Şimdi Ara

Acemilik sürecinde yaptıklarım araca zarar verir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
1.843
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler. Ehliyetimi alalı bir süre geçti fakat araç tecrübesini pek edinemedim fazla kullanmadığım için. Fakat her kullandığımda yaptığım hatalar araca zarar verir mi yoksa sadece benzin ya da sürüş konforunu mu etkiler öğrenmek istiyorum, soracak kimse de bulamadım.

    öncelikle 1. problemim debriyajdan ayağımı çekerken bazen hızlı bazen çok yavaş çekiyorum. yavaş çektiğimde gaza dokununca araba bağırıyor sonra kendisini toparlayıp devri tekrar kendine geliyor. bu durumda dişlilere vs zarar verebilme ihtimalim var mı?

    2. problem yokuş çıkarken acemi olduğum için devri bayağı yükseltip vites atıyorum. tabi o an kaç devirde olduğumu bilmiyorum fakat sesten yola çıkarsak 4.5,5 bin devirde olması muhtemel vites attığımda. diğer türlü devir kaybedip aracı yavaşlatıyorum ya da stop edecek kıvama getiriyorum. trafik olunca bir de böyle bir durumdan kaçınmak için gazı sonuna kadar kökleyip arabayı neredeyse motosiklet gibi redline a sokacak kadar zorluyorum. aynı şekilde bu durumda, fazla benzin tüketimi dışında herhangi bir zarar verme ihtimalim var mı arabadan?

    3. problem setlerden usta şoför gibi geçemiyorum. vites 2 de oluyor hızım yavaş oluyor fakat sanki ön teker geçtikten sonra araba tekler gibi oluyor ben de gaza hafif dokunuyorum bu sefer de hızlı geçiyorum konfor gidiyor. ya da tam tersi sete girerken hızımı ayarlayamıyorum bazen hızlı girdiğim oluyor. bu gibi durumları nasıl önlerim. sete girmeden önce debriyaja basmak gerekir mi? bu durumun arabaya verdiği zarar ciddi dereceye ulaşabilir mi?

    4. el freni ile kalkış yapmam arabayı ne gibi zorlar? arabayı ilk çalıştırdığım vakit neden bilmiyorum ama bir türlü kaldıramıyorum. ya kesiciye sokacak kadar gaza basıyorum ya da az basınca stop ediyor. sadece ilk çalıştırdığım vakit oluyor bu onun dışında yokuştan kalkarken kaydırma vs yapmıyorum.

    bu şekilde problemlerim var. nasıl aşarım ve araca çok zarar veriyor muyum? siz ustalaşmış insanların tecrübelerinden yararlanmak isterim eğer söylemek istediğiniz şeyler var ise duymak isterim.







  • boş trafik saatlerinde antrenman alıştırma eğimli yollarda habire

    uygulama ve sürüş teknikleri çalış

    aracı anlamaya dinlemeye çalış o sana motor sesi ve tepkimelerle neyi nezaman yapman gerektiğini söyleyecek

    bu şekilde öğreniliyor yakıt dışında çokda zarar vermezsin sert kullanmadığın sürece..
  • en fazla baskı balatanı erken yersin, o da 1000 lira civarına değişir.
  • Kardeşim el freni ile kalkmak zararlı değildir,debriyaj ile kalkmaya alış yavaş yavaş. Her aracın bir kavrama noktası olur,onu bulmaya çalış böylece debriyajdan ayağını tam ayarına göre çekmiş olursun. Yokuş çıkarken çok gaz verme eğer sakin olarak çıkabileceğin bir yokuş ise vites atma,atman gerekiyorsa devir saatine arada bak yokuşun durumuna göre 3-4 bin devirde at.Araç ısınmadan çok fazla zorlama,gerekirse ısınması için 3-5 dk bekle.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 1. sorunda hızlı bırakmanın sonucu hem konfor düşer, silkeleme yapar hemde dişliler zarar görebilir. Yavaş çekip bu esnada fazla gaz vermenin sonucunda da balatanın ömrü kısalır. Kavrama noktasının altındayken gaz vermek arabayı yürütmez, motoru bağırtır. Kavrama noktasına gelince yavaş yavaş gazı artırmak sorunu çözer.
    2. sorunda aslında bir sorun yok. Sanırım araba benzinli ve çok güçlü de değil. Redline'a yada dip gaza gerek yok. 4-5 bin devir yokuş çıkarken vites değiştirmek için uygun bir devirdir. Bu durum arabaya zarar vermez aksine zorlanmaması için yapılması gereken budur. Ama bunu motor soğukken yapmak motorun ömrünü kısaltır.
    3. sorunda motor güçsüzse ikinci vites fazla geliyordur. Kasislerden 1. viteste geçeceksiniz.
    4. sorunda zaten olması gerekeni yapıyorsunuz. Yokuşta el freni ile kalkılır. El frensiz kalkmak arabaya zarar verir. Normalden biraz daha fazla gaz verilir, araba hareket etmeye çalıştığında el freni bırakılır.
    Genel olarak ciddi bir sorun yok ortada.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Araç bağırsın problem değil gaz vererek kalkmaya alış ayrıca arkanda birileri olursa heyecanlanma normal bir şekilde kaldırmaya çalış.Hiç bir problem olmaz.Ama araçta turbo sistemi varsa sürekli stop ettirmen problem olabilir.Ona dikkat et

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sen; boş ve mümkünse hafif yukarı eğimli bir yerde sabahtan akşama dek araç kaldırma,yani gaz debriyaj çalışmalısın bir gün boyunca...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hepsini zamanla hallediceksin. Ufak tefek sorunlar hepsi de. Ben trafik ışığında debriyaja basılı bir şekilde 90saniye bekledigimi hatırlıyorum. Bu işin raconu bu diyerekten

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ehliyetin hayırlı olsun.

    1 - Debriyajdan çok yavaş çekmen baskı balatanın erken bitmesine sebep olur. Aynı şekilde hızlı çekmen de baskıya ani yük bindirir, mekanik arıza sebebidir. Ayağını biraz daha alıştırmalısın. Pratik ile sorunu çözersin.

    2 - Motor sıcaksa devir yüksekliği kırmızı bölüme gelmediği sürece pek sıkıntı değil. Aracın eskiyse, yağ eksiltme durumunu kontrol et. Fazla devir yağ yakımını aşırı arttırır. Ayrıca aracın LPG'liyse ve LPG ayarların düzgün değilse motorun ısısı aşırı artabilir. Yokuşu orta devirlerde çıkmalısın. (3 bin gibi, deneme yanılmayla anlarsın yakında)

    3 - Setlerden hızlı geçmen direkt olarak süspansiyona yük bindirir. Sırasıyla amortisör takozları, stoperler, amortisör, rotlar arıza yapar. Yavaş geçmende problem yok. Sete yaklaşıncaya kadar frene bas, tam setten geçerken frenden çek ayağını. Yüksüz geç. 1 vites iyidir. Yavaş yavaş alışırsın.

    4 - El freni ile kalkış pek problem değil, debriyaja alışınca el frensiz kaldırmayı öğrenirsin. Arabayı ilk çalıştırdığında kesiciye sokuncaya kadar gaz verme. Debriyaja alışıncaya kadar arabayı ısıtmak için 3-5 dk bekle. Sonrasında ilk hareketini yap.


    - Sana tavsiyem ilk önce arabanın debriyajına alış. Aracının önünde arkasında 10 metre yakınında araba olmayan boş bir yere git, Vitesi 1'e al, (sağ ayağınla gaza veya frene basmadan) sol ayağını yavaş yavaş debriyajdan çek, motor sesinde değişme olmaya başladığında ayağının pozisyonunu koru, ayağını ne kadar yukarı kaldırdığını ezberle. O nokta ilk hareket noktasıdır. Bu noktada araba hafif hafif gitmeye çalışacaktır.

    Debriyajdaki ayağın ilk hareket noktasına ulaşınca sağ ayağınla hafifçe gaza dokun, boştayken 1500 devir çevirecek kadar gaza basacaksın.

    Unutma; ayağını debriyajdan motor sesi değişmeye başlayıncaya kadar çekeceksin, ses hafif değişmeye başladıktan sonra hafif gaza dokunacaksın. Araç hareket etmeye başladıktan sonra debriyajdan yavaşça ayağını çekmeye devam et. Bu şekilde başarılı kalkış yaparsın.

    Pratik yapabileceğin boş bir alan bulup bu dediğimi iyice pekiştir. Gerekirse 30-40 defa yap bunu. Vücudun bu davranışı yavaşça motor refleks haline getirecektir.

    Kalkışa alıştıktan sonra diğer konuları yavaş yavaş çalışırsın.




  • Sağlam Otomatik alabiliyosan al sorunlar yok olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.