Şimdi Ara

AC/DC converter devresi kapasitor seçimi yardım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar ben şu resimdeki devreyi yapmayı düşünüyorum. Elimde iki elektronik kart var bunlara entegre edicem bu devreyi. Yalnız bu devrede görünen 2.2uF lik 400v AC yazan kapasitor (XRated diye geçiyor) kapasitor hangi kapasıtor türu? Ben şunu bulabildim.https://www.direnc.net/22uf400v-damla-tip-polyster-kondansator
    Orda bahsedilen XRated kapasıtorlerin ne ise yaradığını filan biliyorum ama hangi kapasitor XRated hangisi değil. Bu kapasitor üzerinde nere yazıyor mesela? Bu linkteki uygun mu bu devre için?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostmanzero -- 18 Şubat 2017; 15:48:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Evet linkteki kapasitör olacak.Kullanım amacı;amper sınırı yapar.50 Hz. bir devrede bu kapasitörün iç direnci=1576R(ohm)
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler :) ben devreyi proteus ta denedim ama XRated kapasitor filan gibisinden bişey yok. Direk normal kapasitor elemanı ile kurdum devreyi gerilim çıkista 220 gorunuyor. Galiba programda tam anlamı ile simüle edecek elemanları bulamadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: ghostmanzero

Teşekkürler :) ben devreyi proteus ta denedim ama XRated kapasitor filan gibisinden bişey yok. Direk normal kapasitor elemanı ile kurdum devreyi gerilim çıkista 220 gorunuyor. Galiba programda tam anlamı ile simüle edecek elemanları bulamadım.

Bende teşekkür ederim.
    Eğer amacınız sadece resimdeki gibi led çalıştırmaksa 2,2uF kapasitör değeri yüksek gelir ve dirençler zorlanır.
    Sizin yerinize ben proteus'da devreyi çizip similesini çalıştırdım.1uF kap. ile gördüğünüz gibi daha ideal çalışır.Yani bu ideallik direnç kapasitelerini zorlamadan kapasitör gerekli amper sınırını yapabilmeli.Bunun yolu da kapasitörün değerini düşürmekten geçer...AC/DC converter devresi kapasitor seçimi yardım?

• Demek istediğimi şimdiki ekleyeceğim resim daha iyi anlatıyor.
    Resimde görüldüğü gibi,,kap. değerini 10 kat daha düşürüp 0,1uF yaptığımızda istenilenden fazla akım sınırı yaparak çıkışta 15V zener aracılığı ile istediğimiz 15V'u alamıyoruz.

Bu itibarla;yükü ve frekansı belli olan bir AC elektrik devresinde uygun değeri tespit edilip kullanılan kapasitörler wattlı direnç yerine kullanılır teorisini uygulamalı görmüş oluyoruz.AC/DC converter devresi kapasitor seçimi yardım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 19 Şubat 2017; 1:22:49 >

• malisert32 kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler :) ben bu devreyi iki farklı karta enerji vermek için kullanıcam. Biri üzerinde bir pıc ve bu picin kontrol ettiği iki tane 5v lük role var. .bu devreler malumunuz trafolu devrelere göre dha küçük ve ucuzlar. Ben önce 220 AC yi bu devre ile 20-15 veya 9V DC seviyelerine çekip ondan sonra da bir 5v gerilim regülatöru ile de devreye gerekli olan enerjiyi sağlamak için kullanmayı düşünüyorum. Hatta hem 220 V girisi hem de 5v gerilim regülatör giriş uçlarını yan yana kartın bi köşesine çekip istege göre 220 AC ile besleme istege göre de 30-6V DC besleme olanağı sağlamak istiyorum. Kullanildiğı yerde hangisi varsa o baglanacak. Digeri bağlantisiz kalacak.Hani benim kullanım amacım bu :) pıc Max bir pin den yanılmıyorsam 20mA filan veriyor. Benim elimdeki roleler 5v 2A küçük roleler. Yani max 4A verecek bir devre yeterli olur. Pıc için 20 mA ve picin birer transistör ile kontrol edeceği iki role için 4A(iki roleli nin de aynı anda çıkış verme durumu da var çünkü) diger katta ise sadece bir pıc var. Onun için de ilk devrede ki gibi 4 A lik devreyi kullansam bişey olur mu yoksa onun içn de yine devrede değişiklik mi gerekir?

Kullandığım roleler

https://www.direnc.net/5v-mini-role-hk23f-dc--5v-2a

Bir de şu kapasitore paralel bağlı 470K lik direnc sizin çiziminizde yok. Ona ihtiyaç kalmıyor mu kapasitor değeri düşürülünce?

• Paralel bağlı olan 470K dirence gerek yok.
    Linkini verdiğiniz röle yada başka rölelerin üzerinde yazdığı amperaj aktarabileceği amperdir.Kendi sargısının çektiği amper değildir.Yani linkteki röle 5V ile sürülür 2A akım aktarabilir anlamına gelir.Çekeceği akım tahmini 15-20 miliamperi geçmez.5V olduğu için belki biraz daha yüksek(40-60ma gibi)çekebilir...

Sonuç olarak,Bahsettiğiniz yükleri çok rahat besleyebilir.Bilhassa ikinci bir regülatör ile 5V'a düşüreceğinize göre...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12v dc motor seçimi?
    11 yıl önce açıldı
    24V DC yi 5V DC ye çevirme
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.