Şimdi Ara

akıllı rüzgar türbini yapımı hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.928
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar herkeze merhaba..kuyruğu bulunmayan rüzgar türbinlerinin yapılışı veya donanımı hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum..nette ayptığım araştırmalarda bu konu hakkında pek işe yarar bilgi bulamadım...rüzgarın yönüne doğru otomatik dönebilen üzerinde kuyruk istemi bulunmayan türbin nasıl yapılır..konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardımcı olmalarını rica ediyorum..
    herkeze iyi forunlar..

• üzerlerinde bulunan anamometrenin ufak kuyruklu bir yapısı vardır, o şekilde algılarlar
  • sayın amboleus cevabınız için çok teşekkür ederim..kuyruksuz rüzgar türbinlerinde anemometre olduğunu gördüm fakat rüzgar türbin yönünü nasıl sağlıyor arada bir motor vs gibi birşeymi var..anemometredeki rüzgar yönünü gösteren aletten aldığı sinyali motor vs gibi birşeyle rüzgar türbini ni o yönemi çeviriyor..tam anlayamadım..
  • anometre içersinde resolver gibi dairesel posizyon algılayan bir aygıt vardır. Elektrik motoru gibi düşün. Rotorun statora pozisyonuna göre analog veya digital sinyal üreten bir yapıdır bu.
  • peki nasıl olacak turbine uygulanması gereken teknik olay nasıl olacak..anemometreden gelen sinyale göre bir adet motor koyup ona göre turbin kensi otomatik olarak rüzgar nereden esiyorsa o yönemi yönelecek? tam anlatamadım fakat kusuruma bakmayın.
  • çokmu zor soru sordum acaba..kimseler bilmiyormu bu rüzgar turbinlerinin rüzgar yönüne doğru otomatik olarak nasıl döndüğünü??
  • Öncelikle ne yapmak istiyorsun ondan bahset biraz. Gerçekten düşük güçlü rüzgar türbini yapmak öyle tek başına yapabileceğin birşey değil. Neleri sen yapacaksın onu belirle. Herşeyi tek başıma yapacağım diyorsan iyi elektronik, güç elektroniği ve elektrik bilgisine ihtiyaçın var.

Şu anda uğraştığın sadece kuyruğu olan ufak bir rüzgar türbinin hangi açı durumunda durduğunu elektriksel olarak algılamak. Kolay bir iş değil. Resolver yaparsın yada decoder falan ama pek güzel olacağını sanmıyorum. Kaldıki eğer yeterli teknik bilgin, programla bilgisin yoksa resolver dekoder gibi el yapımı parçaların kontrol devrelrini tasarlayamazsın. O yüzden hazır devre araştır. Eğer bu sensör ve kontrolünü yaparsan PI bir motor sürücü yapacaksın.Onu internette bulmak biraz daha kolay. Ama tabi datasheet okumak entegre tanımak, gördüğün devreleri çözmek elektrik bilgisine sahip olman lazım.

O yüzden düşük güçlü rüzgar türbinlerinde ufak bir kuyruk konur ve bu üsteki anlattığım hiç birşeyi yapmak zorunda kalmazsın

http://en.wikipedia.org/wiki/Resolver_(electrical)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rotary_encoder

bunlar bahsettiğin şeyler, ilki analog diğeri digital.

Bir resolver yapamazsın ancak piyasadan satın alırsın. Eğer illa yapacam dersen digital encoder yap. Buradan başlayabilirsin

http://www.qsl.net/oe5jfl/encoder.htm

Kolay gelsin, rüzgarn bol olsun

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • selam cevabınız için teşekkür ederim..benim tam anlamıyla yapmak istediğim şey bildiğimiz kuyruklu rüzgar türbini ni kuyruksuz yapmak..yani bu büyük rüzgar güllerindeki gibi..internette satışı yapılan bir çok rüzgar gülü dediğim şekilde yapılmış..çok fazla büyük olmayan rüzgar turbinlerindede dediğim şeyi yapmışlar..ben bir adet, forumdaki arkadaşların yapmış olduğu pvc pallerden yapılmış turbin yaptım..güzelde çalışıyor..bundan sonraki amacım bu turbinleri kuyruksuz yapabilmek..rüzgarın estiği yöne doğru otomatik olarak dönmesini sağlıyacak sistemi sormak istemiştim..
    bir çok forumda araştırdım anemometre ve rüzgar yönünü gösteren cihaz koymuşlar başkada bir bilgi vermemişler..anemometre ve rüzgar yönünü belirleyen cihazı başka bir aparatlamı çalıştıracağız..ne yapacağız..anlamadım gitti..siz resolver demişsiniz..yokmu bunu tam anlamıyla bilen:(

• neden kuyruk koymak istemiyorsunki?
    Son attığım mesaj baya açıklayıcı ama konu hakkında hiç bilgin yoksa sıfırdan bu işe girmek gerçekten çok zamanını alacak.

Hadi aklıma geldi şimdi böyle bir yöntemde var kolayda yapılabilir.

Şimdi gidip en az 360 derece dönebilen bir potansiyometre buluyorsun. Sonra bu pot un miline bir plastik kuyruklu bir çubuk ekliyorsun. Pot bu arada çok rahat dönebilen bir pot olsun.

Şimdi bu potu türbinine sabitliyorsun. ve bayrak gibi kuyruklu cubuğuda tam türbin karşıdan rüzgar alıyormuş pozisyonuna getiriyorsun.
    Ve potun şu anki direnç değerini ölç sonra şu hesabı yap.

oran= şu anki potun direnç değeri / Potun max değeri

çıkan oran senin kontrol referansın olacak. mesela örnek vereyim. 5k pot seçtin, dediğim gibi türbine monte ettin bayrağı kuyruk arkada olacak şekilde(üstten görünüş gibi) ayarladın ve değerini ölçtün 1.23k çıktı

o zman senin kontrol referansın 1.23/5 =0.246 dır. Yani bu pota 10 volt verirsen şu anda potun ucunda 2.46 volt göreceksin.

Devrende artık besleme gerilimin kaçsa bu kontrol gerilimi hesabını yap sende. Sonra bir opamp al, bunu karşılaştırıcı modunda kullan. Bir bacağına bu kontrol referans değerini ver (gerilim bölücülerle oluşturabilirsin), diğer ucuna potunun orta ucunu ver.

Böylece potun gerilimi o kuyruklu aparat döndükçe değişecek ve opamp bir kontrol gerilimi üretecek. Bu gerilimi bir motoru sürmek için kullanaiblirsin. Bu sistemi kurarsın sürekli titreyen bir sistemin olacak çünkü oran kontrol yaptık ve hata hiç bir zman sıfır olmayacak. UC3525 gibi entegreler ile PI kopntrol yaparsan bu sistem baya güzel çalışır. H bridge yapısı ile motoru ileri geri sürebilirsin.

akıllı rüzgar türbini yapımı hakkında

Kafanda hala tam olarak bir şey oluşmadıysa birilerinden yardım al bu konuda.Kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amboleos -- 22 Ağustos 2010; 2:05:28 >

• sayın ambeleos çok güzel bir fikir sunmuşsunuz.teşekkür ederim..dediğiniz gibi yapmayı deneyeceğim..
    yaptığım zaman en kısa zamanda burada paylaşacağım.
    bu konuda bilgi vermek isteyen arkadaşlar olursa konuya cevablarınızı beklerim..
    iyi forumlar.
  • realbozo45

rüzgar tribünlerinde kuyruk olursa rüzgarın akış yönünü şöyle tarife edebiliriz

rüzgar ---> pervane ---> jeneratör ---- yön verici kuyruk
    burada kuyruk devamlı olarak pervaneyi rüzgara karşı tutmaya çalışır

kuyruksuzda ise
    rüzgar ----> jeneratör -----> pervane şeklindedir
    bu düzenekte pervane dışarı doğru (milden) hareket etmek isteyecektir
    üstteki düzenekte de pervane mile doğru baskı yapacaktır.

kuyruksuz olanlarda rüzgar yönünün doğrudan pervaneye olduğu gibi bir
    düşünce vardır oysa onlar rüzgarı ters yönden alır.

siz çalıştırmış olduğunuz düzeneği kuyruksuz hale kolayca dönüştürebiliyorsanız
    kuyruğu sökün ve pervanenin milden dişarı çıkamayacak şekilde (fırlayıp milden çıkmaması gerek)
    önlemini alın bir deneyin. bu düzeneğin en kötü dezavantajıdır. pervane milden çıkmamalıdır.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.