Şimdi Ara

ABD’li Electroflow, Çin’den yüzde 40 daha ucuza LFP üretecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
357
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ABD’li Electroflow, Çin’den yüzde 40 daha ucuza LFP üretecek
    ABD merkezli girişim Electroflow, lityum-demir-fosfat (LFP) için Çinli rakiplerinden yüzde 40 daha ucuza üretim vadederek elektrikli araç batarya sektöründe dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor. LFP bataryalar, dayanıklılığı ve düşük maliyeti sayesinde otomobil fiyatlarını binlerce dolar aşağı çekebiliyor. Ancak bu teknolojinin yüzde 99’u halen Çin’de üretiliyor ve bu da Amerikan otomotiv sektörünü zorluyor.

Çok ciddi maliyet avantajı sunulacak

Electroflow’un kurucuları Eric McShane ve Evan Gardner, mevcut üretim sürecindeki birçok adımı ortadan kaldıran bir yöntem geliştirdi. Şirket, lityumu tuzlu su kaynaklarından yalnızca üç aşamada LFP materyaline dönüştürebiliyor. Şirkete göre mevcut yöntem on adımlık bir süreç gerektiriyor. Bu yöntemle, ABD’de maliyetleri ton başına 2.500 doların altına çekmeyi hedefliyor. Ancak şirketin ilk hedefi bu yıl içinde bunu 5.000 dolar seviyesine çekmek. Bugün Çin’de aynı materyal ton başına yaklaşık 4.000 dolara satılıyor. ABD’de ise üretim maliyetleri bu fiyatın yaklaşık üç katına çıkabiliyor

Kısa bir süre önce 10 milyon dolarlık yatırım alan girişim, yıl sonuna kadar ilk sistemini devreye sokmayı planlıyor. Bu sistem bir nakliye konteyneri büyüklüğünde olacak ve yılda 100 ton LFP üretim kapasitesine sahip olacak.

Su kullanımı da çok düşük

Electroflow’un geliştirdiği teknolojinin kalbinde özel bir hücre bulunuyor. Bu hücredeki anotlar, iki yönlü çalışabilen bir yapıya sahip. Sistem bir yönde çalıştırıldığında, anotlar tuzlu sudan (brine) gelen lityum iyonlarını emiyor. Ardından akış yönü tersine çevrildiğinde, anotlar bu iyonları karbonat içeren suyun içine bırakıyor. Bu işlem iki aşamada tamamlandığında ortaya lityum karbonat çıkıyor. Bu madde daha sonra fosfat, demir ve diğer kimyasal bileşenlerle birleştirilerek LFP tozuna dönüştürülüyor ve doğrudan batarya fabrikalarına gönderilebilecek hale geliyor.

Ayrıca Bkz.ABD’den elektrikli araç ve enerji hamlesi: Dev lityum madenine ortak oldu

Sistemin bir diğer güzel yanı ise isteyen üreticilere ara ürün olarak lityum karbonat sağlanabilmesi. Üstelik bu süreç aynı zamanda çok az su ve elektrik tüketiyor. 50 ton üretim için yalnızca bir Amerikan hanesinin yıllık elektrik tüketimine eş değer enerji gerekiyor. Şirket, önümüzdeki yıllarda büyük ölçekli üretime geçildiğinde Çinli rakiplerin mevcut yöntemlerle bu maliyet avantajını yakalamasının mümkün olmadığını savunuyor.

Kaynak:https://techcrunch.com/2025/10/01/electroflow-promises-to-make-lfp-material-for-40-less-than-chinese-producers/

• Böyle bir batarya çok güzel, telefon bataryası bu arada gelişir, uzun süre kullanım kolaylığı getirir, demir olayı çok eski bir olay, araç akünün demirle alakalı, sanırım gelişiyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 3 Ekim 2025; 08:05:08 >
  • Millet soruyor arabanın pili bitince kaç para, arabadan pahalı diyorlar. Bende diyorum ki 8 yıl garanti var Garanti bitince nmc bataryayı değiştirince belki üstüne para bile alacağım diyorum.

• muhim olan tüketiciye ucuza gelecek mi? normalde üretim maliyeti düşünce tüketiciye yaramasi lazım ama ticaret işte..
    Amerika yüksek kâr amacı ile yüksek den satar.. rakipleriden alınmaya karşı ülkeler e okkalı batarya vergisi koydurur...

Hadi hayırlısı..

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.