Şimdi Ara

9800X3D Ana Konu (237. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4.822
Cevap
106
Favori
198.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
13 oy
Giriş

AM4 için o işlemci sadece 5700x'e upgrade edilebilir. Ekran kartınızda bir darboğaz sorunu yoksa yaptığınız harcamaya göre fazla bir performans artışı olmayacağı için upgrade yapmak yerine AM5 için bütçe oluşturun tavsiyem. Arada sırada iyi indirimler oluyor denk getirmek lazım. DDR4 fiyatları da yüksek mevcut ramlerinizi, mevcut anakart ve işlemciyi satışa koyarak belli miktarda sistemi amortileyebilirsiniz. AM5 işlemci 7500f daha uygun fiyatta örneğin 5700x'e göre. A620 veya A650m anakartlar da 3k ile 5k arasında bulabilmek mümkün. Ram de bütçe yoksa mecburen tek slot 16 gb ile tamamlamak gerekiyor sistemi.

Çok teşekkür ederim hocam tavsiyeleriniz için

Çok detaylı çok güzel açıklamışsınız ben duruma göre sizin öneriniz çerçevesinde bir yol izlerim🤝

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

FİFA PC origin id
    SchizophreneTURK
  • RElS kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, çok geçmiş olsun. Ben sadece biosta hile ile alakalı ayarlar olduğunu söylemiştim. Siz bios ile hile ne alaka dediğiniz için. Umarım düzelir en kısa sürede.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

5800x3d piyasası biraz çöp ama 5700x3d bulursan alırsın ddr-5 tarafını 3-4 sene daha düşünmezsin bahsettiğim işlemciye 5080 bağlıyorlar 2kda sırıtmıyor.

Tavsiyeniz için çok teşekkür ediyorum hocam notumu alıyorum bahsettiğiniz işlemci konusunda

hatta şöyle yapayım dedim kendimce şimdi benim elimdeki sistem benim oynadığım oyunlar içerisinde bana yetiyor ben forza FIFA ve Battlefield haricinde başka bir oyun oynamıyorum

ne zaman ki GTA altı bilgisayara çıkar o zaman hala yaşıyor olursam GTA altı sistem gereksinimlerine ve testlerine bakarım iki kağıda yüksek ve ultra ayarlarda oynamak için o zaman bir sistem toplarım Buda nereden baksanız iki sene sonrası falan olur büyük ihtimalle

umarım ozamana kadar donanımsal bir arıza olmazsa mevcut sistemle devam ederim sonrasında bir geçiş yaparım

Herkese çok teşekkür eder hayırlı akşamlar dilerim saygılarımla

FİFA PC origin id
    SchizophreneTURK
  • Schi20phrene kullanıcısına yanıt

Bu işlemciyi özellikle söylememin sebebi şu: 4080S kullanan bir arkadaşım vardı ve 5600X ile kullanıyordu. Ekran kartının adeta yarı performansı boşa gidiyordu. O da uzun süredir, özellikle RAM fiyatları fırlamadan önce DDR5 tarafına geçmek istiyordu. Bana “8K bütçeyle ne yapabilirim?” diye sordu.

O dönemde bu işlemci çok iyi bir fırsat haline gelmişti. Ben de “Sen önce şu işlemciyi al” dedim. Başta “yetmez, sıkıntı çıkar mı” gibi tereddütleri vardı ama aldı.

Şu an geldiği noktada DDR5’in yüzüne bile bakmıyor. Sistem öyle bir toparlandı ki rahat rahat 2030+ yıllarını görecek seviyeye geldi. Üstüne bir de 16 GB RAM vardı, bir 16 daha ekledi, konu tamamen kapandı.

Kısacası, krizleri fırsata çevirmek gerçekten çok önemli.

Tavsiyeniz için çok teşekkür ediyorum hocam

Gayette detaylı açıklamışsınız elleriniz dert görmesin

Tavsiyelerinizi dikkate alacağım ben bu bahsetmiş olduğunuz işlemcilerin notunu aldım ikinci el piyasasında şöyle güzel bir fırsat denk getirirsem satın alıp güncellerimm ya da duruma göre mevcut sistemle devam ederim yukarıda bahsettiğim gibi herhangi bir arıza durum olmazsa bu şekilde devam ederim GTA altı çıktığı zaman o zaman hala yaşıyor olursam sistem Gereksinimlerine bakarım ona göre kendime bir yol çizerim

FİFA PC origin id
    SchizophreneTURK
  • Sen bir de bendekine bak.

9800X3D Ana Konu

İyi de bozuk oyun işlemci seçmez ki? Hatta bu durumda 9700X'in daha berbat olması gerekirdi. Burada ilginç bir şey var. RAM zamanlamaları etki etmiş olabilir.

Bozuk oyun iyi ve kötü işlemci arasındaki farkı göstermez. X3D işlemcilerde ram zamanlamaları çok büyük fark yaratmıyor. Kaldı ki bu işlemciyi alan birisi ortalama fps yükselsin diye alıyorsa yanlış yapıyordur, özellikle yüksek çözünürlükte. Bu işlemcinin iyi olduğu konu frametime %0.1 ve %1 değerlerinde. Hikayeli oyun oynayanlar stutter falan önemsemez ama rekabetçi oyun oynayanlar online oyun oynayanlar için stutter sıkıntı çıkarır.

• Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

Tefeci voltajı vermişsin 1.52 de yemedi cl26 bende vazgeçtim

Redditte 1.45 vdd de cl26 yapan gördüm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-2 Spirit -- 13 Nisan 2026; 15:59:43 >

CL26 1.45’i için A-Die ile yapmıştır. Bende M-Die var. Üstüne bir de binning olarak da kötü olduğu için başka çare yok. Sıkıyorsa M-Die ile yapsın o değeri göreyim. Bende A-Die olsa ben de yaparım o değeri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 13 Nisan 2026; 16:9:52 >
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

Bendeki h die a ile hemen hemen aynı sayılır ve 1.52 bile yemedi

Tefeci voltajı ise 1.65 gibi uçuk rakamlar o değerde çalışacağına hiç çalışmasın. Ne kadar güvenli şu bu dense de uzun vade de ne olur belli değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-2 Spirit -- 13 Nisan 2026; 16:17:38 >
    O dediğiniz biraz kuruntuya giriyor. Sonuçta bunlar doğrudan üreticilerin belirllediği güvenli değerler. Biz bu kadar düşünüyorsak emin ol o adamlar daha fazlasını düşünüp test ediyorlar. Riskli olan bir değeri de oraya koyacak kadar düşüncesiz olamazlar: Bu bana telefonlardaki SAR değeri muhabbetlerini hatırlatıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

1.65'i üretici mi koymuş ? siz vermediniz mi o değeri ?

Bu değerler ile ram sıcaklıklarınız nedir acaba ? Ben 1.5v de bile ram fan kullanmama rağmen 50 derecelerin üstüne çıkıyor testlerde.

9800X3D Ana Konu

Ekleme: Az önce test yaptım ve maksimum 46 derece gördüm. Zentimings böyle.

9800X3D Ana Konu
    9800X3D Ana Konu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 13 Nisan 2026; 22:2:56 >

• kreasom kullanıcısına yanıt

Dual Rank ramler daha fazla ısınır bu normal. Benimde Karhu testinde 60 dereceleri görüyor.

• bilginizde eksiklik var, birebir kullanıcı yorumu yaparak sizi güncellemek isterim.

RTX 4090 ile İ712700F' den 7800X3D' ye geçiş yaptım, 2K da ultta ayarlarda bile online rekabetçi oyunlar ve geniş alanlara sahip açık dünya oyunlarında özellikle minmum FPS lerde yer yer %30 performans artışı kazandım, özellikle BF'de.

evet işlemci değişimi ortalama FPS değerini çok değiştirmez ama düşük FPS değerlerini çok ciddi fark ettirir, zaten bir oyunun akıcı olmasını sağlayan da bu en düşük değerlerdir.

eğer ekran kartı güncel ve orta eviyenin üstünde ise veya gelecek dönemde üst düzey bir ekran kartı alma planı varsa işlemciye yatırım yapmakta fayda var.

ama RTX 4060-4070-5060-5070 gibi bir GPU kullanılıcaksa zaten genelde GPU limitinde olacağı için işlemci farkları bahsettiğiniz gibi çok hissedilmez ve yatırımı ekran kartına yapmak daha mantıklı olur.

kesin yargılar verip bu yargıları paylaşırken kaynağı ve güvenirliği belirsiz youtube videoları yerine ciddi ve kendini ispatlamış kaynaklardan bilgi almanızı tavsiye ederim.

9800X3D Ana Konu
    9800X3D Ana Konuigor´slab
    AMD Ryzen 7 9800X3D in a Gaming Review: Benchmarks, Overclocking, Undervolting and found to be good | Part 1 of 2 | Page 7 | igor´sLAB
    https://www.igorslab.de/en/amd-ryzen-7-9800x3d-in-gaming-test-overclocked-undervolted-and-found-to-be-good/7
    9800X3D Ana Konu

9800X3D Ana Konu

@Schi20phrene

bilginize...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuratBayrakçı -- 14 Nisan 2026; 10:16:35 >
    CREATIVE SOUND BLASTER Z SE
    1TB WD BLACK SN850X NVMe / 500GB WD BLUE NVMe
    XPG INVADER CASE / CORSAIR RM1000X SHIFT
    DELL ALIENWARE AW3423DWF 34" QD-OLED 165HZ META QUEST3 / FANATEC CSL-DD

• MuratBayrakçı kullanıcısına yanıt

Vakit ayırıp bana yardımcı olmaya çalıştığınız için ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim hocam sisteminizi keyifle kullanmanızı temenni ederim

siz ve diğer kıymetli arkadaşların tavsiyelerini dikkate alacağım ona göre hareket ederim

Çok sağ olun saygılarımla

FİFA PC origin id
    SchizophreneTURK
  • 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.