Şimdi Ara

AF (AUTO FOCUS) VE METERİNG KARMAŞASI!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.722
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uzun zamandir kafamda tam netlestiremedigim bir konuyu goruslerinize acmak istiyorum. Fotograf cekerken makina menusunde AF (auto focus) ve "Metering" diye gecen ayarlarinin "en ideal, iyi ve nasil yapilacagi konusunda zaman zaman ciddi karasizliklarim ve suphelerim oluyor!

Ornegin, Casio Z750 ve Fuji F31fd'nin menu seceneklerinde bahsi gecen ayarlar şu şekilde geciyor;

Casıo Z750;

AF AREA; Multi, Spot, Free

METERİNG; Multi, Center Weighted, Spot

-----------------

Fujifilm F31fd;

ISIK OLCER (Photometry); Çok alanlı (multi), Nokta (spot), Merkez Agirlikli (average)

AF KİPİ (AF mode); Merkez (center), Cok alanlı (multi), Devamlı (continuous)

Şimdi bu karmasanin icinden nasil cikacagimi bilmiyorum
    Dprewiew'in yaptigi incelemelerde cekilen muhtesem ornek fotograflara baktigimde hep "Metering Mode; Multi-Segment" olarak gozukuyor. Kisaca, "AF" (Auto Focus) ve "Metering" ayarlarinin "cogu zaman en iyi sonucu verecek sekilde nasil ayarlanmasi gerektigini (veya hangi durumda ne sekilde ayarlanacagini) konuya vakıf olan birileri soyleyebilirmi acaba

• AF Auto Focus -otomatik netleme genel olarak iki çeşittir

1-Multy (çoklu netleme) bu secenekte mak. otomatik olarak AF noktalarından birini
    veya birkaçını seçer,kompaktlarda AF bölgesi olarak geçer.

2-Select AF (Tekli netleme) -bu seçenekte AF noktararından biz istediğimizi herhengi
    birini seçeriz, kompaktlarda istediğimiz AF bölgesini seçeriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dijitalman -- 29 Aralık 2007; 14:06:03 >

• İngilizce ama örnek resimlerle güzel anlaşılabilir bir anlatım

www.photozone.de/LIGHT METERING

LIGHT METERING -ışık ölçümü

Bu seçenek ile makinanın hangi bölge veya bölgelere göre poz ayarı yapacağını seçeriz.

1-Spot/Partial
    Bölgesel ölçüm,pozlama hedeflenen belirli bir bölgeye göre ayarlanır

2-Center-weighted
    Merkez ağırlıklı,pozlama ayarının çoğunluğu merkeze göre yapılır ama
    merkezin cevresi de bir miktar ölçüme dahil edilir

3-Multi-zone/Matrix
    Çoklu ölçüm,bütün olarak karenin tamamı ölçülerek poz ayarı yapılır

Manuel pozlamada bu seceneklerin bir önemi yok gibi görünebilir
    ama ayarladığımız seçeneğe göre makina gerekli ölçümü yapıp bize
    pozlamamız hakkında fikir verir.

• @ dijitalman,

Bir kismi dslr makinalara yonelik aciklamalar olsada, compact makinalar icinde kendime oldukca pay cikardigim mukemmel ve detayli aciklamalarin icin cok tesekkurler hocam. Eline, koluna, yuregine saglik
  • Multizone-matrix pozlamada makina fotoğrafın genelini 0 pozlama ile çıkarmaya çalışır (genelinde yapılan bir ortalama, poz telafisi yok ise)

Mesela birinin fotoğrafını çekeceksiniz. Arkasında güneş var. Makina ortalama alır, arka taraf aydınlık ve ön taraf (kişinin yüzü karanlık çıkar) Hatta arka plan daha büyük bir alan ise, arka planı biraz daha karartır (genelde etkisi daha fazla) bu yüzden kişinin yüzü iyice karanlık çıkar. Bu durumda bu kişinin yüzünden spot metering alırsınız. Makina pozlamayı belirler (kişinin sadece yüzü yada spot alınan yer normal çıkacak şekilde) tabii yeni f ve s değeri, kişinin yüzünü aydınlık çıkarmak için matrix pozlamaya göre daha büyüktür. O yüzden arka taraf patlar yani daha parlak çıkar.

Makina buna dikkat etmez. Spot alınan yer normal çıksın, gerisi ne olursa olsun der.
  • Benım de corbada tuzum olsun

AF KİPİ (AF mode); Merkez (center), Cok alanlı (multi), Devamlı (continuous

buradan center da makina foto çekerken merkeze en yakın olan objelerı yada ıste merkezdekı fotografın ortadından netleme noktası ararç Multı de de makınanın yanı elındekı makınada kaç tane AF noktası varsa hepsnıjnı kullanır

contınuous da da makına sureklı netleyecek bır sey arar yanı AF hıc durmaz af alanı degıstıdınde sureklı AF calısır durumda bır nevı bunu hareketlı objelerı cekerken kullanak cok mantıklıdır
  • quote:

Orjinalden alıntı: pininfarina

@ dijitalman,

Bir kismi dslr makinalara yonelik aciklamalar olsada, compact makinalar icinde kendime oldukca pay cikardigim mukemmel ve detayli aciklamalarin icin cok tesekkurler hocam. Eline, koluna, yuregine saglik

rica ederim ,anlaşılır bir şekilde anlatabildiysem ne mutlu bana.
    internette çok güzel flash örneklere rastlıyorum ama buraya flash koyulmuyor.

dslr makinaların ölçümleri daha hassas ve bu ayar değişikliklerinde fotoğrafa verdikleri etki daha yüksek,
    kompaktların dslr ye göre daha kaba ölçümler yaptığını söyleyebiliriz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dijitalman in verdiği örnekler gerçekten çok güzel ve çok açıklayıcı.

Teşekkürler.
  • Oyleyse kaba bir hesapla soyle diyebilirmiyiz;

1- Manzara, grup, dag, deniz vs gibi nispeten genis acili cekimlerde ISIK OLCER (Photometry); Çok alanlı (multi)

2- Bir diger farklı sahne @Ahmet1980'in de bahsettigi gibi arkadan gunes vuran bir durumda ondeki insanın yuzu karanlık cıkmasın diye ISIK OLCER (Photometry);Nokta (spot) olmalı sanıırm. Dogrumudur?

Peki diyelim ki, bunlari dogru anladim. Peki AF ne/nasil olacak? YAni makinanın ışıkolcer'ini dogru sekilde ayarladik ama peki AF ayarı nasıl olmali arkadaslar?
  • quote:

Peki diyelim ki, bunlari dogru anladim. Peki AF ne/nasil olacak? YAni makinanın ışıkolcer'ini dogru sekilde ayarladik ama peki AF ayarı nasıl olmali arkadaslar?

Sayın Pininfarina,

Makinanızda AF ayarı manuel tespit edilemiyor ise (zaten manuel vermek, kısayol durumuna bağlı olarak bazen uğraştıcı olabiliyor) multi vermeniz genelde daha kullanışlı olabilir. Daha önce kullanmış olduğum Canon a80 imde bu ayar vardı ancak maalesef S2 de yok. Mutlaka orta kısımdan (center odaklama yapıyor)

Multi kısmında odaklamak için tüm odaklama noktalarına bakıyor makina. Eğer obje ortada ise ortadan odaklama alabilirsiniz. Ama obje ortada ise, multi-odaklamada da yine ortaya odaklanacağını makina bulabilir! Bu yüzden multi vermekte fayda var.

Casio da ise yazdığınız kadarıyla free seçeneği var. Sanırım o modda kendiniz belirleyebiliyorsunuz odaklanma noktasını.

Not : Spot ölçüm alırsanız, spot alınan nokta, odaklanma noktasıdır.

İnsan yüzü ile ilgili verdiğiniz örnek doğru. Bir örnek daha verelim mesela (silüet tarzı) Bir ağacın yakınından (arkada güneş var) güneşten spot pozlama alırsanız, güneş çok parlak olduğu için makina tüm herşeyi kısacak ve daha sonra fotoğraf çektiğinizde ise ağaç silüet şeklinde çıkacaktır.

Bu durumu rastgele kullanabilirsiniz. Mesela s2 de tuş var, sadece pozlama alıyor (ISO ya göre f ve s belirliyor) daha sonra siz nereyi çekerseniz çekin, bu pozlamayı hafızada tutuyor ve fotoyu bu pozlamaya ait değerlerde çekiyor.

Mesela güneşli havada gökyüzüne tuttum makinayı ve pozlama aldım. f ve s değerlerini makina çok düşük tespit etti. Sonra makinayı ev içerisinde arkadaşıma tuttum ve çektim. Normalden daha karanlık çıkması muhtemeldir çünkü pozlamayı çok aydınlık bir ortama göre almıştım.

Umarım faydası olmuştur.

• quote:

Oyleyse kaba bir hesapla soyle diyebilirmiyiz;

1- Manzara, grup, dag, deniz vs gibi nispeten genis acili cekimlerde ISIK OLCER (Photometry); Çok alanlı (multi)

2- Bir diger farklı sahne @Ahmet1980'in de bahsettigi gibi arkadan gunes vuran bir durumda ondeki insanın yuzu karanlık cıkmasın diye ISIK OLCER (Photometry);Nokta (spot) olmalı sanıırm. Dogrumudur?

Her iki ayar secenekleride birbirine benzer özellikler taşıyor,birincisini anlamışşın diğeride kolay

Casıo Z750; AF AREA;
    Multi, çoklu netleme makina birden fazla noktayı veya bölgeyi netlemeye çalışır
    Spot, kısmi veya noktasal netleme
    Free, serbest netleme

Fujifilm F31fd; AF KİPİ (AF mode);
    Merkez (center), merkez ve cevresi net
    Cok alanlı (multi), birden fazla noktayı veya bölgeyi netleme
    Devamlı (continuous) hareketli objeleri otomatik takip.

Devamlı (continuous) a örnek;
    http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part2/2F.html
    />

/>

• DSLR de AF MODE 3 çesit

AF MODE

canon;
    1 • One shot
    2 • AI Focus
    3 • AI Servo

nikon;
    1 • Single-servo AF (AF-S)
    2 • Automatic AF-S/AF-C (AF-A)
    3 • Continuous-servo AF (AF-C)

1 -Bir defalık netleme
    (Sabit objeleri için)

2 - 1. ve 3. secenekler arasında otomatik geçiş

3 - Sürekli netleme
    (hareket halindeki objeler için)
  • Bir ekleme, multi-zone kameradan kameraya degisir, yeni kameralarda surat bulup ona bakiyor mesela, ya da bir cok dslrnin kendi sistemi var mesela nikonun matrix sistemi alicilarindan topladigi veriyi analiz edip duruma gore sonuc veriyor yani butun kareyi orta ton yapmaya calismiyor tam olarak.
  • @dijitalman;
    Bir konu, böyle örnekler seçilerek ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Paylaşımın için teşekkürler.. (Benim de tam emin olamadığım bazı şeyler vardı, öğrenmiş olduk! )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdish -- 31 Aralık 2007; 10:35:35 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: spirit of nature

@dijitalman;
    Bir konu, böyle örnekler seçilerek ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Paylaşımın için teşekkürler.. (Benim de tam emin olamadığım bazı şeyler vardı, öğrenmiş olduk! )

+10.000
    Arkadasin adi ustunde zaten "Digitalman", eline, yuregine saglik dostum cok guzel ve net aciklamalar

Peki hocam bu "Devamlı (continuous) yani hareketli objeleri otomatik takip seceneginde sadece tek bir nesneyi mi takip eder makina? Mesela akan bir trafigin, kosan insanların veya birden fazla hareket eden hareketli kedi/kopek resmi cekicez diyelim. Makina kadraja sıgan tum nesneleri takip ederek hepsini netleştirmeye mi calisir yoksa kafasına gore iclerinden tek bir nesneyi secip sadece ona mı odaklanır?

• quote:

+10.000
    Arkadasin adi ustunde zaten "Digitalman", eline, yuregine saglik dostum cok guzel ve net aciklamalar

Peki hocam bu "Devamlı (continuous) yani hareketli objeleri otomatik takip seceneginde sadece tek bir nesneyi mi takip eder makina? Mesela akan bir trafigin, kosan insanların veya birden fazla hareket eden hareketli kedi/kopek resmi cekicez diyelim. Makina kadraja sıgan tum nesneleri takip ederek hepsini netleştirmeye mi calisir yoksa kafasına gore iclerinden tek bir nesneyi secip sadece ona mı odaklanır?

Devamlı AF de, sadece AF çerçevesi içindeki konular takip edilir. (Yani netleme yaptığın zaman ortadaki çerçeve)

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: spirit of nature

@dijitalman;

+10.000

Rica ederim arkadaşlar,
    Bu soruya kaba olarak sen neyi takip edersen makina da onu takip eder diyebiliriz,
    yine yukarıdaki konuya dönüyoruz.
    bunun için ilk etken;

A-multy(çoklu netleme -makina biraz kafasına göre takılır) single (noktasal veya bölgesel netleme) hangisini seçtik?
    eşit mesafedeki nesnelden birisini netlersek diğeri de net olur.

Bundan sonraki maddeler Depth of Field (DOF) = net alan derinliği konusuna giriyor;

B1-objektifimiz kaç mm veya kaç mm ye ayarladık?

B2-çekeceğimiz nesne veya nesnelerin uzaklıkları nekadar?

B3-seçtiğimiz aparture (F-Örtücü-diyafram) değeri kaç?

bunlar biraz karışık gelebilir (ilk başta banada karışık gelmişti)

• Işık ölçer konusuna son bir örnek vermek istiyorum;

Kuvvetli zıtlıkların olduğu yerlerde ışık ölçüm yönteminin seçilmesinde, mesela ters ışıkta, silüet mi çekilecek yoksa portre mi? Bunun seçimi önemli. Eğer portre ise denildiği gibi doğru pozlama için çekim kipi, kesinlikle nokta konumunda olmalı. Örneklere bakalım;

çok alanlı

nokta

merkez ağırlıklı

• @ spirit of nature,

Yukarda vermiş oldugun ornegi aynı şartlarda, hemen pratige dokerek bizzat test ederek denemek istedim. Ancak assagida gorecegin gibi makina aynı sart ve metering ayarlarinda farklı sonuclar verdi! Verdigin ornekte en iyi sonucu "Nokta/Spot" ayarinin verdigi gorulurken (ki, mantikli ve olmasi gerekende bu) Fuji F31fd ise aynı sartlarda en iyi sonucu goruldugu gibi "Average/Merkez Agirlikli" ayarda verdi!!

En iyi sonuc diyorum cunku arkadaki camın cercevesi, dısarıdaki agacların netligi/koyulugu ve belirginligi, saksının detayları ve rengi, sandalyenin renk dagilimindaki homojenlik vs hersey diger karelere gore cok daha iyi ciktigini dusunuyorum. İlk iki karede ise bana gore pek bir fark yok zaten. Fujifilm F31fd aynı sart ve durumda neden en iyi sonucu asıl olması gereken "Nokta/Spot" degilde, "Average/Merkez agirlikli" ayarda verdi bilemiyorum?

Bu farkin nerden veya neden kaynaklandigini aciklayabilecek birileri varmi? Not; tum cekimlerde AF KİPİ; "Merkez" ayarinda sabitti..

MULTİ/COK ALANLI;
    (Sadece sandalye, saksi ve disaridaki agaclar "cok az, biraz koyu cikmiş tek fark bu. Totalde fazla bir fark oluşmadı yani)

SPOT/NOKTA

MERKEZ AGİRLİKLİ/AVERAGE
    (Bana Gore İclerindeki En İyi Cekim. Yalniz bu ayarda cekerken makinenin ekranı cekim esnasinda "kap-karanlik oluyor" cektikten sonra ise sonuc goruldugu gibi hepsinden enteresan sekilde daha iyi cikiyor! Bu da ayri bir mevzuu!!);

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pininfarina -- 31 Aralık 2007; 13:40:59 >

• @pininfarina;
    Ama benim çekimlerde flaş kapalı. Sende açık olduğu görülüyor. Yani ben örnekleri çekerken, sanki ters ışıkta bi silüet çekermişcesine hareket ettim, o yüzden flaşsız çektim. Flaşlı çekseydim, eminim en iyi sonuç bende de merkez ağırlıklı olabilirdi. Ne de olsa benzer cihazlar..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.