Yalan söylemek neye aykırı!!! En basit örnek, ilk evim toki, ilk evim arsa kampanyası. Hadi evleri geçtim, yapılması vs. deprem oldu kaynak kalmadı falan. Peki arsa, dımdızlak arsayı bile hala veremediler. Bazı yerlerin parselleri yeni belli oldu. Lansman fiyatı 197bin küsur, yuvarlak 200bin diyelim. Şuan açıklanana göre tam 4 katı fiyatla sözleşme imzalayacak kazananlar. Peki 2022 sonunda açıklanan bu kampanya üzerinden henüz 2 yıl geçmemişken, %400 lük fiyat artışı neye kime göre yapıldı. Bu 2 yıllık bekleme süreci ki daha da uzayacak, katlanan inşaat fiyatları ile insanlar gün geçtikçe işleri daha zora giriyor. Basit bir örnek bu. Mesele, propaganda meselesi değil, mesele yapılan propagandanın altının doldurulması meselesi. Biraz kafası çalışan, parti gözetmeksizin bunlara bizim karnımız tok der.. |
2024'ün ilk yarısında Karadeniz'de üretilen doğal gaz miktarı açıklandı (3. sayfa)
-
-
İşte görmek istediğim şey buydu. Eleştirenlerin eleştirdiklerinden çok da bir farkı yok, maalesef.
Vadeyi bir kenara bırakalım, "TÜM maliyetler ithalattan fazla oluyorsa" yeterli bir önerme olamaz. çok ilkel. Mesela 1 TL fazla olsa yine de vaz mı geçeceğiz? %1 mi %90 mı? Eleştirdiğin "dayılardan" farkın kalmamış oluyor öyle farazi konuşunca.
Ayrıca ipucu da vermiştim, mesela savaş çıktığında "ulan %50 daha maliyetli bile olsa da yine kendimiz çıkarsaydık" denmeyecek mi? Bazı şeyler stratejiktir. ABD'nin Katar'daki üssünün ekonomik faydası var mı? İşte bunu da öyle dolaylı düşüneceksin.
-
ABD nin Katar daki ussuyle aynı şey mi simdi hocam, pek alakalı bir örnek olmamış. Neyse...
Dogalgazı dışarıdan alıp stoklayabilirsiniz, kendi yapay kaynağınızı oluşturabilirsiniz. Sonuçta bu bahsettiğimiz rezerv de sonsuz değil. Bir Rusya bir Azerbaycan rezervi değil yani. Bakın depolama yapalım demiyorum, böyle bir opsiyon mevcut diyorum. 30 birim maliyetle kendi kaynağımı kullanabiliyorsam, 10 birime aynı miktarı dışardan alıp kendi topraklarımda depolayabiliyorsam aptal mıyım ille de Karadeniz'in ortasındaki diyeyim. Artan 20 birimle de başka kaynaklar olustururum derdindeyim. Nükleer olur, yenilenebilir olur enerji yatırımlarını destekler dışa bağımlılığı azaltirim mesela.
Tabi tüm bunlar neden maliyeti sorguladigimin yanıtı. Karadeniz dogalgazinin finansal açıdan ne getirip ne götürdüğünü bilmiyorum. Ucuz dogalgaz fiyatlarının yatırımın kendisini kurtaramamasi gibi bir durum olabilir mi yi sorguluyorum. Sorgulamamda da yanlış birşey görmüyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Güzel haber ama yetmez nükleer enerji şart.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Uzun vade bile olduğunu sanmam orta vadede illaki kara geçtiği bir nokta vardır. O saatten sonra tamamen sana çalışır. Hükümeti eleştireceğiz diye, kendi gazımızı yatıracak halimiz yok
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
umarim turkiye ne dogalgaz, ne petrol ne de baska bir dogal kaynak cikarabilir.
egitimli nufusun yuksek olmadigi yerlerde, buralardan gelecek paralar, halka rusvet vermek amaciyla kullaniliyor. umarim turkiye = venezuela x 2 olmaz : /
-
Hükümet eleştirisi falan değil bu. Yatırım faydadan çok zarar ettiriyorsa o bir yatırım değildir, israftır. Tartmak için de sayısal veri var mı diye sordum.
Ayrıca illaki kara geçirir diye birşey yok ki hocam. Rezerv miktarı belli. Doğalgaz fiyatları ciddi düştü. Ama yatırım ve işletme maliyetimiz sabit. Bunlar göz önünde bulunduruldu mu, gidişatla ilgili şu anki ön görümüz nedir bir vatandaş olarak merak ediyorum. Sorgulamak ne zamandan beri eleştiri oldu ki...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 22 Ağustos 2024; 22:43:31 > -
Bu neye benziyır biliyormusunuz? Biz size uçak verelim siz üretmeyin.Pahalı bile olsa yurt dışına dövizin daha az gider. Kendi insanın ekmek kazanır. Kaldı ki, ben maliyetin de fazla olduğunu sanmam. Bu konuda da açıklamalar yapılmıştı zamanında. Kurtarıyordu yani.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acr -- 22 Ağustos 2024; 22:52:13 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Zamanında bakan şu kadar kar gibi açıklamalar yapmıştı ama o zamanki yüksek fiyat * rezerv gibi basit bir hesaptı. Maliyetler dahil değildi. Ondan bilmiyorum ama ekonomik boyutu hep tartışıldı.
Diğer taraftan size uçak verelim siz üretmeyin gibi birşey değil bu hocam ya. Varsayımsal konuşuyorum yine ama aynı bütçeyle yenilenebilir enerjiye teşvik belki de çok daha karlı bir yatırım olabilir. Üstelik rezervi de yok, sınırsız.
Hepsi aynı amaca hizmet ediyor, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor sonuçta. Yani doğalgazımız var diye kötü bir yatırım (öyle demiyorum ama olabilir de) külfetine girmek zorunda değiliz aslında. O nedenle ekonomik boyutunu tartışmak çok da absürd bir durum değil.
-
Üretmek iyidir. Hiç bir fabrika bir dönem zarar etti diye kapatılmaz. Kapatılırsa onu yeniden kurmak çok daha pahalıya mâl olur ve belki hiç kurulamayadabilir. Yenilenebilir enerji ihtyacıyla doğalgaz ihtiyacı farklı şeyler. Zaten ülke yenilenebilir olarak da yetersiz. Keşke daha fazla gaz çıksa da biraz daha doğalgaz için dövizimiz dışarı akmasa.
Bu mantık tam da öyle bir şey. Siz üretmeyin biz size daha ucuza satalım. Üretmediğiniz her şey için ödeme yaparsınız. Paranız uçar. Bunun bir stabilitesi tabiiki olur ama bu örnekte yapılan şey mantıklıdır. Bugünkü fiyatlarla da ben zarar yazdığını sanmam. O saha çok derinde değildi. Yazıyorsada bu da sıkıntı olmaz. Bir iki dönem sonra kara geçer nasılsa. 😉
Bu arada beni mazur görün ama sizin mantık fazla düz bir mantık. Bu ülkenin en büyük sıkıntısı da olaylara bu kadar sığ bakılıyor olması. İlk bakışta ve görünürde doğru ama aslında yanlış olan şeyler...
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
neden %40 zam yaptılar peki. yersen lüpen. anca kendi kitlelerini inandırırlar
-
onunda 3-4 katı para kazanıyor.
-
dereyi gormeden paca sivamamak gerek.
'gaz cikariyoruz' diye aktarilsa da sirketlerin turk ulusal sirketi gorunumu altinda korfez ulkelerinde bulunan bir sahisa ait olup olmadigi belirsizligini her zaman korur. gorunurde turkler calisir ve isletir fakat nereye bagli oldugu belirsizdir. gaz fiyatlari ve seffaflik bu konuda sorgulatici olacaktir.
-
Çıkarılan doğalgaz miktarı arttıkça bizim faturaların bedeli de artıyor. Bu işte bir terslik var ama anlayamadım.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Maliyet hakkında benim de bir bilgim yok. Yaklaşıma bakıyorum. Eğer depolama yapılabiliyorsa (ilerde örneklendirilecek) o zaman verdiğin örnek güzel. Mesela Almanya'nın 1 yıllık gaz ve ABD'nin de 1 yıllık petrol depoladığını duydum. Yani örnektekine uygun uzun soluklu bir örnek duymadım. Japonya'ya bakmak lazım. Aslında bizim örneğimize uyuyor. Panda var karşısında ve doğal kaynağı yok. Acaba ne kadar depolayabildi doğalgazı...
-
Bazı arkadaşlar herhalde şu an çıkarılan doğalgazın bize fazla fazla yettiğini zannediyor ve maliyetler konusunda şikayet ediyor.
Şu an Sakarya Gaz Sahasında 6 milyon m3 günlük üretim var.
Türkiye'nin günlük tüketimi yıllık olarak ortalamaya vurduğun zaman günlük 150 milyon m3 civarı.
-
Karadeniz'de Doğal Gazı Ülkemiz için değer katan Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve onun nezdinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım iyiki varsınız.
-
Gelen faturaya bakarım...azalıyorsa ne ala...yoksa gerisi hikaye yalan..
-
Sizin gibi bilgili insanlarda böyle geç kalan şeyleri ortaya çıkartacak.
Bizimde burada Ataşehir metrosu var hayatımızı kolaylaştıracak kazandığında Ekrem 2023’te bitereceğim dedi söz verdi.
Seçim oldu bitti halen 2025 deniyor. Öbürleri havalimanından kaç km metroyu 1-2 senede bitirdi biz burada gerek trafik sıkıntısı çekiyoruz gerek kullanamıyoruz
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bu şeye benziyor, silahı daha ucuza alabiliyoruz niye kendimiz Ar-Ge yapıp birde üretim ile uğraşalım ki demeye.
Sonra gerektiğinde sen şunu yapmadın, yada bizim dediğimiz şunu yap yoksa sana vermeme dönüyor. Senin dış politika çıkarlarını etkilemeye başlıyor. Hatta bizde iç politika bile etkileniyor bundan.
Enerjide çok önemli bir mal, o yoksa hiç bir şey yok.
Fabrika yok, iş yok, üretim yok, para yok, ısınma yok, sağlık yok vs. vs.
Şu anda bulunan doğalgaz tam kapasiteye çıksak bile anca evlere yetiyor. Biz onu üretelim sonra fabrika vs için gerekirse yurt dışından buluruz kimseye de muhtaç kalmayız.
Çin şu an her türlü pahalı yeni enerji teknolojilerine yatırım yapıp dev tesisler kuruyor sırf acaba bu teknoloji ileride gelişir mi diğerlerini geçer mi diye tecrübe edinmek için.
Onlarında zayıf karnı enerji çünkü.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X