Şimdi Ara

2012 YGS/LYS'ciler tercihleri beklerken gelin!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Beyler sizin yerinizde olmak isterdim aslında neyse şey sorucaktım.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

ya bu coğrafyada ülkemizdeki akarsu, dağ, ova, vadi falan bunları nasıl ezberlediniz ya

dünya'daki önemli dağlar, akıntılar, akarsular falan da var daha

edit: konuya yeni girenler için şunu diyebilirim ki ezberlemeye gerek yokmuş arkadaşlar. aşağıda verdiğim özetleri bilseniz yeterlidir. yalnız bunları ezberlemeden önce mesela tombolo ne demek, karstik göl ne demek bunları öğrenin

Türkiye’de Yer Şekilleri

o Volkanik dağlara en çok doğu anadolu ve iç anadolu’da rastlanır.
    o Kırık(horst-graben) dağlara en çok ege’de rastlanır.
    o Kıvrımlı dağlara kuzey anadolu ve toroslar örnektir.
    o Platoların en yaygın olduğu bölge, iç anadolu’dur
    o Erzurum ve kars platoları volkanik, teke ve taşeli karstik platolardır.
    o Kıyılarda 0-200 metre arasında kıyı ve delta ovaları yer alır. Çukurova en büyük delta ovamızdır. [Çarşamba(yeşilırmak), Bafra(kızılırmak)]
    o İç ovalar iç anadolu ve güney doğu dışında genellikle küçük ve fay hatları üzerinde çeşitli yükseltilerde yer alırlar.
    o Konya ovası en büyük iç ovamızdır.
    o Karadeniz ve akdeniz boyuna kıyı tipi, ege enine kıyı tipi, antalya(kaş) dalmaçya, boğazlar ria tipi kıyı, kıyı seti lagün(büyükçekmecede), tombolo(balıkesir kapıdağ), limanlı kıyı(sinop).

Türkiye’nin Su, Toprak ve Bitki Varlığı

o Türkiye akarsularının yatak eğimleri ve akış hızı fazla olduğundan erozyona ve kıyıda delta oluşumuna sebep olurlar. En fazla suyu ilkbaharda, en az suyu yazın taşırlar.
    o Türkiye akarsuları denge profiline ulaşmadıklarından üzerlerinde ulaşım yapılmaz.
    o Akarsuların çoğu açık havzalara dökülmektedir. Karadeniz en büyük, marmara en küçük açık havzamızdır.
    o İç anadolu, göller yöresi, van gölü ve hazar denizi kapalı havzalarımızdır.
    o Göller tektonik, karstik, volkanik, buzul aşınım ya da doğal ve yapay setleşmelerle oluşmuştur.
    o Doğu anadolu, göller yöresi, güney marmara ve iç anadolu göllerin en fazla bulunduğu alanlarımızdır

o Van gölü ve tuz gölü en büyük göllerimiz, atatürk ve keban baraj gölleri en büyük baraj gölleridir.
    o Kaplıca ve maden suları ülkemizde çokça bulunur.
    o İznik, ulubat, manyas, akşehir en ünlü tektonik göllerimizdir.
    o Beyşehir, eğirdir, burdur, akşehir başlıca karstik göllerdir.
    o Nemrut, gölcük gölü başlıca volkanik göllerdir.
    o Van, çıldır, balık, nazik volkanik set gölleridir.
    o Sera, tortum, abant, yedigöller heyelan set gölleridir.
    o Büyük ve küçük çekmece ile terkos kıyı set gölüdür.
    o Marmara, bafa, köyceğiz alüvyon set gölleridir
    o Atatürk, keban, karakaya, seyhan, oymapınar, altınkaya baraj gölleridir.
    o Ülkemizde toprak çeşitliliği çok fazladır. En yaygın taşınmış toprak alüvyon’dur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi funky-nd -- 16 Ağustos 2012; 16:50:45 >

• Ezberlemedim ki...
  • gerek yok ki ezberleniyor muydu onlar
  • Kendi adıma konuşuyorum.

Ezberlemedim.

Bilmeden girdim.

Teşekkürler.
  • Hocam 10. sınıfta tm seçtiğimizden beri her seçmeli dersi coğrafya yapınca haftada 6 saat corafya yapıyoduk. Öle dersi çok takip edip not tuttuğumdan değil ama sadece hocayı dinleyerek bile 3 yılda artı bi de dershanedeki hızlandırmalar tekrarlar yerleşiyo beyninin içine
  • çıkmaz onlar
  • Bir tane siyah beyaz bölgeler haritası çıkart sonra her bölgenin özelliklerini tek tek üstüne yaz sürekli bak o kağıda.
    Bu arada coğrafya yazarak çalışılır
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • onlarıda mı ezberlemek lazım ya
  • Beyin bedava
  • dağ ne ki?
  • ezberlemedim
  • Sayısalcı adam onları ezberlemez.
    Yani çoğu sayısalcı.
  • Ezberci zihniyet..
  • tmyim,ezberleme.gerek de yok zaten
  • iyi ya ben de sayısalcı olmama rağmen ezberlicem diye uğraşıyorum. e ne soracaklar o zaman sınavda
  • Gerek yok .
  • Sözelci değilsen kasma o konuda kendini.
  • Allahuekber Dağları, Amik Ovası, Taşeli Platosu, Kızılırmak
  • Boşver onları yav.

Sadece iklimi bilsen bir de topragı yeter.
  • bunları bilmek yeterli midir ? kendim özetledim

Volkanik dağlara en çok doğu anadolu ve iç anadolu’da rastlanır.
    Kırık(horst-graben) dağlara en çok ege’de rastlanır.
    Kıvrımlı dağlara kuzey anadolu ve toroslar örnektir.
    Platoların en yaygın olduğu bölge, iç anadolu’dur
    Erzurum ve kars platoları volkanik, teke ve taşeli karstik platolardır.
    Kıyılarda 0-200 metre arasında kıyı ve delta ovaları yer alır. Çukurova en büyük delta ovamızdır. [Çarşamba(yeşilırmak), Bafra(kızılırmak)]
    İç ovalar iç anadolu ve güney doğu dışında genellikle küçük ve fay hatları üzerinde çeşitli yükseltilerde yer alırlar.
    Konya ovası en büyük iç ovamızdır.
    Karadeniz ve akdeniz boyuna kıyı tipi, ege enine kıyı tipi, antalya(kaş) dalmaçya, boğazlar ria tipi kıyı, kıyı seti lagün(büyükçekmecede), tombolo(balıkesir kapıdağ), limanlı kıyı(sinop).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi funky-nd -- 16 Ağustos 2012; 16:31:52 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.