Şimdi Ara

AKIŞKANIN OLUŞTURDUĞU İTME

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

şimdi bir su motorumuz sabit basınçla su basıyor olsun ve bu su bir hortumdan çıkıyor olsun. şimdi pratikte biz bu hortumun ucunu daralttığımız zaman su daha yüksek hızla çıkıyor ve hortumun başını ters yönde daha hızlı itiyor. ancak burada şöyle bir detay var. BASINÇ= DEBİ X BORU SİSTEMİNİN DİRENCİ yani biz borunun ucunu daralttığımızda sistemik direnci arttırmış oluruz. motorumuz sabit basınç verdiğine göre bu durumda debi azalacaktır. yani hortumun ucunu daralttığımızda sistemik basınç artacak bu basınç geriye yani motora yansıyacak ve bu yüzden hortumun ucundan birim sürede daha az su çıkışı olacaktır. evet su alan daraldığı için daha hızlı çıkacak ama miktar olarak daha az çıkacak. yani biz bir yandan suya hız verelim itmeyi arttıralım diyoruz ama bir taraftan da debiyi yani itilen su miktarını düşürüyoruz. kazanacağımız itmenin büyüklüğü açısından itilen suyun hangi hızda itildiği önemlidir ama itilen su miktarı da önemlidir.

tüm bunlar ışığında sabit basınçlı bir sistemde sistem çıkışını daralttığımızda nasıl daha fazla itme sağlanmış oluyor. konuyu hortum örneğiyle anlattım ama örneğin bir savaş uçağının hızlanmak için motor çıkışındaki ızgaralarını sıklaştırarak çıkışını daraltması da örnek olarak verilebilir

teşekkürler

• Tespitleriniz doğru lakin sistemi sabit basınçlı olarak kabul etmeniz bence hatalı. Şöyle ki savaş uçaklarındaki sistem neden sabit basınçlı olsun ki. Pilot amiyane tabirle daha çok gaz verirse sistemin basıncı da sabit olmaz, tersine motorun çalışma basıncı ve itme kuvveti artar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Akışkanın oluşturduğu itmenin sebebi akışkanın momentumuyla ilgili.
    Yani hiç direnç olmasaydı da su hızla sistemi terkederken motora aksi yönde kuvvet uygulayacaktı.

Buradaki soru motora etkiyen tepki kuvvetinin akışkanı yavaşlatacağını düşünmen mi?

Eğer öyle ise, sorun Newton yasalarıyla ilgili yanlış anlaşılma olabilir bilemiyorum, şöyle ki;
    Ben bir m kütlesine f kuvveti uyguladığımda ,m kütlesi de bana f kuvveti uygular ve bu tepki kuvveti benim bu kütleyi itmemi zorlaştırır
    ve cismin yavaşlaması mı gerekir? elbette gerekmez.
  • Sistem kararlı hale gelince suyu sıkıştırılamaz kabul edersek. Debi aynı olacaktır. Özkütle sabit, dV/dt artacağından momentum da artacaktır. Uçak nozzleında olay biraz farklı. Türbinden çıkan yanmış gazları özel nozzle tasarımları ve afterburner sayesinde uçağın bulunduğu yükseklikteki atmosfer basıncından fazla değerlere genişleterek ekstra tepki kuvveti sağlamak.
  • formülü bilmiyorum ama mantık olarak fikrimi söyleyebilirim.
    sabit basıncın başta olduğunu kabul edelim. boruya su gelene kadar sürtünmeyle karşılaşıyor ve yavaşlıyor ve geçen sıvı miktarı belli. sonuçta sen ucunu sıkınca sıvının sıkışmış yerden önceki kısımdaki hızını azaltıyorsun bu da oradaki momentum-enerji kaybını azaltıyor ve basınç yüksek olarak borunun sonunda kalıyor(sanırım verdiğiniz formülün mantığını az önce farkettim) bu da yüksek basınçla fırlama yaratıyor. basıncın artma miktarı ve suyun azalma miktarını bilmediğimiz için burdan ne çıkar bilmiyorum.
    borunun arkada kalan(yani sıkmadığımız) kısmına bakabiliriz bence. bu kısımdaki momentum kaybı çok daha az olacak çünkü debi az. bu durumda da sanırım momentumu korursak ucundaki tepkinin boruyu sıktıkça arttığını görürüz. öyleyse ilk durum hakkında da şunu diyebiliriz ki debideki artma miktarı suyun azalma miktarından çok daha fazla.
    savaş uçağı biraz farklı gibi çünkü orada sabit basınç yok, debiyi azalttığımızda motorun kullandığı güç artıyor dolayısıyla basınç da artıyor.
    umarım yardımcı olmuştur...

• Yaklaşımınız temelde yanlış akışkan analizi için bernoulli denklemi üzerinden yorum yapmak gerekir, ileri işlemler için de navier stokes denklemleri kullanılır
    Basınç=debi x direnç
    Şeklinde birşey duymadım ama doğru bir denklem olsa bile , problem çözümüne faydalı olacağını düşünmüyorum
    Analiz etmek istediğiniz parametreleri bernoulli denklemindeki esdegerlerine (basınç, hız,özkütle) dönüştürüp, onlar üzerinden yorum gelistiriniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Açısal Momentum Karmaşası
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.