Şimdi Ara

Amatör Laptop Soğutucu ve Performans

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Masaüstü bilgisayarımın anakartı arızada olduğu için 1 aydır laptop kullıyorum. Bilgisayar masamın üzerinde laptop o kadar çok ısınıyorki birkaç adet Explorer sekmesi açılınca yada biraz yük altına girince laptop kendini kapatıyor. Laptopu açtıktan 30-40 dk sonra sıcaklık 71 derece. Biraz işlem yapmaya başlayınca laptop kendini kapatıyor. Arkadaki fanda vs. tozlanma yok. Sistem ısınınca devri yükseliyor ve sesini çok rahat duyabiliyorsunuz.

Isınma sorununa çözüm bulmak için kaliteli laptop soğutuculara yöneldim ve linkteki ürünü aldım.

http://www.vatanbilgisayar.com/cradia-crc-101s-cradia-flex-aluminyum-notebook-sogutucu---gumus/productdetails.aspx?I_ID=39664

Sistem boştayken sıcaklık 69-71 derece sıcaklığında kaldı ancak laptopun kendini kapatma durumu düzeldi. 2 derece sıcaklık düşüşünü daha ucuz bir soğutucu ile halledebileceğimi düşünerek daha ucuz bir laptop soğutucu aldım.

http://www.hepsiburada.com/rexpo-fd-709-plastik-3-renkli-fanli-notebook-sogutucu/productDetails.aspx?categoryid=106859&productid=bd98818

Ucuz soğutucuda da sistem boşta 71 derece sabit kaldı. Sistemi kasmadan 1 saat kadar bu soğutucuyla kullandım. Ve daha sonra kendi laptop soğutucumu yapmaya karar verdim.

Önce anakart kutusunu keserek bir prototip ile iyi sonuçlar alınca işi biraz daha geliştirerek metal bir soğutucu hazırladım.

Kullanılan malzemeler:

Soğutucu metali 0.6 mm galvaniz sac
    12 mm Fan
    12 V Adsl modem adaptörü

Sıcaklık değerleri:

Laptop açıldıktan 20 dk sonra, laptop soğtucu üzerindeyken fan kapalı sıcaklık değeri

Laptop açıldıktan 20 dk sonra laptop soğutucu üzerindeyken fan açık sıcaklık değeri

Laptop açıldıktan 40 dk sonra, 20 dk Call of Duty 2 oynayıp masaüstü yaparak sıcaklık değeri

Bu soğutucunun dezavantajı fanın güç ihtiyacı için bir adaptör olması gerekiyor. 12 V fan olduğu için usb'den güç almak gibi bir şans yok. Ayrıca kullanılan fanın kalitesiz olmasından dolayı aşırı derecede gürültü var. Bunun yanında soğutma performansının başarılı olduğu kanaatindeyim. ( 12 mm Cooler master fan ile daha sessiz çalışıyor. Şuan kullandığım fan deli gibi dönüyor :S ) Fırın boya yada siyah sprey boya ile daha hoş bir görünüme kavuşabilir.

Soğutucuyu Ankara Ulus'da bir atolyede hazırladık.

Not: Laptop Acer 5720G

Düzeltme: İmla hataları.

• Elinize sağlık, tebrik ederim hocam; çok güzel olmuş.

Yüksek paralar verilip alınan soğutuculardan daha iyi sonuç vermeside başarınızı tastiklemiş. Buna belki bir fan daha bağlanarak daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Ama tabiki daha sessiz fan tercih edilmeli. Yoksa

ses rahatsız edici düzeyde olabilir. :)

Benimde uzun zamandır aklımda böyle bir soğutucu yapmak, ama bir türlü zaman bulup yapamadım.

Bende Ankara'dayım. Galvaniz yada aliminyum tarzı maddeyi nereden temin edebilirim. Adresi belirtirseniz sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi street_cops -- 30 Ağustos 2009; 5:03:55 >
  • Bende yapıcam kafaya koydum.Aliminyum yerine plexiden yapıcam.
  • laptopu biraz havaya kaldırıp çalıştırarak ölçtüğünüz değerleride ekleseydiniz keşke. ben harici fanın pek fayda etmediği fikrindeyim. yeterki yüksek olsun
  • dostum bunu ne kadara yaptırdın ve hemen yaptılarmı yani bunun için uğraştılarmı?
  •  Amatör Laptop Soğutucu ve Performans
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.