Şimdi Ara

%94 kısıtlanıyoruz! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
842
Cevap
39
Favori
25.938
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
210 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ressi1 kullanıcısına yanıt
    Madem öyle yurtiçindeki internet trafiğimiz neden AKK'ye dahil ediliyor? Anlık takip edilemez diyorsanız kota bilgisi güncellenmediği halde AKK dolduğu gibi hız düşüyor. Her istek ISS merkezinden yönlendiriliyor yani takip mümkün. Bakın, internetin maliyetinden ucuz tek şey bu ülkede insan hayatı. Madem bizde masraf çok yüksek, 60 liraya 24Mbps internet alabiliyoruz, 70 küsüre 35Mbps alabiliyoruz, o zaman elin Bulgarı, Gürcüsü, Almanı nasıl oluyor da aynı paraya Günlük 1TB(GünlükBirTeraBayt) kısıtlamalı internet kullanabiliyor? Burada olay maliyet falan değil. İnternetin petabayt maliyeti 4$'dan az. TB maliyeti 40 centten az. Bize maliyeti bahane etmeyin. 3 kişilik bir aile aylık 250-300GB tüketir. 3 ailenin tüketeceği internetin ve kağıt faturasının bedeli 3 lira bile değil. Diyelim ki maliyet bunun 10 katı. 1PetaByte=1000TB olarak hesaplayalım hatta. $40/1000TB=4 cent/TB =12 kuruş/TB. İnternet maliyet olarak düşünürsek gerçekten çok ucuz. Ve siz bunu en uygun fiyata olabildiğince fazla satmak isterseniz AKK sistemini düzgün bir şekilde kullanmanız yeterli. Yükün az olduğu, kiraladığın altyapının boşta kaldığı zamanlarda açarsın musluğu, baktın kiraladığın yolda trafik arttı, musluğu kısarsın. Bunu da yoğun saatler için yapar kota derdinden milleti kurtarırsın.

    Diğer taraftan yurtiçi trafik maliyet oluşturmuyor mu? Oluşturuyor. Sonuçta o port size atanmış ve bir trafik akışı oluşturmuş oluyor. AKK'nin bu şekilde uygulanmasının hiç bir mantıklı açıklaması yok.




  • Öyle olmalı Böyle olmalı Diyer ülkelerde fiyat tarife şudur vs.. İmrenerek bakıyoruz okuyoruz. Niçin hükümetimiz buna el atmıyor? Ortada rekabet yok diyoruz. Aslında biz yanlış yerlere şikayet te bulunuyoruz. BTK nın bu işlerle bir işi olmayabilir. Acaba şikayet edilmesi gereken kurum rekabet.gov.tr olmasın..

    Bu ISS lerin yada TTNET in rekabet ortamını yıkarak halkı düdüklemesini önleyen bir sistem olmalı mutlaka. Rekabet kurumunu göreve davet ediyoruz..

    http://www.rekabet.gov.tr/tr-TR/Guncel/Turk-Telekomunikasyon-AS-ve-TTNET-AS-Hakkinda-Yurutulen-Sorusturma-Sonuclandi

    Fiyat sıkıştırması yok Her şey normalmiş arkadaşlar.. Yada bu kurumda çalışanlar....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_alp -- 10 Ocak 2016; 23:37:43 >




  • ressi1 kullanıcısına yanıt
    Yurtdışı trafiğinin masrafı zannettiğinizin aksine çok düşük. Yapılan "peering" anlaşmaları ile bu trafiğin büyük bir bölümü karşılıklı olarak ücretsiz.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Peering
    https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_exchange_point
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_exchange_points
    http://gigaom.com/2012/10/22/the-internet-is-like-the-old-soviet-union-except-it-works/


    Örneğin 2014 senesinde Türk Telekom AMS-IX ile anlaşma yapmış:

    https://ams-ix.net/newsitems/171

    Superonline'ın da aynı şekilde AMS-IX ile anlaşması var:

    https://ams-ix.net/connected/


    Başka bir örnek olarak, DE-CIX Frankfurt ile Türk Telekom ve Superonline'ın anlaşmaları var:

    https://www.de-cix.net/customers-partners/customers/de-cix-frankfurt/


    Yine Türk Telekom ve Superonline LINX Juniper LAN ile anlaşmalı:

    https://www.linx.net/members/support/route-servers.html


    Bunların dışında, transit ücretleri günümüzde dramatik bir düşüş yaşamış bulunmakta. Bundan üç sene öncesi ile kesinlikle kıyaslanamayacak seviyelerde.

    Kısacası, AKK uygulaması yurtdışı trafiği bahane edilerek savunulabilecek bir uygulama değil. Kaldı ki bu çeşit bir savunma yurtiçi trafiğinin de kotaya dahil ediliyor oluşu ile dahi sınıfta kalıyor.




  • kontratak kullanıcısına yanıt
    Hocam bence forumca birleşerek sana BTK'dan randevu alıp ordaki yetkililere sunup yaptırtmamız lazım
  • 0365634b kullanıcısına yanıt
    Öncelikle BTK şikayet etmek gerek. Mevcut durumda bu kota uygulamasının haksız olduğu çok belli iken bu şikayetlerden bir şekilde sonuç almamız kaçınılmaz.
  • @mehmet_alp,
    Bütün İSS'ler durumdan memnun gibi görünürken bundan ne kadar kayda değer bir sonuç alınır bilmiyorum.

    @confuest,
    Bunun için forumdaki hukukçu arkadaşların da yardımı gerekli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontratak -- 11 Ocak 2016; 15:03:59 >
  • kontratak kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam, bu arada şu 25mbit internete 2mbit upload hızı, 100mbite 4mbit upload hızı verme saçmalığını da konuya ekleyebilirseniz sevinirim.



    Not: Konuyla ilgili bu gece çok garip bir olay yaşadım, yurtdışında barındırdığım bir hostingim var ftp ile ilgili problem yaşıyordum, teknik destek ekibiyle telefonda görüştüm ordaki bayan bana download ve upload hızımı sordu 50/4 mbit dedim şaka yaptığımı zannetti ilk başta güldü fln , "Unfortunately, I'm living in Turkey" dedim bişey diyemedim.

    Böyle Ulaştırma Bakanlarımız varken sağolsunlar , gülünç duruma düşmekten kurtulamayız





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi confuest -- 11 Ocak 2016; 3:55:22 >




  • kardeş çok iyi bilgiler vermişsin konuyu net olarak özetlemişsin tebrikler

    arkadaşlar Türkiye de ne kadar internet kullanıcısı var 30 milyon 50 milyon?
    bu konuda herkes hemfikirdir sadece bu sitenin veya onun, şunun meselesi değildir.
    İnternet artık ekmek gibi, su gibi, barınma gibi bir ihtiyaçtır şu konu için sokaklara mı dökülelim kardeşim bu ülkenin hukukçuları nerede?
    Allah aşkına 4 5 avukat çıkıp dava açamıyor mu?


    Çeşit çeşit paket yapıyorlar ama bu paketlerin hepsi aynı, isterse 1000000 mbps olsun 50 gb adil kullanım kotasını koyunca ne farkı var?

    Bakın internet fiyatlarının yüksek olmasından bahsetmiyorum bile buna bile razıyım. insanı parasıyla rezil ediyorlar ben 80 lira 100 lira internet faturası öderim o sorun değil sorun 100 lira ödesem 200 lira ödesem yinede adil kullanımsız internet kullanamıyorum bu nedir ya


    Hiç olmazsa gece saatlerinde trafiğin az olduğu saatlerde adil kullanımın kaldırılması lazım adsl ve vdsl olarak bu bile bize yeter




  • xaster000 X kullanıcısına yanıt
    Çözüm çok. Yeter ki çözülmek istensin. Fiyat düşer, kota artar, hız artar bir şey yapılır bu sorun çözülür ama çözmek isteyen yetkili yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu AKK sisteminin artık savunulacak hiçbir yönü kalmadı. Yurtdışı çıkışları pahalı deniyor ama o ücretler PB başına 1 - 2 dolar. Ülkemizin altyapısı zaten çok kötü 100 kişi toplasanız 1 PB kullanamaz çünkü daha ADSL'de 8 Mbps alamayan insanlar var. Hadi herkes 16 Mbps kullanıyor diyelim 7*24 kullansa yine 2 TB'ı zor geçer ki arkadaşında dediği gibi bunu sabit disk masrafı var. Bir adam o kadar veriyi nereye saklayacak. ADSL'de şu anda tek sorun santrallerde artık hizmet verecek port kalmadı. Parasıyla bile internet bağlatamadığınız bölgeler giderek artıyor.

    Dolayısıyla firma artık hiç yatırım yapmak istemediği için AKN kaldırılmıyor. Başka bir ülkede parasıyla port yok diye internet bağlatamamak yok, olamaz da zaten. Eğer bir adım atılacaksa Nisan ayına kadar vaktimiz var. Büyük ihtimalle bir düzenleme olacak, eğer onuda kaçırırsak bir 10 yıl daha 50 GB kotada devam ederiz.




  • xaster000 X kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler.

    Kesinlikle öyle. 50 mbps seviyelerinden sonra hızın hiçbir önemi yok. Sundukları hizmet deneme sürümünden öte değil.

    İSS'ler her ayın başında "Deneme sürümünü başlatmak için tıklayın!" diyorlar, fakat bunun bir deneme sürümünden en büyük farkı bunun için 70-80 Lira para alıyor olmaları.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Altyapıya ayrılan bütçe devede kulak kaldığı için öyle. Avrupa'da,Asya'da, ABD'de büyümek isteyen şirketler geçtim gelirin bir kısmını, gelirinden fazla yatırım yapıyor yeri geldiğinde. Düşük yatırım yaptıkları yıllarda ortalama %40-60 yatırıma harcanıyor. TTnet'te ne kadar? %30'a çıkacak 2016'da. Sen basit, standart bir ürün üretip satmıyorsun. Sen teknoloji, hizmet satıyorsun. Senin basit bir matbaa gibi sabit giderin varmış gibi davranmaman gerekli. Ama bakarsanız burada cehaleti görürsünüz. En alttan en tepeye kadar cehaletten kırılıyor. Bakan diyor ki fazla kafa yormayın, yakarsınız. Şimdi siz bu adamlara nasıl anlatırsınız böyle olmayacağını?

    Geometrik olarak tüketimimiz artıyor. ADSL zamanında 360p'den 480p'ye geçtik. Ama fark küçüktü. 1Mbps'ten 2-2.5Mbps'e çıkmıştı bitrate. Ama şimdi öyle değil. 1080p'den 2160p'ye geçiyoruz. 12Mbps'ten 40-50Mbps'e çıkıyor bitrate. Artan şey fiyat, kazığın boyutu ve AKK öncesi hız. Ama AKK aynı. 720p film 6GB, FULL HD film 20GB, sıkıştır, kaliteyi düşür 12GB olur. 4K film en az 35GB. FULL HD'ye göre 3 kat, 720p'ye göre 6 kat daha fazla.Fotoğraflar için kıyaslayayım. S6 ile çektiğim bir fotoğraf JPEG formatında ise 9-18MB arası iken RAW formatında 30-90MB arası. Galaxy S3 ile çektiğim fotoğraflar JPEG formatında ve 1.5-6MB arası. Aynı formatta 3kat, daha yüksek kalitede 20kat boyut farkı var. Oyunlara bakalım. GTA IV 2008 yılında çıkmış bir oyun ve 14GB. GTA V 2013'te çıkmış ve 60GB. Oyunun boyutu 4 kat artmış. Çoğu oyunda durum bir önceki oyuna göre ~4 kat daha büyük dosya boyutuna sahip.

    Dosya boyutları artıyor ama AKK yerinde sayıyor. AKK sonrası hız hiç adil olmayacak oranda, kullanıcının günlük basit işlerine bile engel olacak, parasını verdiği hizmetleri kullanamayacak durumda.

    4G/LTE gelirse bir şey değişmeyecek. Çünkü altyapıya yatırım yapılmadı, hep cukka yapıldı. Hız göreceğiz. Çünkü sinyaller değişti, teknoloji gelişti ve eski altyapı nispeten daha yüksek kapasiteye imkan verdi. Ama fiber optik hat olmadıktan sonra internet/iletişim altyapısı asla tamamlanamaz. Güney Kore, altyapısını neredeyse tamamlamış bir ülke. Telefonda 150-200Mbps download, 100Mbps upload ve oldukça düşük ping değerleri alabiliyorlar. Teknoloji de ona paralel gelişiyor. Türkiye'de bulut neden gelişmiyor? Upload hızları çok düşük. Karşı taraf eğer Türkiye'de ise indirmesi uzun sürüyor. İki taraf için de sıkıntılı bir durum. Upload hızları VDSL sinyal ile bakır kablolarda bir miktar artsa da 3-4Mbps bile yetersiz. Fiber olmadan upload hızları kolay kolay düzelmez. Ancak şehir içinde, santrale yakın yerlerde bir gelişme olur. AKK olsun, ama düzgün olsun.




  • yeterli rekabet yok evet hele adsl altyapısında oralar kurak çöller balta girmemiş ormanlar :)
    ama asıl mesele en büyük sorun teknolojiden geri olmamız. bu devirde türkiye gibi bir ülke diğer ülkelere göre 5 10 yıl geri daha 4 g ye bile geçemedik

    yukarıda atılan ulaştırma bakanının saçma sapan konuşmalarını dinledik bu neden böyleyiz sorusunun cevabı

    şuan tüm internet sağlayıcıları aslında bunun faturasını ödüyor (aslında biz ödüyoruz) 10 yıl geri olduğumuz için bu şirketler yeterli yatırımı yapamıyor
    bakın süperonline fiber altyapısını geliştirmiyor çünkü teknolojinin ne zaman değişeceği belli değil
    belki 5 yıl sonra fiber diye bişey kalmayacak (biz adsl ile uğraşıyoruz)

    şimdi tüm şirketler 4 g için kuyruğa girdi yatırımlar oraya kaydı gibi

    acaba 4g usb modemlerle internetin yönü oraya kayabilir mi? yüksek hızlardan bahsediliyor çünkü pc için bile




  • xaster000 X kullanıcısına yanıt
    Kaymaz kayması da mümkün değil. Bugün Japonya, Güney Kore gibi yerlerde bile 4.5G hizmetleri sabit internetin önüne geçemedi. Çünkü hız çok değişken ve hızı sabit bir şekilde tam kapasiteyle verebilmek için çok fazla baz istasyonu gerekiyor. Örneğin bugün 3G baz istasyonunun kapasitesi 320 Mbps. Bizim burada 143 civarı hane var ve bunların 119'u internet kullanıyor.

    320/119=2,68 Mbps. Yani kişi başı 2 Mbps gibi bir rakam düşüyor. Ayrıca birde bunu mobil olarak kullanacakları da hesaplayınca kişi başı 750 küsur kbps ancak kalır. Sadece 119 kişiye sabit hizmeti vermek için 2 baz istasyonu gerekiyor.

    Ama sabit tarafta öyle değil, eski tip saha dolabı bile 500 Mbps kapasiteye sahip eğer DSLAM filan koyarlarsa kapasite 3 Tbps'ye kadar çıkıyor. Arada uçurum gibi bir fark mevcut.

    Baz istasyonu kapasitesi burada birtek Avea var ve onunki. Daha azı ve daha fazlası vardır bilmiyorum, 119 kişinin internet kullanması da saha dolabı demeye 100 şahidin gerektiği TT saha dolabından.




  • Ne rekabetinden bahsediyorsunuz siz 2 aya telekom ve ttnet birleşiyor ilk özelleştiğinde mahkeme ayrı olması şartını koymuştu ama o günden bu güne ne değişti nasıl buraya geldik ayak üstü telekomu öger gruba peşkeş çektiler şimdiyse rekabet kurumu ve btk 3 maymunu oynuyor.
  • Dostum konu çok yararlı olmuş insanların bilinçlenmesi lazım
    Ama başlık biraz daha çarpıcı olabilirdi
    Ben bile ölesine denk geldim..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • xaster000 X kullanıcısına yanıt
    4G için yatırım yapılıyor denen şey bakım maliyetinden biraz fazlası. 3G'ye çok geç geçtiğimiz için çoğu baz istasyonundaki verici 4G uyumluydu. Onlarda ufak güncellemeler ile 4G/LTE desteği aktif edilecek. Olmayan yerlere de 4G verici konulacak. Bu sıkıntı değil. Biraz paraya kıydıklarında baz istasyonu vs sorun olmuyor. Sorun altyapı. Yer üstünde 3G ile bile 10Mbps üzeri hızları görebiliyoruz ama kapalı mekanlar ve yoğun ortamlarda hat kesilmesine kadar gidiyor. Çünkü yükü kaldıracak altyapı yok. 3G vericisi ise tek bantta 21Mbps, 3 bantta 63Mbps hız verilebiliyor teorik olarak. Ama baz istasyonuna gelen toplam hız 200-300Mbps olunca o baz istasyonu kıvranıyor yoğun yerlerde. 4G ile daha fazla kullanıcı dinamik olarak ayarlanıp hizmet alabiliyor ancak aynı altyapı sıkıntısı devam ediyor. 3G için bile yetersiz olan altyapı 4G/LTE'de o yükü kaldıramayacak. ABD'deki Holywood bulvarı gibi, New York gibi aşırı yoğun yerlerde olduğu gibi bizim de altyapı yetersiz kalacak. Ama bizde teknolojinin kadırmayacağı kadar yoğunluktan değil, olmayan altyapıdan dolayı olacak. SüperOnline İstanbul'da kazı yapamıyor, VodafoneNet ona keza, TTnet ise yapmıyor. Altyapı yatırımı diye bir şey yok o yüzden. 20-30 yıllık bakır kablolar ile gittiği yere kadar deniyor. Cumhurbaşkanı demişti ya 4G'yi atlayıp 5G'ye geçelim diye, bu altyapı ile 5G'ye geçersek sistem felç olur veya 5G ile düşük hız ve GB olarak tek basamaklı sayılarla ifade edilen kotaları çok uçuk fiyatlarla kullanacaktık. 4G/LTE bir kazanç sağlayacak ama yoğun yerlerde yavaşlama ve yüksek ping olarak, açık alanlarda ise daha yüksek hız ve daha fazla kotayı aynı fiyata kullanmak olarak kullanıcılara yansıyacaktır. Kırsal alanda kullanıcı az olduğu için düşük yatırım ile yüksek hız verilmesinde sorun olmuyor. 900MHz 4G/LTE sinyali oldukça geniş bir alanda hizmet verebilirken 900MHz 3G hizmeti onun yarısı kadar alanda aynı verim oranını bile koruyamıyor.




  • @confuest,

    Eklerim ancak içerik bir müddet sade kalsın istiyorum. Birkaç güne düzenleyeceğim

    @error22,

    Sağ olun.

    Başlığın ilk etapta çarpıcı olmasından çok içerik odaklı olmasını tercih ettim. Ama doğru, daha dikkat çekici olması açısından ikisini bir araya getiren bir başlıkla değiştiriyorum.
  • Okuyacağım. Çizik.
  • Öncelikle arkadaşlar Türkiye'de olduğunuzu ve şartları unutmayın. İngiltere ve Bulgaristan örnekleri verilmiş fakat sürekli en iyilerle karşılaştırmayı öncelikle bırakın. Bulgaristan dediğiniz ülke 7 milyon nüfusa sahip, biz ise 80 milyon civarındayız ki 75 GB kota verirken bir anda kotayı kaldırmaları mümkün değil. Fakat uzun zamandır düşündüğüm ve uygulanabilecek durumda olan bir öneri var. Yetkili arkadaşlar varsa bu önerileri alıp BTK'ya veya gerekli yerlere iletebilirler.

    Öneri 1: Adil Kullanım Kotası uygulamasının internet hızını 3 Mbps yerine 3’te 1’ine düşürmesi fikridir. Yani 24 Mbps hıza sahip internet kullanıcısı kotasını aştığı zaman 3 Mbps yerine 8 Mbps hıza düşecektir. Başka bir örnek vermek gerekirse; 50 Mbps hıza sahip bir internet kullanıcısı kotasını aştığı zaman internet hızının 50/3 = 16.5 Mbps civarı hıza düşürülme fikridir ki kullanıcıların en uygun bulduğu fikir budur. Fiyatların sabit olarak kalması veya düşürülmesi şartı ile böyle bir uygulama yapılabilir.

    Öneri 2: Kullanıcının Adil Kullanım Kotasını aştığında internet hızını 3 Mbps yerine herkes için 12 veya 16 Mbps olarak güncellenmesi fikridir. Hızın 16 Mbps olarak seçilmesinin nedeni 4K içerikleri izlemek için (YouTube baz alınarak) en az 16 Mbps hıza sahip olunmasıdır. Ayrıca 12 Mbps üzerinde verilecek olan bir hız internet kullanıcısının işlerini daha rahat görmesini sağlayacaktır. Fiyatların sabit olarak kalması veya düşürülmesi şartı burada da geçerli olması şartıyla böyle bir uygulama yapılabilir.

    Öneri 3: Bir internet kullanıcısının Adil Kullanım Kotasını aştığında sonraki hızını belirleme fikridir. Örneğin 24 Mbps hıza sahip bir internet kullanıcısı kotasını aştığı zaman 8 Mbps hıza düşürüldüğünü varsayalım. Kullanıcıya burada Adil Kullanım Kotası hızını, toplam hızının yarısını geçmemek şartıyla belirleyebilme fikridir. Yani 24 Mbps hıza sahip bir kullanıcı kota hızını, toplam hızın yarısı olan 12 Mbps hızı aşmamak şekliyle güncelleyebilir. Burada fiyata ufak bir ücret ekleyerek böyle bir uygulama yapılabilir.

    Fark ettiğiniz gibi size sunduğum üç öneride de şuan kullanılmakta olan 3 Mbps hızının iki katından fazla hızlar belirlenmiştir. Bu hızların seçilmesinin temelinde 2016 yılına girecek olmamız, 4.5G hızından gerçek anlamda faydalanmak, 4K içeriklerin büyük oranda yaygınlaşması ve 50 GB sınırını aşan oyun ve uygulamaların olmasıdır. 4.5G’de mobilde 350 Mbps civarında hızlardan bahsediyorken kablolu internette 3 Mbps hızın olması gelecek yıllar için çok ciddi bir eksiklik olacaktır (Bkz: 100 Mbps hıza sahip kullanıcı kotasını aştığında 3 Mbps hıza düşürülme durumu). Son olarak burada bahsedilen öneriler VDSL2+ teknolojisi baz alınarak önerilmiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gambit2 -- 11 Ocak 2016; 21:03:36 >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.