Şimdi Ara

Aikido

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
35
Cevap
0
Favori
5.012
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Var mıdır forumumuzda bu dövüş sanatı ile ilgilenenler? Başlamayı düşünenler?
    Sıkça sorulan soruları ve cevaplarını ekliyorum arkadaşlar. Birçok sorunuza aşağıda cevap bulabilirsiniz.

• Aikido ve felsefesi nedir?
    Aikido, kişinin kendisiyle barışık, doğal ve sosyal çevresiyle uyum içinde yaşamasının yoludur. Aikido, aynı zamanda bir savaş sanatıdır. Yalnız, aikidonun öncelikli savaşı, kişinin kendisine, başka bir ifadeyle iç dünyasında yarattığı hayali-marazi düşmanlara karşı vermesi gereken bir savaştır...

• Daha önce herhangi bir uzakdoğu savaş sanatı ya da başka sporlarla uğraşmadım. Bu durum Aikido yapmama engel mi?
    Hayır! Vucudunuzun kondisyonlu olmamasi bir dezavantaj olmakla birlikte, Aikido size gerekli kondiyonu kazandiracaktir. Aikido'nun sadece kendisine özel çalışma prensipleri ve teknikleri vardır. Dolayisi ile diğer savaş sanatlarından birçok noktada ayrılır. Bu sebeple daha önce herhangi bir savaş sanatı ya da spor yapmamış olmanız, Aikido yapmanıza engel değildir.

• Bayanlar Aikido çalışabilir mi?
    Elbette...Aikido'daki teknikler herkesin uygulayabileceği şekildedir. Saldırganı yönlendirme ve dirençsizlik esasına dayanan Aikido teknikleri, saldırganın gücünün kendisine karşı kullanılmasını sağlar. Bayanlar fiziksel olarak erkeklere göre daha zayıf olmaları sebebiyle Aikido tekniklerini çok daha iyi bir şekilde, kuvvet kullanmaksızın öğrenebilmektedirler. Zaman zaman tekniği kuvvetle yapmaya çalışan erkekler, esasında Aikido tekniklerini bayanlardan ortalama olarak daha uzun sürede öğrenmektedirler.

• Normalden fazla ya da aşırı kiloluyum. Bu durum Aikido yapmama engel mi?
    Hayır! Sadece başlangıç olarak daha yavaş bir tempo ile Aikido çalışmanız gerekebilir. Aikido'ya düzenli olarak devam ettiğiniz takdirde kilo problemi diye birşey kalmayacağından emin olabilirsiniz :-)

• Daha önce sakatlık/ameliyat geçirmiştim. Bu durum Aikido yapmama engel mi?
    Bu konuda uzman bir doktora danışmanızda fayda var. Eğer doktorunuzun Aikido hakkında hiçbir bilgisi yoksa ya da kararsız ise doktor olan Aikidocu arkadaşlarımıza sizin için danışabiliriz. Lütfen bizimle iletişime geçiniz!

• Yaşım 30'un üzerinde. Aikido'ya başlamak için geç mi kaldım?
    Hayır. Sağlıklı bir vucuda sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, geç kalmış sayılmazsınız. Vucudunuzun Aikido'ya uyum sürecini düzenli çalışma ile hızlandırabilir ve kısa bir süre içinde yeterli kondisyona sahip olabilirsiniz.

• Çocuklar Aikido yapabilir mi?
    Aikido çalışabilmek için vucut, kemik ve zihin gelişimi bakımından belirli bir seviyeye gelmiş olmak gerekir. Dolayısı ile 12 yaş altındaki çocukların Aikido yapmalarını tavsiye etmiyoruz.

• Ben yeniyim. Uzun süredir Aikido yapan arkadaşlar ile nasıl çalışacağım?
    Herşeyden önce Aikido çalışmaları futbol ya da basketbol gibi değildir. Çalışmalar, genellikle karşılıklı olarak saldıran-teknik yapılan (uke) ve savunan-tekniği yapan (tori) olmak üzere 2 kişi şeklinde yapılır. (ileri seviyedeki birden fazla saldirgana karşı yapılan teknikler hariç:-) Aikido çalışmalarında, eskiler olduğu gibi yeni başlayan Aikido öğrencileri de çok sayıdadır. Dolayısı ile daha kıdemli Aikido öğrencileri sizlere yardımcı olacaklardır.

• Bir çalışma günü için 1 saat, 15 dakika(ortalama) az bir süre değil mi?
    Aikido çalışmaları, aikidoya özgü fırlatma tekniklerine karşı kendimizi korumak için uyguladığımız düşmeler ile benzersiz bir şekilde, fiziksel olarak oldukça yüksek tempolu ve yoğun geçtiği için, tecrübeli öğrenciler için dahi yorucu olabilmektedir. Bu sebeple aikidoya başladıktan sonra, çalışma saatlerinin yeterli hatta bazen fazla bile olduğunu düşüneceğinizden eminiz. Bununla birlikte yine de daha fazla çalışmak isterseniz, derslere erken gelip, sizin gibi erken gelen tecrübeli öğrenciler ile çalışmakta özgürsünüz. Ayrıca 2.KYU seviyesine geldikten sonra, sadace ileri kuşaklara yönelik çalışmaların yapıldığı günlerde de aikido çalışarak haftada 4 gün aikido çalışabilirsiniz.

• Aikido'yu ne kadar zamanda öğrenebilirim? Kendimi savunabilecek düzeye ne zaman gelebilirim?
    Bu zaman tamamen sizin vucudunuzun Aikido'ya göstereceği uyum süresi ile orantılıdır. Şartlanmamış bir zihne sahip vucudun öğrenme süresi, daha önceden karate, kung-fu benzeri bir savaş sanatı dalında çalışma yapmış kişilere göre çok daha kolay olmaktadır. İlk Aikido dersinden çıktığınızda dahi çok şey öğrendiğinizi hissetmekle beraber, bir kaç ay içerisinde çok büyük değişim göstereceksiniz. Düzenli bir şekilde eğitime devam etmeniz durumunda 6 ay-1 sene içerisinde kendinizi koruyacak seviyeye rahatlıkla gelebilirsiniz.

• Aikido'yu sokak kavgasında kullanabilir miyim?
    Bunu yapmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Aikido bir vuruşta ölümü ve kalımı belirleyebilir. Eğer mümkün ise savaşa girmeyiniz. Ancak savaş kaçınılmaz ise onu en kısa sürede bitirmek gerekir. Sokak kavgalarında Aikido'daki kilit teknikleri uygundur. Bu sayede salgırgan sadece etkisiz hale getirilir, fiziksel hasar verilmez. Ancak hayatınız tehlikede ise ancak o zaman kırış ve ölümcül teknikler uygulanmalıdır.

• Aikido'da ne kadar zamanda siyah kuşak (1.Dan) seviyesine gelebilirim?
    Düzenli olarak çalışmaya devam etmeniz durumunda ortalama 2.5 senede 1.Dan seviyesine gelebilirsiniz. 1.Dan seviyesi Aikido için bu sanatı yeni öğrenmeye başladığınızı, öğrenci adaylığından, artık bir Aikido öğrencisi durumuna geldiğinizi gösterir. Çalışmalarınız ve teknikleriniz, su gibi akıcı olmaya ve olağanüstü estetik bir görünüm kazanmaya başlar.

• Aikido'da müsabaka, turnuva ya da karşılaşma var mıdır?
    Aikido'nun kurucusu O'Sensei Morihei Ueshiba, Aikido'da müsabakayı kesinlikle yasaklamıştır. Aikido'da müsabakanın olmayışı, rekabet ortamının dojo içerisine girmesini engeller. Dolayısı ile diğer savaş sanatlarında görülmeyen bir uyum, dostluk ve arkadaşlık havasının Aikido öğrencileri arasında gelişmesini sağlar. Aikido'daki tek müsabaka kişinin kendisi ile olan savaşıdır.

• Aikido çalışmalarında ne giyilir? Nereden temin edeceğim?
    Aikido'ya yeni başlayanlar, aiki-gi dediğimiz beyaz bol bir pantolon, beyaz düğmesiz bir ceket giyerler ve beyaz kuşak takarlar. Kahverengi kuşak (2.kyu) seviyesine gelenler, aiki-gi üzerine kahverengi kuşak takarlar. Siyah kuşak (1.Dan) seviyesine gelenler aiki-gi üzerine hakama giyerler. Kendi bedeninize uygun bir Aiki-gi'yi spor mağazalarından temin edebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Koray_Aykut -- 12 Mart 2008; 19:04:57 >

• BEN İLGİLENİYORUM.DAHA BUGÜN İLK SEANSA GİTTİM.UZUN YILLAR DEVAM ETMEYİ DÜSÜNÜYORUM
  • Sizin adınıza sevindim; hayırlı olsun.
    Dojonuzun ismi nedir? Hocanız kim?
  • Ben başlamayı düşünüyorum ancak kafama takılan bazı hususlar var.Antrenmanlar bizim programımıza göre mi ayarlanır yoksa kendimizi mi programa uydurmak zorundayız?Bir de antremanlar çok yorucu mu geçer yani devamında ders çalışmaya falan halimiz kalabilir mi ?
  • Salondan salona değişir ama size göre program8 yapan salonlar olduğunu duymuştum bulmak biraz zor olsa da. Genelde belli günler ve saatler vardır. Yenilere haftada 3, 1.5seneden eski öğrencilere(kahverengi kuşak) haftada 4ders verilir. ÖSS yoksa önünüzde okul ile hiçbir çakışma yaşamazsınız. Ama ÖSS için çalışıyorsanız biraz ertelemekte fayda var. Salona göre 1 veya 1.5saatlik bir dersten sonra vücut çok yorulsa da zihin de bir o kadar açılır emin olun.
  • Sanırsam siz deneyimli bi aikidocusunuz sağolun verdiğiniz bilgiler için.Öss'ye bu sene girecek olsam , öss sonrası başlardım ama maleseff seneye giricem ve 1.5 sene beklemek zorunda kalıcam.Aslında bu sene Mayıs'da dershane tatile giriyor ve önümde yaz tatiliyle birlikte 4 aylık bi süre kalıyor acaba bu sürede aikidoya başlasam öss'den (8-9 ay) sonra tekrar başlasam bi yararı olur mu yoksa en iyisi Öss'den sonra rahat rahat başlayıp bırakmamak mıdır?
  • Daha çok zaman var senin için ÖSS'ye. Bence hiç vakit kaybetmeden iyi bir hocanın yanında başla. İstanbul Anadolu Yakası'nda ikamet ediyorsan birkaç salon önerebilirim. Avrupa Yakası'ndan da ulaşıma göre salon söyleyebilirim. Diğer iller hakkında pek bilgim yok. ÖSS'ye 2ay kala okulu falan bırakıp tümüyle kendini derslere verdiği dönem vardır öğrencinin, o zamana kadar sorunsuz devam edebilirsin derslerine. Vücut yorulur, uyku ister ama zihin ciddi anlamda açılır. Düşme denilen takla hareketleri çok bol aikidoda. Bu hareketleri yaparken beyne bolca kan yürür ve insanın kafası açılır Dersten sonra salonda veya evinde bir duş alırsın derse oturursun 1saat kadar uyku bastırıncaya kadar rahatça çalışırsın. Aksi yönde bir durum olursa ara verirsin aikidoya.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Boks teknikleri
    3 yıl önce açıldı
    Muay Thai hakkında sorular
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • anadolu yakasi icin nereleri onerirsin, bir de derslerde duzen sart mi ornegin haftanin istedigimiz uc gunu gidip ogrenebilirmiyiz, yardimin icin sagol
  • İstediğiniz üç günü değilde daha çok salonun ders verdiği üç gün gidebilirsiniz And yakası için ilk önerim kendi gittiğim salon olan Kuryuukai Dojo-İhsan Özgün'ü tavsiye ederim. Kendisi Türkiye'nin ilk aikidocularındandır ve 5.dandır. Aikidoyu Türkiye'ye getiren Kenji Kumagai'nin öğrencisidir. Yer Altunizade'de, Capitol'ün az ilersinde. Düşünürseniz yardımcı olurum.
    Ders düzenine gelirsek seviye sınavları 3ayda bir yapılıyor ve her sınav için 33derse girmiş olmak şart. Ayda 12-13dersten 3ayda 36-39 ders civarı eder ayda 2dersten kaytarma hakkınız var
  • Cok yapmak istedigim bir spor o kadar cok arastirdimki ama ekonomik imkansizliklardan dolayi baslayamadim ayrica istenen ucrette az buz degil bizim burda 100ytl isteniyor(İzmir balcova kipa) daha bunun sinavlari var onlarada ekstra ucret veriyoruz benim tavsiyem adam dovmek icin aikidoya falan gideyim demeyin bastan kaybedersiniz aikidoda dovusmek degil dovusten mumkun oldukca uzak durmak ogretilir ancak en sonra çare kuvvet kullanilmasi ongorulur
  • Doğrusu ders başına ödenen 7.5lira gibi bir ücret oluyor ki bu da bence o kadar çok değil. Vücut geliştirme salonları da 100lira civarı ücret istiyor burada(İstanbul/Kadıköy/Göztepe) ki orta halli bir semtte oturuyorum. Sınav ücretleri zamanında benim de canımı sıkmıştı ama hocam biraz esnek davranmıştı ve bu sorunu halletmiştim. Konuşularak halledilebilecek şeyler bunlar. İyi bir hoca ile çalışırsanız emin olun o paranın karşılığını alacaksınız. Ve şu da var bu bir sigorta. Tüm dövüş sanatları için aynı şey geçerli. Bir ömür bu sanatlarla ilgilenip milyarlarca lira harcayabilirsiniz, vaktinizi başka şeyler yapabilecekken buna ayırabilirsiniz ama öyle bir vakit gelirki kendinizi savunmak için kendi kuvvetiniz yeterli olmaz; işte o zaman dövüş sanatları sigorta görevi görür ve sizi kurtarabilir.
    Ama şuna kesinlikle katılıyorum; adam dövmek için aikido yapmayın! Aikido ve dengi hiçbir sanat bu kadar küçümsenmeyi haketmiyor. Kişiliksiz insanların eline bu silahı verip sokağa salmayı da hiçbir dövüş sanatı hocası istemez zaten.
    Aikido sadece bir savunma sanatı değildir. Hayatın sıkıntısını, stresini atıp rahatlanılır aikidoda. Uysallaşılır. Daha pozitif bir insan olunur. Ve kendinize olan güveniniz zaman içinde rahatlıkla farkedebileceğiniz şekilde artar. Biz millet olarak bu tür şeylere hep gülerek yaklaşırız ama söylediklerimde ciddiyim. Aikido'da müsabaka olmaması da bunlara işaret olarak gösterilebilir. Ama bu saydıklarımın gerçekleşmesi için çok önemli bir etken var; sanatında usta gerçek bir hoca..

• Özgün aikido nun sitesinden (Ç)alıntı yapmışsın güzel

Bende ay başı gibi orada başlamayı düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mrlol -- 26 Mart 2008; 18:58:15 >

• Doğru tercih yapmışsın Başlayınca salonda görüşürüz zaten, burdan da fikirlerini aktarırsın başlamayı düşünen arkadaşlara.
  • Var mı aikido ile başka ilgilenen?
    Dragon başlayanlar oldu bu ay salonda 6-7 kişi aralarında sen de var mısın?
  • Bahsettiğiniz videoyu izlemeden kesin birşey söylemem zor ama kuvvet çok fazla önemli değil; karşınızdaki ne kadar kuvvetli olursa olsun yapmak istediğinizi tekniği iyi biliyorsanız yaparsınız.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Esperagos1

sanki aikido biraz barıscıl bir spor youtube da izledigim kadarıyla bir adam diger adama elini uzatiyo tokalasır gibi diger adamda onun elini ceviriyo,büküyo falan karsındaki adam biraz güclü falan olsa o adam o eli bükemez gibime geliyo.

bükemezmi
    sen ver bakalım bi 5. dan'a elini geri alabiliyormusun yada yakalasın geri alabiliyomusun ?
    orda gösterilenler tamamen gösteri amaçlıdır.
  • 5.dan olmaya gerek yok. 20yıl sürer 5.dan olmak. 2-3sene iyi bir aikidocu tarafından yetiştirilmek yeter.
  • peki koray abi daha garanti olur diye söyledim :D
  • Evet. Jujutsuda da rakibin gücü rakibe karşı kullanılır. Aikido, jujutsudan türemiştir.
  • slm

Forumun başındaki bir hata ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Kahverengi kemer 2.kyu olunduğu zaman takılamaz.1.kyu olunduğunda takılabilir.2.kyu rengi mavidir.Ancak çoğu dojolarda kahverengi kemere kadar beyaz kemer takılır.Federasyon sınav ve kuşak yönetmeliğinde de 1.kyu olunca kahverengi kemer takılabilinir diye ifade eder.

Saygılarımla
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.