Şimdi Ara

AM modulasyonu ile ilgili soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

cos(a) * cos(b) = 1/2 * [cos(a+b) + cos(a-b)]

oldugu için modulasyonlu sinyalde iki frekansta bilesen varmis. ama sekile bakinca modulasyonlu sinyalin neresinde iki frekans var anlayamıyorum? sadece frekansı taşıyıcı frekansina esit olan genligi degisken bir sinyal var. neden iki frekans bileseni var deniyor? frekans duzleminde neden o şekilde gosteriliyor. birde frekans duzleminde tasiyici da dirac olarak gosteriliyor o da ekleniyor

• genlik modülasyonlu 2 sinyal var eşitliktede görülüyor. birincisi taşıyıcı+modüle edici sinyal ( a+b ) frekansında ikincisi ise taşıyıcı-modüle edici sinyal ( a-b ) frekansında.
    aslı şu...
    http://en.wikipedia.org/wiki/Amplitude_modulation#A_more_general_example
  • Bileşen 1 : Taşıyıcı sinyalin sabit olan frekansı
    Bileşen 2 : Taşıyıcı genliğinin değişiminin oluşturduğu frekans
  • Modülasyon sonucunda tek bir sinüs fonksiyonu olsaydı bunun genliğinin sabit kalması gerekirdi. Yani grafikteki gibi genliği alçalıp yükselmemeliydi.

O halde bu açıklamadan bile sistemde birden fazla sinüs bileşeni olduğunu söyleyebiliriz.

Fourier'i düşünün. Bu amca herhangi bir sinyal farklı genlik ve frekanslardaki sinüsel sinyallerin toplamından oluşur demiş.

Çıplak sinüs fonksiyonu genliği 1 olan frekansı sabit olan sinüsel değişen fonksiyon demektir. Siz bu fonksiyonda minicik de olsa bir değişim yaptıysanız bu saf temiz anadolu sinüsüne başka sinüsler eklemişsiniz demektir.
  • Modüleli sinyale bakarsanız , önce geniş peryodu olan düşük frekansı ( mesela ses olabilir ! ) görebilirsiniz. bu geniş peryotlu sinüs sinyslinin içini tarayan daha dar peryotlu , yani daha yüksek frekanslı ince ince içi dolduran taşıyıcı frekansı görebilrsiniz. taranmış gibi duran iç kısmı kastediyorum.
    Saygılar.
  • çünkü bu sinyalin fourier transformunu aldığında

taşıyıcı frekans ın iki yanında mesaj sinyali frekansı kadar ayrık iki impulse görürsün

taşıyıcı frekans gösteriliyor çünkü yaptığın işlem direk cos ile değil (1+cos) ile mesaj sinyalini çarpmak

hepsinin etkisini son sinyalin grafiğinde görebilirsin sinyalin zarfı değişiyor sinyalin kendisi değişiyor ve alt ve üst zarfı ayıran bir bant var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lftx -- 19 Kasım 2006; 18:47:29 >
  •  AM modulasyonu ile ilgili soru

bir sinyalin frekans spektrumu demek o sinyalin hangi frekanslarda bileseni oldugu demek değil mi? yani bu ustteki şekle göre modulasyonlu sinyalin frekansi W nın Wc kadar alti ve ustu araliginda degisiyor. bildiri sinyali cosinus olsaydi yan bandlar da dirac seklinde olcakti ve 3 frekans olcakti sanirim bunlar da : W,W-Wc,W+Wc

ama modulasyonlu sinyalin grafigine bakinca W+Wc ve W-Wc frekanslarini goremiyorum bunlar gozle gorulemez mi? . sadece 1 frekans var o da W.

ozangazi ve untayk hocamin sizin demenize gore zarfi sinyal olarak dusunuyorlsunuz. bu dogru olur mu ki? hem dogru olsa da zarfin frekansi Wc. yani W+Wc veya W-Wc değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@rKSm@N -- 21 Kasım 2006; 1:17:35 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    HI - FI ile ilgili temel bilgiler
    20 yıl önce açıldı
    RAM ile ilgili bi soru ?
    16 yıl önce açıldı
    Sistem 4 ile ilgili soru?
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hocam, frekans spekturmu hayali bir çizimdir, ama gerçekle çok yakından ilişkisi vardır, sinyallerin iletiminde taşınmasında herşeyinde bir çok şeyi açıklamada çok yardımcılardır. oncelikle frekans nedir diye dusunursek sinyalin bir saniyede kendini kaçkere tekrar ettiğidir. öyle değilmi? sıradan bir cos sinyalini kendini surekli 1 sn de bir tekrar etsin o zaman ferkansına 1 Hz deriz. peki sen yukarıda iki cos sinyalinin çarpımında oluşan sinyalde ne goruyorsun, bu sinyalin tekbir ozelliğimi mi var? kendini belli aralıklarla sadece bir kez mi tekrar ediyor yoksa iki farklı şekilde mi?, iyi bakarsan hem taşıyıcı sinyalin frekansında surekli 0 a değerek kendini tekrar ediyor, hemde mesajını taşıdığı sinyalin frekans karekteriğini genlik uzerindeki değişimiyle gosteriyor ve genliği saniyede bilmem kaç kez 0 a dusuyor veya tepe oluyor. bunun frekans spekturmdaki ifadesi boyle oluyor, w+Wc de w-Wc de iki bileşen, birazda frekans modulasyonuna bakarsan orada modulasyonlu sinyalde dıştan bakınca frekans bile goremeyeceksin, frekansı surekli değişen bir sinyal goreceksin, ama matemetikçiler sırf elektronikçilerin işi kolaylaşsın diye oturmuşlar ugraşmışlar ve bizim kolayca uygulayabileceğimiz bir şekle donuşturmuşler. bizde 50 mhzle çarparız konuştuğumuz sinyali havaya veririz polisler aralarında konuşur, 90 mhzle çarparız havaya gondeririz insanlar radyo dinler

• matador hocam özür dilerim ama, "frekans spektrumu hayalidir ama gerçekle çok yakından ilgilidir" ne demek yahu biraz masal gibi olmuş. frekans spektrumu dediğimiz şey elimizdeki sinyal vektör olarak düşünüldüğünde bu vektörün exp(jwt) vektörü üzerine izdüşümündan başka birşey değildir. sadece sinyalin farklı bir gösterimidir yani ne frekans spektrumu hayaldi ne de zaman mutlak doğru olandır. şöyle örnek veriyim

mesela x^2+y^2=1 kartezyen koordinat sisteminde bir çember tanımlar. ama aynı çember r=1 , 0<theta<2pi şeklinde silindirik koordinat sisteminde tanımlanabilir asıl olan elimizdeki çemberdir kartezyen veya silindirik koordinat sistemi sadece gösterim şeklidir. bazı şekillerin gösterimi bir koordinat şeklinde kolayken diğerinde çok zor olabilir frekans spektrumununda yaptığı şeyin bundan farkı yok.

elimizde sinyal var bu bir olgu ne bunu zamanda genliğine göre çizmek sinyalin kendisi nede frekansa göre çizmek sinyalin kendisi sadece sinyalin gösterim şekli.

mesela sinyalin frekansını filtrelemek istiyorsak frekansı açıkça gösteren bir gösterim şeklinde bu işlemi yapıyoruz. ama şu problemi düşünün sinyalin belli bir genlikten yukarıda kalan kısımlarını kırpma işi bu işi frekansa bakarak mı yapmak kolaydır yoksa zamana bakarak mı burdada zamandaki genliğini çizerek ifare ettiğimiz şeklini kullanırız sinyalin vs vs umarım anlatabildim.

bu sanki şey gibi

bir kızı sevdiğinizi düşünün sevme olgusunu düşünün. bu kız güzelim türkiyeme gelen alman turistlerden birisi olsun bu kıza "seni seviyorum" derseniz kızı "process" edemezsiniz etsenizde sonunuz iyi olmaz. ama kıza "ich liebe dich" derseniz o zaman "process" etmeniz daha kolay olur. aslında iki dildede anlatılan kavram aynı ama elinizdeki duruma göre kavramı ifade şekliniz değişince işinizi kolaylaştırabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lftx -- 21 Kasım 2006; 19:50:45 >

• yahu yaramımı deşmek istiyorsun, tam da bu konuda sıkıntılarım varken, verdiğin örneğe bak(kızlar)

aslında bakarsan evet sinyalin zamandaki ifadesi de frekans domaindeki ifadesi sonuçta ikiside bir çizim bir gösterim şekli, o zaman ikisine de 'hayal' veya 'gercek' bir isim takmak zorunda olsak "hayal" deriz sanırım. burada kavramları doğru kullanmadığımı kabul ederim.

ama esasında anlatmak istediğim şey, sinyallerin zamandaki değişimin gösterimi insana daha yakın insanın daha bir hissedebileceği anlayabileceği cinsten, mesela bir ses sinyalini duyarız, zamanla şiddetinin nasıl değiştiğini kestirebiliriz, yani zamana göre yorum yapmak kolay olur, hatta bir cosinus sinyalini dinlediğimizi varsayalım, zamana göre frekansı nasıl değişiyor, artıyormu azalıyormu farkadebiliriz bile, ama hiç şöyle düşünürmüyüz, frekansa göre bu sinyal şöyle değişim gösteriyor bilmem kaçtane frekans bileşeni var gibi, birde şu var, sinyalin zamandaki gösteriminde şiddetini örneğin voltla ifade edebilirsin, ama frekans spekturmundaki bileşenlerin şiddeti nedir mesela, genelde(ben sadece dB olarak gosterildiğini gordum, bilmediğimden genelde diyorum, burada herzaman mı demeliyim yoksa başka şekilde de ifade edilebiliyor mu?) dB olarak gosterilirki , buda bu forumda daha öncede tartışıldı ve bir buyuklukten ziyade oran olduğu yorumu yapıldı, insanlar için buyukluğun oran olarak ifadesi karmaşık bir durum, bizim için buyukluk ya metredir, ya gramdır ya amperdir vs. buda hayali yorumu yapmama neden olan ayrı bir sebep. bu dediklerim senin fikirlerine karşı veya çürütmek için yazdığım şeyler değil, kendimi ifade etmeye çalışıyorum, gene hatalıysam, zahmet olmazsa duzeltin.

birde lftx hocam kızları "process" etme konusunda biraz ipucu verirmisin. kızlar nasıl bir sisteme sahip, ne bilim mesela bir kız sisteminde feedback almak işe yarar mı? yoksa non-linear bir sistem özelliğimi gösterirler, "gain" i artırmak için neler yapılabilir,en çok merak ettiğimde özellikle "time-variant" mıdırlar yoksa "time-invariant" lar mıdır(bence çok "time-varient"lar)

• Mühendislik açısından bakıldığında hatunlar son derece non-lineer,time-variant sistemler bana kalırsa.Bu tür sistemlerle uğraşmak da zor tabi
  • öylesiyle karşılaşırsan sana tavsiyem LMS, RLS gibi adaptive algoritmalar kullanman :)

bu durum için LMS şöyle

1- bir adım at
    2- kızın verdiği tepkiye bak
    3- beklediğin tepkiyle kıyasla
    4- anlık hatayı bul
    5- hataya göre adımını değiştir 1'e dön

:D
  • Adım attıktan sonra kızın vereceği tepkiye bakmadan önce ne kadar beklemek gerekir?
  • "Fuzzy Logic" kullan.
    quote:

Orjinalden alıntı: coskunnn

Mühendislik açısından bakıldığında hatunlar son derece non-lineer,time-variant sistemler bana kalırsa.Bu tür sistemlerle uğraşmak da zor tabi
  • quote:

Orjinalden alıntı: lftx

öylesiyle karşılaşırsan sana tavsiyem LMS, RLS gibi adaptive algoritmalar kullanman :)

bu durum için LMS şöyle

1- bir adım at
    2- kızın verdiği tepkiye bak
    3- beklediğin tepkiyle kıyasla
    4- anlık hatayı bul
    5- hataya göre adımını değiştir 1'e dön

:D

araya bide PID koyarsak daha dengeli bi ilişki olur :D Konu nerelere gitti ya
    ....

bir sorum olcak ; modulasyonlu sinyalin tam olarak bağıntısı şöyle :

Vmodulasyonlu(t) = Vtaşıyıcı.cosWot + Vtaşıyıcı.M.1/2.( cos(Wo+Wb)t + cos(Wo-Wb)t )

Vtaşıyıcı=1, M=1 ( yani Vbildiri=1), Wo=taşıyıcı frekansı=100, Wb=bildiri sinyali frekansı=10 oldugunu düşünelim. bu durumda yukardaki işareti matlab simulinkte cizdirmeye çalıştım ama sinusleri felan bozuk gösteriyodu verim alamadim. ama tahmin ediyorumki yukardaki sinyali çizersek en üstteki modulasyonlu sinyale hiç benzemiyecek. zarfini felan bile oluşturmaz bu sinyal. yanlış mı düşünüyorum yukardaki toplamdan nasıl şöyle bir sinyal çıkabilir?
     AM modulasyonu ile ilgili soru

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@rKSm@N -- 23 Kasım 2006; 3:20:28 >

• "AM modülasyonunun çıkışında modüle edici sinyal taşıyıcı sinyal üstüne bindirilir yani am modülasyonunda taşıyıcı sinyalin genliği değiştirilir!" ifadesini anlatmak için konulan temsili bir şekil seninkisi. neden şekle bu kadar takıldın anlayamadım.
    matlab simulasyonundada doğru şekil çıkmış. zaten ifadedende anlaşılıyor dikkat edersen modüle sinyal 3 sinyalin toplamını içeriyor dolayısı ile matlab grafiğindede neden tek sinyal göremiyoruz sorusunun cevabı da bu 3sinyal üst üste binmiş ( toplamış ). zaten modüle sinyal biraz daha sorunun başlangıcı olan temsili resme benzesin diye taşıyıcısını bastırma veya tek yan band kullanma gibi işlemlere baş vuruluyor...
  • Modülatöre giren taşıyıcı sinyalimiz saf sinüs değilse, modülasyon sonucunda elde edilen sinyal demodüle edildiğinde elde edeceğimiz veri siyali orjinal halinden farklılık gösterirmi?
  • mutlaka gösterir. çünkü demodulasyonda taşıyıcı sinyalin frekansına göre filtre kullanılır. ama taşıyıcı sinyal saf sinus olmadığından module sonucu elde edilen sinyalin çok fazla frekans bileşeni olacaktır, bu bileşenleri derleyip toparlayıp filtrelemek için taşıyıcı sinyalin frekans karekteristiğini bilip ona göre filtre tasarlayarak belki orjinal sinyal geri elde edilebilir.

edit: şunuda düşünürsek modulasyonda sadece sinus sinyalinin kullanılmasının bir sebebi var, sadece saf sinüs (ve cosinus) sinyallerinin frekans karekteristiği modulasyona uygundur cunku sadece f ve -f te iki frekans bileşeni vardır. daha sonra filtreleme ile orjinal sinyali elde etmek zor olmayacaktır, birde şunu hatırlarsak , bütün sinyaller bir çok sinüsün toplamı şeklinde ifade edilebilirler, hatta kare sinyal sonsuz sayıda sinüsün toplamından oluşur, ve frekans bileşenlerinin büyüklükleri farklılık gösterilir, bunlarıda dusunursek sinüs dışındaki sinyallere özel filtre tasarlamak mümkün olmayabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matador01 -- 28 Kasım 2006; 13:55:11 >

• banada herhangi bir farklılık olmaz gibi geliyor lakin taşıyıcı saf sinüs değilse harmonikleri 1 3 5 ... şeklinde olacaktır en etkileri ise ( sinüsü tamamen bozulmadığını düşünürsek ) 3 ve 5 olacaktır tahminimce. dolayısı ile modülatöre bu frekansların toplamı gidecek eğer ideal bir modülatör ise harmoniklerinde modülasyonunu yapacaktır yine aynı iyimserliği gösterip alıcı tarafındada ideal bir demodülatör olduğunu düşünürsek sadece asıl taşıyıcı frekansındaki sinyali demodüle edeceğinden bildiri sinyalinde veya data sinyalinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. tabi her şeyi ideal kabul ettik...
  • sizin şekilde verdiğiniz işaret zaman düzleminde bir işaret ,işaretin fourierini alırsanız frekans bileşenlerini görebilirsiniz.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.