Akvaryum ile ilgilenenler mutlaka duymuşlardır. Ph değeri sert su yumuşak su vs. İçme su şişelerinde de ph değerleri yazar.
Suyun asidik, bazik veya naturel olup olmadığını gösteren ölçü birimidir. 0-14 arası bir ölçü değeriyle ölçülür.Asidik nedir ? Su havada buharlaştığında havadaki gazlardan asit ile birleşip bir çözelti halini alıyor. Bu asit ise topraktaki kalsiyum ve karbonatla karıştığında su yine başka bir çözelti halini alıyor. Burdaki asit ve bazik değişkenler suyun ph değerinin değişkenlerini oluşturuyor. suya hidrojen iyonu verenler asitlerdir hidroksil iyon verenler ise bazik maddelerdir. Sonuç olarak su doğada saf haliyle bulunmuyor.
İşte bu saf halde olmayan suyun ph değeri canlılar için önem taşıyor. insanlar için 4.5 ve 9.5 arası değerler uygunken bir çok balık türleri için 6.5 ve 7.5 değerleri idealdir.
Ülkemizdeki sular bu aralıktalar.
Öyleyse neden önemli. Önemli olan ph değerini aynı değer aralığında tutabilmektir. Çünkü ani değişiklikler balıklar için tehlikelidir.
Ph ölçmek şartmıdır akvaryumlarda. Evet şarttır çünkü akvaryumdaki su değerlerini bilmemiz gerekiyor. Balıklarımız neden öldü sorusunu sormamak için.
Bunları ölçmek için testler var alınıp ölçülebilir.Ölçümlerde eğer değerler farklı farklı çıkıyorsa akvaryumda bunu değiştiren birşeyler var demektir. Bu su değişimi yapıldığında da gözlemlenir. Tabiki su değişiminden sonra da ölçmek gerekiyor fakat değişikliğin ana sebebi su değişimi mi onu iyi anlamak lazım.
Ph değerimiz düşükse akvaryumumuza mercan kırığı ekleyerek yükseltmemiz mümkün. örnek 25 litreye 2 kg kadar kumun altına mercan kırığı koyulabilir.Dış filtreye bir miktar mercan kırığı eklenebilir ama bize ciddi bir artış gerekiyorsa fazla etkili olmaz.
Ph düşürmek ise ph düşüren veya yükselten ürünler var ise de tavsiye etmem çünkü ani değişikliklere sebep olur. Daha çok bitki kökleri meşe yaprağı su arıtma filtresi vs. kullanılabilir.
Bu durumda balıklarımızın hangi ph aralığında yaşadıklarını öğrenip bu yöntemlerle değerleri koruyabiliriz.
İşin en ilginç noktası ise ph değerlerinin bir türlü dengede durmamasıdır :) Çünkü kullanılan kum kaya midye kırığı çürümüş bitkiler havalandırma vs gibi bir sürü şeyden ötürü ph değişir.
Dengede durmuyorsa neden uğraşalım değilmi ? tüm yazdıklarım manasız mı kaldı ? Öyle olmadı aslında.
Burda anlatmak istediğim balığımızın yaşaması gereken ph aralığını bilip ona göre yukarda bahsettiğim önlemleri almak önemli olan. Akvaryumumuza doğadan alıp koyduğumuz taşlar kökler vs suda çözülebilir ve ph aşırı değişkenlik gösterebilir. Yani akvaryumumuzda nele olup bitiyor bilmemiz ve gerekirse önlem almamız için yapılan bir ölçümdür bu. Çeşme suyu bir miktar dinlendirilip havalandırılırsa ph değeri yükselecektir. Buda bizim kullanmamız için ideal aralıktadır. Sonuç olarak Ph değeri asla sabit kalan bir şey değildir.
Ölçebilmemiz için cihaz mı almamız gerekiyor?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
_999_
kullanıcısına yanıt
Cihaz almanız şart değil kimyasal malzemeler satan yerlerde kağıttan ufak ph ölçerler mevcut fiyatı çok makul 80 li paket 1.5 tl ye almıştım.Digital makinelerin fiyatları 30 tlden başlayıp 300 lira gibi rakamlara çıkabiliyor.
Peki teşekkür ederim. Lisede su kaplumbası beslerken hiç haberim yoktu bunlardan, gariplerim ölüyodu haberimiz olmuyodu