Anlıyorum anadilinde okuduğunu anlama oranı en düşük ülkeyiz diye oluyor bunlar. 90 bine mutfak dolabı değil mutfak baştan yenilendi. Aslında çok açıkça da yazdım ama işte "traş" yapacaklar okuduğunu bile anlamadığı için okuma zahmetine bile girmiyor. 10 bin tutmaz dediğin şeyin sadece mutfak mermeri 6000 liraya aldım. Ben ne anlarım mutfak yapmaktan. Apple'da 500 dolara alıyor parçaları 1200 dolara satıyor telefonu. O zaman kendiniz yapıyor olmalısınız. Malzeme fiyatı yazmış ciddi ciddi. Sebep nedir? Sebep kiracının mutfak dolapları çok eski yenileyin demesi. Yaptırmışken komple mutfağı yaptırmak yani. % 25 sınırından önce de 2 yıldır Covid olayları vardı. Hatırlamak istemiyorsunuz ama o dönemde de zam yapmayalım dedi herkes. Biz de zaten 2 yıldır hiç zam yapmamıştık. Bu arada eve falan da 2 3 milyon istiyorlar. Çimentonun torbası 100 lira hocam, alın kendiniz yapın. Nedir yani 2 demir, 2 çimento ile kendiniz yaparsınız. 3 binden 15 bine olmasın da 10 bine olsun. Seni mi kıracağız. Ev fiyatı da 1000 liradan 10 bin lira olmadı 3 yılda değil mi? O kısmı da düzeltmeniz gerekliydi. Ben düzelteyim kendimi. Son olarak sizin gibi kiracıların baştan kendini göstermesi gerekir. Karakterinizi baştan ortaya koyun ki çadırda yaşamanız gerektiğini anlayın. İktidar tam sizin sevdiğiniz gibi size işkence ediyor en çok. |
%25 Kira Artış Sınırı 1 Yıl Daha Uzatılcak (18. sayfa)

-
-
çevir kazı yanmasın:)
hayırlı traşlar
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kiracılar olmasa açlıktan yerleri kemirecekler kiracılara muhtaçlar ama onlara sallıyorlar işte kiracıdan alıcaklara 3 kuruşa muhtaç bunlar işte.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
hayatları dümen kardeşim tanımadığı insanlara hakaret edep aynı zamanda edep dersi vermeye kalkıyorlar
adam kiradan memnun değilim 600 lira kira alıyorum diyor...
sonra kiracım mutfağı yenilememi istedi diyor 90 bine mutfağı yaptırdım bu parayı nasıl telafi edeceğim diye ağlıyor
hımmm 90 bine mutfak;)) burası çok ilğinç
kendi mesleğim hakkında bana ders veriyor bizden bu saçmalıklara inanmamızı bekliyor
gel bu işte mantık ara
Cevap vermek için tenezzül etmeye bile gerek yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-386561231 -- 25 Şubat 2023; 14:55:43 >
Bütün ülkeleri biliyorsunuz demekki sadece bizde var dediğinize göre ama ben sadece TR'yi ve Kuzey Amerika'yı biliyorum. Doğrusu bütün ülkeleri bilmiyorum.
Bizde ve ABD-Kanada'da benzer sistemler var. Ev almak için kredi çektiğinde (bizde son yasaya göre) 1'e 9 krediyi banka sağlıyor. Bunu üretim için de ticaret için de vermiyor devlet. Üstelik vergi (kkdf, bsmv) hiçbişey yok. Uzun vade var. Yani direkt teşvik var. Başka hiçbişey bu kadar avantajlı değil.
Hal böyle olunca en karlı yatırım konut haline geliyor. ABD'de de en zenginlere baktığınızda temelinde konut zengini olduğunu görüyorsunuz. Zaten TR nüfusu ve artışı ortada, konut ihtiyacı büyük. Son durumlardan sonra (deprem, göç, yabancıya vatandaşlık vs) talep daha da arttı.
Siz konutu yatırımlıktan çıkarır insanların almasını engeller, kiraya karışırsanız insanlar ev almak istemez. İstemezse de kimse ev üretmez. En olmayınca da insanlar kiralayacak ev bulamazlar. İş daha da içinden çıkılmaz hale gelir.
Parası olup ev alacak adam gider Montenegro'dan alır Airbnb'de kiraya verir keyfine bakar . Bunu yapmak çok kolay ve sermayeyi kaçırmak daha kolay. Parası olan heryerde kazanır.
-
Yan gel yat Osman, kiracı eşşek gibi çalışıp para kazanacak böyle zibidi ev sahiplerine yattığı yerden para yemesi için..
Kira parası ile geçinen insanlara çok fena ayar oluyorum..
Hiç bir şeye katkısı olmaz, aldığı nefes israf..
Devlete bile vergiyi vermek istemez hep katakulli peşinde..
Sonra da story atar elinde nargile, zalimsin hayat diye de not yazar..
O evi de yüzde 90’ı kendi parası ile almamıştır, miras kalmıştır..
Yada evi kredi alır, nasıl olsa eşşek kiracı aylık taksitleri öder diye düşünür..
Şu an canlı yayında bakanlıklar aç gözlü ev sahiplerine karşı masaya yumruğunu vurmuş durumda.
Star Gazetesi 🇹🇷twitter
Star Gazetesi 🇹🇷https://twitter.com/stargazete/status/1629451764465278976?s=46&t=4UemEJUDSmDHL77cuezFLg
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hendrickk -- 25 Şubat 2023; 15:4:18 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Mantıklı önerme;
HDP’li Önder: “İkinci konutlara ağır vergi gelmeli. Hatta ikinci konutlar miras bırakılamamalı.
Toprak devletin olsun, vatandaşa üst kullanım hakkı verilsin.”
🎙 Muhbirtwitter
🎙 Muhbirhttps://twitter.com/ajans_muhbir/status/1629414839524237313?s=46&t=XsTBGGfV6230EfMZc9G_cA
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
konu hakkında son yorumu yapayım
18 sayfayı takip ettikten sonra anladımki burda muhalif maskesi altında takılıp aslında iktidarın mülteci plansızlığından memnun olan çok ev sahibi varmış
sadece 1 sene yüzde 25 zam sınırı geldi bakın 1 sene idare edemediniz bu ülke insanını
derdiniz geçinememek değil derdiniz kıskançlık açgözlülük
yeni kiracı yüksek kiradan yerleşirken eski kiracınızı çıkaramamanız yasaların kiraciyı korumasını hazmedemiyorsunuz
veren Allah alan Allah dilerim sizlerde günün birinde kiracı olursunuz
bu arada ben kiracı değilim hep kitabın ortasından yazdım
ilerde sizin gibi olacaksam Allah bana nasip etmesin 2. evi
Allah ile ne alakası var ?
Adam parasını biriktirmiş bir şekilde almış.
Madem veren allah alan allah, o zaman ev sahibine verdiği gibi kiracıya da versin.
Allah'ı keşke karıştırmasaydınız
-
Bu millet yıllardır çakma ekonomistlerin ev fiyatları balon lafına kandı. Ev aldırmadılar balon patlayacak diye algı yarattılar evsiz kalan bir kitle yarattılar.
1 sene %25 artışla idare edemeyen yurdum insanı maalesef brent 1 dolar arttığı gecesinde akaryakıtta zam geçiren devletin topraklarında yaşıyor.
Kira fiyatları ve Gıda enflasyonunun bu miktarda artmasının sebebi
Suriyeli sığınmacılar ve sınırdan kaçak girişlerine göz yumulan Afgan, Irak, pakistan ve vizelerin kaldırıldığı afrika ülkelerinin vatandaşlarının
ülkeye akın etmesidir
bunların tamamının sağlık harcamaları devlet tarafından ücretsiz biçimde sağlandığı için onlar doktor muayene ücreti ve ilaç katkı payı ödemezken
Türk vatandaşı kimliğine sahip herkes bu parayı ödüyor sağlık harcamaları korkunç bir gider tutar devlet bütçesinde neredeyse en büyük giderdir
bunun dışında örtülü ödenek ve devletin açıktan bu 3. dünya ülkelerinin hükümetlerine yaptıgı yardımlar
ülkenin en iyi üniversitelerine yerleştirilen bu elemanlara birde BURS verdin mi ortaya çıkan meblağ 100 milyarlarca doları aşıyor her sene
kısacası bunca barınma, gıda, yardım, sağlık, eğitim giderini hiçbir devlet kaldıramaz bunu Almanya bile yapamaz Almanya sadece 1,5-2 Milyon arası suriyeli ve diğer unsurlardan aldılar adamların aklı çıktı
eğer bu adamlar gönderilmezse ülkenin ekonomik çöküşü kaçınılmazdır
ve görüntüde bakılacak olursak bu adamların öyle kendilerinin gitme gibi bir düşüncesi yok
yani sınır dibinde beslenen suriyeli asalaklarıda dahil ederseniz
bunların gitmesi için bölgenin ve dünyanın topyekün ateş çukuruna dönmesi gerek
Ev sahibi-Kiracı
Yabancı sığınmacı ve kaçak Göçmen
PKK ve Türevleri
ABD- Nato
bütün beların çözümü Melhame-i Kübra Savaşının gerçekleşmesidir
Allah c.c. tez vakitte bu dünyaya nasip etsin
Siyonistleri ve destekçilerini yer üstünde
tamamının Başını Gövde üstünde bırakmasın
bu dünyada çıkarttıkları bu belaların mislini onların topraklarınada nasip etsin tez vakitte
İnşallah Amin.
-
hocam yazmayacaktım ama yorumundaki kaliteyi görünce dayanamadım
bu arkadaşlar kiraların arz talep dengesinin bozulmasından kaynaklandığını düşünmüyorlar
evet ekonomi bozuk ama emlak sektörünü bu kadar zıplatacak kadar kötüde değil altta bir haber paylaşıyorum biraz uzun ama okumaya değer
Kira zammına üst sınır uygulaması: Dünyada durum ne?
Türkiye'de fahiş kira artışları karşısında yürürülüğe giren yeni düzenleme ile birlikte mevcut kiracılar için konut kira artış oranının üst sınırı yüzde 25 olarak belirlendi. Peki, dünyada da benzer uygulamalar var mı?
Selay Dalaklı
İstanbul - BİA Haber Merkezi
14 Haziran 2022, Salı 14:08
* Fotoğraf: Selay Dalaklı / bianet (Prag - Çekya)
Türkiye'de konut kiralarının yüksekliği özellikle de yeni kiralanan konutlarda önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Bu bağlamda, 11 Haziran 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, 1 Temmuz 2023'e kadar mevcut kiracılar için konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlandırdı. Fakat söz konusu zam sınırı yeni kiraya verilecek evlerde ve işyerlerinde uygulanmayacak.
Peki, Türkiye'nin Haziran 2022 itibariyle tanıştığı kira zammı sınırlandırma düzenlemesinin dünyada benzer örnekleri var mı?
Amerika ve Avrupa'dan bazı örnekler şu şekilde...
ABD: 37 eyalette kira kontrolü yasak
Türkiye'ye biraz uzak bir coğrafyadan, Amerika kıtasından başlamak gerekirse, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 50 eyaletinden 37'sinde kira artışlarını frenlemek için hükümetin yapabileceği pek bir şey yok. Çünkü bu eyaletlerde "kira kontrolü" yasayla yasaklanmış durumda.
Business Insider'ın aktardığına göre, başkent Washington D.C.'nin yanı sıra ABD'nin beş eyaletinde ise kira kontrol düzenlemeleri mevcut: New York, New Jersey, California, Oregon ve Maryland.
Oregon Live yerel haber sitesinin aktardığına göre, Ekim 2021'de bir açıklama yapan Oregon eyaleti ekonomi yetkilileri 2022 yılında konut kiralarına yapılacak en yüksek artışı yüzde 9,9 olarak belirledi.
Öte yandan, 2019 yılında ABD'de kira kontrolü yasasını hayata geçiren ilk eyalet olan Oregon'daki bu son düzenleme, yeni konutların inşasını engellememek adına yeni binalar için geçerli olmayacak. Diğer bir deyişle, 15 yaş ve altı binalar söz konusu düzenlemeden muaf.
California'nın Oakland şehri de kiralara sınırlama getirenlerden biri. San Francisco Chronicle haber sitesinin haberine göre, "kira kontrollü apartmanlarda kira artışları bu sene yüzde 3'ten fazla olamayacak ve Temmuz itibariyle ev sahipleri kiraları yüzde 6,7'den fazla arttıramayacak."
Kanada'da eyalet bazlı sınırlamalar
Amerika kıtasının diğer bir ülkesi Kanada'da da kira artışlarına yönelik eyalet bazlı bir dizi sınırlama ve düzenleme mevcut.
Örneğin, British Columbia'da 2022 yılında geçerli olacak en yüksek kira artış oranı, enflasyona bağlı olarak yüzde 1,5 olarak belirlendi.
Pandemi sebebiyle kira artışlarının dondurulduğu eyalette, söz konusu uygulama 31 Aralık 2021 itibariyle sona ermişti. Son düzenlemeden önce ise ev sahipleri enflasyon oranına ek yüzde 2 zam yapabiliyordu.
Bunun yanı sıra, yeni düzenleme ile birlikte ev sahiplerinin zam yapmaya karar vermesi durumunda kiracılara üç ay süre tanıması gerekiyor.
Ontario da pandemi sebebiyle kiraları donduran bir diğer Kanada eyaletiydi. Bu uygulamanın 2021 sonu itibariyle sona ermesinin ardından kiralarda yapılabilecek en yüksek artış yüzde 1,2 ile sınırlandırıldı.
Bu oranın üzerinde artış yapmak isteyen ev sahiplerinin ise Ev Sahibi ve Kiracı Kurulunun onayını alması gerekiyor.
Global News haber sitesinin haberine göre, Nova Scotia Eyalet Başbakanı Tim Houston ve İlerici Muhafazakar hükümeti de yürürlükteki kira kontrolünün 31 Aralık 2023'e kadar devam edeceğini duyurdu. Buna göre, ev kiralarında yapılacak artışlar yüzde 2 ile sınırlandırılacak.
Son olarak, Kanada'nın New Brunswick eyaleti de eyaletteki ev kiralarını yasal düzenleme ile sınırlandırma yoluna gitmeye hazırlanıyor.
New Brunswick Hizmet Bakanı Mary Wilson'ın Konut Kiracılığı yasasında yapılmasını talep ettiği değişiklik hayata geçerse, eyalette konut kiralarına yapılacak zam oranı yüzde 3,8'i geçemeyecek. Fakat söz konusu değişikliğin sadece 2022'de geçerli olması öngörülüyor.
İngiltere: Bakan, kira kontrolüne itiraz etti
Amerika kıtasından Avrupa'ya gelindiğinde ise İngiltere'de kira artışı sınırlamasının sosyal konutlar için geçerli olduğu görülüyor. Buna göre, sosyal konut kiralarına 2022-2023 dönemi için enflasyon oranına ek olarak yüzde 1 zam yapılabiliyor. Bu da yılda yüzde 4,1 zam demek.
Fakat, ülke çapında konut kiralarına sınırlandırma getirilmesi çağrıları, İskan, Topluluklar ve Yerel Yönetimler Bakanı Eddie Hughes'a takıldı.
Inside Housing sitesinin aktardığına göre, İşçi Partisi milletvekili Rachael Maskell bakanlığa yazılı bir soru önergesi sunarak İngiltere'deki hayat pahalılığı krizine karşı York ve ülkenin kiraların yüksek olduğu diğer bölgelerinde kira kontrolü getirilip getirilmeyeceğini sormuştu.
Önergeye yanıt veren Bakan Hughes, kira kontrolünü desteklemeyeceğini, "tarihsel kanıtların" söz konusu önlemleri desteklemedeğini söyledi.
Hughes, yanıtında "Kira kontrolleri, sektöre yatırım konusunda caydırıcı etki eder ve sonuç olarak mülk standartlarının düşmesine sebep olur. Bu da ne ev sahiplerine ne de kiracılara yardımcı olur" dedi.
Hughes, son dönemdeki uluslararası örneklerin kira kontrollerinin konut arzı üzerinde olumsuz etki yaratacağını gösterdiğini söylese de hangi ülke ve çalışmalara atıfta bulunduğunu açıklamadı.
Öte yandan, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan daha önce pek çok kez başkentteki konut kiralarına yönelik kira kontrolü getirmek istediğini söyledi. Fakat Khan'ın yasal olarak olarak böyle bir yetkisi bulunmuyor.
İrlanda: Muhalefetten çağrı
İrlanda'da da muhalefetteki Sosyal Demokratlar, 11 Haziran 2022'de bir "acil durum bütçesi" çağrısında bulunarak İrlanda'daki hayat pahalılığı krizini hafifletmek için kiraların üç sene boyunca arttırılmamasını talep etti.
Partinin başkent Dublin'deki ulusal kongresinde konuşan eşbaşkanlar Roisin Shortall ve Catherine Murphy, "iyi sağlık hizmetleri ve barınmanın sadece en yüksek gelir grubunun kullanabildiği emtialar olmaması gerektiğini" söyledi.
Murphy, "Konut krizinin merkezinde alım gücü krizi yatıyor. Hükümet fiyatları düşük tutmak için elinden gelen her şeyi yapmalı ki ortalama gelire sahip insanlar yeniden kendi evlerine sahip olmak için çabalayabilsin" dedi.
İskoçya: 3 yıl kira dondurma çağrısı
Benzer bir çağrı, İskoçya'daki muhalefet partilerinden de geldi.
İşçi Partisi milletvekili Mercedes Villalba, Başbakan Nicola Sturgeon'a Mayıs'ta bir çağrıda bulunarak "geçinmekte zorlanan kiracılara yardımcı olmak için bir acil durum kira dondurma uygulaması" talep etti.
Villalba, hükümetten "kirada oturan İskoçları korumak için var olan yetkilerini kullanmasını" isterken İşçi Partisi ve Yeşiller de mevcut yasama dönemi bitmeden kira kontrolü getirilmesi için ilgili mevzuat üzerinde çalışıyor.
Almanya'nın koalisyon sözleşmesinde yüzde 11 sınırı
Kıta Avrupasına baktığımızda ise kira zamlarını kontrol altına alma konusunda ilk örneklerden biri olarak Almanya göze çarpıyor.
Almanya'da kiraların hızlı artışının ardından başkent Berlin'in eyalet hükümeti kiralara 2020 itibariyle 5 yıl boyunca üst sınır ve dondurma yönünde karar almıştı. Fakat bu karar Nisan 2021'de Federal Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi.
Berlin'de yaşamın sürdürülebilir ve hesaplı olmasını hedefleyen tavan kira uygulaması, dairelerin yaklaşık yüzde 90'ını kapsıyordu.
İptal edilen kararda, dairenin kalitesine ve donanımına bağlı olarak, kira tavanları metrekare başına 3,92 ile 9,80 Euro arasında tutuluyordu.
Kararın iptal edilmesi üzerine Ekim 2021'de Berlin'de düzenlenen referandumdan 200 binden fazla konutun kamulaştırılması kararı çıktı.
Buna göre, eyalet senatosu bir yasa hazırlayarak Berlin'de 3 binden fazla daireye sahip konut bloklarının kamulaştırılmasını isteyecek.
Öte yandan, Almanya'da Aralık 2021'de kurulan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonunun koalisyon sözleşmesi, ülkedeki en yüksek kira artışı oranını yüzde 11 olarak sabitlemeyi öngörüyordu. Fakat bu öngörü henüz hayata geçmiş değil.
Hollanda da kiraları sınırlandırıyor
Son olarak, bir diğer kıta Avrupa ülkesi olan Hollanda da artan kiralar karşısında ev sahiplerine kira sınırlaması getiren puanlama sisteminin kapsamını genişleterek mücadele etme yoluna gidecek.
Mayıs 2022'de açıklanan plana göre, Hollanda'da daha önce aylık kira bedeli en fazla 763 Euro olarak belirlenen konutlara uygulanan puanlama sistemin sınırı 1.250 Euro'ya kadar yükseltilecek.
Böylece daha fazla sayıda konutun kirası sistem tarafından tespit edilecek ve konutların kiralarını ev sahipleri belirleyemeyecek. (
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Yani Avrupa ve Amerika'da enflasyonun üzerine yüzde 1 2 civarında fazla zam yapmaya izin veriliyor. Bizde gerçek enflasyon (yeniden değerleme oranı) yüzde 123, resmi enflasyon yüzde 70 cıvarı iken, kira artışının yüzde 25 le sınırlanması, kiraya reel olarak yüzde 25 ile 45 indirim yapılması anlamına geliyor. Ev sahiplerinin itirazı da bu. En fazla resmi enflasyon ile yeniden değerleme oranının ortalaması kadar artırılabilir denseydi itiraz eden fazla olmazdı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman7 -- 25 Şubat 2023; 17:29:59 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Konu zenginle fakirin, burjuvayla proleteryanın, beyaz yakayla mavi yakanın savaşına dönmüş
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X