Şimdi Ara

7.1 Ses'i 5.1 De Dinlemek ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.220
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar elimde 7.1 ses kodekli bir kaynak var true hd kodekli, Ve ses sistemim 5.1 fakat ben bu 7.1 içerkli sesi 5.1 ses sisteminde dinlesem önemli bir kayıop yaşarmıyım ? Yani surround, veya frontlardan bir kayıp olurmu yoksa 7.1 in mantığı çok mu farklı yardımcı olursanız sevinirim

• quote:

Orijinalden alıntı: Darkdexterness

Arkadaşlar elimde 7.1 ses kodekli bir kaynak var true hd kodekli, Ve ses sistemim 5.1 fakat ben bu 7.1 içerkli sesi 5.1 ses sisteminde dinlesem önemli bir kayıop yaşarmıyım ? Yani surround, veya frontlardan bir kayıp olurmu yoksa 7.1 in mantığı çok mu farklı yardımcı olursanız sevinirim

selamlar arkadasım,

oda metrekaren ıle alakalı bır durum eger odan 10 x 5 dıkdortgen ıse 7+1 olası kurulum ıcın uyygun olur ama Türkiye de bu boyutlarda oda cok az mustakıl degıklse evın normal bızım boyutlarda bır daırede yasıyorsan 5+1 senı cok cok mutlu eder
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr_YAMYAM

quote:

Arkadaşlar elimde 7.1 ses kodekli bir kaynak var true hd kodekli, Ve ses sistemim 5.1 fakat ben bu 7.1 içerkli sesi 5.1 ses sisteminde dinlesem önemli bir kayıop yaşarmıyım ? Yani surround, veya frontlardan bir kayıp olurmu yoksa 7.1 in mantığı çok mu farklı yardımcı olursanız sevinirim

Çok kanallı ses sistemleri belli mantığa göre yapılmaktadır. En önemli unsur ise örnekleme frekansıdır. 7.1 kanal için öngörülen 192KHz örnekleme frekansını ses sistemin destekliyorsa, 7.1 kanal olan kaynak seslerini 5.1 sistemde dinlemen band genişliğini artıracaktır.
    Yani 7.1 kanal kaydedilmiş sesleri 5.1 sistemde dinlediğinde prensip olarak tiz sesleri daha iyi duyacaksın. Ancak bunun koşulları vardır.
    Eğer ses sistemin 192 KHz örneklemeyi desteklemiyorsa band genişliğin 15-16KHz ile sınırlı kalacağından dolayı pek fark göremeyeceksin. Bununla beraber arka efekt seslerin (Back surround) yan surround hoparlörlere mix-down edileceği için arka seslerdeki derinlik hissini de alamayacaksın.

Başka bir konu başlığında da aynı hataları yazıyorsunuz, örnekleme oranı ve bit derinliği kanal başınadır! Bilginizi birkaç kaynaktan doğrulayıp güncelleyin olur mu!

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Cevaplarınız ve ilginiz için hepinize teşekkürler ses sistemimde 192 khz olayı var , aslında amacım 5.1 ile kullanınca aynı zevki alabiliyormuyum detayları alabiliyormuyum
  • Mr_YAMYAM kullanıcısına yanıt
    Yani 7.1 kanal kaydedilmiş sesleri 5.1 sistemde dinlediğinde prensip olarak tiz sesleri daha iyi duyacaksın

mr yamyam bey böyle birseyin nasıl olacagını detaylı bir sekilde anlatabilirmisiniz. söylediginiz sey bana çok saçma geldi
  • İnsanların doğru bildiğine saçma gibi bir ifadeyle yaklaşmayı doğru bulmuyorum. yanlış biliyorsunuz veya hatalısınız doğrusu bu demek çok daha uygun bir hitap şekli.

haa adama bu şekilde yaklaşırsın o hala kör cahillik yapıp idda eder ozaman durum değişir.

konuya dönecek olursak. sn. Darkdexterness emin olmamakla birlikte Back surround larınız olmadığı için 7.1 codecli sesi 5.1 ile kayıplı olarak. yani orjinal cevresel sesi tam alamıyacaksınız. burda ses kalitesine bir etki olacağını ben sanmıyorum.

bir arkadaşın söylediği gibi 7.1 kurulum için odanızın boyutu ve şekli onemli. benim şuan 6.1 kurulumum var odam dikdörtgen. sistem enine kurulu arkaya 2 Back surround konumlandıramadığım için tek Back surround kurdum ve gayette başarılı oldu. tabi çok iyi bir ayar gerektiriyor avr den.
  • HEKTOR-NG kullanıcısına yanıt
    Hocam elbette kayıp olacaktıor ama eğer mr yamyam arkadaşımın dediği doğru ise tadından yenemz olacaktır , sistemim 7.1 i kabul ediyor fakat bütçe sıkıntısı ve oda küçüklüğü nedenişyle en fazla 5.1 kurabildim , şimdi 7.1 de surr lara ek sur back right ve left geliyor , 5.1 seslerde arka efekt genelde surroundlardan gelir , hani şimdi benim merak ettiğim o surround efektleri 7.1 seste surr backlerden mi gelir ? yani çevresel ses alamazmıyım kaygısı hani şimdi belki 7.1 in mantığı farklı olabilir diye düşündüm ama izlerken dolby digital 5.1 mantığıyla mı izlemiş olurum

Elimde Star trek into darkness 7.1 avc true hd film var fakat ben ses birazdaha kaliteli olur açısından true hd yi tercih ettim filmin içinde yaklaşık 5 ayrı ses kodu var bunlardan biri true hd english bide dolby digital 640kbps 5.1 var şimdi true hd izlemek mantıklı gibi geldi ama en iyi verim hangisiyle olur siz üstadlar daha iyi biliyordur

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Golf 8 1.0 vs 1.5 eTSİ
    2 yıl önce açıldı
    DH790 için 5.0 veya 5.1 tavsiye
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Hocam elbette kayıp olacaktıor ama eğer mr yamyam arkadaşımın dediği doğru ise tadından yenemz olacaktır , sistemim 7.1 i kabul ediyor fakat bütçe sıkıntısı ve oda küçüklüğü nedenişyle en fazla 5.1 kurabildim , şimdi 7.1 de surr lara ek sur back right ve left geliyor , 5.1 seslerde arka efekt genelde surroundlardan gelir , hani şimdi benim merak ettiğim o surround efektleri 7.1 seste surr backlerden mi gelir ? yani çevresel ses alamazmıyım kaygısı hani şimdi belki 7.1 in mantığı farklı olabilir diye düşündüm ama izlerken dolby digital 5.1 mantığıyla mı izlemiş olurum

Elimde Star trek into darkness 7.1 avc true hd film var fakat ben ses birazdaha kaliteli olur açısından true hd yi tercih ettim filmin içinde yaklaşık 5 ayrı ses kodu var bunlardan biri true hd english bide dolby digital 640kbps 5.1 var şimdi true hd izlemek mantıklı gibi geldi ama en iyi verim hangisiyle olur siz üstadlar daha iyi biliyordur

Örnekleme frekansı ve bit derinliği kanal başınadır, belirtilen gibi bir bant genişliği sağlanması mümkün değildir boşuna beklentiye girmeyin...

• quote:

quote:

Tarafıma yapılan saldırıları blokladığım için görmemekteyim. Bu yüzden bu tür mesajlar ile muhattap olmuyorum.
    İşim gereği yıllarca profesyonel ses kayıtları ile uğraştım. Daha çoğu kişiler SURROUND kavramını bilmez iken ben 5.1 kayıt yapmaktaydım. Bu yüzden bu konuda bilmediğimi iddia eden arkadaşlar bildikleri şeyleri yazarsa ben de öğrenmiş olurum
    7.1 Kaydedilmiş bir meteryali 5.1 e indigediğinizde kayıp olmaz. Aksine daha önce de belirtmiş olduğum gibi band geişliğinin artmasından dolayı daha net bir ses elde edilecektir. Buradaki en önemli unsur ses sisteminin toplamda sunabildiği band genişliği yani örnekleme frekansıdır.
    Denemen oldukça kolaydır. Önce 7.1 ses izini seçip bir süre filmi izle. Daha sonra standart DOLBY DIGITAL 640Kb/sn formatı ile 5.1 dinle. Aradaki farkı zaten göreceksin.
    Eğer DOLBY TRUE HD formatını çözebiliyorsan bile bu sana oldukça net ve daha kaliteli bir dinleme sunacaktır. 7.1 ya da 5.1 olmasının burda bir esprisi yoktur. 7.1 kanal sistemlerde bulunan arka hoparlörler geriye doğru olan derinlik hissi ile ilgilidir. 7.1 in mantığı budur. Yani geriden ve çok uzaklardan gelen bir efektin belirgin olması için arkaya 2 adet daha hoparlör konulmuştur. Bu hissi almak ta kişisel tercih sebebi sayılabilir. Zaten bu hissi almak istiyorsan sistemini 7.1 konfigüre etmelisin.

Yardımlarınız için teşekkürler hocam deneyeceğim

• Mr_Yamyam ın muazzam bilgisine göre 192 khz örnekleme frekansına sahip bir kayıdı 7 kanal dinlerseniz 192/7, 5 kanal dinlerseniz 192/5 khz bant genişliğine ulaşıyormuşuz. Eğer herhangi bir teknik dökümanda, literatürde her hangi bir yerde örnekleme frekansı ve bit derinliği bilgisinin kanal başına olmadığını burada paylaşabilecek veya ispat edebilecek birisi varsa buyursun bekliyorum...

Yahu insan her hangi birşey yazmadan hiçbir şey yapmasa en basit wiki den baksa zaten öğrenir veya yazdığının aksini görünce tereddüte düşer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Disc_Digital_Audio
    http://en.wikipedia.org/wiki/DVD-Audio
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_TrueHD
    http://en.wikipedia.org/wiki/DTS-HD_Master_Audio
    http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc

Söz konusu beyefendi sanırım alaylı ancak teknik alt yapısı çok sınırlı ve bildiğini iddia ettiği neredeyse herşey yanlış... Başka bir konu başlığında anlattığı kayıt tekniği ve hesapları okuyunca şok geçirdim, konu ile ilgili en temel şeyi yanlış bilen bir kişi nasıl olurda böylesine ahkam keser pes diyorum...

• kdundar kullanıcısına yanıt
    Sn. Kdundar hiç boşuna uğraşmayın. Ne kadar anlatsanız boş. Birçok konuda beyfendinin verdiği bilgilerde bir çok yanlışlık var. İşin kötü yanı bilgi almak isteyen insanlarda yanlış yönlendiriliyor.
    Bu mantıkla yaklaşırsak 7.1 kayıt edilmiş bir media'yı 1.1 dinlersek müthiş bir etki almamız gerekir. . Buna diyecek bir sözüm yok.
    O zaman 7.1 sistem kurmaya gerek yok. Hatta 5.1 bile fazla
  • 6 ve 7. kanalın amacı, oturduğunuz koltuk ile arka duvar arasında boşluk varsa, bu boşlukta surround etkisini arttırmak içindir. Eğer arada boşluk yoksa ve koltuğun hemen arkasında duvar varsa 6 ve 7 kanal eksikliğini hissetmezsiniz.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kdundar

Mr_Yamyam ın muazzam bilgisine göre 192 khz örnekleme frekansına sahip bir kayıdı 7 kanal dinlerseniz 192/7, 5 kanal dinlerseniz 192/5 khz bant genişliğine ulaşıyormuşuz. Eğer herhangi bir teknik dökümanda, literatürde her hangi bir yerde örnekleme frekansı ve bit derinliği bilgisinin kanal başına olmadığını burada paylaşabilecek veya ispat edebilecek birisi varsa buyursun bekliyorum...

Yahu insan her hangi birşey yazmadan hiçbir şey yapmasa en basit wiki den baksa zaten öğrenir veya yazdığının aksini görünce tereddüte düşer.

Söz konusu beyefendi sanırım alaylı ancak teknik alt yapısı çok sınırlı ve bildiğini iddia ettiği neredeyse herşey yanlış... Başka bir konu başlığında anlattığı kayıt tekniği ve hesapları okuyunca şok geçirdim, konu ile ilgili en temel şeyi yanlış bilen bir kişi nasıl olurda böylesine ahkam keser pes diyorum...

Bak arkadaşım.
    Ben 51 yaşındayım. Hala bilmediğim birşeyler varsa buyur seni dinliyorum.
    Örnek verdiğin linktekilerin açıklamasını bile anlamıyorsan sana birşeyler anlatamam.

1. örneğin linkini okuyorum. tüm digital ses kayıt tekniğinin temelidir.

An audio CD can represent frequencies up to 22.05 kHz, the Nyquist frequency of the 44.1 kHz sample rate.

Bir CD 22.05KHz üzeri frekans responsuna sahiptir. Yani 22KHz lik frekansları kaydedebilirsin. Bu 22KHz nerden kaynaklanıyor. CD de kullanılan örnekleme frekansından. CD lerin örnekleme frekansı kaçtır? 44.1KHz tir. Bir CD'de kaç kanal bulunmaktadır. 2 kanal ses bulunmaktadır. Buyur böl 44.1 KHz örnekleme frekansını kaç çıkacak.

Okuduklarını önce anla. Sonra elinde test aygıtların var ise test et.

İki adet ekran görüntüsü sunuyorum.

http://i.imgur.com/9vsZHGX.png
    Bu resimde 88.2Khz ile örneklenmiş iki kanal (stereo) bir eserin frekans analizi yapılmıştır. Görüldüğü üzere 88.KHz örnekleme için alabildiğimiz frekans üst sınırı yaklaşık 44100Hz tir Yani 44.1KHz

http://i.imgur.com/tQzLqRj.png
    Bu resimde ise bilinen CD formatı olan 44.1 KHz örnekleme ile yapılmış bir kaydın frekans analizi yapılmıştır.
    Görüldüğü üzere 44.1 KHz lik örnekleme frekansı bize 22.05 lik bir frekans üst sınırı sağlamaktadır.

Digital kayıt ve okuma tekniğinde ÖRNEKLEME frekansı temel band genişliğini gösterirler. Bu verilen örnekleme frekansı, Kanal başına elde edebileceğimiz band genişliğini gösterir. Bunun için de kanal adedine bölünmek zorundadır. Eğer bitrate denilen veri akışları düşük tutulmamışsa (Stereo bir CD için 1411KB/sn dir) örnekleme frekansının üst örnekleme değerini örnekleyebiliriz demektir.

Bunu söyleyen ben değilim. Bu tekniği yaratan mühendisler veya bilim adamlarıdır.
    5.1 kanal yani 6 kanal ihtiva eden ses sistemlerinin örnekleme frekansı 96 KHz ise kanal başına alabileceğin 16 KHz lik frekans responsunu değiştiremezsin. Zaten bu yüzden sinema sistemleri Hi-Fi ciler tarafından beğenilmez. Neden? Çünkü kanal başına alınabilen 16 KHz lik üst sınır duyum olarak tatminkar değildir. Kaldı ki bu 16KHz lik üst sınıra sadece DTS formatı ile ulaşabilmekteyiz. Standart DOLBY DIGITAL kodlaması (AC-3) 5.1 kanal için Max. 640KB/sn bitrate değerinde olduğu için bu frekansa ulaşamamaktadır.

Hiç bilmiyorsan sen de al 7.1 kanallı ses kaydedilmiş bir DVD. Koy ses sistemine. İster 7.1 dinle ister 5.1 dinle istersen de stereo dinle.
    Zaten farkı anlayacaksın.

Ben bu forumda ahkam kesmem. Senin gibi kişilere birşeyler öğretmeye çalışırım. Eğer yanlış biliyorsam doğrusunu da kabul ederim.
    Şimdi sana soruyorum.
    Kaç yaşındasın.
    Kaça kadar okudun.
    Kaç çeşit ölçü aleti kullandın.
    Kaç çeşit ses ile ilgili cihaz imalatı yaptın.
    Kaç adet cihazı test aletleri ile ölçüp rapor hazırladın.
    Eğer bu sorulara cevap vermeyeceksen bir daha benim mesajlarımın tıklanma sayısını artırma rica ediyorum.

Mr_YAMYAM, 51 yaşında olmanız ile yanlış bilmeniz arasındaki bağlantıyı kuramadım.

En basit tekniği bilmediğinizi yazıyorum link koyuyorum halen okuduğunu anlamıyorsun yazıyorsun.

önce aşağıdakileri okuyun (yabancı diliniz yok ise google translate ile çeviri yardımı alın) okuduktan sonra hala sabit firkriniz değişmez sizin çünkü kitlenip kalmışsınız,

http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist_frequency
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist_rate
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sampling_(signal_processing)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2%80%93Shannon_sampling_theorem
    http://en.wikipedia.org/wiki/44.1_kHz

En alttaki linkte ne yazıyor bir okusanız zaten konuşmaya gerek kalmayacak, 2 channels of lpcm audio each Signed 16 bit values sampled at 44100 hz. Nedir türkçesi 2 kanal lpcm ses her biri (yani kanalların her biri) 16 bit 44100 Hz ile örneklenmiştir. Anlaşılmayan bir şey var mı bunda?

44.1 khz örnekleme frekansına sahip bir cd nin 22.05 khz frekansa sahip olması 2 kanal olmasından değil nyquist/shannon örnekleme teoriminde de belirtildiği gibi alınacak örneğin üretilmek istenen örneğin 2 katından yüksek olmalıdır önermesinden ve teorisinden çıkmaktadır. yukarıdaki yazılarda tüm teknik ayrıntıyı bulabilirsiniz. bu arada aslında olay tam tersten hesap edilir, insanın teorik duyma sınırı 20 khz bu sebeple alınması gereken minimum örnekleme 40 khz olmalıdır. e peki neden 44.1 oluyor derseniz, alının örneklerin sahte veya klon veya ingilizcesi ile alias larının oluşmaması için lowpass filtre kullanılma zorunluluğudur. buradaki fark uygulamada filtre kaybından meydana gelmektedir.

şimdi daha önce sizin verdiğiniz bir örnekten zaten iddia ettiğiniz şeyi kendinizin yalandığınızı göstereyim,

http://forum.donanimhaber.com/m_77502663/f_/key_Mr_YAMYAM//tm.htm#msglink_77509231

yazdığınız bu,

ses bit hızı 1,411.2 kbit / s (2 kanal × kanal başına saniyede 44.100 örnek × 16 bit olarak örnek başına = 1.411.200 bit / s = 1,411.2 kbit / s). e peki örnekleme zaten 2 kanal içinse tekrar neden 2 ile çarpıyorsunuz? Sizin iddianıza göre bu yukarıda yazdığınız hesap yanlış, ya 22.05*2*16 yapmanız lazım ya da 44.1*16 tabi bu durumda hesap cd nin veri akış hızı ile tutmuyor değil mi?

şimdi ben size tablolar ile örnekler vereyim,

bu aşağıdaki 2 kanal 24 bit 96 khz stereo örnekleme yapılmış bir parça, ne olmuş burada sizin hesaba göre 48 khz düşmüş değil mi?

bu aşağıdaki de aynı parçanın 24 bit 96 khz 5.1 kanal örnekleme yapılmış hali, burada sizin iddianıza göre frekans 16 khz düşmeli düşmüş mü bir bakın bakalım! yine 48 khz neden acaba?

bu aşağıdaki ise 24 bit 192 khz mono tek kanal örnekleme yapılmış bir parça. tüm frekans bandı birebir eşit gördüğünüz gibi. burada sizin hesaba göre frekans tek kanal olduğu için 192 khz kalmalı, kalmış mı bir bakın bakalım? burada da yarısı 96 khz!

yukarıdaki örneklerin hepsinde kaç kanal olursa olsun örnekleme frekansı ile bant genişliği 1/2 oranda sebebi de yukarıda yazdığım gibi teoremdeki istenilen frekans için en az 2 kat örnekleme yapılması konusu.

yazınızın en altında yazan sorulara sadece şu şekilde cevap vereyim muazzam bilginiz ortaya çıksın,

bu aşağıdaki video sizin değil mi?

http://www.youtube.com/watch?v=BSj9Kj6EoqQ

siz ses basıncını müzik sinyali ile ölçmeyi nerede öğrendiniz? müzik sinyali ile ibre sürekli hareket ederken ve ataleti muhtemelen zaten müziğin hızına yetişemezken nasıl odada karşılaştırma yapıyorsunuz?
    basınç ölçümü yapılırken sabit genlikte bir sinyal ile yapılır örnek olarak pink noise gibi, bu sayede odanın her yerindeki ses basıncı rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

sizin okuduğunuz okul, kullandığınız ölçü aleti ve hazırladığınız rapor bu bilgilere dayanıyor ise yazık olmuş...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kdundar -- 30 Ağustos 2013; 12:11:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: enerji78

Sn. Kdundar hiç boşuna uğraşmayın. Ne kadar anlatsanız boş. Birçok konuda beyfendinin verdiği bilgilerde bir çok yanlışlık var. İşin kötü yanı bilgi almak isteyen insanlarda yanlış yönlendiriliyor.
    Bu mantıkla yaklaşırsak 7.1 kayıt edilmiş bir media'yı 1.1 dinlersek müthiş bir etki almamız gerekir. . Buna diyecek bir sözüm yok.
    O zaman 7.1 sistem kurmaya gerek yok. Hatta 5.1 bile fazla

Uzun süredir forumlardayım ilgili forum üyesi kadar verilen bilgiye at gözlüğü ile bakan ve bildiğinin doğrusu gözünün içine sokulmasına rağmen yanlış olduğuna ikna olmayan sabit fikirli 2. Bir üye daha görmedim. Benim derdim aynen söylediğiniz gibi diğer forum üyelerinin yanlış bilgilenmemesi, yoksa bu kadar sabit fikirli inat bir insanın zaten kurtuluşu mümkün değil onu anladım...

• quote:

quote:

quote:

Mr_Yamyam ın muazzam bilgisine göre 192 khz örnekleme frekansına sahip bir kayıdı 7 kanal dinlerseniz 192/7, 5 kanal dinlerseniz 192/5 khz bant genişliğine ulaşıyormuşuz. Eğer herhangi bir teknik dökümanda, literatürde her hangi bir yerde örnekleme frekansı ve bit derinliği bilgisinin kanal başına olmadığını burada paylaşabilecek veya ispat edebilecek birisi varsa buyursun bekliyorum...

Bak arkadaşım.
    Ben 51 yaşındayım. Hala bilmediğim birşeyler varsa buyur seni dinliyorum.
    Örnek verdiğin linktekilerin açıklamasını bile anlamıyorsan sana birşeyler anlatamam.

1. örneğin linkini okuyorum. tüm digital ses kayıt tekniğinin temelidir.

An audio CD can represent frequencies up to 22.05 kHz, the Nyquist frequency of the 44.1 kHz sample rate.

Bir CD 22.05KHz üzeri frekans responsuna sahiptir. Yani 22KHz lik frekansları kaydedebilirsin. Bu 22KHz nerden kaynaklanıyor. CD de kullanılan örnekleme frekansından. CD lerin örnekleme frekansı kaçtır? 44.1KHz tir. Bir CD'de kaç kanal bulunmaktadır. 2 kanal ses bulunmaktadır. Buyur böl 44.1 KHz örnekleme frekansını kaç çıkacak.

Okuduklarını önce anla. Sonra elinde test aygıtların var ise test et.

İki adet ekran görüntüsü sunuyorum.

http://i.imgur.com/9vsZHGX.png
    Bu resimde 88.2Khz ile örneklenmiş iki kanal (stereo) bir eserin frekans analizi yapılmıştır. Görüldüğü üzere 88.KHz örnekleme için alabildiğimiz frekans üst sınırı yaklaşık 44100Hz tir Yani 44.1KHz

http://i.imgur.com/tQzLqRj.png
    Bu resimde ise bilinen CD formatı olan 44.1 KHz örnekleme ile yapılmış bir kaydın frekans analizi yapılmıştır.
    Görüldüğü üzere 44.1 KHz lik örnekleme frekansı bize 22.05 lik bir frekans üst sınırı sağlamaktadır.

Digital kayıt ve okuma tekniğinde ÖRNEKLEME frekansı temel band genişliğini gösterirler. Bu verilen örnekleme frekansı, Kanal başına elde edebileceğimiz band genişliğini gösterir. Bunun için de kanal adedine bölünmek zorundadır. Eğer bitrate denilen veri akışları düşük tutulmamışsa (Stereo bir CD için 1411KB/sn dir) örnekleme frekansının üst örnekleme değerini örnekleyebiliriz demektir.

Bunu söyleyen ben değilim. Bu tekniği yaratan mühendisler veya bilim adamlarıdır.
    5.1 kanal yani 6 kanal ihtiva eden ses sistemlerinin örnekleme frekansı 96 KHz ise kanal başına alabileceğin 16 KHz lik frekans responsunu değiştiremezsin. Zaten bu yüzden sinema sistemleri Hi-Fi ciler tarafından beğenilmez. Neden? Çünkü kanal başına alınabilen 16 KHz lik üst sınır duyum olarak tatminkar değildir. Kaldı ki bu 16KHz lik üst sınıra sadece DTS formatı ile ulaşabilmekteyiz. Standart DOLBY DIGITAL kodlaması (AC-3) 5.1 kanal için Max. 640KB/sn bitrate değerinde olduğu için bu frekansa ulaşamamaktadır.

Hiç bilmiyorsan sen de al 7.1 kanallı ses kaydedilmiş bir DVD. Koy ses sistemine. İster 7.1 dinle ister 5.1 dinle istersen de stereo dinle.
    Zaten farkı anlayacaksın.

Ben bu forumda ahkam kesmem. Senin gibi kişilere birşeyler öğretmeye çalışırım. Eğer yanlış biliyorsam doğrusunu da kabul ederim.
    Şimdi sana soruyorum.
    Kaç yaşındasın.
    Kaça kadar okudun.
    Kaç çeşit ölçü aleti kullandın.
    Kaç çeşit ses ile ilgili cihaz imalatı yaptın.
    Kaç adet cihazı test aletleri ile ölçüp rapor hazırladın.
    Eğer bu sorulara cevap vermeyeceksen bir daha benim mesajlarımın tıklanma sayısını artırma rica ediyorum.

Mr_YAMYAM, 51 yaşında olmanız ile yanlış bilmeniz arasındaki bağlantıyı kuramadım.

En basit tekniği bilmediğinizi yazıyorum link koyuyorum halen okuduğunu anlamıyorsun yazıyorsun.

önce aşağıdakileri okuyun (yabancı diliniz yok ise google translate ile çeviri yardımı alın) okuduktan sonra hala sabit firkriniz değişmez sizin çünkü kitlenip kalmışsınız,

En alttaki linkte ne yazıyor bir okusanız zaten konuşmaya gerek kalmayacak, 2 channels of lpcm audio each Signed 16 bit values sampled at 44100 hz. Nedir türkçesi 2 kanal lpcm ses her biri (yani kanalların her biri) 16 bit 44100 Hz ile örneklenmiştir. Anlaşılmayan bir şey var mı bunda?

44.1 khz örnekleme frekansına sahip bir cd nin 22.05 khz frekansa sahip olması 2 kanal olmasından değil nyquist/shannon örnekleme teoriminde de belirtildiği gibi alınacak örneğin üretilmek istenen örneğin 2 katından yüksek olmalıdır önermesinden ve teorisinden çıkmaktadır. yukarıdaki yazılarda tüm teknik ayrıntıyı bulabilirsiniz. bu arada aslında olay tam tersten hesap edilir, insanın teorik duyma sınırı 20 khz bu sebeple alınması gereken minimum örnekleme 40 khz olmalıdır. e peki neden 44.1 oluyor derseniz, alının örneklerin sahte veya klon veya ingilizcesi ile alias larının oluşmaması için lowpass filtre kullanılma zorunluluğudur. buradaki fark uygulamada filtre kaybından meydana gelmektedir.

şimdi daha önce sizin verdiğiniz bir örnekten zaten iddia ettiğiniz şeyi kendinizin yalandığınızı göstereyim,

http://forum.donanimhaber.com/m_77502663/f_/key_Mr_YAMYAM//tm.htm#msglink_77509231

yazdığınız bu,

ses bit hızı 1,411.2 kbit / s (2 kanal × kanal başına saniyede 44.100 örnek × 16 bit olarak örnek başına = 1.411.200 bit / s = 1,411.2 kbit / s). e peki örnekleme zaten 2 kanal içinse tekrar neden 2 ile çarpıyorsunuz? Sizin iddianıza göre bu yukarıda yazdığınız hesap yanlış, ya 22.05*2*16 yapmanız lazım ya da 44.1*16 tabi bu durumda hesap cd nin veri akış hızı ile tutmuyor değil mi?

bu aşağıdaki 2 kanal 24 bit 96 khz stereo örnekleme yapılmış bir parça, ne olmuş burada sizin hesaba göre 48 khz düşmüş değil mi?

bu aşağıdaki de aynı parçanın 24 bit 96 khz 5.1 kanal örnekleme yapılmış hali, burada sizin iddianıza göre frekans 16 khz düşmeli düşmüş mü bir bakın bakalım! yine 48 khz neden acaba?

bu aşağıdaki ise 24 bit 192 khz mono tek kanal örnekleme yapılmış bir parça. tüm frekans bandı birebir eşit gördüğünüz gibi. burada sizin hesaba göre frekans tek kanal olduğu için 192 khz kalmalı, kalmış mı bir bakın bakalım? burada da yarısı 96 khz!

yukarıdaki örneklerin hepsinde kaç kanal olursa olsun örnekleme frekansı ile bant genişliği 1/2 oranda sebebi de yukarıda yazdığım gibi teoremdeki istenilen frekans için en az 2 kat örnekleme yapılması konusu.

yazınızın en altında yazan sorulara sadece şu şekilde cevap vereyim muazzam bilginiz ortaya çıksın,

siz ses basıncını müzik sinyali ile ölçmeyi nerede öğrendiniz? müzik sinyali ile ibre sürekli hareket ederken ve ataleti muhtemelen zaten müziğin hızına yetişemezken nasıl odada karşılaştırma yapıyorsunuz?
    basınç ölçümü yapılırken sabit genlikte bir sinyal ile yapılır örnek olarak pink noise gibi, bu sayede odanın her yerindeki ses basıncı rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

sizin okuduğunuz okul, kullandığınız ölçü aleti ve hazırladığınız rapor bu bilgilere dayanıyor ise yazık olmuş...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Abiler sn. Mr_YAMYAM ın yazdıkları beni fena aştı. Hİ-Fİ ciler tarafından beğenilmez sözünüde özellikle yazdım bir kenara.

şimdi bu tezi tastikliyecek veya cürütecek üstadların mesajını merakla bekliyorum. TAKİP.
  • Bir konu açtım nelere gebe oldu
  • Takip.
  • Mr_YAMYAM beni bloklamış, benim düşündüğüm durum kendisinin birşeyi kabul etmesi değil diğer forumdaşların yanlış bilgilenmemesi. aşağıda zaten tüm açıklamaları yaptım kendi yazdığı yazıyı inkar ediyor kendi yazdıkları arasında çelişiyor, farklı kanal sayısındaki parçaları spectorada döküp paylaştım, konu ile ilgili linkleri koydum artık daha fazla uzatmak istemiyorum,okumak isteyen buradan okuyabilir.

kendileri ingilizce wikiyi önerdiğim şekilde google translate ile türkçeye çevirip buraya koymuş, bakın ingilizcesini koyduğu yerde ne yazıyor,

The sampling rate is adapted from that attained when recording digital audio on a PAL (or NTSC) videotape with a PCM adaptor, an earlier way of storing digital audio.[10] An audio CD can represent frequencies up to 22.05 kHz, the Nyquist frequency of the 44.1 kHz sample rate.

The selection of the sample rate was based primarily on the need to reproduce the audible frequency range of 20–20,000 Hz (20 kHz). The Nyquist–Shannon sampling theorem states that a sampling rate of more than twice the maximum frequency of the signal to be recorded is needed, resulting in a required rate of at least 40 kHz.

burada yazan benim aşağıda yazdığım ile aynı şey neresi farklı bilemiyorum,

44.1 khz örnekleme frekansına sahip bir cd nin 22.05 khz frekansa sahip olması 2 kanal olmasından değil nyquist/shannon örnekleme teoriminde de belirtildiği gibi alınacak örneğin üretilmek istenen örneğin 2 katından yüksek olmalıdır önermesinden ve teorisinden çıkmaktadır.

yeşil olan yere dikkat edin diye koyduğu yer (tabi google translate ile çevirip yarım yamalak anlarsan anca bu kadar olur :) ) 44.1 khz in nasıl video (audio değil dikkat!) sinyalinden devşirildiği açıklanıyor.

linki buraya koyup en üst açıklamada yazılan teknik veriyi hiçe saymak nasıl bir mantık inanın anlamak mümkün değil,

linke tıklar ve hemen sağ tarafa bakılırsa aşağıdaki detay yazıyor,

2 channels of lpcm audio each Signed 16 bit values sampled at 44100 hz. Nedir türkçesi 2 kanal lpcm ses her biri (yani kanalların her biri) 16 bit 44100 Hz ile örneklenmiştir. Anlaşılmayan bir şey var mı bunda?

yazdığınız bu,

bu yukarıdaki yazdığım ölçüm eleştirisine yazdığı komik cevaba güldüm sadece ne yapayım, pink noise u cd ye yazıp cd çalarda çalmanın neresi ölçü aleti gerektiriyor acaba :)

arkadaşlar bu arada basın tizin nasıl oynadığına bakın diyor bas tiz acaba eldeki spl metre ile nerede gözüküyor :) şaka gibi...

son olarak audio için örnekleme frekansı ve bit derinliği kanal başınadır, 7 kanal bir kayıt 5 kanal dinlenirse bant genişliği /temsil edilen frekans bandında herhangi bir değişiklik olmaz şu olur, 6 ve 7. kanallar 4 ve 5. kanalların üzerine biner 4. kanaldan hem ilave olarak 6 yı duyarsınız, 5. kanal dan 7 yi.

• kdundar kullanıcısına yanıt
    Hocam son kelimeniz için söylüyorum mantık olarak o zaman 5.1 sesi 2.1 olarak dinleersek arka kanallarda front lara binmesi gerekir fakat öyle olmuyor ki Genelde arka sesler olmayıp bir boşlukta kalıyor misal mermi sesi arkadan geliyor ama frontda bunu duyamıyoruz o sahne gelince odada boşluk oluyor mesela ?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.