Şimdi Ara

Aile Bakanı Göktaş’tan oyun düzenlemesi hakkında yeni açıklama (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
190
Cevap
3
Favori
7.683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
35 oy şu anda #1
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: DGrayMan

Sen birşeyin yanında değilsin. Senin nasıl birisi olduğunu bu forumdaki herkes biliyor.
    Ben askerde vatana hizmet edeyim diye kendime fazladan 2 5 nöbeti yazdıran işten kaçanlarla kavga eden bu yüzden de saf olarak adlandırlan çocuk sizin gibiler beni anlayamaz.

Ben vatan bir adım ileri gitsin diye her türlü eziyete razı olacak adamım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Linux Super User -- 11 Şubat 2026; 20:40:40 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • çocukları korumaktan söz edenlere bakıyorum...

trt çocuk programları, çocuklara zararı olmayan öğretici ve eğlendirici çokça çizgi diziler yasaklanıp cartoon network, disney gibi çirkin kanalların şiddet, cinsellik, suç, mobbing içerikli bilinçaltı algısı veren ahlaksız çizgi filmleri dayatılırken neredeydiler?

çocukları mı düşünüyorlar?
    tipler ele veriyor, içlerde ruh yok çünkü.
    gözler bomboş, iç çirkinlikler yüzlerden okunuyor. bu gerçeği görmeyen, anlamayanların sayısı da azalıyor böylece.

tom&jerry, şirinler, arı maya, loneytunes vb sayısız çizgi diziyi yasakladılar. sıradan kanallarda çizgi film bile bırakmadılar.

saçma sapan minika go, trt çocuk kanallarıyla kendi kalıplarını dayattıkları berbat animasyonlu, müzikleri olumsuz frekanslara ayarlı çizgi filmleri çocuklara nörolojik hasar versin diye dayattılar.

şimdi bu yapılanlar saygı ve ahlaktan mı?

bu politik filmde, 23 yıldır en saygısız ve her türlü pisliğin örneklerini gösteren ahlak yoksunları oldukları anlatılıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 12 Şubat 2026; 1:31:16 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Linux Super User kullanıcısına yanıt
    Biz ne diyoruz adam ne diyor vatan ne alaka? Anca safları kandırırsınız siz.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

BTK, riskli görülen oyunların kaldırılmasını talep edebilecek

Yani kısaca yasak/sansür.

• valley4891_sony kullanıcısına yanıt
    Burası doğru, ben hayatımda kendini oyun karakteri sanan tiplere denk gelmedim (illa ki çıkar) ama kendini Polat Alemdar sanan çoktu benim lise dönemimde.

• mehmet_clk M kullanıcısına yanıt

herhalde akrabalarına küfür ettirip hukuk sistemini kötüye kullanarak geçiniyorsun. gelirleri nasıl? millete, yakın akrabalarına yeterince küfür ettiremediğin oluyor mu?

• Çocuklarından, hısım akrabalarından biri kesin para kaptırdı. Baktılar tahsil edecek yer yok. Lan demişler ne demek yok. Toplanın temsilci zorunluluğu getirelim. İşte doğuş hikayesi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Temsilci gelmez kimse hayal falan kurmasın hangi ülkede temsilci var, bundan önce sosyal medyaya yasak gelsin çoçuklarda.

DONANIM HABER PLAYSTATION 3
    ORİJİNAL OYUN DESTEKÇİLERİ KULÜBÜ
  • Allah size ve size oy verene de bin bela versin. Bu dünyada da öbür dünya da cehennemi yaşarsınız inşallah.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Natsu98x -- 11 Şubat 2026; 22:15:34 >
  • 'Kullanıcı haklarını koruyan sistem' tam olarak nedir?Steam 2003 yılında yayınlandı ve yaklaşık olarak en az 20 yıldır Türkiye'de faal şekilde bulunuyor.Diğer dijital oyun platformlarıda yıllardır Türkiye'de bulunuyor.Bugüne kadar bizzat bu platformları kullanan biz kullanıcıların hangi haklarını çiğnemişler?Neden bizim bundan haberimiz yok?Bizim dahi haberimizim olmadığı hangi hakları bakanlık korumak istiyormuş?

Steam,ubisoft,ea,epic gibi platformlara herkes üye olabilir ama içeriklerini para ödemeden satın alamaz.Bunun içinde kredi kartı ya da banka kartı lazım...Kredi kartı ve banka kartını ise 18 yaşını dolduran herkes çıkarttırabiliyor.Yani o kadar söylendikleri yaş doğrulama sistemi direk satın alımlarda karşımıza çıkıyor.Kredi kartın ya da banka kartın yoksa oyun satın alamıyorsun...Buna rağmen 18 yaşının altında olan kişiler bu oyunlara ulaşabiliyorsa bu ailelerin sorumsuzluğundan kaynaklanıyor demektir.Üstelik bugün oyun fiyatları artan döviz kurları nedeniyle bir oyun için oldukça astronomik fiyatlarda seyrediyor.Yani eskiden 5,10,20,50 TL'ye oyun alındığı dönemler çok geride kaldı.Bugün ortalama bir oyun en az 300 lira civarında oluyor ki o da indirime girdiyse mümkün oluyor.Çoğu oyun artık 500 TL üzerinde satılıyor ki eğer bir anne ya da baba kredi kartı ekstralarında görülen ve kendilerinin satın almadığı,haberlerinin olmadığı bu harcamaları umursamıyorlarsa ya da izin veriyorlarsa bizim gibi yetişkinlerin suçu ne?Bu çocukların hesaplarını kontrol etmiyorlarsa kimin suçu?

Üstelik Türkiye'de orjinal oyun alımları yaygınlaşmadan önce korsan oyunlar piyasada egemendi.Yaşı 30'u geçen herkes eminim 2000'li yıllarda internet cafelerden ya da bilgisayarcılardan 10 yaşında gidip harçlıklarıyla korsan oyun satın almıştır.Bugün ise internet sayesiyle korsan cd devri bitti ama internette yığınlarca korsan oyun siteleri mevcut.Bakanlık yasal oyun satılan ve vergisini aldığı oyun platformlarına zorluk çıkartarak tüm yetişkinleri ve tabii korumayı amaçladıkları (!) çocukları direk bu sitelere yönlendirmiş olacak.Yani Türkiye'de orjinal oyun alım kültürü ve gelişen oyun sektörü ağır darbe alırken korsan oyun siteleri patlama yapmış olacak.O zamanda ne olacak?Tüm interneti mi kapatacağız?

Dijital güvenlikten bahsediliyor fakat dijital güvenlik oyun platformlarına ya da sosyal medya uygulamalarına zorluk çıkartarak sağlanmaz.Girin şikayet var sitesinde 'sarı' site hakkında yapılan yorumlara bakın...Bu sitenin adını kullanarak sahte alışveriş linkleri oluşturan dolandırıcılar binlerce insanı dolandırıyor.Her gün telefonlarımıza 850 numaralı dolandırıcılar ya sms atıyor ya da arayarak rahatsız ediyor.Mesela geçen hafta markette alışveriş yaparken bir sms geldi.Söz konusu sms'de ismim olduğu gibi yazılıydı ve sanki bir avukatlık bürosundan geliyormuş havası yaratılmıştı.Güya icralık bir dosyam varmış,dosyanın işleme konmasının son günüymüş,eğer arayıp uzlaşmazsam icraya gidilecekmiş o yüzden acil geri dönüş yapmam isteniyordu...Tabii böyle bir icralık durumum yok ama bu tür smslere kanıp tüm birikimlerini kaptıran yetmeyip krediler çekip dolandırıcılara gönderen binlerce mağdur var.Peki bizim dijital güvenliğimizden bahsedenlere sormak lazım..Benim ismimi,soyadımı,numaramı bu dolandırıcılar nereden aldı?Kim verdi?

Daha geçen yıllarda tüm T.C. numara bilgilerimizin ve kimlik kartlarımızın ön ve arka fotoğraflarının dahi sızdırıldığı ortaya çıkmıştı.Tüm Türk halkının kimlik bilgilerinin hack sitelerinde satıldığı iddia ediliyordu.Şimdi bizim dijital güvenliğimize ne oldu?Hatta 2023'te ki 6 Şubat deprem felaketinde bazı çeteler buralardan aldıkları bilgilerle enkaz altında kalan insanları arayıp onlarla dalga geçmişler,küfürler etmişler,motivasyonlarını kırmışlar,yanlış yerlere yardım gönderilmesine neden olmuşlar,yardım bekleyen insanların telefon şarjlarını tüketmelerine neden olmuşlar,çekmeyen telefon hatlarında gereksiz doluluk yapmışlardı..Adeta binlerce insanın kaderiyle oynamışlardı..Peki bu panelciler devletin koruması altında olması gereken bu dijital bilgileri nereden ve nasıl almışlardı?

ntv.com.tr
    Enkazdakileri arayıp dalga geçenler tutuklandı | NTV Haber
    https://www.ntv.com.tr/turkiye/enkazdakileri-arayip-dalga-gecenlertutuklandi,5MC1EFJaKkKHHo7Vb4IbyQ

Öte yandan kimlik bilgileri ile sosyal medyaya kayıt olmakta sıkıntılı zira mesela ben sosyal medya kullanmıyorum diyelim ama bir çete benim kimlik bilgilerim ile sahte bir instagram,facebook,X hesabı açarsa ve bu hesap üzerinden suç işlerse ne olacak?Eğer böyle bir sistem sosyal medya uygulamalarına getirilecek ise e-devlette benim kimliğim üzerinden açılan sosyal medya hesaplarını takip edebilme imkanım olmalı..Tıpkı adımıza açtığımız telefon hatlarını takip edebildiğimiz gibi.Fakat bu olmaz sadece sosyal medyaya kimlikle kayıt zorunluluğu getirilirse eminim Türkiye'de sosyal medya kullanmayan hatta kullanan binlerce vatandaş kendi adlarına çeteler tarafından açılan hesaplar yüzünden mağdur olacaktır.Bunun böyle bir riskide bulunuyor.Bu konuda nasıl bir önlem alınacak?

Dahası biyometrik doğrulamada sıkıntılı zira yapay zeka öyle bir noktaya geldi ki sadece fotoğraflar üzerinden bile sahte videolar üretilebiliyor.Mesela geçtiğimiz Aralık ayında bir vatandaş bizzat CB'nin yapay zekalı yatırım tavsiyesi konulu videoya inanarak dolandırılmıştı.

ensonhaber
    Dolandırıcıların kullandığı yapay zeka videosuna kandı milyonlar kaptırdı
    https://www.ensonhaber.com/yasam/dolandiricilarin-kullandigi-yapay-zeka-videosuna-kandi-milyonlar-kaptirdi

Dolandırıcılar bizzat devlet büyüklerinin dahi videolarını,fotoğraflarını yapay zeka ile kullanarak dolandırıcılık yaparken sıradan vatandaştan elde edecekleri biyometrik verilerle neler yaparlar düşünmesi bile korkutucu...

Peki bu durumda biz dijital olarak daha çok güvende mi olacağız yoksa kendi ellerimizde tüm yüzümüzü,sesimizi,parmak izimizi ve kimlik bilgilerimizi internete vererek kendimizi çetelere ve dolandırıcılara açık hale mi getireceğiz?

İşin en can alıcı tarafı bu...

• adamlar yurtdışına çıkışı engellediklerini itiraf etti dışarıda para harcıyomuşuz bunların otellerine gidip düdükletecekmişiz kendimizi yurtdışı sitelerden alışverişi kapattı bunlar düdüklücekmiş köprüler otoyollar satılıyo tüvtürk allaha emanet vergi bile ödemiyor amaç oyunlara da para harcanmasın kontrol ellerinde olsun sen kazan para harcama bana vergi ver yazık gerçekten ülkeler savaşmadanda işgal edilebiliyomuş görüyoruz gerçekten

• Long Nightt kullanıcısına yanıt

Hocam pc tarafını bilmem oyun tarafında yaş sınırlaması mevcut zaten dediğin gibi oyunları banka kartı olmadan alamıyorsun konsol kısmında ise hem cihaz kutularında hem de oyunların hepsinde yaş sınırlaması mevcut ayrıca konsolda ebeveyn kontrolü bile var çocuğun yaşına göre hesap açılırsa sadece yaşına uygun oyunları oynayabilir.Burada olay tamamen ailede bitiyor izin vermeyecek sen küçük yaşta çocuğun eline tablet veya telefon verirsen her türlü oyuna erişir sınırlamada yok ben bu uygulamayı doğru bulmuyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bunlardan o kadar bıktılarki saçma sapan kurallarından gına geldi hindistan ile ticaret serbestliği getiriyolar avrupa bile yeter dedi sizlemi uğraşıcam dedi hindistandan alıcak ürünlerini bunlar hiç bir şekilde bu ülkenin yararına iş yapmıyor dünyada işler bu şekilde yürümüyor ahkam keserek kural koyarak bıktırırsın kendinden sanayi de sayelerinde battı

• o salak saçma trt dizileride dahil mafya dizilerini kaldırın önce aile olmayı öğreten diziler koyun

• valley4891_sony kullanıcısına yanıt

Steam ve diğerlerinde de bildiğim kadarıyla aile uygulaması var.Dahası gerek Steam ve diğer platformlar olsun gerek konsol tarafı olsun buralardan oyunlar bedavaya indirilmiyor.Maddi gücü olmayan yani kredi kartı ya da banka kartı olmayan kimse buralardan oyun indiremez.Evet,herkes üye olabilir ama içeriklerine ulaşmak için para ödemek gerekir.Eğer çocuklar parayla oyun satın alınan yerlerden oyun oynuyorlarsa bu ailelerin izniyle oluyordur.Bu durumda o çocuklar yine istedikleri oyunları oynar..Babalarının ya da annelerinin hesapları üzerinden her türlü oyunu oynar.Olmadı korsan sitelerden indirir ailenin haberi bile olmaz...Bizde o yaşlarda korsan cd alır ya da internetten korsan indirirdik.Tabii o zaman 2000'li yıllardı.Yani bu tür zorlaştırmaların istenilen sonucu yaratması mümkün değil.Aksine Türkiye'de yıllar içerisinde yerleşen orjinal oyun alımını ve gelişen oyun sektörünü bitirecek adımlar.

Dahası bugün yayınlanan oyunların tamamı yetişkinlere yönelik oyunlar.Bakanlık yetkililerin düşüncesinde her halde doom serisini,god of war serisini 8 yaşındaki berkecanlar oynuyor.Gerçi hoş bu bakanlık 2015 yılında tüm Dünya'da övgüler alan hatta bazı ülkelerde çocuk gelişimine faydalı olarak görüldüğü için eğimde bile kullanılan minecraftı 'şiddet içeriyor' gerekçesiyle yasaklamaya çalışmıştı ancak gelen tepkiler üzerine geri adım atılmış;

ntv.com.tr
    Bakanlık Minecraft'ın yasaklanmasını istedi | NTV Haber
    https://www.ntv.com.tr/saglik/bakanlik-minecraftin-yasaklanmasini-istedi,3Y_NNlDkGEGGk3ux8xbVYA

Minecraftı bile zamanında 'şiddet içeriyor' gerekçesiyle yasaklamayı düşünenlerin yarın doom serisine,god of war serisine,rdr serisine,gta serilerine,call of duty serilerine,battlefield serilerine nasıl yaklaşır ortada...

Öte yandan benim parayla satın aldığım bir içeriğe ulaşamamam demek parayla ve vergisini ödediğim bir ürüne el konulması demek.Peki ne hakla?Benim elimde şuan Far Cry 3'ün kutulu versiyonu var.Yarın öbür gün Far Cry serilerine yasaklama gelirse benim elimde bulunan bu satın aldığım kutulu oyun direk çöp olmuş olacak.Peki ama niye?Ne gerekçeyle?Bizim satın aldığımız ve üstüne vergisinin alındığı bir ürüne nasıl el konulur?

Bu yasayı hazırlayanlar ve bunu savunanlar işin bu boyutlarını hiç düşünmüyorlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Long Nightt -- 11 Şubat 2026; 22:47:19 >

• madbad M kullanıcısına yanıt

Bence oyun ve PC parçası-PS'lerden gelecek KDVyi bile çöpe atmayı göze alarak oyun mağazalarına ödenen dolarları kaptırmamak, bunun altında yatan asıl amaç. Dediğiniz gibi yurtdışına çıkmayın dolar içerde kalsın turizmde, denmesinden belli bu artık iyice. Yurtdışı alışverişte kapandı zaten 30 avroya bile göz diktiler... Daha önceden aldığımız oyunlara bari yasak gelmese, onlarlan idare ederiz bir süre, yeni çıkacaklar da korsan artık...

İyi de yerel oyun şirketleride Türkiye'ye döviz getiriyor.Geçen yıl tam 750 milyon dolar gelir getirilmiş.Yani oyun alımı ile ülkeden döviz çıkıyorsa oyun sektörü ile daha fazla döviz ülkeye giriyor.Üstelik bu sektör bacasız bir sektör.Devlet neredeyse hiç yatırım yapmadan sadece vergi üzerinden hem oyun sektöründen hem de her satılan oyundan alınan kdv ile ciddi gelir elde ediyor..Her şeye vergi getirirken ve var olan vergiler artırılırken koca bir gelir kaynağının göz göre göre baltalanmak istenmesinin altında başka bir motivasyon olmalı...Bunun da Ankara'da etkili olduğu çıkan antigaming grupları olduğu anlaşılıyor.Bu grubun kimlerden oluştuğu nedense açıklanmıyor.Hatta mobil oyun sektörünün başarısı olmasaymış daha 10 yıl önceden bu konuyu konuşmaya başlayacağımız ortaya çıkmıştı.10 yıldır ilmek ilmek lobi yaparak bugünlere gelinmiş ve sonuç bu...

gündem artvin
    Türk Oyun Sektörü Yılı 750 Milyon Dolar Gelirle Kapatmayı Hedefliyor
    https://gundemartvin.com/turk-oyun-sektoru-yili-750-milyon-dolar-gelirle-kapatmayi-hedefliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Long Nightt -- 11 Şubat 2026; 23:0:19 >

• mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Hırsla falan yazmadım hocam. Hakaret içeren yorumlar konusunda haklı olabilirsin ama bence yangına körükle gidiyorsun ve yanlış yapıyorsun. İnsanların sinirlenmek için çok haklı nedenleri var.

İnan bu siyasi taraflılıkla hiç alakası olmayan bir durum. Ben de dahil olmak üzere, insanlar hobi olarak oyun oynuyor. Yurtdışından alışveriş engeli, oyun platformlarına yaptırım engeli derken vatandaş olarak sürekli eziliyoruz, keyif aldığımız hiçbir şey olmasın diye uğraşılıyor adeta. Zaten vergiler amacını aştı, aldığımız üründen fazla vergi verir olduk; bari hobilerimize karışılmasaydı.

Elektronikle ilgileneyim diyorum, Türkiye'de parça yok satın da alamıyorum. Hadi güç bela Türkiye'ye getiren bulduk, 10 katı fiyat yazıyor adam. Milleti zengin etmek için mi çalışıyorum ben.

Oyun platformlarında arşivlerim var, bant genişliği kısıtlamasıyla nedeniyle indiremeyeceğim belki. Belki satın aldığım oyunu beğenmeyip platformdan kaldıracaklar. Ben bunlara maruz kalmak zorunda mıyım? Çocuklara her konuda ebeveynleri sahip çıkıyor zaten, bıraksınlar bu konuda da ebeveynleri sahip çıkıversin. Kimin oyun platformuyla ilgili böyle bir talebi oldu ki zaten. Tv açsanız gündüz kuşağı bile çocuk psikolojisini bozmaya yeter. Aile bakanlığı kafasını kaldırsa belki asıl sorunları görür.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.