Şimdi Ara

Ambulansların Aşırı Hız Yapmamaları İçin 10 Neden

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
8.538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1.Karayolları Trafik Kanunu'nda diğer araçlardan farklı olarak ambulanslara hatalı sollama, kontrolsüz kavşaklara girme ve kırmızı ışıkta geçme özgürlükleri verilmediği gibi aşırı hız yapma hakkı da tanınmamıştır. Türkiye'de ambulansların trafik kurallarına uyma konusunda gayrı resmi serbestliği vardır. Ancak bu serbestlik, ambulans kaza yapana kadar geçerlidir. Kaza yapan araç, ambulans dahi olsa karayollarında seyreden tüm araçlar için belirlenmiş olan hız kurallarını aştığı takdirde suçlu kabul edilir.
    2.Türkiye'de kullanılan ambulanslar, trafikte bulunan diğer araçlardan daha üstün ve daha gelişmiş araç güvenlik özelliklerine sahip değildirler. Herhangi bir kaza durumunda diğer araçlar gibi içinde bulunan insanların zarar görme ihtimali mevcuttur. Hatta aracın teknik özellikleri ile hasta kabininin dizaynı ve içinde bulunan tıbbi donanım gibi nedenlerden dolayı diğer araçlara göre daha fazla yaralanma riski oluşturur.
    3.Türkiye'de karayolları yeterince güvenli değildir. Yollarda bulunan tümsekler, çukurlar ve her türlü yol kusuru, araç hızı arttıkça kazalara daha fazla sebebiyet verebilir. Ayrıca trafikte seyir halindeyken herhangi bir aracın karşısına çıkabilecek hayvan, tedbirsiz bir araç veya yaya, ambulanslar için de tehlike oluşturabilir. Bu tehlikeler için de her an durma mesafesini gözeterek tetikte olmak gerekir.
    4.Türkiye'de ambulansların trafikte seyrini kolaylaştıracak sistemli bir toplumsal bilinç oluşmuş değildir. Fırsatçı bazı sürücüler ambulansın geçişini trafik kurallarını ihlal etmenin bir gerekçesi olarak görürken, iyi niyetli sürücüler de ambulansa yol vermek için sağa sola kaçışarak trafik düzenini bozabilmektedir. Özellikle şehir içinde hızlı ve ani hareket eden bir ambulans, diğer kazalara davetiye çıkarabilir.
    5.Acil Sağlık Hizmetleri, son 10 yıl içinde Türkiye'de çok büyük ilerlemeler göstermiş, bu doğrultuda ambulanslar da teknik ve tıbbi açıdan daha yeterli hale gelmiştir. Her türlü acil müdahalenin yapılabileceği donanıma sahip ambulanslar, Sağlık Bakanlığı'nca temin edilip Türkiye'nin her bir köşesine dağıtılmıştır. Ambulansları artık sadece bir nakil aracı değil aynı zamanda yaşam kurtaran ve yaşamı destekleyen araçlar olarak görmek gerekir.
    6.Ambulanslarda hizmet sunan personelin de her geçen gün niteliği artmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nca ambulanslarda görev yapan personele yönelik sertifikasyon eğitimleri başlatılmış ve sürdürülmektedir. Ambulanslarda yapılması gereken tıbbi bakım ve müdahale konusunda eğitim almış profesyonel sağlık personeli sayesinde artık olay yerinden hastaneye kadar kontrollü bir şekilde ve zarar görmeden hastalar nakledilebilmektedir.
    7.Ambulansla nakledilen hastalar, çoğunlukla her türlü riski göze alacak kadar hızlı davranmayı gerektirecek durumda değildirler. Vücut boşluklarına isabet eden kurşunla yaralanma veya durdurulamayan aşırı kanama gibi istisnai durumlar dışında pek çok hastalık ve yaralanma, çok hızlı nakilden ziyade kontrollü nakli gerektirir.
    8.Aşırı hızda hareket eden ambulansla nakil, hastaya faydadan çok zarar getirebilir. Örneğin; herhangi bir travma neticesi çok sayıda parçalı kırığı olan bir yaralıda hız arttıkça kırık kemik parçalarının çevre dokulara verdiği zarar da artacaktır. Aynı şekilde aşırı hız, hasta güvenliğini tehdit edici şekilde hastanın ambulansta düşme ve yaralanma riskinin artmasına da yol açabilecektir.
    9.Ambulansın aşırı hızlı olması, hasta kabininde sağlık personelinin hastaya yaptığı müdahaleleri de zorlaştırır. Böyle bir durumda sağlık personeli, bir yandan hastaya bazı işlemleri uygulamaya çalışırken bir yandan da kendi emniyetini almaya gayret edecektir. Ayrıca aşırı hız, ambulansta yapılması gereken tıbbi işlemlerin etkin ve zamanında yapılmasını da engelleyecektir.
    10.Ambulans çalışanlarının en fazla maruz kaldıkları iş kazası, hasta kabininde düşme ve çarpmalardır. Hastaya müdahale ederken ani araç hareketleri, bu kazalara yol açabilmektedir. Bunun dışında enjektör batması ve vücut sıvıları ile temas etme riski de hızla birlikte artar. Ambulansta hasta güvenliğinin sağlanabilmesi, öncelikle ambulans personelinin güvenliğinin sağlanması ile mümkündür.

alıntıdır
    bilgi amaçlı koydum

• Ambulans gordummu saga yada sola gecerım dururum, gecer gecmezde arabamı arkasına atar

Ambulansın arkasına takılanları durdururum, sonra epey ahaste aheste kalkıs yaparım 5km hızla gıbı yaklaşık 15 20sn o hızla gıderım

Elımdeyse 2 serıdıde mesgul ederım, kı arkadakı araclar hızlıca gıdıp on tarafta trafıgı yanı ambulansı sıkıstırmasınlar

Aslında adam olsak ambulansı gorunce durmamız lazım ABD de boyle ambulans gordunmu saga ceker durursun gozden kaybolunca yola devam edersın

Bızde ambulans bulan pesıne gırıyor gecen ustume cıkıyordu, koyden tarlasını satıp mercedes almıs bır davar

Solda gıdıyordum ambulansın sesını duyar duymaz saga gectım caprazlama 2 serıtte durdu ambulans gecer gecmez arkasına gırdım

Ayı sol samurlugumu goturuyordu az kalsın nasıl gıdıyorsa, yakını fln olsam anlıyacagım, kı adam bıldıgın ayı

Boyle durumlarda bunlar boyle tıp tıp bakar, sızın yapıcagınız kıpırdamamak en etkılısı

Arabayı ıstop dahı ettırebılırsınız, E-5 dıye okadar urasmadım sadece hafıf kalktım delı oldu, sonra onumdekı 10mt lık mesafeye goz dıktı sagdan hızlandı onume gırdı fln

Yazık, bizim ulkede mercedese bunlar bınıyor işte

• ambulansın hızlı gitmesine gerek yok
    yolu açık olsun yeter. gideceği mesafe en fazla birkaç dk fark eder.
  • quote:

Orjinalden alıntı: lokosit

1.Karayolları Trafik Kanunu'nda diğer araçlardan farklı olarak ambulanslara hatalı sollama, kontrolsüz kavşaklara girme ve kırmızı ışıkta geçme özgürlükleri verilmediği gibi aşırı hız yapma hakkı da tanınmamıştır. Türkiye'de ambulansların trafik kurallarına uyma konusunda gayrı resmi serbestliği vardır. Ancak bu serbestlik, ambulans kaza yapana kadar geçerlidir. Kaza yapan araç, ambulans dahi olsa karayollarında seyreden tüm araçlar için belirlenmiş olan hız kurallarını aştığı takdirde suçlu kabul edilir.

Ben bu maddeyi anlamadım.

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİK i derki ;

Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar
    Madde 141-

...
    1) Bu araçlar, görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir.
    2) Bu araçlar, hizmetin yerine getirilmesini sağlamak amacına uygun olması şartıyla, Karayolları Trafik Kanunu ve bu Yönetmelikte gösterilen trafik kısıtlamalarına ve yasaklarına bağlı değildir.
    ...

Geçiş Üstünlüğü Bulunan Araçların İşaretini Alan Araç Sürücülerinin Uyacağı Kurallar
    Madde 142- Geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyulur veya görülür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.
    Bir kavşakta iken böyle bir işaret alan araç sürücüleri derhal kavşağı boşaltmak ve gerekiyorsa emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra geçişi engellemeyecek şekilde durmak ve geçiş üstünlüğüne haiz araçlar tamamen geçinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.

• Evet TR'de yanlış bilinen bi kural var. Ambulansın hız limitini aşma yetkisi yoktur sadece geçiş üstünlüğü vardır.
  • @tenekekutu
    ambulans kırmızı ışıkta geçer, ters yola girer serbesttir ama o esnada kaza yaparsa suç ambulanstadır. güvenliğini alıp girebilir. kırmızıda güvenliğini alıp geçebilir.
    hız limitlerini aştığı zaman güvenliği sağlayamaz. bu hem içindeki hasta, hasta yakını, şoför, att ve doktor için ve trafikteki diğer araçların güvenliği için geçerlidir.
    lütfen ambulans hatalı davranıyorsa derhal ihbar edin.
  • quote:

@tenekekutu
    ambulans kırmızı ışıkta geçer, ters yola girer serbesttir ama o esnada kaza yaparsa suç ambulanstadır. güvenliğini alıp girebilir. kırmızıda güvenliğini alıp geçebilir.
    hız limitlerini aştığı zaman güvenliği sağlayamaz. bu hem içindeki hasta, hasta yakını, şoför, att ve doktor için ve trafikteki diğer araçların güvenliği için geçerlidir.
    lütfen ambulans hatalı davranıyorsa derhal ihbar edin.

Niye ki, birkez Madde 141 açıkça söylüyor, bu araçlar Karayolları Trafik Kanunu ve bu Yönetmelikte gösterilen trafik kısıtlamalarına ve yasaklarına bağlı değildir diye ki yukarıda yazdım.
    Yönetmelik bunu nasıl kullanacağını da söylüyor ;

c) Geçiş üstünlüğü hakkının kullanılması esasları;

Cankurtaran dışında, yaralı ve acil hasta taşıyan ve geçiş üstünlüğüne sahip oldukları ayırım işaretiyle belirlenmemiş olan araçlar geçiş üstünlüğü hakkını, gereksiz olmamak şartı ile kendilerine taşıt yolu üzerinde yer açılmasını sağlamak üzere yeterli şekilde ses cihazlarını ve ışıklı işaretlerini kullanarak, gerektiğinde el ve kol işareti yaparak, karayolunu kullananları uyarmak suretiyle kullanılır.

Zaten piyasadaki ambulanslar ayrım işaretlerine de sahipler.Ambulans bağıra bağıra kırmızı ışığa geliyor.Sen çekilmedin vurdu sana yukarıda yazana göre ambulans suçlu değil.Çünkü tüm gerekli kurallara uymuş geliyor. Sen Madde 142 ye göre bunu görüp yol vermek zorundasın.

Ayrıca Trafik Kanununda hız limitlerini aşmayacak diye ek madde de göremedim. Madde 141. tüm kısıtlamalardan muaf diyor.Eğer ek madde varsa kanunun tam madde numarasını verebilir misiniz ?
    Tamam şikayet edelimde şikayet ederken rezil de olmayalım

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 10 yıldır ambulanslarla içli dışlıyım. ambulans hekimliği, komuta kontrol merk, başhekimlik, şb müd. dahil 112 nin her biriminde çalıştım
    bu süre içinde allaha şükür bulunduğum ambulans kaza yapmadı. buda şoförü sıklıkla uyardığım içindir. neyse
    dediğin maddelere göre konuşursan haklısın ancak pratikte böyle değildir.
    o dediğin maddeleri sınırlayan maddelerde var. zaten olmalıda (benden bunları isteme şimdi bulamam, bulursamda sizi bilgilendiririm.)
    7-8 yıl önce emniyetten hız sınırları konusunda görüş istemiştim. hatırladığım kadarıyla ambulansta hasta varken binek otomobille, boşkende kamyonetle aynı idi.
    bizim ambulanslardan defalarca kaza yapanlar oldu bunların çoğunda da suç ambulans şoförüne verildi. yıllardır maaşı kesilen şoför var bizde.
    şoför içinde bir trafik kazasından aldığı yaralıyı hastaneye yetiştirirken karşıdan gelen askeri araca yandan girdi. ambulansın önündeki araç kenara çekiliyor, karşıdan gelenlerde sağa çekiliyorlar ama askeri araç çekilmiyor. şoför frene basıyor ve araç kaymaya başlıyor ve yandan çarpıyor.
    şimdi karşıdan gelenin ne suçu var? araç güzergahında geliyor. daha hızlı gidecem diye yol benim diyemezsinki. ambulans diye herşey serbest değil maalesef.
    kavşaktan geçerken yandan gelen araç sizi farketmeyebilir ona yeşil yanıyordur ve geçer. ambulansı görürse durur zaten ama göremezse?? çünkü olaylar çok hızlı gelişiyor. bu durumda ambulans yandan gelen aracıda görerek geçmek zorunda. bizde de kavşaklarda kırmızıda geçerken meydana gelen kazalarda şoförler hem ambulans masrafını, hemde öbür aracı ödediler. mahkemeyede verdiler ama mahkemede ambulans şoförlerini hatalı buldu.
    hatalı davranırsa şikayet ediniz dedim:) ortada bir hata varsa neden rezil olasınızki? davacı bile olabilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lokosit -- 21 Aralık 2008; 19:28:22 >

• quote:

10 yıldır ambulanslarla içli dışlıyım. ambulans hekimliği, komuta kontrol merk, başhekimlik, şb müd. dahil 112 nin her biriminde çalıştım
    bu süre içinde allaha şükür bulunduğum ambulans kaza yapmadı. buda şoförü sıklıkla uyardığım içindir. neyse
    dediğin maddelere göre konuşursan haklısın ancak pratikte böyle değildir.
    o dediğin maddeleri sınırlayan maddelerde var. zaten olmalıda (benden bunları isteme şimdi bulamam, bulursamda sizi bilgilendiririm.)
    7-8 yıl önce emniyetten hız sınırları konusunda görüş istemiştim. hatırladığım kadarıyla ambulansta hasta varken binek otomobille, boşkende kamyonetle aynı idi.
    bizim ambulanslardan defalarca kaza yapanlar oldu bunların çoğunda da suç ambulans şoförüne verildi. yıllardır maaşı kesilen şoför var bizde.
    şoför içinde bir trafik kazasından aldığı yaralıyı hastaneye yetiştirirken karşıdan gelen askeri araca yandan girdi. ambulansın önündeki araç kenara çekiliyor, karşıdan gelenlerde sağa çekiliyorlar ama askeri araç çekilmiyor. şoför frene basıyor ve araç kaymaya başlıyor ve yandan çarpıyor.
    şimdi karşıdan gelenin ne suçu var? araç güzergahında geliyor. daha hızlı gidecem diye yol benim diyemezsinki. ambulans diye herşey serbest değil maalesef.
    kavşaktan geçerken yandan gelen araç sizi farketmeyebilir ona yeşil yanıyordur ve geçer. ambulansı görürse durur zaten ama göremezse?? çünkü olaylar çok hızlı gelişiyor. bu durumda ambulans yandan gelen aracıda görerek geçmek zorunda. bizde de kavşaklarda kırmızıda geçerken meydana gelen kazalarda şoförler hem ambulans masrafını, hemde öbür aracı ödediler. mahkemeyede verdiler ama mahkemede ambulans şoförlerini hatalı buldu.
    hatalı davranırsa şikayet ediniz dedim:) ortada bir hata varsa neden rezil olasınızki? davacı bile olabilirsiniz

Mantığım benimde istedikleri süratle gidemeyeceklerini söylüyor ama işte herşeyde yasa ile oluyor,yapacak birşey yok.Eğer sınırlayan maddeleri bulabilirsen sevinirim,merak ettim açıkçası

• emniyete gidip rica edeceğim onlarda var bu maddeler.
  • nerde o eski mercedes stationwagon ambulans'lar sirenini bile özledim
  • 5 yıl ambulanslarda çalışan bir kişi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki şöförler ve paramedikler çok hızlı araç sürmesinler, dikkatli ve akıllı olsunlar.
  • Adam gibi herkes yol verse, EDS olmayan emniyet şeritleri açık olsa

Ambulans yolu açıyor diye arkasınıda bıraktım önüne geçen denyo münübüsçüler olmasa

Ambulans giderken arkasına yapışan taksiciler olmasa o adamlarda edebiyle giderler bence
  • arkadan ambulans gelince kesinlikle yol veririm gerekirse dururum.
    ancak trafikde çocuklardan sonra en korktuğum şey kırmızı ışıkda ilk araba olmak ve geriden ambulans gelmesi.besmele çekip geçiyorum tabi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: UrbanRacer

Adam gibi herkes yol verse, EDS olmayan emniyet şeritleri açık olsa

Ambulans yolu açıyor diye arkasınıda bıraktım önüne geçen denyo münübüsçüler olmasa

Ambulans giderken arkasına yapışan taksiciler olmasa o adamlarda edebiyle giderler bence

eğer insan eğitimsiz ve edepsizse bu adama ambulansıda teslim edersen araç boş bile olsa sınırları zorlar.
    yani ambulans şoförlerinden edebiyle araç kullanan çok az bence.
  • Ambulanslara tabiki yol vericez vermeyenlere koca bir ama onlarda bazı zamanlarda görevlerini kötü yere kullanıyorlar.

Düşünseninize arkanızdan geşen ambulşansı takip ettiğinizi
    Bir gidiyorsunuz adam bir evin önüne yanaşıyor ve yukarı

Adam eve giderken bile siren öçalsa kimsenin ruhu bile duymaz
  • balıkesir'de gaziosmanpaşa ssk'ya giden ambulansla genellikle ışıklı kavşağa geldiğinde sireni açıp sola sağıyorlar. al sana düzgün kullanmayanı
  • keşke ülkemiz insanları duyarlı vede bilinçli olsada ambulanslar normal hızla gidecekleri yere gitseler ne yazıkki bu mümkün değil
    bende 3 yıldır ambulanslarla içli dışlıyım hızlı gider bir dert hızlı gitmez bir dert ambulans şoförü zevk olsun diye asla hızlı gitmez tabiki içlerinde birkaç kişi çıkabilir bilirki hızlı gitmediği zaman olay yerine zamanında varamaz bu hem toplum gözünde hemde bakanlık gözünde bir suçtur tv lerden izliyoruz özellikle büyük şehirlerde zamanında gelmedi ambulans diye neler olmuyorki ayrıca yaralıyı veya hastayı aldığı zaman bilirki o hasta veya yaralı için bir dakikanın bile hayati önemi var ayrıca bakanlığın istediği vakaya ulaşma vede geri gelma süreleri çok kısa dedimya hızlı gitse bir dert gitmese ayrı bir dert
    sorun bizlerde trafik kurallarına uymamayı sanki bir maharet görüyoruz halbuki medeni insanlar gibi trafik kurallarına uysak ne bir kaza olur nede ambulanslar hızlı gitmak zorunda kalır
    lütfen geçiş üstünlüğü olan araçlara öncelik verelim içerisindeki hastanın bir yakınımız olabileceğini asla unutmayalım

• quote:

Orjinalden alıntı: sahin2030

keşke ülkemiz insanları duyarlı vede bilinçli olsada ambulanslar normal hızla gidecekleri yere gitseler ne yazıkki bu mümkün değil
    bende 3 yıldır ambulanslarla içli dışlıyım hızlı gider bir dert hızlı gitmez bir dert ambulans şoförü zevk olsun diye asla hızlı gitmez tabiki içlerinde birkaç kişi çıkabilir bilirki hızlı gitmediği zaman olay yerine zamanında varamaz bu hem toplum gözünde hemde bakanlık gözünde bir suçtur tv lerden izliyoruz özellikle büyük şehirlerde zamanında gelmedi ambulans diye neler olmuyorki ayrıca yaralıyı veya hastayı aldığı zaman bilirki o hasta veya yaralı için bir dakikanın bile hayati önemi var ayrıca bakanlığın istediği vakaya ulaşma vede geri gelma süreleri çok kısa dedimya hızlı gitse bir dert gitmese ayrı bir dert
    sorun bizlerde trafik kurallarına uymamayı sanki bir maharet görüyoruz halbuki medeni insanlar gibi trafik kurallarına uysak ne bir kaza olur nede ambulanslar hızlı gitmak zorunda kalır
    lütfen geçiş üstünlüğü olan araçlara öncelik verelim içerisindeki hastanın bir yakınımız olabileceğini asla unutmayalım

toplum gözünde suçtur ama bakanlık gözünde suç değil. geç kaldığında sebebini belirtirsen neden suç olsun?
    neden gecikilirse suç? anonsu alıpta 2 dk içinde hareket etmezsen suç, onun dışında trafiğin durumuna göre gidildiğinden ve adreste hata varsa gecikme olabilir. hiç bir ekibin vaka çıkışı aldıktan sonra fatura yatırmaya gideceğini sanmıyorum:))
    ama gecikme toplumun gözünde sebebi ne olursa olsun suç maalesef ve erken geldi denen ambulans daha duymadım.
    olay yerine 3-4dk da bile ulaşsanız o ambulansı bekleyenlere 30dk gibi geliyor.
    bir seferinde istasyonumuza yürüyerek 2 dk da gidilebilen bir yere vakaya ononsu alır almaz gittik (2dk)ve ertesi gün yerel gazetede 20dkda ulaştığımızı yazdılar ve saavunma vermiştik:))

• 10 gün içinde 2 tane daha görev şehidi verildi
    SİVAS YILDIZELİ (19 ARALIK 2008)
    UFUKGÜL EKİZOĞLU(21)

KIRIKKALE KARAKEÇİLİ (28.12.2008)
    MUZEYYEN DURSUN
    allah ikisinede rahmet eylesin ailelerinin başı sağolsun.

şimdi sorarım sizlere bunun sorumlusu kimler? yoldaki buzlanma mı? yoksa yola uygun davranmayan şoförmü?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.