Şimdi Ara

[b]7812 NIN ARIZALANMASI[/b]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
3.734
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar diyelimki bir devrede 24 dc besleme kullanıyorum.Bu 24vdc i 7812 ile 12 volta daha sonra da 7805 le 5 volta düşürüp pıc i çalıştırıyorum.Aynı zamanda 7812 ile röle besliyorum.Eğer bu 7812 yanarsa veya arızalanırsa sonuç ne olur.Yani 7805 te bir sorun olur mu? veya pıc e bir zarar verir mi?Zarar verirse bunu önlemek için devreme nasıl bir ekleme yapmam gerekir?Bu konuda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

• regülatör bozulursa çıkış gerilimi yükselir pic ine zarar verir. 24 volt a birde 12 volt a 1 veya 2 wattlık 20-30 ohm luk seri direnç bağla koruma görevi yapsın.. kolay gelsin.
  • 7805 30vcd seviyesine kadar dayanır yani sorun olmaz en kötü ihtimal 7805 in çıkışına 5,1v zener at
  • Benim anlamadığım 7805 in çıkışına 5,2 voltluk zener koyuyorun voltaj 4,6 volta düşüyor.Zenerde sorun var diyorum bir kaç tane değiştirdim hepsinde aynı.Bu neden olabilir?
  • çizer misin nasıl bağladığına bakalım veya besleme katını olduğu gibi çiz felaket senaryosu kurarak PIC ini korumaya çalışalım...
  • Resim eklemesini pek beceremiyorum.Bakalım formda nasıl çıkacak.

[b]7812 NIN ARIZALANMASI[/b]
  • quote:

Orjinalden alıntı: EGEHAYDAR

Benim anlamadığım 7805 in çıkışına 5,2 voltluk zener koyuyorun voltaj 4,6 volta düşüyor.Zenerde sorun var diyorum bir kaç tane değiştirdim hepsinde aynı.Bu neden olabilir?

5.1 voltluk bir zener tam olarak 5.1 voltta açılacak diye bir kural yok. Zener diyotun sıklıkla satılan %10'luk toleranslı zener diyotlardan olduğunu var sayarsak 5.1 voltluk bir zener diyot 4.60 ve 5.61 volt arası bir yerlerde açılacaktır. Ayrıca zener diyotlar öyle bıçak gibi keskin bir şekilde açılmaz; kırılma gerilimine yaklaştığında akım geçirmeye başlarlar. Bu durumda 5 voltluk bir regülasyon devresine bağlı aşırı gerilim koruma önlemi olarak kullanılması gereken zener diyot minimum 5.6 voltluk bir zener diyot olmalıdır.Ayrıca bu tür koruma devrelerinde zener diyotlar watajlı seçilerek regülasyon devresi girişine seri bir sigorta yerleştirilir. Aksi takdirde , regülatör entegresi giriş- çıkış kısa devresine maruz kalarak giriş gerilimini çıkışa yansıttığında, bağladığınız paralel zener diyot kısa devre olacağından bu kez beslemenizin diğer kısımları ve besleme transformatörünüz arızalanacaktır. Yani kaş yapayım derken göz çıkarmış olacaksınız. Bu tür crow bar devrelerinde genellikle zener diyot değil de tristör kullanılır, ama zener diyot da yaklaşık bir silisyum pn jonksiyonu geçirme gerilimi kadar yüksek (yaklaşık o,6 v) tutularak kullanılabiliir.
    Bir de şu var. 7812 ve 7805'ten oluşan iki aşamalı regülasyon devresinde 7812 bozulursa 7805 hemen bozulacak diye birşey de söylenemez. Başka bir arkadaşın da belirttiği gibi 7805 yaklaşık 35 voltluk giriş gerilimlerine kadar çalışabilmektedir. Yalnız bu durumda 7812 ile beslemekte olduğunuz rölelerinizin bobinleri ve seri bağlı 7805 normalden çok daha fazla ısınacaktır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kaçak akım rölesi tavsiyesi
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • PCB yi değil şematiği istiyorum...
  • 78** 79** serisi bozulunca kısa devre ve cıkışı sıfır olur.
  • siz önce 24v'u 7812'e uyguluyorsunuz, 12v çıkışı 7805'e
    Bu durumda 7812 arıza yapınca açık devre olur ve 12v'u sağlayamazsın, dolayısıyle 7805'e uygulanan gerilimde ortadan kalkar.
    saygılar
  • Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
  • quote:

Orjinalden alıntı: g.tuncer

siz önce 24v'u 7812'e uyguluyorsunuz, 12v çıkışı 7805'e
    Bu durumda 7812 arıza yapınca açık devre olur ve 12v'u sağlayamazsın, dolayısıyle 7805'e uygulanan gerilimde ortadan kalkar.
    saygılar

Seri bir regülatörde- ki 7812 böyle bir regülatördür- seri NPN pass transistörü genellikle jonksiyon delinmesi sonucu arızalanır. Bu da aşırı sıcaklıklara uzun süre maruz kalması , limitlerde kullanılması gibi durumlarda görülür. 78XX serisi voltaj regülatörleri nadiren bozulur ve bozulduğunda açık devre olduğuna ben henüz hiç rastlamadım(yüze yakın arızalı 78xx deneyimime dayanarak söylüyorum). Genellikle giriş çıkış kısa devresi ya da giriş şase arası normalden fazla akım çekme arızası gösterirler. Birinci durum , zaten konuyu başlatan arkadaşın en kötü senaryosudur ki önerdiğim çözüm, özellikle hassas ve pahalı entegrelerle dolu bir elektronik kart üzerinde uygulanması gereken en yapılabilir çözümdür. İkinci durum ise , yani giriş ve şase arası normalden fazla akım çekme durumunda ise genellikle çıkış voltajı da ciddi bir biçimde düşeceğinden bu beslediği devre için daha problemsiz bir durumdur ki seri bir sigorta direnç ile rahatlıkla koruma sağlanabilir. Her iki senaryoyu da göz önünde bulundurarak çıkışa 0.6V daha yüksek gerilime sahip paralel, watajlı (min.1 W) bir zener diyot girişe ise seri bir sigorta direnç bağlayarak (çekilen ortalama akıma göre belirlenecek) optimal bir koruma sağlamış olursunuz. Özellikle beslenen devrede çok sayıda TTL entegre varsa bu kesinlikle gereklidir. Burada özellikle yeni yeni bazı şeyleri öğrenen ya da öğrenecek olan arkadaşlara, denenmemiş, pratikte gözlenmemiş varsayımları önermek daha baştan yanlış adımlarla yola çıkmalarından başka bir işe yaramaz. Bu konuda arkadaşların biraz daha dikkatli olmasını öneririm. İyi çalışmalar.

• Şase ile + çıkış arasına ters polarma bir 1N4001 bagla kısa devrede işe yarar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: serhatka

Şase ile + çıkış arasına ters polarma bir 1N4001 bagla kısa devrede işe yarar.

Nasıl işe yarar, açıklar mısın ?..
  • selamlar...
    Yaahu arkadaşlar niye olayı bir muamma haline getirdiniz ki ?

http://www.selectronic.fr/includes_selectronic/pdf/Thomson/78T05.pdf

ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS
    Vi DC Input Voltage (for VO = 5 to 18V) 35V
    (forVO = 20, 24V) 40V
    Olduğuna göre , yani 7805 35VDC ye kadar çalışabildiğine göre , 7812 kısadevre olsa ne yazar , açık devre olsa ne yazar , direkt olarak girişindeki 24VDC yi , çıkışına verse ne yazar??? Neticede 7805 ya çalışmaya fakat birazcık ısınarak devam eder , ya da girişinde bir voltaj olmadığı için , çalışamaz. Her 2 durumda da 7805 in beslediği devreye hiçbirşeycik OLAMAZ... Olay bu kadar basit ve anlaşılabilir...
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 24 Aralık 2007; 0:08:58 >

• İyi de 7812 arızalanıyorsa bir süre sonra 7805 de aynı sorun olmaz mı?Benim istediğim.Öncelikli olarak 7812 ve 7805 in arızalanmasını önlemek için alınacak tedbirler.(bu bir devre olabilir)2. öncelik ise arızalanması durumunda beslemiş oldugu devreye zarar vermesini engellemek.Yani arızalanması durumunda enerjinin kesilmesini sağlayacak tedbirler nelerdir?bu konuda bir besleme devresi yaparsanız memnun olurum.Zira elektronik konusunda çok iddalı olduğum söylnemez.
    not:g.tuncer arkadaşımın verdiği bilgi yanlıştı sanırım
  • Bu konuda elitel arkadaşımın bilgilerinden faydalanmayı bekliyoruz.
  • selamlar...
    quote:

Arkadaşlar diyelimki bir devrede 24 dc besleme kullanıyorum.Bu 24vdc i 7812 ile 12 volta daha sonra da 7805 le 5 volta düşürüp pıc i çalıştırıyorum.Aynı zamanda 7812 ile röle besliyorum.Eğer bu 7812 yanarsa veya arızalanırsa sonuç ne olur.Yani 7805 te bir sorun olur mu? veya pıc e bir zarar verir mi?Zarar verirse bunu önlemek için devreme nasıl bir ekleme yapmam gerekir?Bu konuda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

EGEHAYDAR arkadaşım . sorunuzun bu şekilde olduğunu sanıyordum !!!
    Bu sorunun neresinde 7805 in arızalanmasını önleyebilirim diye sorduğunuzu ya ben bulamadım , ya da siz soruyu biraz değiştirip , yeni bir soru haline getirdiniz. Peki... Yeni sorunuza göre cevap yazmaya çalışayım :
    Siz harici bir müdahale yapmadan , sadece bir PIC entegreyi çalıştıran bir 7805 YANAMAZ.... Şayet siz bir müdahale yapacaksanız da yanamayacak bir devre icad edilmedi...Burada sizin extrem müdahalenizden kastım , 7805 in çıkışına voltaj uygulamak , kısadevre etmek , girişine 35VDC nin üzrinde voltaj uygulamak , çıkışından 1/1.5A in üzerinde akım çekmeye çalışmak vs. gibi ihtimalleri sayabiliriz. Ya da siz şayet hiç yanmayacak bir devre hayal ediyorsanız , bu istekten vazgeçmenizi öneririm. Bu durumda devrenize su damlaması , yıldırım düşmesi , yüksek elektromanyetik alan ihtimali , radyasyona maruz kalma durumu , malzeme çalışma ömürlerinin sonsuz olmaması gibi basit sorunları da aşmanız gerek. Askeri / military amaçla üretilen komponentlerin dahi çok esnek çalışabilme , ESD korumaları , uzun ömürlü olma özellikleri gibi birçok ekstra özellikleri olmasına rağmen belli bir çalışma ömürleri vardır. Şayet siz zor yanacak bir devre istiyorsanız , 24VDC girip , 8-5VDC çıkabileceğiniz bir regüle devresi ( ki bu devre akım sınırlamalı , çıkış kısa devre korumalı , iyi bir sıcaklık kararlılığı , 2A max değeri olduğu halde 5-10Amperlik kapasiteli malzemelerle donatılmış !!! ) yapıp , PIC inizi bununla beslemelisiniz. Ki bu devrenin bozulmayacağının da garantisini hangi elektronikçi arkadaşımız verebilir , bunu da merak ediyorum. Şayet böyle bir devre yaparsanız da zaten attığınız taş ürküttüğünüz kaza değmez. 4-5 $ lık bir PIC entegreyi korumak için onlarca $ lık bir regüle devresi ne kadar akılcı olacaktır gibi bir soru da karşınıza dikilecektir.
    Saygılar.

• quote:

Orjinalden alıntı: untayk

selamlar...
    quote:

Arkadaşlar diyelimki bir devrede 24 dc besleme kullanıyorum.Bu 24vdc i 7812 ile 12 volta daha sonra da 7805 le 5 volta düşürüp pıc i çalıştırıyorum.Aynı zamanda 7812 ile röle besliyorum.Eğer bu 7812 yanarsa veya arızalanırsa sonuç ne olur.Yani 7805 te bir sorun olur mu? veya pıc e bir zarar verir mi?Zarar verirse bunu önlemek için devreme nasıl bir ekleme yapmam gerekir?Bu konuda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

EGEHAYDAR arkadaşım . sorunuzun bu şekilde olduğunu sanıyordum !!!
    Bu sorunun neresinde 7805 in arızalanmasını önleyebilirim diye sorduğunuzu ya ben bulamadım , ya da siz soruyu biraz değiştirip , yeni bir soru haline getirdiniz. Peki... Yeni sorunuza göre cevap yazmaya çalışayım :
    Siz harici bir müdahale yapmadan , sadece bir PIC entegreyi çalıştıran bir 7805 YANAMAZ.... Şayet siz bir müdahale yapacaksanız da yanamayacak bir devre icad edilmedi...Burada sizin extrem müdahalenizden kastım , 7805 in çıkışına voltaj uygulamak , kısadevre etmek , girişine 35VDC nin üzrinde voltaj uygulamak , çıkışından 1/1.5A in üzerinde akım çekmeye çalışmak vs. gibi ihtimalleri sayabiliriz. Ya da siz şayet hiç yanmayacak bir devre hayal ediyorsanız , bu istekten vazgeçmenizi öneririm. Bu durumda devrenize su damlaması , yıldırım düşmesi , yüksek elektromanyetik alan ihtimali , radyasyona maruz kalma durumu , malzeme çalışma ömürlerinin sonsuz olmaması gibi basit sorunları da aşmanız gerek. Askeri / military amaçla üretilen komponentlerin dahi çok esnek çalışabilme , ESD korumaları , uzun ömürlü olma özellikleri gibi birçok ekstra özellikleri olmasına rağmen belli bir çalışma ömürleri vardır. Şayet siz zor yanacak bir devre istiyorsanız , 24VDC girip , 8-5VDC çıkabileceğiniz bir regüle devresi ( ki bu devre akım sınırlamalı , çıkış kısa devre korumalı , iyi bir sıcaklık kararlılığı , 2A max değeri olduğu halde 5-10Amperlik kapasiteli malzemelerle donatılmış !!! ) yapıp , PIC inizi bununla beslemelisiniz. Ki bu devrenin bozulmayacağının da garantisini hangi elektronikçi arkadaşımız verebilir , bunu da merak ediyorum. Şayet böyle bir devre yaparsanız da zaten attığınız taş ürküttüğünüz kaza değmez. 4-5 $ lık bir PIC entegreyi korumak için onlarca $ lık bir regüle devresi ne kadar akılcı olacaktır gibi bir soru da karşınıza dikilecektir.
    Saygılar.

hiçbir kul yapısı arızalanamaz diye de bi kural yok arkadaşlar yanacağı varsa yanar

• Arkadaşlar ben yıllarca arızalanmayacak bir devre olsun istemedim.Bu konu yanlış anlaşıldıysa kusura bakmayın.Sadece bir kart tasarladım ve buna benzer kartlar tasarlayacağım.Bu tasarladığım kartların besleme devresi en ideal neyse o olsun istedim.Yukardaki devrede soldaki 7812 ve 7805 PIC ı beslerken,sağdaki 7812 röleleri ve 7805 LCD nin aydınlatmasını besliyor.Benim kafama takılan devrede bütün röleler çekili iken 300 mA lik bir akım kullanmasına rağmen sağdaki 7812 nin aşırı ısınması.Ayrıca röleler çekili değilken de aynı ısınma söz konusu.Benim kafama takılan nokta burası.neden bu kadar ısınıyor.Hatta devreyi düzenleyip rölelri 24 DC yapıp 7812 leri iptal etsem mi acaba?Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.(7812 ve 7805 CV serisi 1,5 amp.)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.