Şimdi Ara

A101 - Pınar Organik Süt 200 ml - Bölgesel olabilir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
2
Favori
3.004
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Fiyatı iyi de.. Organik ne demek Allah aşkına?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fairstars kullanıcısına yanıt
    - uht tekniği ile protein yapısı bozuluyor lafı yalan mıdır? aksi doğrultuda kanıt?

- uht tekniği ile ısıtılan bölümden geçen akışkan sütün basıncı kaç bara çıkmaktadır?

ayrıca 2 saniye insan için çok kısa ama mikro düzeyde çok uzun bir zaman dilimi olabilir. bu tartışmayı sonlandıracak tek şey senin bu meşhur protein yapısı bozuluyor lafına karşı saygın bir peryodik yayından alınan makale ile aksini ispat etmendir.
    gerisi lafı güzaftır, kulaktan kulağadır.
  • nicknick N kullanıcısına yanıt
    Öncelikle böyle güzel sorular sorduğunuz için teşekkür ediyorum size. cevaplara gelecek olarak ilk başta nacizane fikirlerimi belirtip daha sonra kaynak gistereceğim.

Uht tekniğinin temelinde ısı vardı ve haliyle uygulanan ürünün kimyasal ve fiziksel yapısında değişimler olması kaçınılmazdır. Proteinler ısıya çok duyarlıdırlar ve ısı karşısında yapıları değişerek yapı taşlarına yani aminoasitlere ayrılırlar. Bu da insan için bir yönden iyidir çünkü sindirimi kolaylaştırır. Çiğ bir eti sindirmeniz günler sürebilecekken pişirilmiş bir eti sindirmeniz 8-12 saat arası sürer. Yani madem uht süte uygulanan sıcaklıkla sütteki proteinler yok oluyor o zaman ocak üstünde protein içeren hiç bir ürünü pişirmemiz gerekiyor. ocakta sıcaklık 200-300 derecelere, fırında 200*250 derecelere, hatta ekmek fırınlarında sıcaklık 400 derecelere kadar çıkıyor. O zaman yediğimiz hiç bir üründeki proteinden faydalanmıyoruz anlamına mı geliyor? durum tabiki öyle değil. Gıdanın içeriğindeki bir miktar protein(yapısına ve içerdiği aminasitlere bağlı olarak) geri döünüşümsüz olarak kaybolurken çok büyük kısmı insan için daha kullanışlı hale yani daha sindirilebilir hale dönüşüyor. O yüzden bu tarz yaklaşımlar maalesef gerçekten çok uzak ve yine maalesef ciddi bir yer edinmiş durumda toplumun zihninde.

Uht yöntemiyle elde edilen, pastorize edilerek elde edilen ve kaynatılarak elde edilen sütler karşılaştırıldığında asıl dikkat etmemiz gerek şey vitamin açısından nasıl bir değişim söz konusu. birazdan altta vereceğim kaynaklara bakarsanız uht ve pastorize süt birbirine çok yakın değerler verirken, kaynatılan sütteki vitamin kaybı açık ara önde. bunun sebebi de uzun süren ısıl işlem ve oksijene maruz kalması( üstü açık kaynatıldığı için) bazı vitaminler (c vitamini gibi) antioksidandır ve ısı-oksijen varlığında maalesef okside olarak ortamdan kaybolur. Aynı şey bir çok vitamin için de geçerli. Eğer teoriğine uygun şekilde yapılırsa tüketmeniz gereken ilk süt çeşidi pastorize sonra sterilize yani uht süttür. Olabildiğinde sokak sütü kullanmayın ama kullanacaksanız da sadece aroması süte benzeyen bir sıcı içtiğinizi unutmayın. Evet tadı daha güzel gelebilir ama bu onun besin öğesi bakımından daha zengin yada mikrobiyal bakımdan daha temiz olduğu anlamına gelmez unutmayın lütfen. bunun sebebi birisinde süt "pişirilirken" diğerinde amaç mikrobiyal yükten arındırmaktır. Isıl işlem süresi kısa sürdüğü içinde pişmiş ürün aroması tam gelişmez. aradıki fark bundan kaynaklanmaktadır.

diğer sorunuza gelecek olursak yaklaiık 150-200 barlık bir basınçtan söz edebiliriz. ancak bu homojenizasyon işlemi için yapılıyor daha çok. Sütün yağı üstte birikmesin sütte homojen dağılsın diye.

ilk karşıma çıkan kaynağı paylaştım sizinle. isterseniz daha bir çok kaynak bulabiliriz.

http://www.ttb.org.tr/STED/sted0202/sut.pdf
    http://e-dergi.atauni.edu.tr/ataunizfd/article/download/1025005641/1025005439

bahsettiğiniz basınç etkisi

http://dergipark.ulakbim.gov.tr/yyutbd/article/download/5000046076/5000043402

bu kaynakta mikrobiyal yük değerlendirmesine bakabilirsiniz
    http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/24/1077/12936.pdf

• superminator S kullanıcısına yanıt
    hocam büyük ihtimalle ürünlerin ya son kullanma tarihi geçmiştir yada ramak kalmıştır. gıda ürünlerinde a101 bunu alışkanlık haline getirdi benim başıma geldi dikkatli olun.
    Yararlı ve doğru, kulaktan dolma olmayan bilgiler için size teşekkür ederim.

Normalde pek yazmam böyle ancak bu arkadaşımız hani derler ya "salağa anlatır" gibi (hakaret etmiyorum topluma yayılan bir ifadedir) anlatmış. Bu ifadeyi okuyup anlamayan olursa diyecek birsey bulamıyorum.

Analitik zeka ile akıl süzgecinden geçerek detaylı, bilinçli ve net anlatımından ötürü tebrik ediyorum.

• Kartalinho K kullanıcısına yanıt
    Yok hocam özellikle baktım, bunu bildiğim için. Üretim tarihi 13.02, stt ise 13.07 idi.

• superminator S kullanıcısına yanıt
    Organik ürün nasıl 5 ay dayanıyor yahu ?
  • Organik sut ne ya inekle berabermi veriyolar

• quote:

Orijinalden alıntı: superminator

Herkese selamlar. Bugün buradaki 2 farklı şubede gördüm. Pınarın 200 mllik organik sütü 50 kuruş. Sanırım fırsat ürünleri kısmında satılıyor. Süt içmeyi ve içirmeyi sevenler kaçırmasın.

hangi şubeler hocam. boşuna gezmeyelim tek tek. çünkü bu türkampanyalar şubeye ile göre olabiliyort
  • quote:

Orijinalden alıntı: dekareme

Hayır !

Bu zamana kadar kaynatılarak sterilize ediliyordu, bundan kime ne kadar zarar gelmiş ve kaynatılmış sütten kim ölmüş?

Pastörize edilirken ve kaynatılırken, acaba hangisinde muazzam değer kaybı oluyor, bi araştırın bakalım: milletin sokak satıcılarından süt almasını engellemek için miletin aklını karıştrıdılar ve süt satan sokaktaki satıcıları yıllarca bizlere öcü diye gösterdiler..

Pastörizasyon ve UHT kutularını ise sevdirmek için reklam üstüne reklam yaptılar: o sütlere kediler bile burun kıvırıyor, madem benden değil ama bari yavru kedilerden bi ders alın !

UHT süt sanki yapay süt, ama sokak sütü ohhh mis gibi süt, kokusuyla da herşeyiyle...

Bizde yıllarca sütü kaynatıp içtik, Mahalleye pikabıyla gelen sütçüden süt alıp yoğurt peynir yaptık. Bu yüzden annem brusella hastalığına yakalandı. Günlerce hastanede yattı.

http://www.brusella.com/

• yedikeresekiz Y kullanıcısına yanıt
    Hocam 3 farklı şubeye gittim. Üçünde de vardı aynı fiyattan. Tabi bizim buralara özel birşeyse bilemem tabi.

• Extralarge kullanıcısına yanıt
    UHT yöntemi ile muhafaza edilip paketlendiği için olabilir. Yani normal UHT sütün organik tarım yapılarak elde edilen hali.

• Organik lafı da yeni bir pazarlama yalanına dönüştü. Pastörize günlük süt varken a101 de torku marka diğerlerine hiç bakmam bile.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Hocam 3 farklı şubeye gittim. Üçünde de vardı aynı fiyattan. Tabi bizim buralara özel birşeyse bilemem tabi.

e hocam söyleyin şu şubeleri artık isterseniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: yedikeresekiz

quote:

Adıyaman'dasınız o halde?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: yedikeresekiz

quote:

Adıyaman'dasınız o halde?

değilim de en azından yöresel bi kampanya olduğunu anlamış olduk. başklığa da eklerseniz hocam adıyaman diye millet boşuna gezmesin şube şube

• Organik değil o inorganik.
    İnanmayın böyle şeylere
    Üstat merak ettiğim konuları anlayabileceğimiz şekilde özetlediğiniz için teşekkür ediyorum. Verdiğiniz linkteki makaleden benim çıkartımım Memranın parçalanması sonucu oluşan yapıya proteinlerin bağlanması yağların bağlanıp kaymak toplamaması,bir arada kalmaması için kullanılıyor ama işlem aynı zamanda yapının vücuda daha yararlı olmasını, hem yağ yapısı hemde proteinlerin daha rahat sindirilmesini sağlıyor. Su tutma özelliği artması sayesinde de muhtemelen bağların daha güçsüzleşerek de aynı amaca hizmet ettiğini çıkarıyorum. Ancak Protein Memranın güçlenmesi amino aitlere ayrılmayı zorlaştırmaz mı?

Benim duyduğum homojenizede itiraz daha çok maruz kalınan basıncın çok yüksek olması nedeni ile yapıların bozulmasının (muhtemelen mutasyona uğramasından bahsediliyor) ilerde oluşacak yapıları kotu yönde etkileyebileceği endişesi yönündeydi. Bu konuda düşünceniz nedir?

Bir de konu dışına çıkıyorum ama proteininin ısınmasının o kadar zararlı olmadığını söylediğiniz için sormak istedim. Mikro dalgalarda da itiraz moleküllerin fazla ısınması sonucu değişime uğramasıydı. Bu konuda da bizi aydınlatabilir misiniz

• quote:

Orijinalden alıntı: sky999

quote:

Orijinalden alıntı: fairstars

yanlış anlaşılma olmasın ben zaten 5 yıllık bir gıda mühendisiyim :) Şu an hem internet ortamında hem de televizyon ortamında çok ciddi bilgi kirliliği var ve böyle şeylere denk gelince sessiz kalamıyorum.

şahsi olarak almayın hocam sizi tenzih ediyorum.
    Artık forumda gelenek oldu bu. Çikolata başlıklarında kokolin-glikoz şurupçularıyla pancarcılar, diğer gıda ürünlerinde organikçilerle monosodyumglutamatçılar.. gına geldi artık.
    imzanıza vs gıda mühendisi diye yazmalısınız ki millet de faydalansın

Buna bir de fırsat nutella olunca palm yağcılar da geliyo..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.