|
Merhaba, Yaklaşık 10 gündür çözemediğim ilginç bir VDSL problemi yaşıyorum. Konuyu teknik açıdan değerlendirebilecek arkadaşların görüşlerini almak isterim. **Abonelik** * Türk Telekom VDSL * 75 Mbps paket * İstanbul / Tuzla Yaklaşık 10 gün önce, yalın internete geçiş yaptığım dönemde internet hızım bir anda yaklaşık **14-16 Mbps indirme** ve **0.8-1 Mbps yükleme** seviyesine düştü. Sorundan önce aynı hatta uzun süre boyunca yaklaşık **70-71 Mbps indirme** ve **14 Mbps yükleme** hızlarını sorunsuz alıyordum. İşin ilginç tarafı ise modem hâlâ yaklaşık; * DSL Senkron: **75/15 Mbps** * Attainable Rate: **88/29 Mbps** değerlerini gösteriyor. SNR ve attenuation değerleri de normal görünüyor. Yani DSL katmanında belirgin bir problem görünmezken, fiili internet veri aktarım hızı (throughput) onlarca hız testinde sürekli yaklaşık **14-16 Mbps** seviyesinde kalıyor. Şu ana kadar yapılan işlemler: * Farklı modem ile test yapıldı. * Türk Telekom saha ekibi aynı düşük hız sonucunu gözlemledi. * Ethernet ve Wi-Fi üzerinden farklı cihazlarla çok sayıda hız testi yapıldı. * BTK'ya resmi başvuru yapıldı. Süreç boyunca teknik ekip ile yaptığım görüşmelerde farklı ihtimaller değerlendirildi. Tarafıma saha dolabındaki kart/port tarafında incelemeler yapıldığı, sistem üzerinde çeşitli güncellemeler gerçekleştirildiği ve abonelik paketimin sistemde tanımlı hız ile eşleşip eşleşmediğinin kontrol edildiği bilgisi verildi. Bu işlemler sırasında kısa süreli bağlantı kesintileri ve yeniden DSL senkronizasyonları da yaşadım. Buna rağmen internet hızımda hiçbir iyileşme olmadı. Daha sonra süreç içerisinde önce paketimin **50 Mbps'ye düşürülmesi** önerildi. Bu uygulanmadı. Ardından 19.06.2026 tarihinde telefon görüşmesinde hattımın yalnızca **16 Mbps** desteklediği belirtilerek **16 Mbps pakete geçmem** önerildi. Ancak bu açıklamalar bana teknik olarak tutarlı gelmiyor. Çünkü; * Aynı hatta bu sorundan önce uzun süre yaklaşık **70-71 Mbps** hız alabildim. * Modem hâlen yaklaşık **75/15 Mbps DSL senkronizasyonu** gösteriyor. * Ulaşılabilir hız yaklaşık **88/29 Mbps** olarak görünüyor. * Buna rağmen fiili throughput sürekli **14-16 Mbps** seviyesinde kalıyor. Benim aklıma throughput tarafında bir profil, VLAN, DSLAM, kart/port veya benzeri bir konfigürasyon problemi olabileceği geliyor; ancak kesin konuşmak istemiyorum. Benzer bir durum yaşayan veya bu belirtilerin hangi teknik probleme işaret edebileceği konusunda fikir verebilecek arkadaşların yorumlarını merak ediyorum. Konuya geçmiş hız testlerini, mevcut hız testlerini ve modem DSL değerlerini ekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim. ![]() ![]() ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Martiang -- 19 Haziran 2026; 14:33:41 > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler