Boyunuz kısalıyor ve kamburlaştığınızı hissediyorsanız, vücudunuzda kemik erimesi başlangıcı olabilir.
Kemik erimesi (osteoporoz), kelime anlamıyla, kemiklerde minerallerin azalması demektir. Dolayısıyla kişinin aldığı kalsiyumun yeterli olamaması, kemikleri kırılgan hale getirir.
Diyetisyen Esra Gültekin, kemik erimesiyle ilgili AjansHaber’e yaptığı açıklamada, şimdilerde çok revaçta olan protein ağırlıklı beslenme ve diyet programlarında, fazla protein alımı, kemik erimesini arttırıyor, ifadesinde bulundu.
BU VİTAMİNLERİ BOL BOL ALIN
Kemik erimesi, genellikle kalsiyum eksikliği olanlarda görülür. Kalsiyum, daha çok yeşil yapraklı sebze, meyve, badem, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Süt ve süt ürünlerinin, kemik minerallerinin alımını güçlendirdiğini gösteren bazı mineraller de vardır. Bunlar da D, B, C vitamini, magnezyum ve çinkodur. D vitamini, yüzde 90 oranında güneşten, yüzde 10’unu ise besinlerden alırız, diyen Esra Gültekin, vitaminin bulunduğu besinleri şöyle açıkladı: “D vitamini: Yağlı balıklar, karaciğer, yumurta sarısı. B vitamini: bezelye, soya fasulyesi, kuru fasulye, taze fasulyedir. Magnezyum besinleri; koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık, balık ve öğütülmemiş tahıllardır. Çinkonun bulunduğu besinler; kümes hayvanları, tam tahıllar, et ve et ürünlerinde bulunur. C vitaminin bulunduğu besinler portakal, greyfurt, limon, patates, kuşkonmazdır. Sebze ve meyvelerin alımı, kalsiyum alımını etkilemektedir. Tabi, hiçbir şey kemik erimesine karşı yeterli değildir. D vitamini için, yazın günde 20 dakika güneşe çıkmak, kış aylarında da D vitamini takviyesi almak gerekiyor.”
YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK BÜYÜYOR
Kadın ve erkeklerde 45 yaşından itibaren başlayan kemik erimesi hastalığı, özellikle kadınlarda, menopozdan sonra östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte ortaya çıkıyor. Gültekin, kemik erimesini engellemek için çay, kahve, sigara, turşu, konserve, cips, kafein içeren içecekler, şeker ve yağ tüketime dikkat etmek gerektiğini vurguladı. Alkolün, günlük 100 mm fazla tüketilmemesini belirten Gültekin, fazla sodyum tüketiminden de kaçınmak gerekir. Fazla sodyum, idrarla kalsiyum kaybını arttırır. Günde 2 bardak süt ve yoğurt tüketimi faydalı olur. Yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler bol tüketilmelidir. Kuru baklagiller önemlidir. Hafta da 2 gün balık tüketimini öneriyoruz. Ayrıca deniz ürünlerinden, istiridye ve karidesi öneriyoruz. Badem çok önemli bir kalsiyum kaynağıdır, dedi.