Yakın zamanda bir arkadaşım ABD den Türkiye ye dönecek. Bende bir video kamera getirtmeyi düşünüyorum. Ancak bu konuda bir sorum olacak. ABD deki kameralar NTCS formatında kayıt yapıyor. Bizim TV ler ise PAL. Kamera ile çektiğim videoyu kendi TV imde izleyebilirmiyim?
Sony Türkiye'de "PAL TV'de NTSC Oynatımı:YOK" diye bir ibare var. Yukarıda bahsettiğim problemi yaşarmıyım?
Bu konuda bilgisi olan yada daha önce ABD den kamera getirtmiş biri lütfen yardımcı olsun.
merhaba bu sorunuza bildiğim ölçüde yanıt vereyim. 2005te floridadan kamera almıştım. sony shoptan alırken PAL istiyorsunuz birinci eleme böylece geçiyor. aslında buda bence sorun değil. çünkü NTSC alsanız bile yeni TV lerin çoğu NTSC yi desteklediği içibn sorun yaşanmıyor. PAL alıncada adamlar ABD 110volt için uyumlu fişli makinalar satıyorlar fakat sony nin tüm ürünleri 110-240volt desteklediği için 1 ytl alacağınız basit bir fiş sorunu çözüyor. en azından benim sorunumu çözmüştü. ayrıca avrupa gidişlerimde tax free fiyat indirimi sağlıyor ama abd de taxfree yopk ama fiyatlar kesinlikle avrupadan düşük hiç düşünmeden alın keyfini çıkarın derim. kişisel düşüncem full hd mi yada hd mi ayrımını yapıp bütçenizie ve kullanım amacınıza göre birşeyler almanızdır selamlar....
full hd-hd ayrımı derken? çünkü ilkinden yok da:)
dostum kesinlikle pal al sadece tv değil olay ntsc başka birçok yerde işini zorlaştırır
pal bulmak bilmiyorum ne kadar kolay ama abd fiyatları oldukça uygun
yukardaki linklerde blower ve contrbas başta olmak üzere "full hd" hakkındaki yorumları okumanı tavsiye ederim
malumunuz teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki insanları teknolojiyle kandırmak kolaylaşıyor
forum robin hood'u panasonica da sana nerelerden kazık yiyoruz anlatabilir:)
özellikle ilk linkte blower oalyı bitirmiş bulunuyor...
Anilgee sana çok teşekkür ediyorum. Böyle bir teknoloji sitesinde yazdıklarımızın örnek gösterilmesi çok sevindirici.
Biz burada elimizden geldiğince bilgimizin elverdiği ve dilimizin döndüğünce bazuı şeyleri ifade etmeye çalışıyoruz. E bir de senelerimizi bu işe vermiş olmanın gtirdiği bir tecrübe var.
Bunu bir kez daha yazmak istiyorum. FULL HD kavramı sadece 19280x1080 çözünürlükten ibaret bir şey değildir. Burada sıkıştırma fonksiyonları da çok öenmlidir. Alacağınız kameraların çoğunda 60 GB HDD, Full HD, 50 saat kayıt (atıyorum bu miktarı) gibi ibareler vardır. Bu cihazları alan arkadaşlarımız aldıkları sözde FULL HD kameralarla bir de evlerindeki bilgisayarda montaj yapmayı hesaplıyorlar. Şimdi bunun ne olduğunu açıklamak yerine size bir örnek vermek istiyorum.
Geçen gün TRT'ye bir programa başlayacaktık. TRT bizden çekimleri Full HD yapmamızı istedi. Şöyle bir araştırma yaptım. Full HD çekim yaparsak ve bunu montajlamaya kalkarsak bize ne gerekiyor diye. Gittim Mac Pro ve Final Cut montaj seti almaya karar verdim. Fiyatının kaç lira olduğunu tahmin edersiniz. Çok bin euro. Ama baktım ki Full HD'yi montajlamak için bu yetmiyor. Randıman alabilmek için HDD bağlantılarının fiberoptik kabloyla bağlamak gerkiyordu. Bu arada bu bahsettiğim HDD leri öyle bilgisayarın kasasına yerleştirmekle de olmuyor. Bunun için storage kurmak gerkiyor ve bu storage i fiberobtik kabolalarla bağlamak gerekiyordu. 8 TB lık HDD storage'i fiberoptik sistemle kurmak bana 12.000 Euro + KDV ye patlıyordu. Normal sistemle kurmak ise 3050 euro + KDV ye geliyordu. Bu sadece storage fiyatı. Tüm sistem ise FULL HD film montajında kullanacağı montaj seti fiyatı 24.500 Euro + KDV iken Normal bir HD sistemde kullanacağım montaj seti 11.500 Euro + KDV ye geliyordu. Yani anlayacağınız ben bu Full HD videoyu işleyebilmek için 13.000 Euro + KDV fazladan para ödemem gerekiyordu. İsteyene elimdeki teklif mektubunun örneğini yollayabilirim. Kullanılan komponentleri görebilirler. Şimdi şöyle bir bakıyoruz Türkiye'de TRT nin lafına uyarak Full HD kullanmaya kalkan tek salak benim vazgeçtim bu işten. Şimdi bana kim derse ki elimdeki HandyCam Full HD çekiyor onun alnını karışlarım ben. Ben 100 saatlik görüntü depolayıp işleyebilmek için 8 TB fiberoptik sistemle donatılmış storage alacam ve 12.000 Euro + KDV verecem, benim karşımda adamın bir 60 GB HDD ye sahip 1000 dolarlık handy cam le 100 saat Full HD görüntü çekecek. Yok böyle bir şey kardeşim. Sanırım Full HD kavramının nasıl bir şey olduğunu az çok anlatabilmişimdir.
Ha bir not. Şu an Türkiye'de Full HD çekim yapıp onu işleyen hiç bir yer yok.
"...adamın bir 60 GB HDD ye sahip 1000 dolarlık handy cam le 100 saat Full HD görüntü çekecek..."
Sonuç olarak şunu anlıyorum: bu tür kameraların TV yayıncılığı dünyasında hiç bir yeri yok, her ne kadar 1920 x 1080 olsalar da!?!?
Diyelim "etayfun" tv için bir şeyler üretmeye niyetli değil. Ürettiği görüntüleri TV'ye bağlayıp da seyredecek ileride de 1.000 dolarlık bir BluRay DVD yazıcı alıp BluRay DVD üretecek!
Peki o zaman bütün bu anlattıkların, 24.500 euro luk yatırımlar falan, bunlar gerekecek mi gene?
Diyelim evine şöyle bir masa üstü aldı : Sony VAIO VGC-LT29U 22" PC/TV All-in-one (2.5 GHz Intel Core 2 Duo T9300 Processor, 4 GB RAM, 1000 GB Hard Drive, Vista Ultimate) Anladığım kadarıyla Full HD'leri 4:4:4 leri işleyemecek gene!?!? Peki ya 4:1:1 leri veya 4:2:0 ları? Bunları edit edebilecek mi bu makine ile?
merhaba arkadaşlar Sanırım amerikadan kamera alma başlığının dışına kaymaya başladık. aslında ben bu konuda profesyonel birisi değilim. ilk mesajımda full hd kameralardan söz edince top döndü dolaştı bana geldi. bunun üzerine merak edip konuyu kurcalayınca epey şey öğrendim. sanki durumumuz bir parça nasrettin hoca ve kazan hikayesine dönmüş gibi. tvler yüksek çözünürlükleri gösterirler derken" kazan doğuruyor" fakat kameralar çekemez derken " kazanın öldüğüne" inanmamız bekleniyor. Samimi olarak kastım; teknolojik ilerleme ile görüntü kalitesindeki artışın yeni modellerin kaçınılmaz ortaya çıkarttığı idi. fakat ortada teorik olarak görüntü kalitelerinin neler yapıp yapamayacağını konuştuğumuzu anlıyorum. konu olan hd kameraları kullananların yorumunu görmeyi tercih ederdim. modelleri tam bilmiyorum ama bakınacağım. merak edip googleda konuyu arayınca başka hd kamera görüntüleri buldum. nitelikli bir sitede profesyonelce bu konu tartışılıyor. en azından bir arkadaş elindeki modelin çektiği resimle desteklemiş. bu benim açımdan ikna edici :) benim 1 ccd lik kameram bunun yanına yaklaşamıyor. demekki değişen birşeyler mevcut :) buda Benim gibi bir amatör için yetip artıyor aklımdakileri okuyup yazan mind gameste sanırım aynı fakirdedir. selamlar...
bahsettiğimiz şey şu ki "full hd" için handycamler bir sonuç vermez, sadece çözünürlükte yakalar, tabiki standart definitiondan farkı olacaktır ama full hd başka bişey diyoruz:)
bu arada kkymn çok sağlam forumdur
Eger cektiginiz videolari bilgisayardan izleyecekseniz hicbir problem olmayacaktir. Yine ayni sekilde eger videolari HD televizyonda izleyecekseniz hicbir problem olmayacaktir. Ama eger normal televizyonda izleyecekseniz televizyonunuz NTSCyi de desteklediginden emin olun..
geçen hafta japanyaya gittim sony sr11 ve sr12 hc9 haricinde sony marka hiç bir ürün göremedim. canonda hf10-hf100-hg10-hv30 hv20 bile yoktu . japonlar stickli ve mini dv den uzak duruyor direk hdd ci adamlar mini dv de indirim yaparken hdd de adam tek fiat diyor panda ise 3cmos 2 adet cam vardı h100 mü ne 1000 $ idi orda çıkmış eylülde tedavülden kalkar orda bize eylülde gelir hv20 tedavülden kalmış ..hiç göremedim. diğer başka ürün göremedim. cep tellerinde ise 5.1 mp altı yoktu 7.2 mp son model cep tel 200 $ dı . yani 5 kg karpuz fiatı.karbuz 40$ kilo idi .diyarbakır karbuzuna 1 kasa tel alınır yani demek istediğim şu adam kendi vatandaşına en iyisini satıyor ..alt ürünleri dubai ve bize gaktırıyor ..
amerika da pal modelleri de satılıyor. bildiğim kadarıyla bu pal modelleri non-america diye satılıyor.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme