Şimdi Ara

ABD, Apple’ı “tekel” olmaya çalışmak nedeniyle dava etti: İşte detaylar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ABD, Apple’ı “tekel” olmaya çalışmak nedeniyle dava etti: İşte detaylar
    ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle New Jersey federal mahkemesine başvurdu. Bakanlık Apple’ı donanım ve yazılım ürünlerini rakipleri için erişilmez hale getirerek antitröst yasalarını ihlal etmekle suçladı. Davada Apple, açık bir şekilde akıllı telefon pazarında tekel olmakla suçlanıyor.



    Apple’a “tekel” davası



    ABD Adalet Bakanlığı, Apple'ı, kullanıcıları telefonlarına daha bağımlı hale getirme pahasına tüketiciler ve geliştiriciler için fiyatları artırmakla suçluyor. Ayrıca Apple'ın bazı geliştiricilere sözleşme kısıtlamaları uyguladığı ve rekabeti engellemek için iPhone’a erişimi kısıtladığı iddia ediliyor. Bakanlık, ilgili davada Apple’ın tekel gücünü tüketicilerden, geliştiricilerden, içerik oluşturuculardan, sanatçılardan, yayıncılardan, küçük işletmelerden ve satıcılardan daha fazla para almak için kullandığının altını çiziyor.



    Apple'ın "duvarlarla çevrili bahçe" olarak adlandırılan iş yaklaşımı, rakiplerin rekabet gücünü ve müşterilerin diğer şirketlerin ürünlerine geçmesini zorlaştırdığı belirtiliyor. Hatırlanacağı üzere Avrupa Komisyonu, bir süre önce Apple'ın Spotify gibi müzik akışı geliştiricilerinin App Store dışında alternatif ve daha ucuz abonelik hizmetleri hakkında kullanıcıları bilgilendirmelerini engellediğini tespit etti. Komisyon, Apple’a 1.8 milyar avro ceza kesmişti.



    Ayrıca Bkz.Resmen duyuruldu: Epic Games Store, Android ve iOS'a geliyor



    ABD’deki davada ise Apple’ın iPhone'a olan bağımlılığı azaltacak uygulama, ürün ve hizmetleri kasıtlı olarak baltaladığı belirtiliyor. Dava dilekçesinde Apple'ın yazılım uygulama pazarında yasadışı bir şekilde tekelleştiği iddia edilirken aynı zamanda yenilikçi uygulamaları ve bulut yayın hizmetlerini engellediği öne sürülüyor.



    Bunlara ek olarak Apple’ın Android mesajlarının iPhone'larda görünmesini zorlaştırdığı, rakip ödeme platformlarını engellediği ve rakip akıllı telefonların iOS cihazlarıyla entegrasyonunu kısıtladığı öne sürülüyor. Tüm bu uygulamaları Apple’ın kendi ürünlerini daha cazip kılarak değil aksine kendi tekelini tehdit eden hizmetleri engelleyerek yaptığı belirtiliyor. Bunun da akıllı telefon tekelinin etrafındaki hendeği derinleştirdiği aktarılıyor.



    Devrimden ilerleyişi durdurmaya



    ABD, Apple’ı “tekel” olmaya çalışmak nedeniyle dava etti: İşte detaylar
    Apple dava ile ilgili yaptığı açıklamada bu davanın kendisini dünyanın en değerli şirketlerden biri haline getiren aygıt ve yazılım çeşitlerini üretme kabiliyetini engelleyeceğini ve tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini söyledi.



    ABD Adalet Bakanlığı Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco ise çok ikonik bir cümle sarf etti. Lisa Monaco, Apple'ın "akıllı telefon pazarında devrim yapmaktan ilerleyişi durdurmaya" geçtiğini, rekabeti engellediğini ve tüm bir sektörü boğduğunu söylerken "Ne kadar güçlü olursa olsun, ne kadar öne çıkarsa çıksın, ne kadar popüler olursa olsun hiçbir şirket kanunların üstünde değildir" dedi.



    ABD Adalet Bakanlığı Antitröst Bölümü Başkanı Jonathan Kanter yaptığı açıklamada Kanter, Apple'ın Adalet Bakanlığı'nın 20 yıl önce Microsoft'a karşı açtığı davadan ciddi şekilde faydalandığını, bu davanın ise yeni nesil teknolojiler için rekabeti ve yeniliği korumayı amaçladığını söyledi.



    ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, düzenlediği basın toplantısında, "Apple, akıllı telefon pazarındaki tekel gücünü yalnızca rekabette önde kalarak değil, aynı zamanda federal antitröst yasasını ihlal ederek de korudu. Şirketler kanunları çiğnediği için tüketiciler daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalmamalı." ifadelerini kullandı.




    Kaynak:https://www.theverge.com/2024/3/21/24105363/apple-doj-monopoly-lawsuit
    Kaynak:https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-sues-apple-monopolizing-smartphone-markets
    Kaynak:https://www.usatoday.com/story/news/politics/2024/03/21/apple-allegedly-monopolized-smartphones-justice-department/73051961007/







  • Ne alakası var bu adamlar kendi ile rekabet edemesin diye huawei ve Çinli işlemci markalarını batırdı. Kullanıcısını çok düşünüyorlardı. İntele milyarlarca dolar destek verdi. Bizim ülkemiz niye kendi markasını koruyunca suçlu oluyor? Adamlar sömürge ile imparatorluk kurmuş ve bizden daha haklı olduğunu mu düşünüyorsunuz?


    Apple en kalitelisi olsa bu şekilde oyun bozanlıklık ile bir yere gelmeye çalışmalardı. Kendi markalarına bişey olmasın diye küçücük tiktok ile bile uğraşan dünyada teknolojik gelişmeleri kendi markası değilse sınırlayan mahzuni şerifin deyimiyle vietnamon pis karısı kokuşmuş bir ülke bizim ülkemizle adalet konusunda yarışması için 40 fırın ekmek yemesi lazım.

    böylesi büyük firmalarla ancak ve ancak devletler mücadele edebilir. Apple'a laf söyleyince internette binlerce fan boy sana saldırıyor. Bunların yüzden kaçı gizli apple çalışanı, yüzde kaçı fan boy o bile belli değil. bu forumda bile apple'ın yaptığı hataları ört bas etmeye veya rakip üründe de şu hata var deyip olayı sulandırmaya çalışan onlarca kişi var.

    şu bir gerçek ki, Apple pazardaki hakim konumunu kötüye kullanan bir şirket ve bununla ancak ve ancak devletler anti tekel yasaları ile başa çıkabilir. Avrupa Birliği alternatif market çıkartacaksın diye yasa koydu, onu bile dolambaçlı halde yine kendine bağlayacak bir yöntem geliştirdi. Bakalım AB'den nasıl bir ceza gelecek bu konuda.
  • Sonunda.

  • Biz çöp bir marka insanlara satılsın diye diğer telefonlara ekstra vergi getiriyoruz adamlar en kalitelisine halk daha kolay ulaşsın diye davalarla uğraşıyor...
    Coğrafya kaderden fazlasıdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bütün dünya neredeyse excelsiz çalışamaz hale gelmedi mi? Windows'u atm'deki bilgisayara dahi kurmadınız mı? Bana mı öyle geliyor yoksa, Microsoft'un bu konuda şimdiye kadar 50 kere patlaması lazımdı.

  • Klasik apple reklamları isminin duyulmasın hiç pads geçmez

  • EvMüdüresiii kullanıcısına yanıt

    Ne alakası var bu adamlar kendi ile rekabet edemesin diye huawei ve Çinli işlemci markalarını batırdı. Kullanıcısını çok düşünüyorlardı. İntele milyarlarca dolar destek verdi. Bizim ülkemiz niye kendi markasını koruyunca suçlu oluyor? Adamlar sömürge ile imparatorluk kurmuş ve bizden daha haklı olduğunu mu düşünüyorsunuz?


    Apple en kalitelisi olsa bu şekilde oyun bozanlıklık ile bir yere gelmeye çalışmalardı. Kendi markalarına bişey olmasın diye küçücük tiktok ile bile uğraşan dünyada teknolojik gelişmeleri kendi markası değilse sınırlayan mahzuni şerifin deyimiyle vietnamon pis karısı kokuşmuş bir ülke bizim ülkemizle adalet konusunda yarışması için 40 fırın ekmek yemesi lazım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi javaprof -- 22 Mart 2024; 11:55:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sırf o salak saçma iPhone'a geçin animasyonları bile bunu hak etmeye yetmişti... Şükür :D

  • Seçim öncesi sağ-sol kavgası rüzgarını arkasına alan Yerel Amerikancı-Küresel Amerikancı kavgası dönüyor büyük ihtimalle :)



    Benim ilgimi çeken yargı denen, dünyanın en büyük ve en bedel ödemeyen tabiri caizse mafyatik yapısından böyle bir atılımın yapılabilmesi:)

    Bu ara yargı tüm dünyada küreselci oyuncağı ve halk düşmanı halbuki

    İlginç gelişme, eğer arkası gelebilirse



    İyi oluyor, daha beter yapsınlar diyelim

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Hocam windows herkesin işini halleytiği için var zaten. Yoksa isteyen başka başka OS lar da kullanır.

    Burada sorun microsoft ta değil ki.

    WindowsOS yüklü leptop alınca, daha sonra değiştirebiliyorsunuz.


    Apple ninki ise başka. Tam diyemem ama pazardaki liderliğini feci Kötü kullanıyor diğerlerine karşı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fettah7ve7 kullanıcısına yanıt
    Pazardaki liderliğini hak etmediğinden mi o konumda? Yani verdiği hizmet ve ürün kalitesiyle pazarı domine etmesi suç mu? Diğer markaların ürünleri tüketiciyi cezbetmiyorsa ve kullanmak işlerine gelmiyorsa bunun sorumlusu üretici midir? Öyleyse Adobe Photoshop’u grafik tasarımcıların ısrarla kullanmak istemesi ondan yıllarca vazgeçmemeleri Adobe’nin niye sorunu oluyor? Alan razı satan razı? Başka OS kullandırmıyorum diye bir tavır yok ki. Siz MacBook’a windows yükleyemedim derseniz, kahve makinasında çay yapamadım demek gibi bir şeye döner. Ürünün kullanma klavuzu belli, amacı belli, buna göre baştan aşağı tasarlanmış. Bu tasarım anlayışı ve uyum olmazsa zaten ürünü almazsınız. İlk dokunmatik telefon iPhone değildi, ilk laptop MacBook değildi, ilk tablet iPad değildi. Bu nedenle bu tekelciliğe karşı olunduğu argümanı bana samimi gelmiyor. Güçlü nedenler sunduklarını söylemem.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Apple çok iyi telefon yaptığı için değil amerikan devleti çok iyi kolladığı ve rakibi olabilecek bütün firmaları ezdiği için o konumda bugün Apple olmasa teknoloji çok daha hızlı geliştirdi.


    En basitinden huaweinin 10 da biri kadar 5g de gelişmiş bir şirket yoktu sırf Cisco ve apple korunsun diye dünya 5g ye çok geç adapte oldu. Huawei ve diğer modem çipi ve normal çip üreten firmalar amerikan mafya devleti tarafından batırıldı. Samsung a apple Amerika'da ottan çöpten davalar açıp zarar ettirdi. Apple teknolojinin üstündeki bir kamburdur.


    Amerika rahip brunson'ı vermediğimiz zaman bizi direk THY ile yani en büyük şirketimizi engellemek ile tehdit etti arkada ne işler çeviriyorlar hala kaliteymiş yok neymiş.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Huawei masum bir şirket mi? Çin ve ABD arasındaki savaş her alanda zaten yaşanıyordu. Çin’in eli armut mu topluyor ben onu anlamadım. Çıkarsın telefonunu çıkarsın işletim sistemini. Satsın. Huawei baz istasyonlarında ekipmanı yeni yeni koyulan bir firma değil. Bilişim dünyasında ABD sütten çıkmış ak kaşık değil ama Çin de öyle pek jelibonlu şeker değil.

    Üretemeyen tüm ülkeler üretenin altında ezilir. Bu her sektörde böyle.

    AB Type-c’de ısrar etmese Apple lightning’ten vazgeçmezdi diyenler var. Halbuki MacBook’lara yıllar önce geldi type-c. Süreci yavaşlattığını iddia ediyorsanız o zaman teknolojiyi ilerleten firmalardan ürün alırsınız. Apple kimseye zorla mal aldırmıyor ki ben bu kısmı anlatamadım galiba.

    Çok iyi telefon yapmadığını iddia ediyorsunuz, inşaat işçisinden pazardaki esnafa, şoföründen kocamanına kadar herkes “rahat” ettiği için kullanıyor. Kimin hangi üründe “iyi” olduğuna bırakın alıcı karar versin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huan8 -- 22 Mart 2024; 14:23:37 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Darısı Steam'in başına.

  • javaprof kullanıcısına yanıt

    Gene de Batı dünyasında serbest piyasa ve adil rekabete daha fazla önem veriyorlar. Monopoli karşıtı serbest piyasa özünde Batı icadı ve uygulaması. Bir yere kadar kendi jeopolitik çıkarlarını korurlar. "Kendilerinden" olsa bile monopolleşmeye bir yere kadar tahammül ederler. Şekil A, bu yorum yaptığımız haber. Kapitalizm sınıflar arası kavgayı ve sınıf bilincini vurgulayan Marksistlerin bile gösterdiği üzere sınıf içi çekişmeyle de kavrulan bir sistem. Bir de onlar karanlık, biz iyilik meleği tarzında yorumları - Batı dünyasında veya Rusya'da da var bu tarz bir yaklaşım - çok çiğ. Çok ham. Herkes "gri", hiç kimse kusursuz iyi ya da saf kötü değil ve herkes kendi bekası ve çıkarı için şu dünyada mücadele ediyor. Ama bunu yaparken herkes tanrı veya hakikat kendi safında zannediyor!

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt
    Excel in bin tane açık kaynak alternatifi var. Başını kumdan çıkartıp etrafına bakarsan görürsün. Ben araştırman için bir tanesini söyleyeyim: Libre Office

    Ben yaklaşık 15 yıldır Microsoft Office ve Microsoft Windows kullanmıyorum. Linux gibi alternatif varken Windows kullanılır mı?

    Ayrıca kurumsal olarak sunucu pazarında Windows server silindi. Neredeyse kurumsal sunucu pazarının yüzde 75'i Linux den oluşuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman7 -- 22 Mart 2024; 16:52:13 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • coolman7 C kullanıcısına yanıt
    Başımı kumdan çıkardım da sorun benim başım değil. Dosyayı paylaştığım insanlar. Excel macOS ve Windows’ta bile aynı dosyada farklı farklı çalışırken, Linux’ta hazırladığım veya Libre’de hazırladığım dosyayı hangi sorumsuzlukla çapraz platform iş yürütmede kullanacağım sayın coolman7?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt
    Libre Office'de Microsoft Office uyumlu kayıt seçenekleri var. Bakınız ekli resim:

    ABD, Apple’ı “tekel” olmaya çalışmak nedeniyle dava etti: İşte detaylar

    Ek: Excel'in macOS ve windows'da farklı çalışması Microsoft'un hatası olabilir. Libre Office linux, macOS ve windows'da çalışıyor. Libre Office'in kendi formatı olan Open Document formatında (Excel için ODS) kaydedersen her 3 platformda da aynı şekilde çalışacağını tahmin ediyorum ama test etmedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman7 -- 22 Mart 2024; 18:58:41 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Apple çok büyüdü ve herkes iPhone kullanıyor ABD'de. Bu da ciddi tekelleşmeye neden oldu. Yeşil mavi mesajlaşma balonunu geçtim. NFC ödeme kullanımı bankalara bile açmıyor. Bunun bahanesi olamaz. Sonuçta sen cihazı satın alıyorsun. Neyle ödeme yapacağın seni ilgilendirmeli. Aynı Android'te olduğu gibi. Tonla tekelleşme stratejisi var. Hepsi de maksimum kazanca yönelik. Size şimdi ne var bunda adamlar icat etmiş, başarmış tabii diyeceksiniz ama ABD tekelleşme konusunda çok ciddi bir ülke. Zamanında Standart Oil'i böldüler. Microsoft'u da neredeyse bölüyorlardı.


    Apple mecbur iş stratejisini değiştirmek zorunda kalacak.

  • scientia kullanıcısına yanıt
    böylesi büyük firmalarla ancak ve ancak devletler mücadele edebilir. Apple'a laf söyleyince internette binlerce fan boy sana saldırıyor. Bunların yüzden kaçı gizli apple çalışanı, yüzde kaçı fan boy o bile belli değil. bu forumda bile apple'ın yaptığı hataları ört bas etmeye veya rakip üründe de şu hata var deyip olayı sulandırmaya çalışan onlarca kişi var.

    şu bir gerçek ki, Apple pazardaki hakim konumunu kötüye kullanan bir şirket ve bununla ancak ve ancak devletler anti tekel yasaları ile başa çıkabilir. Avrupa Birliği alternatif market çıkartacaksın diye yasa koydu, onu bile dolambaçlı halde yine kendine bağlayacak bir yöntem geliştirdi. Bakalım AB'den nasıl bir ceza gelecek bu konuda.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elmanın kullanım sözleşmesine göre mülk sahibi değilsiniz, bir "kullanıcı" sınız.

    Bana göre işin ilginç yanı bu sözleşmeye milyonlarca insanın ses çıkarmadan ve okumadan onay vermiş olması. Zaten kurulum yaparken onaylamazsanız cihazı kullanamıyorsunuz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 22 Mart 2024; 22:33:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.