyasasında Nvidia'nın tozunu attırırken, Ati'nin mevcut durumunu ve yaptıklarını övüp Ati kartlar önerdiğim için de Ati fanatiği olduğumu iddia ederlerdi. Yani alışkınım. Zamanında FX5200 yerine 8500 önerdiğim(iz) için bazı bilgili arkadaşların eleştirilerine hakaretlerine maruz kalıyorduk. Bugün de durum pek farklı değil.

    Mesela bu konuda HD7970'in oc performansına değinilmiş ve benim görüşlerim eleştirilmiş. Kimler tarafından AMD ekran kartı kullanan arkadaşlar tarafından. Neden? Çünkü bu kartın oc performansının abartılacak bir tarafı olmadığını söylemişim. Benim bunu söylemem normaldir. Aslında o arkadaşların da beni eleştirmeleri normal. Çünkü daha önceki mesajlarımda da belirttiğim üzere ben Fermi mimarili bir kart kullanıyorum ve benim kullandığım kart ile aynı mimariye sahip kartları kullanan arkadaşlar için oc konusu çoktan başka boyutlara ulaşmış durumda iken AMD kart kullanan arkadaşlar için büyük gelişme. İşte tek taraflı düşünmemek için diyorum ki ekran kartı dünyası için HD7970'in oc performansı yeni bir şey değil yahut heyecanlandıracak bir tarafı yok. Ancak AMD için yeni bir şey diyebiliriz. Bu şimdi AMD'yi eleştirmekse, eleştirmek deyin. Yahut doğruysa doğru.

    Ben doğru bildiğimi söylemekten çekinmem. Gözümün önündeki gerçekleri görmekten aciz değilim. Bittabi bunları da dile getireceğim.

    Ekleme: Aklıma gelmişken, yalnızca ekran kartı konusunda değil, diğer pek çok konuda AMD, Nvidia ve Intel'i överim yererim. Buna şaşırmayınız. Misal, Fusion'ı da eleştirdiğim mesajlar mevcuttur. Tam tersine modele göre çok başarılı bulduklarım da... Nvidia'yı ekran kartı konusunda birçok yerde eleştirdiğim mesajlarım da mevcuttur, başka konularda övdüğüm mesajlar da... Şuan Nvidia'dan yeni kart duyurusu, bilgisi vs. gelmiyor. Şuanda bunu eleştirmem. Ancak AMD, HD7970'in satışına başladığında Nvidia herhangi bir duyuruda, tanıtımda bulunmamışsa, rekabette geri kalmış demektir ve burada olmasa da başka forumlarda, başka sitelerde G400 döneminde olduğu gibi eleştirmeye başlarım. Süre uzadıkça da yerden yere vurur, AMD'yi överim. Şuan AMD'yi birçok noktada eleştiriyorum. Mesela DX11'e erken girme amacıyla R600 mimarisini sınırlarına kadar kullanarak adam gibi DX11 desteği sunmamış olması sonucunda kazanmıştır. Ancak sonuçta birçok yenilik de getirmiştir. Ayrıca 40nm'de bariz lider olan taraf olmuştur. Ama AMD, Nvidia'nın bize 40nm ile geçen sene ürettiği gpu'ların özelliklerini bugün 28nm ile sunuyor ve bu karta daha önce hiç yapmadığı şekilde yüksek fiyat sunuyorsa ve beklenti oluşturup da piyasaya erken girmek amacıyla bu beklentiyi karşılayamıyorsa, elbette eleştireceğim. Kimi arkadaşlar bunu anlamak istemeseler de.

    Şuan AMD tarafında şunu da görmek durumundayız. AMD, 40nm'de HD5000 serisi ile kazandığı güç tüketimi, sıcaklık ve sessizlik gibi konularda elinde bulundurduğu avantajların büyük bir bölümünü kaybetmiştir. Bunu nerden anlıyoruz; görece küçük bir gpu yapmış olmasına karşın HD6970'ten fazla güç tüketiyor, daha sağlam bir soğutma sistemine sahip olmasına rağmen ve küçük gpu'ya rağmen HD6970 kadar ısınıyor ve genel olarak biraz sesli bir kart olduğu görülüyor. Yani AMD bu yüzden de çok güçlü bir gpu yapmaktan vazgeçmiş olabilir. Eğer gücü biraz daha artırmış olsa, bu sefer şuan göze fazla çarpmayan sıcaklık, ses ve güç tüketimi meseleleri iyice ayyuka çıkabilirdi. İşte o zaman bu kart tam anlamıyla kötü bir ürün olurdu. Daha önceki mesajlarımda HD7970'în fiyatı ve oluşturulan beklentiyi karşılamaması haricinde gayet iyi bir ürün olduğunu söylemişmdir.

    AMD, HD7970 ile Nvidia'nın G400 serisinde yaşadıklarını yaşamamak için gpu'yu küçük tutmuş olabilir. Direk olarak şunu söyleyeyim: Tahiti gpu'su, Cayman'dan daha küçük olmasına rağmen daha çok güç tüketiyor ve daha çok ısı üretiyor. Cayman gpu'su zaten Cypress'a göre başarısız kalmıştı. Güç tüketimi, sıcaklık gibi konularda Cypress'ın oldukça gerisindeydi ve ciddi bir getirisi olmamıştı. Bu nedenle Tahiti mevcut durumda pek başarılı bir gpu değil. Ama Nvidia daha başarısız bir gpu yapar, o zaman direk olarak Tahiti'yi başarılı bir gpu olarak görürüz. Şuan selefi ile karşılaştırıldığında başarısız görünüyor, o kadar. Zaten benim de eleştirilerimin odak noktasında bu durum gizli. Tabi anlayana.

    Nvidia tarafında GTX460'tan beri fazla eleştiri de bulunmuyor olmam elbette dikkat çekmiş olabilir. Ancak eleştirdiğim noktalar da var elbette. Özellikle sürücü konusunda Nvidia'yı yerden yere vurdum geçen sene bu zamanlar ve GTX460 kullanan biri olarak bu benim en doğal hakkım. Zira Nvidia bu kartın performansına etki edecek bir sürücü yapmayı çok gördü. Çünkü en başından beri GTX460, tam olarak Nvidia'nın istediği noktadaydı ve ne aşağı inmesi ne de yukarı çıkması gerekiyordu. O nedenle tek yaptığı şey, bu kartın sorun yaşadığı oyunlardaki sorunları çözmek oldu. Ancak performans artışı neredeyse hiç olmadı. Fermi mimarisinin genel olarak performansını yükselten sürücüler, bu kartta muaf tutuldu. Kart bazlı eleştirilerimde ise GTX590 ve GTX550 TI'ı zaten belirttim. GTX460'tan sonra çıkan GTS450'yi de döneminde eleştirmiştim. Tabi o dönemde dikkat edenler bilir. Bunun haricinde ise Nvidia'yı şuan başarılı buluyorum. Neden? Öncelikle şunu bilmemiz gerekir; Nvidia kurumsal anlamda AMD'den daha küçük bir firmadır ve kökeni çok eskiye uzanmaz. Oysa bu duruma karşın, Ati'yi ezmiş, kendine farklı alanlar yaratabilmiş ve piyasanın hangi yönde şekilleneceğini çok iyi analiz edebilecek bir vizyon geliştirebilmiştir. Nvidia'nın bugünkü başarısı tartışılamaz bile. Bugün Intel'in, AMD'nin olmadığı yongada sistem platformunda Nvidia rekorlar kırıyorsa ve bunu yaparken hem masaüstü, hem notebook, hem bilgi-işlem hem de profesyonel gpu alanlarında çok iyi satışlar yapabiliyorsa ve tüm bu ürünlerin yenisinden eskisine çok iyi yazılımlar sunabiliyorsa ve de farklı alanlar için de Ar-Ge'ler kurmuşsa, tüm bunları yaparken rakibi olan firmalar için de en küçük yapıda olanlardan biri ise bu mutlak bir başarıdır. İşte bunu anlatmak mesele. AMD, HD5000 serisini piyasaya yayarken, Nvidia'ya bizler sövüyorduk. Ancak bu Nvidia'nın başarısızlığını değil, bizlerin ne kadar küçük düşündüğünü gösteriyormuş. Zaman içerisinde bunu anladığımı söyleyebilirim. Adamların derdi, ürettikleri gpu'dan en fazla parayı kazanmak. Fermi mimarili gpu'yu adamlar hem masaüstünde, hem bilgi-işlemde, hem de profesyonel alanda kullanmak istiyorlar. Kaldı ki o dönemde bu adamalar Tegra'yı geliştirmekle meşgullermiş. Tabi Intel gibi IBM gibi dev bir Ar-Ge bölümünüz yoksa, bir tarafa yönelince diğer taraf açıkta kalıyor. Nvidia'nın yaşadığı durum da budur. Fermi'nin geç çıkması ve başarısız olmasındaki durum da budur. Daha sonra sürücülerin geç çıkması ise yine Tegra'nın yazılım tarafında geliştirilmek istenmesi idi. Bugün bakın, Nvidia Tegra'ya özel yazılımlar geliştirmekte, oyunlar sunmaktadır. GeForce için ise farklı bir yazılım departmanı oluşturmuş ve GeForce.uk şeklinde bir site ile tüm masaüstü ekran kartlarına yönelik bir yazılım kanadını devreye sokmuştur. İşte firma yapılanması budur. Zaten Tegra tarafını oturttuktan sonra Nvidia G500 serisi ile adam gibi kartlar sunmaya başlamış, sürücülerini geliştirmiş ve oturtmuştur. Bugün Nvidia, 1-2 yıl öncesine kadar yaşadığı tüm sıkıntıları hemen hemen atlatmıştır. O nedenle de başarılıdır.

    Şimdi yeni kart mevzusunu yukarda dile getirmiştim ancak tekrar edeyim, Nvidia şuan başarılıdır, ancak AMD, HD7970'i piyasaya sunduğu an, Nvidia masaüstü platformda geç kalan yani başarısız olan taraf olacaktır. Bu açık. Daha önce bu durumu defalarca yaşadık. En son olarak da G500-HD6900 serilerinde gördük. Ancak Nvidia geç çıkardığı ürünleri daha iyi şekilde sunarsa bu sefer de başarılı olan taraf olur. Yani anlık olarak değerlendirebiliriz. O nedenle AMD'nin şuan gördüğüm durumunu başarılı bulmuyorum. Nvidia'nın ise şuan gördüğüm durumunu başarılı buluyorum. AMD kartı, sunduğunda masaüstü gpu konusunda AMD'yi başarılı bulacağım, tabi Nvidia'dan net bir bilgi gelmez ise.

    Daha önceki konularda yaptığım tahminlerden de AMD'yi eleştirdiğim hususunda çıkarımlar da bulunulabilir. Zira AMD'nin HD5000 serisinden sonra HD6000 serisinde -özellikle de HD6900'lerde- pek başarılı olmayışı, bana bir sonraki seri konusunda da fikir verdi. Bugün çok haksız olduğumu da söyleyemem. Zira yukarda da söylediğim üzere HD7970 ile birçok konuda elindeki avantajı yitirmiştir AMD. Ancak yeni mimarinin dezavantajlarını minimal düzeyde tutmak için gpu'yu çok zorlamamış olması iyi bir şey. Bu sayede kart donanım yapısı itibari ile saçma olmaktan çıkmış. Yalnızca fiyatına göre kötü bir kart olmuş (her defasında verdiğim HD5800 - GTX285 örneğini hatırlatıyorum). Eski mesajlarımda Nvidia'ya yönelik tahminlerimi ise olumlu bulabilirsiniz. Zira yukarda da belirttiğim üzere Nvidia birçok sorunu aşmıştır. Fermi mimarisi yenidir. Çok büyük bir potansiyeli vardır. Hem birim sayısındaki artışa hem de saat hızı artışına tepkisi mükemmeldir. GTX480-GTX580, GTX460-GTX560 TI gibi kartlarda bu durumu görebilirsiniz. Şimdi Nvidia 28nm ile gpu'nun boyutunu neredeyse yarısına indirebilir. Bu alanı birim sayısını yükselterek kullanırsa %70-80 kadar performans artışı sağlayabilir. Ancak elbette bunu yapmayacaktır. Çünkü geriye bir şey kalmaz. Daha öncede birçok konuda yazdığım üzere 28nm'de iki firma da bir sonraki seriyi görmek zorunda kalacaklar büyük ihtimalle. O nedenle şimdi %50 kadar bir performans artışını yeterli görecekler. Daha sonra da %30-40 kadar bir performans artışı ile 28nm'yi zorlayarak yeni serilerini sunacaklar. Böylelikle 20-22'ye sağlam geçiş yapabilmek için yeterli vakit bulabilecekler. Yani Nvidia bu yeni seride Fermi'nin revizyonunu kullansa -ki Kepler, Fermi'nin yeni bir revizyonu olmaktan öteye geçemeyecek gibi- yeterli olacaktır. Esas mesele ise 28nm kullanımdayken diğer seride yapacakları. Onu da zaman gösterecek. Nvidia şuan sürücü sorununu çözmüş durumda. Mimari revize olmuş, G400 serisindeki sıkıntılar aşılmış durumda. Yani AMD'nin şuan yaşadığı sıkıntıları Nvidia G400 serisi ile çözmüş durumda. Bu sorunların başında sürücü gelir ki, bu konuda AMD ne yapacak cidden merak ediyorum. AMD'nin sürücülerini kesinlikle başarısız bulmam. Hatta AMD ile sürücü konusunda yaşadığım sorun yok denecek kadar azdır. Ancak mevzu şu ki AMD, eski nesil kartlarını bir kenara bırakıp yalnızca R600 mimarili kartlar üzerinde sürücü geliştirmekteydi. Şimdi yeni mimari de devreye girdi. Bakalım yeni mimari için durum ne olacak? Bir yandan yeni mimari ve Win8 için sürücü hazırlarken, eski nesil kartlar için durum ne olacak? Bunu sorguluyorum, çünkü Nvidia'yı her ne kadar eleştirsek de Nvidia'nın tek sürücü paketinde GeForce 6'dan G500'e kadar tüm kartlar için destek mevcuttu ve genel bir sorun yoktu. Kaldı ki burada biz 3 farklı mimariden ve bu mimari yapılar içerisinde 4 farklı mimari güncellemeden (GF6-GF7 farkları güncellemeleri, GF8-G200 güncellemeleri, GF100-GF104-GF110 güncellemeleri) bahsediyoruz. Yani sorun çıkarabilecek çok daha fazla etken mevcut. İşte AMD şimdiye kadar aynı mimari üzerinde 3 farklı mimari güncelleme için sürücü geliştiriyordu. Bunların yanına yeni bir mimari geldi, elbette yani mimarini de güncellemeleri olacaktır. İşte bu noktada nasıl bir süreç izleyeceğimiz merak konusu. Bir diğer taraftan AMD'nin küçük gpu - düşük maliyet fikri, bu mimaride büyük sorunlarla karşılaşmıştır, bu açıktır. Yani Nvidia'nın G400 ile yaşadığı sorunları AMD'nin şuan benzer şekilde yaşadığı ortadadır, ancak kartı erken sunabilmiş olması eline büyük bir koz vermiştir ki zaten bu açıdan başarılıdır. AMD'nin yaşadığı/yaşayacağı sorunları dile getirmek ise AMD karşıtı bir tutum değildir. Yalnızca ortada olanı söylemektir. Tıpkı G400 serisinde Nvidia'nın yaşadığı sorunları dile getirmek gibi. Ama bunu siz AMD karşıtı bir tutum gibi görüyorsanız bir şey diyemem. Kişisel, yorumdur.

    Birçok konuya değinmek istedim, yine çok uzun olmuş. İdare edin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 25 Aralık 2011; 13:56:11 >




  • Eleştiri pek tabii ki olmalı ancak, eleştirilen şeyin (her ne ise) artı yönlerini de görmezden gelmemek gerek bence. Günümüz şartlarında referans model bir ekran kartının 1100 MHz civarına hız aşırtıldığını görmek bence büyük gelişmedir. 1100 diyorum, kimileri abartılı bulabilir diye 1200 bile demiyorum.

    Bu kartın bir de özel soğutmalı modelleri geldiğindeki fabrika çıkış hızları ve hız aşırtma potansiyeli, bence şu an testi yapılan kartların tahminimce % 7-10 civarı daha fazla olacaktır. Lightning ve SOC gibi herbir şeyiyle özel ekran kartlarının içinde bile stabil olarak 1000 MHz'de kalmayı başarabilenlerin sayısı çok azken, bence bu büyük başarıdır. Daha objektif yorum yapabilmek için NVIDIA'nın da yeni kartlarını görmek gerekecek tabi.




  • Sakın ama sakın iki firmadan birini diğerine tercih eden, ne kadar da bilimsel görünürse görünsün - objektif olmaya çalışsın masum kıyaslamalar yapıp birisi ipi burun farkıyla önde göğüslemiştr türünden sözler etmeyin. Bu yoklukta - insanın insana kulluk ettiği bu karanlık çağlarda AMD herşeye rağmen bir umut verdi, Nvidia bir nebze olsun acımızı hafifletti gibi ezberlerden de nefret ediyorum.

    Çünkü: Bundan yaklaşık 2 ay önce henüz 7000 serisi fısıltıları çıkmaya başlamışken, bir kıyaslama tablosu yayınlanmıştı sitede... Tabloya bakıp kendimce aradaki tek önemli farkın ısı üretimi ve güç tüketimi olacağını - %10'un üzerinde performans farkı beklemediğimi %10'dan fazla performans farkı oluşursa hesabımı sileceğimi söylemiştim. Şimdi bakıyorum aradaki potansiyel performans farkı %20 - %25 olacak deniyor fakat 6970 çıkış fiyatı 370$ iken 7970 çıkış fiyatı 500$ görünüyor. Performans farkı %10'un üstünde olmuş ama farkın her nanogramı çatır çatır fiyata yansıltılmış. haklı çıktım hesabı kurtardık. Sakın OC ile şu olur bu olur - 6970 de OC çok performanslı değildi, bu farklar tek sebepli değerlendirilmez ço fazla unsuru birlikte hesap etmek lazım demeyin ben bu kadar detaya inenemem ve %10'u geçsin hesabımı sileyim derken de iddia ettiğim şey bir devrimin olmayacağı - çooook ama çoook mecbur sebeplere muhtaç kalınmadıkça devrimlerin yaşanmayacağıydı.

    Donanım arsızları ne olursa olsun bu kartı veya benzerini veya diğer firmanın zamanı gelince çıkaracağı diğer benzer kartları alıp testler yapıp burada konu açarak mayın tarlasındaki pürüzlere dikkat çekecektir. Kendilerine açtıkları - açacakları yol ve sundukları - sunacakları bilgiler için şimdiden teşekkür ediyorum ama şunu unutmamak gerek ki AMD - INTEL - NVIDIA sadece kar amacı güden firmalardır ve kullanıcı dostu falan da değildir. Intel değil miydi Celeron 300A ile ne halt yediğini farkedince bir daha kullanıcıya böyle dost bir işlemci çıkarmamak üzere yemin eden. AMD değil midir Nvidia'yı veya Intel'i yakaladığını veya geçtiğini hissettiği anda etiket fiyatını en üst rakamdan belirleyen. 7970 de Nvidia ortada yokken sabırsız donanım arsızlarını tek mermi ile yere indirecek klasik bir taktiktir, burada daha önce bunu belirtmiş arkadaşlarımızın dediği gibi...




  • @ M@U

    Ben genelde iki firmaya da saydırıyorum. Mesele şu ki HD6800 serisinden sonra AMD, kullanıcılar açısından iyi şeyler yapmıyor. Hatta bazı yönleri itibari ile HD6800 serisi bile eleştirilebilir. Oysa HD5000 serisi ve daha önceki dönemde gayet güzel hamleleri vardı ve o zamanlar AMD'nin başarısına vurgu yapardım...

    Diye başlayan sözlerinize katılıyorum ve kendi adıma "gemi azıya" alıyorum

    Nvidia veya ADM diyelim ki bize: hiç olmadığı kadar - hatta oyun üreticilerinin bile grafik motorlarını - tüm yazılımlarını yeniden tasarlamaya zorlayacak, rafta bekleyen yepyeni teknolojisini radikal bir kadar alıp erkenden sundu, hem de hemen herkesin ulaşacabileceği ve şu andaki yerinde sayan teknolojisinden elde ettiği karının yarısını sağlayacak biçimde. Özetleyeyim:

    SORU 1:
    Nvidia veya AMD şu an için veya geçmişte, müşterisini daha az bedelle çok daha yüksek teknolojiyle buluşturmuş mudur?

    CEVAP 1:
    Sanmıyorum - biliyorsanız siz söyleyin. Varsa da hangi sebeple bu devrimi yaptıklarını da belirtin ki mesele açık seçik ortaya konabilsin.



    SORU 2:
    Böyle birşey yaparsa ne olur?

    CEVAP 2:
    Raftaki son kullanma süresi henüz belirlenmemiş pratik - belki doğa dostu ve performanslı teknolojiyi ticari bir eşeklik yaparak olağan getirisinin çok altında piyasaya sürerek kendi ipini çekmiş olur.



    SORU 3:
    Bu firmalar kullanıcıyı sever mi?

    CEVAP 3:
    Teknolojiye ödeyebilecekleri en üst rakamları ödedikleri müddetçe evet.

    Sanıyorum anlatabildim. Belki daha önce de konuşulmuş: Firmalar kalleş kullanıcılar kardeş konusuna rutin bir tekrar getirdim fakat söylemek istediğim, bu donanım işine ayrıntılı kafa yorarken firmacılık yapmaya başlayabildiğimiz ve özden uzaklaşabildiğimiz.




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.