Şimdi Ara

64 bit olayı nedir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.200
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • --------------------------------------------------------------------------------

arkadaşlar vista 64 bit yada xp 64 bit olayı falan var
    64 bit sadece işlemci ile alakalı şeymi
    işletim sisteminin performansla ne alakası olur anlamadım
    yani demek istediğim 64 bitli bir bilgisayarda herşey 64 bite uygun olmalı zannedersem.
    fakat bazıları sanki 64 bitlik bir işletim sistemi perfomansı artıtır falan diyor.
    bence işletim sisteminin performansın yükseltilmesiyle işi yoktur.
    sadece yüksek işlemci yada diğer yüksek aygıtlarda. çok yüksek programların kullanılması gibi bişey olmalı

• arkadaşım tamam anladım ve araştırdım
    millette şöyle bir kanı oluşmuş
    64 bit lik vista performansı yükseltir.
    hayır böyle bişey olmaz performansı işletim sistimi yükseltmez. diğer aygıtlar yükseltir
    yüksek aygıtlarlada yüksek programlar çalışır. xp 64 yada amd 64 bit demek
    bu işletim sistemi ancak 64 bitlik işlemci, anakart, yada ramlarla çalışır benim özelliklerimden ancak öyle faydalanırsın demek değilmi
  • 64bit islemcisi olanlar 64bit isletim sistemi yukleyebilirler (zaten 32bit islemci pek kalmadi sanirim laptoplarda kullanilanlar bazi ucuz islemciler disinda).

64bit genel olarak bir miktar performans artisi saglar, 3.5Gb RAM sınırı yoktur. Ancak dezavantajlari can sıkıcıdır. 32 Programlari emule ederek calistirir, ama 32 bit driver kullanmaz, bu yuzden XP driver yetmez de XP-64 driver ister, onu da her hardware ureticisi desteklemez. bazi 32bit programlar 64bit'de calismayi reddeder. ben scannerimi ve tv kartimi kullanmadigim icin xp-64'e veda etmistim.

Linux'un bile sorunlari var 64bit ile. Ubuntu kullananlarin buyuk kismi 32bit'te. Ancak MacOsX hep 64bit calisiyor.

2 Nisan 2008; 14:35:42
    Yeni mesajlar yok
    dediğimi anlamadınızki
    ben diyorumki performansı işletim sistemleri yükseltmez
    yüksek nitelikli aygıtlar yükseltir
    yüksek kapasiteli ve özellikli işletim sistemleri yada diğer yazılımlar bu yüksek aygıtların performansından faydalanır. yoksa çalışmazlar olay bu değilmi. 64 bitlik işletim sistemi demek ben 64 bitlik işlemci. anakart yada.ramla çalışırım demek değilmi
    ba anlamadınız ya
  • 32 bit 64 bit işlemcideki veriyolu kullanımı. Eğer 64bit olan işlemcilere 32bit işletim sistemi yaparsanız. 64 biti kullanamaz. 64bit işlemcili 64bit işletim sistemi yapılınca aradığını bulur daha performanslı buna denir. umarım açıklıyıcı bir yazı olmuştur.
  • ayrıca 64 bit destekli işlemcilerde 64 bit destekli uygulamalar 32 bit destekli uygulamalara göre daha yüksek performans verir. fakat 64 bit uygulama yazmak programcılara zor geldiği için yazılımların 64 bit destekli sürümleri yazılmıyor pek ne yazıkki. bu sebepten dolayı da işlemci ve işletim sistemi 64 bit olsa bile hız artışı yaşanmıyor uygulamaların da 64 bit olması gerekiyor. 32 ve 64 bit destekleyen bir işlemci x64 de daha fazla başarım gösterir
  • Kısaca 64-bit işlemcinin kullandığı veriyolunun boyutu. Bu daha iyi performans sağlar. Ancak bunun kullanılabilmesi için önce işletim sistemi ve sürücüler sonra kullanılan uygulamanın 64-bit bir sistemde çalışılacağı düşünülerek hazırlanmış olması gerekir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: lecoqtr

64bit islemcisi olanlar 64bit isletim sistemi yukleyebilirler (zaten 32bit islemci pek kalmadi sanirim laptoplarda kullanilanlar bazi ucuz islemciler disinda).

64bit genel olarak bir miktar performans artisi saglar, 3.5Gb RAM sınırı yoktur. Ancak dezavantajlari can sıkıcıdır. 32 Programlari emule ederek calistirir, ama 32 bit driver kullanmaz, bu yuzden XP driver yetmez de XP-64 driver ister, onu da her hardware ureticisi desteklemez. bazi 32bit programlar 64bit'de calismayi reddeder. ben scannerimi ve tv kartimi kullanmadigim icin xp-64'e veda etmistim.

Linux'un bile sorunlari var 64bit ile. Ubuntu kullananlarin buyuk kismi 32bit'te. Ancak MacOsX hep 64bit calisiyor.

3.5 GB sınırı diye birşey yok. 32bit - > 4GB memory address mapping desteğinden dolayı bir zamanlar 4GB RAM desteği vardı. Intel uzun zaman önce işlemcilerine PAE (page address extension) desteğini ekledi. Artık 32-bit işlemcilerle ve 32-bit PAE destekli işletim sistemleriyle 16GB RAM bile kullanılabiliyor. Tecrübe ile sabittir :).

• quote:

Orjinalden alıntı: aligurol

ayrıca 64 bit destekli işlemcilerde 64 bit destekli uygulamalar 32 bit destekli uygulamalara göre daha yüksek performans verir. fakat 64 bit uygulama yazmak programcılara zor geldiği için yazılımların 64 bit destekli sürümleri yazılmıyor pek ne yazıkki. bu sebepten dolayı da işlemci ve işletim sistemi 64 bit olsa bile hız artışı yaşanmıyor uygulamaların da 64 bit olması gerekiyor. 32 ve 64 bit destekleyen bir işlemci x64 de daha fazla başarım gösterir

Uygulama yazmanın zorluğundan çok, pazarlama stratejisi diyebiliriz aslında. Uygulama aynı uygulama, sadece derlerken compilera 64-bit için derle demek yeterli (Bazı durumlarda biraz daha karışabilir :) ). Ancak hazırlanan uygulamanın her sistemde çalışabilmesi için özellikle 64-bit istenmiyor. Malum x86-64 instruction set i x86 instruction set'ine tam olarak uyumlu. Başka bir deyişle 32-bit uygulama 64-bit'te çalışıyor ama 64-bit uygulama 32-bit te çalışmıyor.

• sonuçta 64 bit de ayrıca sürüm çıkartma zmn kaybı olarak görülüyor ki öyle
  • ne bu geyik ??

64bit işletim sistemi 64 bitlik uygulamalar içindir 32bitlik işletim sisteminden de daha performanslıdır
    ama 32bitlikişlemlerde 32bitlik işletim sisteminden yavaştır...
    oyüzden 64bitlik sistemde 64bitlik uygulama kullanıcaksınız ki işe yarasın
    mesela crysis 64bit desteği var ve yüklerken 64bit olanı yüklüyor ve 10fps artıyor... nvidia
    ie 64versionu çok daha hizlidir...
    :)

Böyle böle şeyler

64bit lik işletim sistemini denemek için yada server dışında hiçbiyerde kullanmanın mantığı yok şuan...
  • biri 32 şerit biri 64 şerit
    yani anlayacağın adresleme ve adrese ulaşım daha hızlı olur
  • valla bende performans da düşüş oldu 64 bit vistaya geçince
    açılış-kapanış süresi uzadı
    oyunlarda 4-6 fps düşüş oldu
    vista puanlamasında donanımlarıma daha düşük puan verdi

şimdi tekrar 32 bit kuracağım
  • quote:

Orjinalden alıntı: nixniz

ne bu geyik ??

....

64bit lik işletim sistemini denemek için yada server dışında hiçbiyerde kullanmanın mantığı yok şuan...

diyosun... beni güldürüyosun

64bit (hele bir de çoklu çekirdek) destekli programlarla abarık fark olmakta. Örneğin maya... Kullandım biliyorum. Ama ofis, oyun, emesen çet çüt programları ile hiç bir fark olmayacağı elbette doğrudur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabitelli -- 2 Nisan 2008; 23:42:28 >
  • Benim soracağım sorunun tam yeri burası galiba.
    "Bilgisayarım" a sağ tıklayıp özelliklere girdiğimde;işlemcimin yanında 64 yazıyor.Anladığım kadarıyla benim işlemcim (AMD Athlon) 64 bit lik bir işlemci.Kullandığım XP Professional Sp2 ise sanırım 32 bitlik.Bunu da diğer yazılan cevaplardan anladım yoksa bildiğimden değil.Türkçe XP ise kesinlikle 32 bitlik XP'dir demiş bazı arkadaşlar. Şimdi ben bu işlemcime 64 bitlik XP Professional bulup yüklersem; hali hazırda kullanmakta olduğum 32 bitlik XP Professional'den daha mı iyi olur.Zira şu anda bilgisayarımdan hiç mi hiç randıman alamıyorum ve almadığım parça yapmadığım modifiye kalmadı. 1 gb ram, 256 lık ati ekran kartı var.64 bit kullanan ya da kullanmış olan arkadaşlardan bir cevap bekliyorum lütfen.
    Oyunlarla hiç ilgilenmem.Corel-photoshop kullanıyorum ama bırakın onları internette bile kasılıyor ve buna bir çözüm bulmam gerekli. iyi forumlar.

• quote:

Orjinalden alıntı: aligurol

ayrıca 64 bit destekli işlemcilerde 64 bit destekli uygulamalar 32 bit destekli uygulamalara göre daha yüksek performans verir. fakat 64 bit uygulama yazmak programcılara zor geldiği için yazılımların 64 bit destekli sürümleri yazılmıyor pek ne yazıkki. bu sebepten dolayı da işlemci ve işletim sistemi 64 bit olsa bile hız artışı yaşanmıyor uygulamaların da 64 bit olması gerekiyor. 32 ve 64 bit destekleyen bir işlemci x64 de daha fazla başarım gösterir

şu işe bak ya, Microsoft koskoca işletim sistemini 64 bit yapabiliyorda diğerleri bi sürücüyü 64 bit yapamiyor. çalışın ülen çalışın
  • 64 bit programları işleme veriyolu genişliğidir.
    64 bit kullanman herzaman senin lehinedir.
    64 bit windows kullanırken 32 bit oygulamalarıda rahatca çalıştırabiliceksin.
    bilinenin aksine 64 bit windows 32 bit uygulamalarlada 64 bitten daha performanslıdır çünkü ne olursa olsun windowsun driver ve işlemdosya dll leri 64 bitttir en azından kendi 64 bit çalışır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: K0rkunc

64 bit programları işleme veriyolu genişliğidir.
    64 bit kullanman herzaman senin lehinedir.
    64 bit windows kullanırken 32 bit oygulamalarıda rahatca çalıştırabiliceksin.
    bilinenin aksine 64 bit windows 32 bit uygulamalarlada 64 bitten daha performanslıdır çünkü ne olursa olsun windowsun driver ve işlemdosya dll leri 64 bitttir en azından kendi 64 bit çalışır.

Sevgili "KOrkunc" ,bu cevabı bana verdiğini düşünüyor ve teşekkür ediyorum.
  • kisaca genis bilgi...

islemci, isletim sisteminin sundugu olanaklara gore butun I/O'lardan komut satirlarini alir ve isler... 32bitlik bir isletim sisteminde butun komut satirlari 32bitlik uzunlukta karakterden olusur.. islemci bunlari bir kerede alip isler... 64bit destekli bir islemcide 32bitlik bir isletim sistemi kullaniliyorsa 32bitlik komut satirlari gecerlidir, ama eger isletim sistemi 64bit ise, islemciye gonderilen komut satiri 64bitlik karakterden olusur ve islemcinin sundugu 64bitlik destek sayesinde, nerdeyse 32bitlik komutsatirina es zamanli hizda bunu isler.. bu sebeple performans artisi hissedilir.

mantik olarak;
    32bitte bir cumle yazalim "Ali okula giderken" (varsayalim ki bu 32 karakterden olussun) cumlenin ikinci kismi da 32bitlik ekinden olussun; "bakkala ugradi."
    bu asamada ilgili cumlenin tumu iki seferde alinip islenmis oldu..

64bitte ayni cumle "Ali okula giderken, bakkala ugradi." (varsayalim 64 karakter)

gordugunuz gibi, 64bitlik bir komut satirinda daha cok bilgi bulundugundan, islemci tarafindan tamami islenebiliyor...
    esasen cok daha karmasik olan yapida "mhz, carpan ve dongu" bilgileri de harmanlanarak bant genisligi ve saniyede gonderim hizi elde edilebilir. benim gosterdigim anlasilabilecek, temel konudur. bazi islemciler yapilari geregi 64bitlik komut satirlarini 32bit olan komut satirlarina tercih ederler.. sonucen, bu islemciler, bellek ve cache bellek adreslemesi suresince daha cok 64bitlik komut satirlarini isleyebildiklerinden, 32bitlik isletim sistemlerine gore daha fazla performans verecektirler.

saygilar sevgiler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 21 Temmuz 2008; 15:58:45 >

• Teşekkürler "Towarscke" .
    Ben de nette sağlam bir 64 bitlik xp aramaya başladım.Emin olduğum bir tanesini kurup kullanmayı düşünüyorum.Zaten mantık olarak da 64 lük işlemcide 64 lük işletim sisteminin;64 lük işlemcide 32 lik işletim sisteminden daha fazla performans vermesi gerekiyor.Benim için programların çok performans vermesi gerekmiyor.XP biraz rahatlasın yeter.
    Bu arada "Ali bakkaldan geldikten sonra; AYŞE TATİLE ÇIKABİLİR"
    :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.