Şimdi Ara

Açıkta yeşil Kapalıda kırmızı yanacak devre

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Basit bir devrede on off butonunu açık hale getirdiğimde yeşil ledin. kapalı hale getirdiğimde kırmızı ledin yanmasını istiyorum.

Örnek olarak basit bir on/off eklenmiş bir devre çizdim,

Bu devreye elektrik geldiğinde yeşil ışık yanmasını, elektrik gittiğinde ise kırmızı ışık yanmasını istiyorum, elektrik gittiğinde derken on off butonu kapalı olduğunda.

Yeşilin yanmasını çözdüm, Cihaza bağladığımda cihaz çalışırken yeşil de yanıyor ama kırmızıyı nereye, nasıl, ne ile koyacağımı çözemedim. Yardımlarınızı bekliyorum

Edit : Beyin basmıyor, butondan öncesine kırmızı ledi eklediğimde sorun düzeliyor

Edit 2 : Bu da olmadı, bu sefer de kırmızı led sürekli yanmış oluyor Sorunu hâlen çözemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uykusuzkoala -- 26 Mayıs 2020; 14:42:13 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 3 ayaklı anahtarlar (SPDT) ile sanırım sorununuz çözülür. 1NO - 1NC olarak uçlarda birini cihaza ve diğerini kırmızı lede bağlayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gabba -- 26 Mayıs 2020; 15:15:31 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • gabba kullanıcısına yanıt
    3 Ayaklı anahtar bu sanırım
    ama nasıl bağlanılacağını bilmiyorum

• Ortak uca beslemeyi, uçlardan birine cihazı diğerine de kırmızı ledi. Cihaza giden kola çizdiğiniz gibi yeşil ledi de bağlayın. Anahtarın akım taşıma limiti, lede seri bağlayacağınız dirençlerin ohm değeri ve Watt değeri, vb. değerleri göz önünde bulundurun.

• gabba kullanıcısına yanıt
    Deneyeceğim hocam, teşekkür ederim

• Eğer butona siz elinizle basacaksanız 3 ayaklı anahtar ile kolayca yapabilirsiniz. Ancak dolap kapağı gibi olsun istiyorsanız yani dolabın kapağı kapalıyken yeşil led yansın, dolabın kapağı açılınca kırmızı led yansın istiyorsanız bir tane push button bir tane de ters push button lazım. Yani buzdolabı anahtarı gerek.

• Bunu ne için kullanacaksın? btj tip npn transistörle de yapılabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Açıkken yanacak olan yeşil led işini zaten halletmişsiniz resimdeki şekliyle. Kapalı konumda yanacak olan için ise şu kontrol kalemlerinde veya merdiven lamba butonlarında kullanılan mini neon lambalar ile çözersiniz. Neonu anahtara paralel bağlayacaksınız. Anahtar of konumunda iken devre neon lamba üzerinden tamamlanarak yanacak ama cihaz çalışmayacak. Anahtar on konumunda iken neon kısadevre olacağından sönecek cihaz çalışacak ve yeşil led yanacak.
    Maliyeti 2-3 lira...

Neon lamba yerine aynı bağlantı şekliyle uygun seri direnç ve kırmızı led de olabilir. Ama alternatif akımda led pek uzun ömürlü olmaz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 26 Mayıs 2020; 21:18:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pardon ben 220v ile yapılacak bir uygulama olduğunu düşünerek neon örneğini verdim, daha düşük bir dc voltaj ise neon yerine anahtara paralel bağlı seri dirençli led bir ihtimal ( devrenin voltajı ve cihazın çalışma akımına göre) yine iş görecektir.

• Sadece led mi yakacaksınız, röle filan gerek var mı? Arkadaşlar bahsetmiş 3 pinli 2 konumlu anahtar iş görür basit bir devre;

• @zwanzig Yanıtınız için teşekkür ederim hocam.

@SiZoKoLiK Çeşitli voltajlarda ve amperlerdeki devrele eklemek için kullanacağım.

@mustyyyyy Hayır hocam 220 için kullanmayacağım çok daha düşük voltajlarda kullanmak için gerekli. Anahtara paralel bağlı seri direnç ve kırmızı led derken, Cihazı çalıştırmayacak ama kırmızı ledi çalıştıracak kadar voltaj geçirmemi mi kast ettiniz ?
  • mavi-kaplan M kullanıcısına yanıt
    Hocam sadece led yakmayacağım, bu devre benim projeye uymuyor. Bu sadece ışığın yanması için. Ben Devrenin + bağlantısını kesip araya bu ışıklı on off devresi koymak istiyorum.

Ve konuya ek olarak, Bu 6pin push button ile geçici olarak işimi görüyorum. Buton aktifken yeşil,kapalıyken kırmızı yakmayı başardım. Keşke aynı durumu on off düğmede de çözebilsem :)Açıkta yeşil Kapalıda kırmızı yanacak devre

• uykusuzkoala U kullanıcısına yanıt
    Evet çekilen yük uygunsa led üzerinden sadece ledi yakacak kadar gerilim akar. Bu yöntem standart aç kapa anahtarlara uygundur.
    Seçeceğiniz seri direnç, cihazınızın çekeceği akımla alakalı olduğundan net bir değer veremiyorum ama 12v için 1k uygundur. Gerilim daha düşükse direnç değerini biraz daha düşürün. Birkaç deneme ile ledin sorunsuz ve belirgin yanacağı kombinasyonu bulursunuz.

• Manyetik anahtar kullan 2 pinli anahtar şart mı veya röle?
    Yanıtınız için teşekkür ederim hocam, fakat 2 pin anahtar şart ve videodaki sistem, bu projemde işe yaramaz çünkü videoda mıtnatıs kutup bulmak için yapılan bir devre.
  • uykusuzkoala U kullanıcısına yanıt
    Bu sistem her ülkede kullanılıyor dünyada geçerli ... Dışarıdan normal anahtar şeklinde görünür, hatta cihazın diğer yerleri su geçirmez yapılırsa belli basınca kadar iş görür.

Valla hayal gücünüz olmadığı için üzgünüm. Benim yardımım önerim buraya kadar.
    Konuyu anladığınıza emin miyiz ? Sizin bahsettiğiniz olay ile benim düşündüğüm şeyin uzaktan yakından alakası yok.
  • Aç kapa yapacaksın ve anahtar durumu ledle görünür olacak. Aynı zamanda açıkken devre başka yük de çalışacak.

Büyüttüğünüz, anlamadığımı düşündüğünüz neresi? Peki kırmızı led yanarken beslemeniz nasıl olacak açıklayabilir misiniz?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.