Şimdi Ara

Almanya da ısı pompasına geçti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
3.120
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
17 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ülkemize göre çok daha soğuk iklimi ile tanınan Almanya, ısı pompasına hızla geçiyor. Soğuk iklimlerde daha düşük performans veren hatta soğuk havada çalışmıyor dedikodularına rağmen Almanya’nın 2025 yılında ısı pompası satışları %48 pazar payı elde etti. Halbuki bir sene önce 2024 yılında ısı pompalarının pazar payı sadece %27 idi.

Daha da ilginci doğalgaz tabanlı ısıtma sistemleri %44’de kaldı, yani ısı pompası Almanya’daki evlerin bir numaralı seçimi oldu. 

Devasa devlet desteği 

Tabii bunun en büyük nedenlerinden biri %70’e varan devlet teşviği oldu. Devlet özellikle doğal gaz kullananların ısı pompasına geçişi ve verimlilik gibi etkenleri dikkate alarak çeşitli aşamalarda maliyeti karşıladı. Bu sayede 300 bin ısı pompası için 3,8 Milyar Euro’luk bir hibede bulundu. Özellikle yeni binalarda yenilenebilir oranının en az %65 olmasını zorunlu kılan sistem sayesinde bu tür binalarda ısı pompası %74 pazar payına ulaşmış durumda. 

Ayrıca Bkz.Çin, dron sürülerini uzaydan şarj edecek yenilikçi sistem geliştiriyor

Jeotermal ısı pompası türleri:

Isı pompası teknisyeni sıkıntısı

Isı pompasının pazar payının daha hızlı büyümesini engelleyen yegane neden olarak sertifikalı montaj personeli eksikliği ve kalifiye iş gücü eksikliği gösteriliyor.

Bu sıkıntı siparişlerin beklemesine neden olurken projelerin hayata geçmesine engel oluyor. Yine de tüm bu sıkıntılara rağmen teknoloji Avrupa’nın 16 ülkesindeki toplam 28 milyon ünitesi ile kendini ispatlamış durumda. 

Hepsine değil, iyi teknolojilere destek

Almanya bu desteği verirken ısı pompası teknolojisinide seçici olarak geliştirmeye çalışıyor. Mesela Ocak 2025’den itibaren sadece şebeke ile iletişim kurabilen ve ona çok yük bindirmeyen modeller destekleniyor. Ocak 2026 itibari ile hava destekli ısı pompalarında sıkı ses sınırlamaları geldi ve artık sadece sessiz olanlar desteklenmeye başlandı. Ocak 2028’den itibaren ise sadece doğal ve atmosfere zararsız ısı değiştirici gazlar desteklenecek (Propan, CO2 gibi).

Hibrit sistemlerin yükselişi

İçinde bulunduğumuz yılda geçen seneki gibi bir %44 artış yerine, makul bir %10 büyüme bekleniyor. Yükselen trendler arasında ise soğutma işlevide sağlayan ısı pompalarının yeni satışların %38’ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Isı pompası ve doğal gaz hibrit sistemlerinde yaygınlaşması bekleniyor. Bu hibrit sistemlerde ,çok soğuk kara kış günlerinde doğal gazdan yardım alıyorlar ve gerek kurulum maliyetleri yada ısıtma giderlerini düşürebiliyor. Devlet desteği yıllık ısınma ihtiyacının en az %65’inin yenilebilir enerji ile sağlanmasını yeterli görüyor.

Bina üstüne ticari ısı pompası:

Ülkemiz kendi ısı pompasını ve yenilebilir elektriği üretebilirken kırılgan fosil kaynaklara ve diğer ülkelere bağımlılığını bırakmalı. Bu yönelim paranın ülke içinde kalmasını sağlayacak ve pazarda büyüyen şirketler hem istihdam yaratacak hemde edindikleri tecrübeyi ihracat başarısına çevirecektir.

Kaynak:https://www.cleanenergywire.org/news/half-new-heating-systems-sold-germany-are-heat-pumps

• - müstakil bir eve kurulum maliyeti doğalgaz kurulumundan pahalı değil.

- 6 aylık verim ortalaması (cop) 3.8

-apartmanda kullanmadım bilmiyorum.

-sıcak su kapasitesi sana bağlı.

-doğalgazın ucuz olma sebebi yapılan sübvansiyonlar. sübvansiyonlar + doğalgazın evlere taşınması için yapılan tüm maliyetler toplandığında ortaya devasa bi kamu harcaması çıkıyor.
  • TR de kullananlar memnun mu acaba yedek parça servis ağı nasıl, kim lider marka olarak

• Kahrolası sesi olmasa iyi sistem.

• Çok pahalı sistemler. Mantıklı değil. Soğuklarda verimi düşük ve pratikte kullanımı zor. Gerçi eskisi kadar soğuk yaşamıyoruz artık. Gösterilen görsellerde hep müstakil tipi evler. Apartmanlarda uyarlanması zor. Sıcak su kapasitesi sınırlı. Kombide 7-24 sınırsız ihtiyacını giderirsin. Üstelik doğalgaz bizde avrupaya göre çok daha ucuz. Sistemler karmaşıklaştıkça arıza bakım vs problemleri de artıyor.

• elektrrik fazlası veren ülke için doğalgaza alternatif amaçlı çok ideal

Find The Way
    Give The Love
    Get The Power

O'Sensei Morihei Ueshiba
  • rx7enes R kullanıcısına yanıt
    - müstakil bir eve kurulum maliyeti doğalgaz kurulumundan pahalı değil.

- 6 aylık verim ortalaması (cop) 3.8

-apartmanda kullanmadım bilmiyorum.

-sıcak su kapasitesi sana bağlı.

-doğalgazın ucuz olma sebebi yapılan sübvansiyonlar. sübvansiyonlar + doğalgazın evlere taşınması için yapılan tüm maliyetler toplandığında ortaya devasa bi kamu harcaması çıkıyor.

• power-pc P kullanıcısına yanıt
    Ses için yeraltı ısısı bazlı ısı pompası sistemi yapılabilir.

Açıkçası ben geçecek olsam mutlaka buna geçerim ses sevmem zaten.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Almanya'da ben hiç görmedim. son 3 aydır 4-5 şehir onlarca köyden geçtim.

Çok soğuk bölgelerde (iç Anadolu, doğu Anadolu gibi) yerlerde soğuk havada hibrit sistem ile doğalgazın gücünden faydalanabilir. Böylelikle ısı pompasının zayıf noktası olan aşırı soğuklarda sisteme destek olur .

Sıcak su tüketimi arttığında doğalgaz ile buna destek olunabilir .Çünkü zaten 40 yıldır doğalgaz sistemine devlet yatırım yaptı bu boşa gitmemiş olur .

Ilık havalarda (ısıtma) ve sıcak havalarda (soğutma )doğalgaz kullanılmadan ve doğalgaza bağımlı olmadan idare edilinebilir .

Evet ilk yatırımı pahalıdır ama eve 2 veya 3,4 klima koymak yerine ısı pompası ile daha uygun ve dengeli soğutma yapılması mümkün olur

Güneşten panel ile faydalanarak su belirli bir dereceye kadar hava uygun ise bedavaya ısıtılabilir ,üzeri ISI pompası ile tamamlanabilir

Özetle tek bir kaynağa bağımlı olmak ülkemiz jeopolitik coğrafyasında karşı taraf için ,bizi tehdit edebileceği bir noktadır .Doğalgaz her ne kadar depolanabilir olsa da uzun vadeli bir savaşta bizim için zayıf bir noktamız olarak kalacaktır .

Avrupa da başta Almanya ve kuzey ülkeleri Rus gazına bağımlı olmanın ekonomik ve politik sıkıntısını yaşadı ve kendi kaynağı olmadan rekabetçi bir üretim de yapamayacağını geç de olsa kavradı .Isı pompasının devlet teşvikleri ile öne çıkarılmasının temel nedeni budur .

Yoksa bizim ülkemiz için şimdilik ( kademe sistemi ile bu değişebilir ) halen mevcut doğalgazı kullanarak ısınma, ısı pompasına göre daha ucuz kalmaktadır .Tabii ki elektrik ve doğalgaz fiyatı değişirse hesap da değişebilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 24 Mayıs 2026; 20:52:50 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• vezir kullanıcısına yanıt
    Güneş paneli yerli üretebiliyoruz, ısı pompası yerli oluyor ama gidip rus gazına sübvansiyon sağlıyoruz.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu
  • Benim bildigim de, 2008'den beridir var. Sanki yeni gecmis gibi lanse edilmis. Yanlis.

• hakikidaredevil kullanıcısına yanıt
    Hocam kurulum maliyeti nasıl doğalgazdan daha pahalı değil anlayamadım???

Şu anda kaliteli bir yoğuşmalı kombi proje dahil 40 bine kuruluyor. Petekler ve tesisat maliyeti ikisinde de aynı diyelim. Benzer kapasitedeki bir ısı pompasının maliyeti de 40 bin TL civarında mıdır? Eğer öyleyse marka model bilgisi alabilir miyim, yazlık için yaptırmak istiyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Bunun dışında ısı pompası kuran firmalar bi teşvik vs alıyolar mı bilmiyorum ama biz sistemi kurdururken ödediğimiz miktar sadece ısı pompası + petekleri alsak ödeyeceğimiz miktara çok yakındı.

Yazlık için düşünüyorsanız ve havalar -10 altına düşmüyorsa klima da düşünebilirsiniz. 3-4 tane mini split klimayla da evin iklimlendirmesini kolayca yapabilirsiniz. Bizim burda çok yapılmıyor fakat yurtdışında bu şekilde kullanan çok fazla insan var, youtube'dan vs daha detaylı anlatımlar mevcut onlara bakabilirsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İnsanların yavaş yavaş sobaya geçip çer çöp yakmasını istiyorlar, çünkü odun kömür fiyatları da pahalandı.

Bilmiyorum belki size fahiş proje bedeli çıkarmışlardır, o yüzden makul gelmiştir ama gerçekte proje bedeli 10-15 bin TL tutuyor. Üstüne de 30 bin TL yoğuşmalı kombi alıyorsunuz. Onun dışında petekler, tesisat filan her ikisi için de aynı zaten, maliyet farkı yok.

Fakat ısı pompasına gelince iş değişiyor. 20kW civarı bir ısı pompası 150 - 200 bin TL tutuyor.

Eğer 40-50 bin TL civarına böyle bir ısı pompası varsa ben de almak isterim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Aslında hem elektrik için hem de doğalgaz için teşvik var ancak doğalgaz gaz şebekesi boru hatları kurulumları zaten yapıldı bir tek ege bölgesi Bodrum ,Kuşadası ,didim, Marmaris gibi yerlere sanırım politik nedenlerle yapılmadı .

Demek istediğim boru hatları ve şebekesi yapıldıysa gaz ucuza verilmesi lazım veya mesela 300 m3 kadar teşvikli olmalı .

Doğalgaz ve petrol ürünleri stratejik enerji kaynaklarıdır ve bunlara bağımlılığın sınırlı tutulması gereklidir ,çeşitlidir yapılmalıdır ama tabii ki lafta kolay ama çözümü de nereye taraf ülke olduğunuza göre değişiyor.

Öncelikle kıyı bölgelerimiz için güneşin faydalarını maksimum a çıkarmak lazım ve devlet teşviki ile hem elektrik üretimi hem de ısınma amaçlı ,merkezi ısıtma sistemini destekleyen adımlar atılmalıdır .Kışın ilkbahar ve sonbaharda 25 derece sıcak su bile üretebilseniz ,doğalgaz veya ısı pompası için yapacağınız elektrik ve gaz masrafları yüzde 50 ye varan oranda azalacaktır.

Sadece elektrik tüketimine dayanan ısı pompaları büyük bir olasılık ile elektrik kademesine takılır ve masraf katlanır .İşte bu aşamada stratejik enerji kaynağı olan doğalgaz için ısı pompasına dönüş yapan veya hibrit kullananlar için elektrik için de teşvikli kademe uygulaması gereklidir.

Forumdaki kişilere fikir vermesi için kaba olarak m3 tüketimini 10 ile çarparsanız ,eviniz için gerekli kwh ısıtma değerini yine kabaca bulursunuz.

Şimdi aylık 250 m3 tüketen bir tüketici evini ısıtmak için 2500 kwh enerji harcaması gereklidir .

Yani ısı pompası olmasa bu değer için ödeyeceğiniz elektrik faturasını hesaplayınız.Aşırı yüksek çıkar.

İşte sistem ısı pompası ile yapıldığında COP ortalama 3 ise bu kwh üçe bölünür ,2500kwh /3 gibi ki yine kabaca 800 kusur kwh fatura gelir. Buna ocak masrafınızı ,elektrik harcamanızı ,su ısıtma bedellerini eklerseniz yine 1000kwh aşan bir faturayı göğüslemiş olursunuz .

İlk yatırım maliyetini de eklediğinizde masrafı çıkarmak için yıllarca beklemek zorunda kalırsınız .

İşin özeti budur ,teknik kısımlarına hiç girmiyorum ama hibrit benzinli araç ile atmosferik araç gibi uzun vadede sıkıntıları ayrı başlıktır

JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.