Şimdi Ara

4 boyutlu küp - tesseract

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
2
Favori
20.269
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İyi bir blog sayfası ve dördüncü boyutun nasıl bir şey olduğunu bizlere anlatmaya çalışıyor. Paylaşayım dedim...

4 boyut - tesseract
    http://mycogen.blogspot.com/2006/06/tesseract.html

Ama önce kavramları daha iyi anlayabilmek için bunu okuyun.
    2 boyut - yassıyer
    http://mycogen.blogspot.com/2006/08/yassyer.html

Bu da 4 boyutlu küpümüz. Zihninizde daha iyi şekillenir.

Bu küpte gerçekten bir köşeden tam dört doğru çıkıyor. X+Y+Z+??

Dikkat edin, ilk başta bir küp başka bir küpün içinden çıkıyormuş gibi gelebilir. Biraz daha iyi inceleyince 4. boyutu fark edeceksiniz. Resimdeki kare yüzeyler eğilip, uzayıp, kısalmıyor. Sadece bakış açısına göre şekilleri değişmiş gibi görünüyor. Yani tamamen perspektif olayı.

• Boşuna kasmayın, 4 boyutlu bir cismi en fazla 3 boyutu algılayabilen bir zihinle kavrayamazsınız. Ancak 3 boyuta indirgenmiş halini 3. boyutta kavarasınız ki ozamanda böyle bir simulasyon çıkar ortaya. Düşünün 3 boyutlu küpü 2. boyuta indirgedimizide derinlik kavramı olmayan birisi iç içe geçmiş çeşitli şekiller olarak algılar.

Mesela aşagıdaki şekilde 2 üçgen, bir kare birkaç dik yamuk var desem direk 2. boyutta algılama yaprasınız. Ancak dersem ki o aslında bir küp, işte ozaman 3. boyuta geçer daha doğrusu 2 boyuta 3. boyutu siz katar ve bildiğiniz küpü görmeye başlarsınız. Yani 4 boyutlu bir cismi 3. boyuta indirgedigimizde de böyle garip bir şekil ortaya çıkıyor.

• Tam bir noktada küp içinde daha küçük hacımlı bir küp görülüyor. Ve bu küplerde iç ve dış köşelerinden birbirlerine bağlanmış durumda. İlginç.
  • çok karmaşık bişey anlamak güç. Bir ara sinemalarda ''küp'' diye bi film vardı. Bu filmin üçüncüsündede dört boyutlu küp kullanılmıştı konu bunun üzerineydi. küp öyle bişeydiki her yer hem var hem yok. her yer değişebiliyor. en sonunda yok oldu küp. içindeki insanda oluşan bi delikten dışarı çıktı. bi havuzun içinde uyandı. aslında küp zihnindeymiş. kızın bedeni bi havuzun içinde ama aklı o küpün içindeymiş gibi algılıyordu. o filmde bu küp gibi karmakarışıktı ama izlemek çok zevkliydi.herkese tavsiye ederim çok güzel bi filmdi. bu konuya somut örnek olabilir.
  • Biraz daha düşündüm de olay gerçek anlamda iç içe iki tane küpten ibaret dediğim gibi. Yani bunun gizemli olan yanı neresi acaba?

Resimden de görüldüğü gibi, tel küp kafesin içine bir başka tel küp konulmuş.
  • @.C.O.
    fakat bu bizim algılayabildiğimiz kadarı
  • quote:

Orjinalden alıntı: .C.O.

Biraz daha düşündüm de olay gerçek anlamda iç içe iki tane küpten ibaret dediğim gibi. Yani bunun gizemli olan yanı neresi acaba?

O zaman tam senin yakaladığın kareden açıklama yapayım. Farketmedin mi orada iki küp yok. Birbirine yapışık tam 7 küp varmış gibi görünüyor :) En dıştaki ana parçayı da sayarsak 8 küp var diyebiliriz. Aslında olay kaç küp olduğu değil. Sonuçta bu, göz aldanmasına dayanan cin fikirli bir soru değil. Neyse, bu 4 boyutlu küpün köşegenlerin açısı hiç değişmiyor, hep 90 derece. İlk başta dediğim gibi, diğer küpler perspektif dolayısıyla küpmüş gibi algılanamayabilir. Daha dikkatli bakmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caadas -- 1 Mart 2008; 16:34:19 >

• Çok karmaşık birşey içerdeki küp sonuçta sağa doğru açılıyor ve diğer taraftan bir küp daha esniyerek çıkıyor gibi gözüküyor buda açıların değişmesine sebep olmazmı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Boşuna kasmayın, 4 boyutlu bir cismi en fazla 3 boyutu algılayabilen bir zihinle kavrayamazsınız. Ancak 3 boyuta indirgenmiş halini 3. boyutta kavarasınız ki ozamanda böyle bir simulasyon çıkar ortaya. Düşünün 3 boyutlu küpü 2. boyuta indirgedimizide derinlik kavramı olmayan birisi iç içe geçmiş çeşitli şekiller olarak algılar.

Mesela aşagıdaki şekilde 2 üçgen, bir kare birkaç dik yamuk var desem direk 2. boyutta algılama yaprasınız. Ancak dersem ki o aslında bir küp, işte ozaman 3. boyuta geçer daha doğrusu 2 boyuta 3. boyutu siz katar ve bildiğiniz küpü görmeye başlarsınız. Yani 4 boyutlu bir cismi 3. boyuta indirgedigimizde de böyle garip bir şekil ortaya çıkıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cem -- 1 Mart 2008; 17:07:43 >

• quote:

Orjinalden alıntı: caadas

quote:

Biraz daha düşündüm de olay gerçek anlamda iç içe iki tane küpten ibaret dediğim gibi. Yani bunun gizemli olan yanı neresi acaba?

O zaman tam senin yakaladığın kareden açıklama yapayım. Farketmedin mi orada iki küp yok. Birbirine yapışık tam 7 küp varmış gibi görünüyor :) En dıştaki ana parçayı da sayarsak 8 küp var diyebiliriz. Aslında olay kaç küp olduğu değil. Sonuçta bu, göz aldanmasına dayanan cin fikirli bir soru değil. Neyse, bu 4 boyutlu küpün köşegenlerin açısı hiç değişmiyor, hep 90 derece. İlk başta dediğim gibi, diğer küpler perspektif dolayısıyla küpmüş gibi algılanamayabilir. Daha dikkatli bakmak lazım.

Demek istediğinizi anladım. Ben o bulunan bölgelerinde bir küp ifade ettiğini düşünememiştim. Teşekkürler bilgi için.

• quote:

neden küçümsüyoruz da görebildiğimiz kadarı diyoruz bencede iç içe geçmiş 2 küp var sadece. her denen şey doğru olmak zorunda değil oraya bi de 2 boyutlu ülkeye 3 boyut masalı koymuşlar ama inanmaya yatkın bence de 4 boyut felan yok orada

• quote:

Orjinalden alıntı: caadas

Sonuçta bu, göz aldanmasına dayanan cin fikirli bir soru değil.

bence bu bilgisayar animasyonuyla yapılmış , göz aldanmasına dayanan cin fikirli bir sorudur.

sonucta burada ki görüntüde de x,y,z düzleminden başka bir şey yok.zaman (t) denilen 4. boyut sadece teoride kullanılan birşey.(daha doğrusu ben öyle biliyorum,muhendislikte hesaplamalarda fonksiyonlarda hep (x,y,z,t) olarak hesaplardık).insan 4. boyutu kavramaya muktedir değil.

son olarak senin kastettiğin 4. boyut başka birşeyse kusura bakma
  • Neden hep 4. boyut zaman olarak düşünülmeye çalışılıyor ki? Belki zaman da bir boyuttur ama bundan başka farkedemediğimiz bir boyut daha olabilir. Tıpkı bu küp örneğindeki gibi. Yapılan çizimler, animasyonlar, anlatımlar yetersiz kalıyor. Bizim algı ve düşünce sınırlarımız dışında kaldığı için bu resmi hep üç boyutlu bir obje gibi görmek istiyoruz.

X - Y - Z düzlemi görülüyor. Ama isimlendiremediğimiz dördüncü bir düzlemin varlığı da apaçık ortada.

• Videoyu izledikçe kafam karışıyor yahu ....
  • http://www.cut-the-knot.org/ctk/Tesseract.shtml

Yukarda ki adreste interaktiv uygulama va.Oldukça hoş.
  • Yaw baktıkça kayboldum içinden çıkamadım. Her yerden bi küp fışkırıyor
  • bunu 4 boyutlu olarak algılamamız resmen imkansız.
  • Bencede 3 boyutlu bir animasyondan daha fazlası değil bu küp.
  • Arkadaşın verdiği şekli, biz 2 boyutlu bir ekranda, 3 boyutlu olarak görüyoruz. Kısacası o gif te 4. boyut gözükmez. Göremediğimiz bir şeyide kabullenmek mantıksızlıktır(Boyut için söylüyorum). O zaman bende kıçımdan çizeyim "alın size 13 boyut "diye yutturayım. Sonrada siz "hani nerde göremiyoruz " deyince, bende size "ekranınız 2 boyutlu o yüzden göremiyorsunuz, biraz kafa yorun hayalinizde gerçekleştirin" diye cevap veririm. Herkese YUTTURURUM..

Bi kerem 5. boyut deseniz neysede,çünkü biz zaten 4 boyutlu(UZAY(x,y,z)+ZAMAN)) evrende yaşıyoruz. Yani yeni boyut bulsanız bile 5. boyut olması gerekiyor. x,y,z eksenlerini biliyoruz, zamanın aktığınında farkındayız toplam 4 boyutu zaten biliyoruz..

Kısacası bunları bulan kişilerin dopru düzgün bir şekilde ispatını yapmadıkça br anlamı kalmıyor, mesele algıla değil. Olaya o şekilde bakarsanız sonsuz tan boyut vardır, bizde sadece 4 tanesini algılayabiliyoruz. İspatı yoksa saçmalıktır..

http://en.wikipedia.org/wiki/Tesseract
    http://en.wikipedia.org/wiki/Stereographic_projection

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a2/Schlegel_wireframe_8-cell.png

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .i. -- 6 Mart 2008; 18:23:10 >

• Tesseract denilen olay esasında OCR işlemleriyle alakalı değilmi? İşte linux kütüphanesi http://www.pythontr.com/makale/tesseract-nedir-tesseract-kurulumu-143

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi husonet -- 4 Şubat 2015; 14:35:59 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.