Şimdi Ara

2019 AYT Fizik Sorusu Hakkında (Açısal Momentum)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.982
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • 2019 AYT Fizik Sorusu Hakkında (Açısal Momentum)

Bu soru çok da farklı olmayan bir açısal momentumun korunumu sorusu olmasına rağmen sınav anında "sabit açısal hız" ifadesi şüphelenmeme sebep oldu ve "Yarıçapı azaltırken hızı korumak mümkün mü ki? Ama değilse 'sabit' doğru bi kelime seçimi mi? Ama bir yandan da dışarıdan bir kuvvet uygulanmadan açısal momentum değişmez" falan derken açısal momentumu da azalır olarak işaretleyip geçtim.

Evet soruda hiçbir hata yok hatta çoğumuz kitaplarda benzer soruları (hatta daha zorlarını) görmüşüzdür ve sınav anından sonra bakınca "Yarıçap değişene kadar sabit hızla dönüyor"u kast ettiğini anlıyorum ama bu durum soruda da daha net ifade edilebilir miydi acaba? Benim gibi konuyu bilmesine rağmen takılanlar oldu mu?

• Brnce yanlış bir ifade yok. Açısal hız yarıçap değişmesi durumunda da sabit kalmıyor mu?
    w = v.r
    r azalıyor
    v artıyor
    w sabit

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • dediklerinize tamamen katılıyorum. çok iyi bildiğim konuyu yanlış yapmama sebep oldu ve istediğim okul o soru yüzünden kaçtı.o kelime hatalı kendi düşünceme göre

Orijinalden alıntı: sxm

Brnce yanlış bir ifade yok. Açısal hız yarıçap değişmesi durumunda da sabit kalmıyor mu?
    w = v.r
    r azalıyor
    v artıyor
    w sabit
    Hocam öncelikle sanırım v = w.r olacaktı yani v artıyor r azalıyorsa w da artmalı. Zaten sınav anında L = I.w'yı düşününce (I = m.r^2 olduğuna göre) I kesinlikle azalıyor, açısal momentumun korunabilmesi için açısal hız kesinlikle artmak zorunda. Hareket boyunca sabit kalamaz.

Sadece merak ediyorum bu noktaya takılanlar olarak biz mi soruyu gereksiz detaylı incelemişiz (ben "Açısal momentum korunur diye ezbere çözüp geçmeyeyim" demiştim..) yoksa siz de "Soruyu ben yazsam bu şekilde ifade etmezdim" der misiniz?

Orijinalden alıntı: animallover.

dediklerinize tamamen katılıyorum. çok iyi bildiğim konuyu yanlış yapmama sebep oldu ve istediğim okul o soru yüzünden kaçtı.o kelime hatalı kendi düşünceme göre
    Ben 50k yaparak hedefimden baya uzaklara düşmüştüm, bu soruyu o kadar dert etmemiştim o yüzden ama sizin için gerçekten üzüldüm. Umarım gittiğiniz okulda da istediğiniz kalitede bir eğitim alırsınız, bunun üzüntüsü aklınızdan bile geçmez.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2021 TYT Coğrafya Sorusu
    5 yıl önce açıldı
    Bir fizik sorusu
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Walter Lewin diyorum başka bir şey demiyorum

• arthurdent42 A kullanıcısına yanıt
    hocam güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim.sizin de hersey gönlünüzce olsun
    Bu tarz sorularda netlik sağlamak için ben ve Uğur hocam şöyle yapıyoruz. Üstteki açıklama kısmında başlangıç durumunu anlatıyoruz. Altta kalın yazılan soru cümlesinde ise yeni değişikliği net bir şekilde vermeye çalışıyoruz. Ama cümleleri çok uzatmamak için de bazen ekonomik davranıp işi okuyucuya bırakmak gerekiyor. Mesela soruda bütün vucut olduğu gibi kalırken kolların hareket ettiği de belirtilse daha doğru olur. İşte burada biraz da okuyucuya düşüyor iş.

Aynı mantıktaki bir soruyu biz böyle sormuşuz mesela:https://www.instagram.com/p/By153hRBc3i/
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.