Şimdi Ara

32 CPU lu bir Server Kurmak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    ben ki mya bölümünde yüksek lisansa başladım şimdi projemizde deneyleri bilgisayar ortamında yapıyoruz ama kuantum hesaplamaları çok CPU yio bu nednele oldukça güçlü bir bilgisayar bile yetmiyor.

Bize her biri 3GHZ hızında 32 tane pararlel bağlı bir CPU orducuğu gerekli ama bu sistemi en ucuza nasıl kurarız?

Hocamız Penitum Xeon 6 çekirdek dio ama projeye ayrılan kaynak sadece 10000 TL ve bcne yetmicek.

Ayrıca anakart v.s.. de var bu işin.

işin uzmanları yardım önerilerinizi bekliyorum.

10000 TL ye en hızlı server nasıl kurulur? Linux ortamında hesaplama yapcaz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi peacewolfus -- 13 Ekim 2010; 23:20:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: peacewolfus

Arkdaşlar merhaba,
    ben ki mya bölümünde yüksek lisansa başladım şimdi projemizde deneyleri bilgisayar ortamında yapıyoruz ama kuantum hesaplamaları çok CPU yio bu nednele oldukça güçlü bir bilgisayar bile yetmiyor.

Bize her biri 3GHZ hızında 32 tane pararlel bağlı bir CPU orducuğu gerekli ama bu sistemi en ucuza nasıl kurarız?

Hocamız Penitum Xeon 6 çekirdek dio ama projeye ayrılan kaynak sadece 10000 TL ve bcne yetmicek.

Ayrıca anakart v.s.. de var bu işin.

işin uzmanları yardım önerilerinizi bekliyorum.

10000 TL ye en hızlı server nasıl kurulur? Linux ortamında hesaplama yapcaz..

Projeyi açıkçası merak ettim, kuantum hesabıyla ilgili hangi programı kullanıyorsunuz / kullanacaksınız..?

Bir de, 3 GHz ve 32 CPU değerlerine nasıl ulaştınız..? Yani, neden 2.8 değil de 3? Veya benzer şekilde neden 20 veya 40 CPU değil de 32..?

Sormamın nedeni, ukalalık değil, ihtiyaçlarınızı tam olarak anlamak...

Anladığım kadarıyla, sizin kurmak istediğiniz server değil, parallel computing... Değil mi..?

• Selam kardeşim,

32 CPU değerine ben ulaşmadım şu anda tübitak ulakbilim üzerinden yapıyoruz hesaplamaları benzer moleküller 32 CPU da 15 gün sonunda sonuç veriyor bizde bu peoje için 15 gün içinde sonuç almak istiyoruz yoksa 2 CPU ile de olur ama 8 ay filan sürer umarım anlatabilmişimdir. Hesaplama orada daha önce denenen mopleküllere göre bir tahmin yani ancak genellikle bu tahminler tutuyor.

10000 TL ye nasıl bir sistem kurulabilir en iyi ? AMD bana daha mantıklı gibi geldi daha ucuz görünüo ..
  • Kullandığınız program GPU hızlandırmasını destekliyor mu..? Veya çok çekirdeğe göre optimize edilmiş mi acaba..? Ona göre tavsiyede bulunmak daha mantıklı olacaktır...
  • quote:

Selam kardeşim,

32 CPU değerine ben ulaşmadım şu anda tübitak ulakbilim üzerinden yapıyoruz hesaplamaları benzer moleküller 32 CPU da 15 gün sonunda sonuç veriyor bizde bu peoje için 15 gün içinde sonuç almak istiyoruz yoksa 2 CPU ile de olur ama 8 ay filan sürer umarım anlatabilmişimdir. Hesaplama orada daha önce denenen mopleküllere göre bir tahmin yani ancak genellikle bu tahminler tutuyor.

10000 TL ye nasıl bir sistem kurulabilir en iyi ? AMD bana daha mantıklı gibi geldi daha ucuz görünüo ..

şimdi şöyle bir öneride bulunayım

sizin programlar muhtemelen %100 efektif kodlanmış olmayacak

bu yüzden de intelin sanal çekirdekleride size performans kazandıracaktır

bu sebepten dolayı tavsiyem intelin HT destekli 4 cekirdeklerini birlestirerek sunucu kurmanız

4 işlemci destegi sahip anakartlar mevcut fakat tr de bulabilirmisiniz bilmiyorum

eger 4 islemci destegine sahip anakart bulamazsanız zaten en az 2 makine kurmaniz gerekir

ve buda sizi distributed bir sistem kurmaya mecbur kılacak

neyse sonuc olarak intelin HT destekli 4 adet 4 cekirdek islemcisi kullanmanizi tavsiye ederim

ve mutlaka programiniz esnek bir sekilde multi threading destekli olmali bu sayede makinelere rahatca dagitabilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CeFurkan -- 14 Ekim 2010; 0:20:08 >

• %100 efektif kodlandı mı bilmiyorum ama öyle olduğunu sanmıyorumçünkü her versiyonda daha da hızlanıyor. University of California tarafından c dilinde kodlanmış bizde Linux ortamında çalıştırıyoruz programı. multi threading desteğinin olduğu söylendi.

4 tane 4 çekirdek fiyat bakımından nasıl olur peki? Ynai onun yerine 8 tane iki çekirdek alsak tam tersine daha mı yüksek olur fiyat diyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi peacewolfus -- 14 Ekim 2010; 0:26:45 >
  • Kodunuz uygun mu bilmiyorum ama NVidia'nın Tesla çözümlerini bir araştırmanızı tavsiye ediyorum.

http://www.nvidia.com/object/why-choose-tesla.html adresinden başlarsanız uygun projelerde ne denli yüksek performans elde edebileceğinizi görebilirsiniz. Derinlemesine bakmaya değer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MoNtReaL -- 14 Ekim 2010; 4:39:21 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bundan bayağı bir zaman önce (5 yıldan fazla olması lazım) nasa bir program çıkartmıştı netten indiriliyor ve kuruluyor, internet üzerindeki diğer online kullanıcı nasaya hesaplamalarda internet üzerinden yardım sağlıyordu şöyle ki sistem boşta kalana kadar biz kullanalım mantığı. bizim ülkede ne olur bilmem..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c4n -- 14 Ekim 2010; 7:55:59 >
  • quote:

%100 efektif kodlandı mı bilmiyorum ama öyle olduğunu sanmıyorumçünkü her versiyonda daha da hızlanıyor. University of California tarafından c dilinde kodlanmış bizde Linux ortamında çalıştırıyoruz programı. multi threading desteğinin olduğu söylendi.

4 tane 4 çekirdek fiyat bakımından nasıl olur peki? Ynai onun yerine 8 tane iki çekirdek alsak tam tersine daha mı yüksek olur fiyat diyorsun?

2 cekirdekli kurmak maliyetinizi arttırır

zaten 2 cekirdeklerde su anda ht destegi var mi ezbere bilmiyorum ama bildigim kadari ile olmamasi lazim

ht destegi olsa bile mutlaka anakart ram hdd kasa vs derken maliyet artacaktir

en iyi fiyat / performans 4 cekirdek ht lerde su anda

• Cevaplarınız hepsi birbirinden değerli hepinizin ellerine parmaklarına sağlık arkadaşlar
    ben şu çözüm önerilerinizi değerlendiriyim kafama takılan yer olursa gene sorarım

quote:

Orijinalden alıntı: c4n

bundan bayağı bir zaman önce (5 yıldan fazla olması lazım) nasa bir program çıkartmıştı netten indiriliyor ve kuruluyor, internet üzerindeki diğer online kullanıcı nasaya hesaplamalarda internet üzerinden yardım sağlıyordu şöyle ki sistem boşta kalana kadar biz kullanalım mantığı. bizim ülkede ne olur bilmem..

O sistemden haberim var kardeşim şu anda CERN Tubitakın bilgisayarlarını sömürdüğü için zaten biz buna ihtiyaç duyduk. 2000 CPU nun 1000 tanesinden fazlasını CERN kullanıo bizde CERN den deney yapmaya CPU kalmadığı için kendimize mini bir sistem kuralım dedik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi peacewolfus -- 14 Ekim 2010; 15:06:07 >

• BOINC altyapisini kullanabilirsiniz. Kurulum uzun surecektir ilk basta ama uzun vadede ulakbim kadar hesaplama gucune sahip olma ihtimaliniz bile oldugunu dusununce degebilir. Ayrica berkeley tayfasi server di vs.ydi gerekli araclari sagliyor sanirsam. zira cok sik proje turuyor boinc te, gelen maillerden biliyorum. BOINC nedir sorusu icin imzamdaki konuyu oku yeter. CERN dekiler BOINC altyapisina neden hic yonelmediler onu da henuz anlamis degilim.
  • Kuantum hesaplamalarında Gaussian programını kullanıyorsanız CUDA desteği var. İşlemleri VGA üzerinden yaptırabilirsiniz. Fermi ile oldukça iyi performans gösteriyor diye teknik servisle konuşmuştum.. Tabi sizin sistem 7/24 çalıştığı için Fermi ne kadar dayanır bilemem. Bir de programın CPU da kaç çekirdek desteklediği çok önemli. Bizim üniversitede bu konu üzerinde çalışanlar var. 10 tane netbook kurdular. Yavaş yavaş yapıyorlar işlemleri. Geçenlerde karmaşık bir molekül götürdüm.Teorik olarak NMR ve IR spektrumlarını çıkartabilirmisiniz diye sordum. Hoca 5 yılda ancak çıkar dedi. Size tavsiyem Fermi CUDA'yı mutlaka araştırın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kloroform -- 16 Ekim 2010; 4:31:37 >
  • Ucuz maliyetli çözümler için cluster denen teknikler var.Büyük çoğunluğuda Linux ile çalışıyor. Bu durumda bir de bilgisayar uzmanına ihtiyacınız olacak. Temel mantık basit. Bildiğiniz bilgisayar donanımlarını birleştirerek yüksek işlem gücü elde ediyorsunuz. 10.000 gibi bir paraya kabaca hesaplarsak 6 çekirdekli 2gb ramli ve 320 gb harddiskli bir makinayı 600-700 arası temin edebilirsiniz. 700 lira kabul edersek , 7000 lira ya 60 çekirdekli, 20 GB ram kapasitesi olan, 3.2 TB hdd kapasitesi olan bir makina elde edebilirsiniz. Geriye kalan 3000'i de diğer malzemeler (gigabit switch/router, kablolama, dolap v.b kalemlere harcayabilirsiniz). Bu çözümün dezavantajı ise, yapılandırmanın işten anlayan biri tarafından kurulması gerekliliği.

http://www.getalookatthis.com/2008/01/31/home-made-super-computer/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 20 Ekim 2010; 3:39:24 >

• http://www.youtube.com/watch?v=k6unvGfAUJY

şu linki inceleyip piyasadaki firmalardan fiyat alabilirsin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi forvet09 -- 20 Ekim 2010; 8:59:19 >
  • 10000 tl ye 32 cekirdekli islemci olmaz, 12 cekirdekli xeonlu workstation bile zor alinir.

Istanbul teknik universitesindeki UYBHM ye basvurun bence, uybhm.itu.edu.tr.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.